Η σκηνή της Dota 2 από την πλευρά ενός χορηγού

Tο παρόν άρθρο αποτελεί την προσωπική άποψη του χρήστη του Reddit «GibsonAlex»

Platform
 
Genre
 
Publisher
 
Developer
 

Σημείωση: Tο παρόν άρθρο αποτελεί την προσωπική άποψη του χρήστη του Reddit «GibsonAlex» ο οποίος, όπως δηλώνει, αποτελεί υπάλληλος σε εταιρεία, η οποία ασχολείται με τη χρηματοδότηση (sponsoring) διαφόρων διοργανώσεων/οργανισμών. Ο συγγραφέας αναφέρεται μόνο στη Dota 2, αλλά με κάθε επιφύλαξη οι απόψεις του θα μπορούσαν να επεκταθούν και σε οποιοδήποτε eSport. Αυτούσιο το κείμενο του μπορείτε να το βρείτε στο τέλος του άρθρου, όπου και θα παρατεθεί η πηγή.

Αδιαμφισβήτητα, ένα από τα θέματα που απασχολούν αρκετές ομάδες οι οποίες αποφασίζουν να ασχοληθούν με τα eSports, είναι ο τομέας της χορηγίας. Αποτελεί πιθανότατα το μεγαλύτερό τους βραχνά, μιας και μία (ή και περισσότερες) καλή χορηγία μπορεί να τους ανοίξει την πόρτα για μία καριέρα στα eSports.

Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου.

Προκειμένου να αρχίσουμε θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους δύο βασικούς λόγους για τους οποίους ένα άτομο ή μία εταιρεία αποφασίζει να επενδύσει κάπου. Το εκάστοτε πρόσωπο (νομικό ή φυσικό) αποσκοπεί στο κέρδος,· είτε άμεσα χρηματικό είτε μέσω μεγαλύτερης έκθεσης (περισσότερα άτομα να δούν το προϊόν ώστε να το αγοράσουν).

Η Dota 2 είναι αρκετά «ελκυστική» προς τους πιθανούς χορηγούς μιας και πληροί τους δύο βασικούς στόχους τους: Συνεχόμενη Ανάπτυξη. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο όλο και περισσότερα άτομα παίζουν Dota 2 και οι fans του παιχνιδιού είναι παθιασμένοι και φανατικοί. Δεν μπορώ να μιλήσω καθαρά ως επενδυτής μιας και δε γνωρίζω την οικονομική δομή από κάποιον Dota 2 οργανισμό, αλλά από την πλευρά ενός διαφημιστή μπορώ να πω πως η Dota 2 φαίνεται σαν ένα μεγάλο μήλο όπου όλοι μπορούν να κερδίσουν από αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες θεατές παρακολουθούν το παιχνίδι καθημερινά και υπάρχει χαμηλός ανταγωνισμός στην κατηγορία του παιχνιδιού. Είναι όνειρο για κάθε διαφημιστή που γίνεται πραγματικότητα. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα.

Που δίνω τα χρήματά μου; Η προβολή είναι το σημαντικότερο κομμάτι όλων, επομένως θέλω να είμαι σίγουρος πως βλέπουν το προϊόν μου όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, χωρίς ουσιαστικές αυξομειώσεις στην προβολή του. Υποθέτω πως οι περισσότερες εταιρείες λειτουργούν με έναν ετήσιο προϋπολογισμό, επομένως ας γίνω συγκεκριμένος. Πως θα αποκτήσω συνεχόμενη προβολή;

Έτσι όπως το βλέπω εγώ θα μπορούσα να χορηγήσω έναν παίκτη, ένα τουρνουά ή μία ομάδα, αλλά έτσι όπως είναι η σκηνή αυτήν τη στιγμή, τα πράγματα είναι πολύ ρευστά για να ρισκάρω τα χρήματα μου. Για μία μεγάλη εταιρεία προκειμένου να υπογραφούν όλα τα απαραίτητα συμβόλαια χρειάζονται συνήθως δύο μήνες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα όπου οι διαδικασίες ολοκληρώνονται, οι ομάδες μπορεί να έχουν αποκτήσει ένα καινούργιο ρόστερ, τα τουρνουά μπορεί να έχουν τελείως διαφορετικές ομάδες από αυτές που αρχικά είχαν δηλωθεί, και οι παίκτες μπορεί να έχουν αλλάξει ομάδες ή ακόμη και να έχουν παραιτηθεί. Αν δεν είμαι σίγουρος για το τι μπορεί να συμβεί μέσα σε έναν με δύο μήνες, πως μπορώ να εμπιστευτώ έναν οργανισμό για έναν ολόκληρο χρόνο; Τα χρήματα θέλουν τη σταθερότητα και μέχρι να αποκτήσουμε σταθερότητα στη σκηνή, οι μεγάλοι χορηγοί δε θα είναι ανοιχτοί στο να επενδύσουν σε αυτήν (εξαιρώντας τις εταιρείες hardware όπου δίνουν σχεδόν ολόκληρό τους τον προϋπολογισμό σε eSports οργανισμούς). Χωρίς μεγάλους χορηγούς, οι περισσότεροι παίκτες δεν μπορούν να έχουν κάποιο εισόδημα, οι οργανισμοί δεν έχουν κέρδος και τα τουρνουά βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στις πωλήσεις εισιτηρίων.

Όλοι χρειάζονται χρήματα για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, αλλά όπως είπα τα χρήματα χρειάζονται σταθερότητα. Με όσα έχω διαβάσει τις προηγούμενες εβδομάδες, υποθέτω ότι ακόμη και αν έρθουν χρήματα, η σταθερότητα δεν είναι σίγουρο ότι θα έρθει. Αν επενδύσω $1,000,000 στη σκηνή, θα υπάρξει διαφορά; Ένας παίκτης/ομάδα είναι πιθανό να παραμείνουν σταθεροί για έναν χρόνο. Θα είναι καλοί όμως όλο το χρόνο; Πως η χορηγία η δική μου βοηθά άλλες ομάδες ή παίκτες; Ένα τουρνουά μπορεί να έχει καλούς χορηγούς και καλό στήσιμο αλλά αποτελούν απλά ένα από τα ατελείωτα τουρνουά που θα τρέξουν αυτόν τον χρόνο, επομένως πόσοι θα παρακολουθήσουν αυτό που έχω χορηγήσει εγώ.

Ένας οργανισμός φαντάζει ως η πιο ασφαλής επιλογή. Μία τέτοια επένδυση σημαίνει ότι παίκτες μπορούν να μην πάνε σε κάποια τουρνουά προκειμένου να μειώσουν την κούρασή τους και να αποδώσουν καλύτερα σε κάποια σημαντικότερα.

Επομένως, ιδού η Ρόδος. Τόσο μεγάλη δυνατότητα για επένδυση από χορηγούς αλλά και πάλι τόσο μεγάλα ρίσκα. Για τους παίκτες, αυτό σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι παίκτες να βγάλουν κάποιο εισόδημα είναι μέσα από τουρνουά, το οποίο οδηγεί, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, σε κούραση τόσο αυτών όσο και των casters, καθώς και σε κακές συμπεριφορές εξαιτίας του άγχους. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στην πιθανότατα πιο σημαντική ερώτηση. Πως θέλετε (παίκτες και θεατές) να είναι η επαγγελματική σκηνή στη Dota 2;

Παίκτες: Θέλετε να είστε εσείς αυτοί οι οποίοι ελέγχετε το μέλλον σας (σε ομάδες), αλλά με κόστος να μην έχετε ένα σταθερό εισόδημα; Δε θεωρώ ότι οι ομάδες έχουν αυτήν τη στιγμή την απάντηση, αλλά από την πλευρά ενός επενδυτή, οι συνεχόμενες ανακατατάξεις είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες, οι οποίοι εμποδίζουν την όποια επένδυση.

Θα θέλατε ως παίκτες συμβόλαια διαρκείας (με σίγουρο μισθό); Θα ήταν διαθέσιμο το top 5% των παικτών να θυσιάσει μερικά από τα χρήματά τους, προκειμένου να φτιαχτεί μία πιο σταθερή βάση για την υπόλοιπη σκηνή; Μην ξεχνάμε άλλωστε πως το γεγονός ότι οι μεγάλοι επενδύτες δίνουν χορηγίες μόνο σε μεγάλες ομάδες. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο καθυστερεί η ανάπτυξη των Tier 2 ομάδων.

Θεατές: Tι είναι αυτό που θα θέλατε να δείτε; Θέλετε/είστε φαν ενός παίκτη ή μιας ομάδας; Θέλετε να έχετε καθημερινά ανοιχτές καρτέλες στον υπολογιστή σας με το τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στη σκηνή ή θέλετε να είστε σε θέση να μπαίνετε μία φορά ανά δύο εβδομάδες σε κάποιες σελίδες και να ενημερώνεστε έτσι για όλα τα νέα που αφορούν τις ομάδες και τα τουρνουά.

Το τι θέλετε εσείς να δείτε είναι και ο λόγος για τον οποίον γίνεται αυτή η συζήτηση. Όπως και να ακουστεί αυτό που θα πω, εσείς ψηφίζετε με τα πορτοφόλια σας.

Δεν υπάρχει σωστή απάντηση στην ερώτηση, αλλά η σκηνή θα γίνει αυτό που θέλουν οι παίκτες και οι fans. Είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.

Σχόλιο: Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο κείμενο σε αρκετά του σημεία γίνεται χαοτικό και επαναλαμβάνεται ωστόσο το γενικό νόημα είμαι εμφανές σε όλη την έκταση του κειμένου. Ο αρθρογράφος προσπαθεί να δείξει πως όσο δεν υπάρχει κάποια σταθερότητα στη σκηνή, δε θα μπορέσει ποτέ να προσελκύσει μεγάλους χορηγούς και κατά συνέπεια δε θα υπάρξει ποτέ ουσιαστική ανάπτυξη.

Τέλος, καλό θα ήτανε να μπούμε στη λογική που μας παροτρύνει να μπούμε ο συγγραφέας και να αναλογιστούμε (είτε ως παίκτες είτε ως θεατές), πως θέλουμε εμείς να εξελιχθεί η σκηνή και που θέλουμε να φτάσει.

Πηγή

Περισσότερα νέα για το Dota 2