Νέα σειρά καρτών απο την AMD [E3 2015]

Η αναμονή τελείωσε και είναι ώρα να γνωρίσουμε τις νέες ναυαρχίδες της AMD

Η αναμονή τελείωσε και είναι ώρα να γνωρίσουμε τις νέες ναυαρχίδες της AMD

8616

Ο λόγος φυσικά για την Fury και Fury X, οι οποίες έρχονται να επιβεβαιώσουν τις φήμες που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, οι επιδόσεις τους ήταν περίπου 1.5 φορά πάνω από την περσινή ναυαρχίδα του κόκκινου στρατοπέδου. Η κάρτα έρχεται με 4096 stream processors κάτι το οποίο αποτελεί τεράστιο άλμα από την 290X που είχε 2816. Επιπλέον, η Fury X ενσωματώνει 8,9 δισεκατομμύρια transistors συγκριτικά με τα 6,3 της 290Χ. Φυσικά πλέον η εταιρεία ακολουθεί και αυτή την λιθογραφία των 28 nm όπως και η Nvidia.

amd-radeon-fiji-gpu-100591483-large

Όσο αφορά την μνήμη, η εταιρεία επέλεξε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση καθώς στράφηκε στην HBM για την κατασκευή της μνήμης. Στα χαρτιά η μνήμη φαίνεται αρκετά πιο αργή καθώς έχει ταχύτητα 1Gbps όταν οι άλλες μνήμες έχουν ταχύτητα 7Gbps ίσως και παραπάνω. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν θα πρέπει να ανησυχεί κανέναN, καθώς το bus interface ανέρχεται στο τερατώδες νούμερο των 4096bit και με bandwidth που φτάνει στα 512GBs. Συγκριτικά, η 980ti έχει 384bit interface και bandwidth που αγγίζει τα 337GBps. Η νέα ναυαρχίδα έρχεται και σε έκδοση που ενσωματώνει υδρόψηξη, η οποία συμφώναμε τους δημιουργούς της μπορεί και δέχεται over clock «χωρίς αύριο» και αποτελεί το όνειρο κάθε oveclocker.

fury00

Επίσης, η AMD ανακοινώσε και την Nano η οποία αποτελεί μια καινούργια 290Χ που καταναλώνει το μισό ρεύμα αλλά έχει καλύτερες επιδόσεις, πράγμα αξιοθαύμαστο.

radeon-r9-nano-100591486-large

Επιπλέον, όπως συνηθίζει η AMD ανακοίνωσε και την κάρτα που θα ενσωματώνει 2 πυρήνες για πραγματικά θηριώδεις επιδόσεις.  Πρόκειται να δούμε την διπλή κάρτα στης 14 Ιουλίου και την Fury X στης 24 Ιουνίου.

Οι υπόλοιπη σειρά αποτελείται ουσιαστικά από της προηγούμενες κάρτες αλλά με αρκετές βελτιώσεις στην τιμή και στις επιδόσεις κάτι το οποίο ίσως να απογοητεύει.

Μένει πλέων να δούμε στην πράξη τι μπορεί να προσφέρει η εταιρεία σε σχέση με το πράσινο στρατόπεδο και αν μπορεί να ανταγωνιστεί τις χαμηλές θερμοκρασίες και επιδόσεις τους με τις τιμές που η AMD ξέρει να κατεβάζει αρκετά χαμηλά.

Tags