Η Γέννηση του Κακού: Τίμο

Μερικοί τον αγαπούν και άλλοι τον μισούν. Βασικά, αυτοί που τον αγαπούν μάλλον είναι θεότρελοι

Platform
 
Genre
 
Publisher
 
Developer
 

Μερικοί τον αγαπούν και άλλοι τον μισούν. Βασικά, αυτοί που τον αγαπούν μάλλον είναι θεότρελοι. Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από τον Τίμο

birth_of_evil_header

Μιλήσαμε με τους Jeff Jew (Παραγωγός), Colt Hallam (Υπεύθυνος σχεδιασμού παιχνιδιού) και Brandon Beck (Διευθύνοντας Σύμβουλος) για να διερευνήσουμε εις βάθος τη δημιουργία του πιο φρικτού τέρατος στο League — και τους λόγους που οδήγησαν τους δημιουργούς του να εξαπολύσουν αυτήν τη λαίλαπα στον κόσμο.

Η εφιαλτική ιστορία της δημιουργίας του Τίμο

Ποιος σαδιστής σκέφτηκε ότι θα ήταν καλή ιδέα ένας χαρακτήρας σαν τον Τίμο;

BRANDON BECK: Για να είμαστε ειλικρινείς, ο Τίμο είναι γέννημα μιας άλλης εποχής. Το League ήταν λίγο-πολύ ανεξερεύνητο τότε. Οι ιδέες έδιναν και έπαιρναν. Ο κόσμος του παιχνιδιού είχε αρχίσει να παίρνει μορφή. Τα γιόρντελ υπάρχουν χάρη στον Τίμο και αργότερα φιλοξένησαν ήρωες που δεν είχαν σχεδιαστεί αρχικά ως γιόρντελ, όπως ο Αμούμου. Με άλλα λόγια, όλα αυτά υπάρχουν χάρη στον Τίμο.

JEFF JEW: Είχαμε αποφασίσει από την αρχή ότι θέλαμε ένα ποικίλο καστ χαρακτήρων, το οποίο θα περιελάμβανε πολλούς διαφορετικούς τύπους ηρώων, από τρομακτικούς κακούς αντιήρωες, μέχρι χαριτωμένους μικρόσωμους τυπάκους που θα κέρδιζαν τη συμπάθεια του κοινού. Προσωρινά, πάντα μου άρεσαν οι χαριτωμένες φυλές που έβλεπα στις ταινίες, όπως τα moogle, τα ewok και άλλοι παρόμοιοι χαρακτήρες, για αυτό ήθελα να σχεδιάσω ορισμένους μικρόσωμους, αλλά δυνατούς ήρωες που θα έπαιζαν το ρόλο του συμπαθητικού αουτσάιντερ. Μετά τον Τίμο και τον Αμούμου, αρχίσαμε να σχεδιάζουμε κι άλλους μικροσκοπικούς, ατρόμητους χαρακτήρες, όπως τον Κόρκι και την Τριστάνα. Τελικά, όλοι αυτοί οι ήρωες συνδυάστηκαν σε μια χαριτωμένη ομάδα που πρόσθεσε λίγο χαμόγελο στο ρόστερ των ηρώων.

Great_Hunt_Teemo

«…Μα είναι τόσο χαριτωμένος!»

Γιατί είναι ο Τίμο τόσο (αηδιαστικά) αξιολάτρευτος;

JEFF JEW: Αλήθεια, μου αρέσει πολύ το στυλ του Τίμο. Είναι μια διαχρονική παραλλαγή του κλασικού στυλ του League που ενσαρκώνει το πιο κεφάτο μέρος του παιχνιδιού. Δεν είναι τυχαία η πρώτη επιλογή πολλών παικτών. Το πιο αστείο χαρακτηριστικό του είναι ο τρόπος που η εμφάνισή του έρχεται σε αντίθεση με το στυλ παιχνιδιού του. Βλέπεις αυτόν τον μικρούλη τυπάκο και δεν συνειδητοποιείς πόσο σιχαμερό κάθαρμα μέχρι να δεις τι κάνει στο παιχνίδι.

COLT HALLAM: Από την πρώτη στιγμή που τον είδαμε, ήταν φανερό ότι θα γίνει κάποιου είδους χαριτωμένος πρόσκοπος στο παιχνίδι. Έχω έναν φίλο που είναι αρχηγός ενός πραγματικού σώματος προσκόπων, επομένως πήρα πολλές ιδέες από αυτόν.

JEFF JEW: Είχαμε δημιουργήσει αρκετούς μικρόσωμους και χαριτωμένους χαρακτήρες και σκεφτήκαμε ότι, αφού είναι τόσο καλά φιλαράκια, γιατί να μην ανήκουν και στο ίδιο είδος; Αρχίσαμε να πετάμε διάφορες ιδέες (δεν λένε ποτέ ψέματα, λατρεύουν τα καπέλα, τέτοια πράγματα), αλλά δεν είχαμε βρει ακόμα το κατάλληλο όνομα. Τότε ήρθε και μας βρήκε μια μέρα ο Paul “Pabro” Bellezza και είπε στον Jeff «ΤΟ ΒΡΗΚΑ». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είχε δει τη νύχτα ένα όνειρο με τον Yoda και τη Yaddle από το Star Wars και ξύπνησε με τη λέξη «Γιόρντελ» στα χείλη.

FanArt1Teemo

Σκίτσο του Quirkilicious

Τι κρύβει η τσάντα του Τίμο;

Πώς έφτασε ο Τίμο σε αυτό το επίπεδο τρολαρίσματος;

BRANDON BECK: Θυμάμαι την πρώτη φορά που είδα αυτόν τον προσκοπάκο με το τεράστιο φυσοκάλαμο και σκέφτηκα ότι αυτός ο χαρακτήρας αποκλείεται να μην τρολάρει τους υπόλοιπους. Δεν είναι καθόλου παράξενο που έγινε τελικά αυτό το ενοχλητικό σίχαμα.

JEFF JEW: Θέλαμε από την αρχή να είναι γρήγορος. Άλλωστε, πώς αλλιώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτός ο τύπος τους Γκάρεν και τις Καταρίνα αυτού του κόσμου; Δεν πρόκειται να υπερισχύσει με ωμή δύναμη. Πρέπει να είναι γρήγορος, να σε τυφλώνει με το φυσοκάλαμό του και να μειώνει τις αντοχές σου με ανταρτοπόλεμο. Όταν μας ήρθε η ιδέα για τα μανιτάρια, τότε ήταν που έδεσε το γλυκό. Η προσωπικότητά του άρχισε να φανερώνεται σιγά-σιγά και εκεί που ήταν ένας τύπος που χτυπούσε κι έτρεχε, μεταμορφώθηκε σε ένα απίστευτα ύπουλο κάθαρμα που μπορούσε να κλειδώσει ολόκληρες περιοχές και να τσαντίσει μέχρι δακρύων όλη την αντίπαλη ομάδα.

Η πορεία του μέχρι αυτό το σημείο είχε μερικούς ενδιαφέροντες σταθμούς. Κάποια στιγμή του είχαμε δώσει μια πυρηνική βόμβα. Όχι, δεν κάνω πλάκα. Πάντα μας αρέσει να κάνουμε αναφορές στα αγαπημένα μας παιχνίδια. Ο Τίμο είχε τη δική μας εκδοχή του κλασικού μηνύματος NUCLEAR LAUNCH DETECTED, για να είμαστε ακόμα πιο πιστοί, η στόχευση έπρεπε να γίνει ενώ είναι αόρατος. Ήταν πολύ εντυπωσιακό, αλλά σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είχε πολλή δράση σαν ιδέα και δεν ταίριαζε με την ατμόσφαιρα και το ρυθμό που θέλαμε να πετύχουμε.

FanArt2Teemo

Σκίτσο του Tvonn9

COLT HALLAM: Αυτό είχε συμβεί προτού κατασταλάξουμε στους τελικούς ρόλους των ηρώων, όπως Carry ή Μάγους, επομένως αναζητούσαμε ξεχωριστά στυλ παιχνιδιού για κάθε ήρωα. Η αρχική μας ιδέα για τον Τίμο ήταν ένας ανιχνευτής που θα εξερευνούσε το χάρτη και θα άνοιγε το δρόμο για τους συμπαίκτες του. Η αρχική του παθητική ικανότητα λεγόταν “Ανιχνευτής” ή “Πρωτοπόρος” ή κάτι τέτοιο. Βασικά, άφηνε πίσω του ένα ίχνος που αποκάλυπτε προσωρινά το χάρτη και έκανε πιο γρήγορους τους συμμάχους του. Μερικά πράγματα δεν δούλεψαν όπως θέλαμε, όμως. Πρώτα από όλα, εννοείται ότι ο Τίμο έχει την αντοχή ενός αυγού, επομένως όταν βρισκόταν στην εμπροσθοφυλακή έπεφτε κάτω με τη μία. Δεύτερον, τα εργαλεία μας δεν ήταν πολύ καλά. Η ικανότητα λειτουργούσε αφήνοντας πίσω της (φυσικά), έναν αόρατο υπηρέτη κάθε 100 μονάδες απόστασης. Όπως καταλαβαίνετε, μετά από λίγο καιρό αυτό προκαλούσε ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ καθυστερήσεις στο παιχνίδι.

Ο ατομικός πύραυλος ήταν η δεύτερη ιδέα που είχαμε για την υπέρτατη ικανότητά του. Η πρώτη μας ιδέα, αν και ήταν λιγότερο φιλόδοξη, αποδείχθηκε πραγματική φρίκη. Με λίγα λόγια, ήταν ένα ενισχυμένο δηλητηριώδες βέλος που έκανε μπόλικη ζημιά σε βάθος χρόνου και κοίμιζε τους αντιπάλους για έξι δευτερόλεπτα. Αρχικά, ο στόχος ξυπνούσε όταν δεχόταν ζημιά, αλλά μετά αποφασίσαμε να τον κάνουμε άτρωτο. Επίσης, η ικανότητα έκαιγε το Μάνα του στόχου, και μάλιστα με σταθερή τιμή. Αυτό σήμαινε ότι οι ήρωες που δεν ήταν μάγοι στραγγίζαν εντελώς. Ήταν μια πραγματική κόλαση για τους μαχητές. Βέβαια, αυτό δεν κράτησε πολύ καιρό, ούτε και ο ατομικός πύραυλος. Μετά από αυτό καταλήξαμε στην ιδέα των παγίδων που ταίριαζε περισσότερο στο ρόλο του ως ανιχνευτή.

Τελικές πινελιές

Ποια ήταν η έμπνευση για τα χαρακτηριστικά μανιτάρια του Τίμο;

ShroomField

COLT HALLAM: Βρισκόμασταν στα τελειώματα και κοπανούσα το κεφάλι μου στον τοίχο προσπαθώντας να βρω ένα σύστημα για τις νάρκες του, γιατί ήταν πολύ εύκολο να ανατρέψουν την ισορροπία όλου του χάρτη. Τελικά, καταλήξαμε σε μια επίδραση ζημιάς σε βάθος χρόνου. Σε εκείνο το σημείο δεν είχαμε κάποιο οπτικό σημείο αναφοράς και δεν μπορούσα να φανταστώ πώς θα το υλοποιούσαμε. Ένα πρωινό, είχα χαζέψει λίγο κοιτάζοντας το Φαράγγι των Επικαλεστών και τότε πρόσεξα κάτι. Εκεί, χαμένο μέσα στη ζούγκλα ήταν ένα μικρό μανιτάρι. Έτρεξα στους σχεδιαστές των γραφικών, τους ρώτησα γεμάτος αγωνία αν μπορούσαν να το κόψουν από το χάρτη, νομίζω μάλιστα ότι φώναξα «ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ» κάποια στιγμή… ήταν τέλεια. Εκρηκτικό μανιτάρι = δηλητήριο με ζημιά σε βάθος χρόνου. Εντελώς τυχαία, το κάναμε να περιστρέφεται, αλλά είπαμε ότι θα είναι πιο ευδιάκριτο έτσι. Νομίζω ότι ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί περιστρέφονται τα μανιτάρια.

Τελικά αποφασίσουμε να οριστικοποιήσουμε αυτήν τη μορφή, αν και κάναμε μερικές αλλαγές μετά την κυκλοφορία του. Κάποια στιγμή του δώσαμε το χορό απο το badger dance και ενημερώσαμε λίγο τα στοιχεία του παιχνιδιού του που σχετίζονταν με την απόκρυψη και την ταχύτητα. Ποτέ δεν κατάφερα να κάνω την πιο σημαντική αλλαγή, όμως. Ο Τίμο το Κουνάβι έχει μανιτάρια, αλλά ήθελα να αλλάξω το βέλος του σε φίδι για να ολοκληρώσω την αναφορά.

BadgerSplash

Οι πολλές αμφιέσεις του Τίμο

Τι κρύβει ο Τίμο στην γκαρνταρόμπα του;

JEFF JEW: ια λίγο καιρό ήμουν υπεύθυνος για τις αμφιέσεις και για κάποιον περίεργο λόγο ο Τίμο βρέθηκε με επτά αμφιέσεις, ενώ άλλοι ήρωες δεν είχαν ούτε δύο. Σίγουρα, τα δεδομένα έπαιξαν ρόλο: οι αμφιέσεις του Τίμο ήταν πολύ δημοφιλείς με τους παίκτες, αλλά κι εγώ δεν μπορούσα να αντισταθώ σε μια ωραία αμφίεση για τον Τίμο.

Η αγαπημένη μου αμφίεση είναι ο Τίμο Αστροναύτης αλλά έχω έναν πολύ καλό λόγο. Όταν ήμουν υπεύθυνος των αμφιέσεων έκανα συνέχεια πλάκα με τη συγκεκριμένη ιδέα, μέχρι που μια μέρα ήταν τα γενέθλιά μου και το Chance “SpaceStallion” Rowe ήρθε από το γραφείο μου και μου είπε ότι είχε ένα δωράκι για μένα. Είχε φτιάξει ένα πρωτότυπο σχέδιο της αμφίεσης στον ελεύθερο χρόνο του. Παρόλο που είμαι πάντα 100% αντικειμενικός, είπα «ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ!» με την καρδιά μου.

AstroSplash

Τον αγαπάς ή τον μισείς

Τι λέτε τώρα, υπάρχουν παίκτες που τους αρέσει πραγματικά ο Τίμο;!

JEFF JEW: Είναι ένας χαριτωμένος, αλλά και τόσο σιχαμένος χαρακτήρας που έχει διχάσει τη βάση των παικτών. Είτε σου αρέσει ή όχι, είναι πάντα θέμα για συζήτηση. Είναι ένας από τους πιο ξεχωριστούς και αναγνωρίσιμους ήρωες, με αποτέλεσμα να στρέφει επάνω του τα βλέμματα ολόκληρης της κοινότητας του League. Φοράει ένα ωραίο καπέλο, είναι χαριτωμένος και ίσως να έχει φέρει περισσότερους παίκτες στο League από οποιονδήποτε άλλον ήρωα. Είναι ιδανικός για μασκότ: ουδέτερος, αλλά με προσωπικότητα που ξεχωρίζει από το υπόλοιπο φάσμα των ηρώων. Αντιπροσωπεύει την ποικιλομορφία του League. Επίσης, είναι τόσο χαριτωμένος ώστε να είναι δημοφιλής σε όλον τον κόσμο.

COLT HALLAM: Όλα τα παιχνίδια πρέπει να έχουν έναν κακό. Ο δικός μας τυγχάνει να είναι και αξιαγάπητος. Τον αγαπάς ή τον μισείς, αλλά σίγουρα δεν σε αφήνει αδιάφορο. Ισχύει όντως ότι προκαλεί το μένος των αντιπάλων και λίγα πράγματα στο League προσφέρουν τόση ικανοποίηση ή αγανάκτηση όσο το πάτημα της μικρής μάστιγας σαν κατσαρίδα ή, αντίστοιχα, ένα κρυμμένο μανιτάρι που δίνει το τελικό χτύπημα σε έναν ήρωα με χαμηλή Ζωή. Υπάρχει μια υπέροχη αντίθεση συναισθημάτων όταν ένας παίκτης περνάει υπέροχα και ο αντίπαλός του τρέμει από οργή.

BRANDON BECK: Σε τελική ανάλυση, ο Τίμο έμελε να γίνει ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος του πιο χαρακτηριστικού γνωρίσματος του League of Legends: της τεράστιας ποικιλίας των ηρώων του. Ισορροπεί μεταξύ του κωμικού και του σκοτεινού στοιχείου που χαρακτηρίζει το ρόστερ του League στο σύνολό του και για αυτό πιστεύω ότι αρέσει σε τόσους πολλούς παίκτες. Ο Τίμο κάνει το παιχνίδι λίγο πιο ανάλαφρο και μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε τόσους πολλούς διαφορετικούς ήρωες. Το γεγονός ότι τα διάφορα στοιχεία του παιχνιδιού του συνδυάζονται τόσο άψογα και τον καθιστούν έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους χαρακτήρες στο League είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα.

Ο Τίμο έχει τρομερή απήχηση στους παίκτες και αυτό φαίνεται από τόσα πολλά πράγματα, όπως είναι τα καπέλα που φοράει ο κόσμος στα τουρνουά, η τεράστια συλλογή αμφιέσεών του (συγγνώμη!), το μίνι παιχνίδι Astro Teemo, ακόμα και το stream teemodies. Λατρεύω την προοπτική που δίνει στο παιχνίδι, τα μοναδικά στοιχεία που προσφέρει που ενώνουν τους παίκτες μεταξύ τους και την αφορμή που δίνει σε πολλούς να ασχοληθούν βαθύτερα με το League. Είναι από μόνος του μια μονάδα μέτρησης του παιχνιδιού!

Δίνει το στίγμα του League στους νέους παίκτες, δηλώνει ότι στο παιχνίδι μας υπάρχει χώρος για σκληρούς, επικούς ήρωες, αλλά και για ένα χαμόγελο που και που. Βέβαια, η χαριτωμένη του εμφάνιση είναι ειρωνική, καθώς στην πραγματικότητα είναι ένα αδίστακτος ******* που θα χορέψει στον τάφο σου με μεγάλη του χαρά. Σκεφτείτε εκείνο το ανολοκλήρωτο βίντεο που είχε διαρρεύσει για την Κυριαρχία: ο Τίμο εμφανίζεται, γελάει σατανικά ενώ κάνει μια εντυπωσιακή τούμπα, τυφλώνει τον Μορντεκάιζερ και πεθαίνει με απολαυστικά βίαιο τρόπο. Αυτή είναι η πεμπτουσία του Τίμο.

FanArt3Teemo

Σκίτσο της robynlauart

[leagueoflegends.com]

Περισσότερα νέα για το League of Legends