Το Flaming είναι πολύ πιο κακό απ’ όσο νομίζετε

Σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα υπήρχε το flaming, όμως δεν ζούμε σε έναν τέτοιο. Παρακάτω θα δούμε τι είναι πραγματικά το flaming και ποιές οι συνέπειες του

Σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα υπήρχε το flaming, όμως δεν ζούμε σε έναν τέτοιο. Παρακάτω θα δούμε τι είναι πραγματικά το flaming και ποιές οι συνέπειες του.

Δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα, από το να προσπαθείς να φορτώσεις ευθύνες σε κάποιον. Μπορώ να σας αραδιάσω χιλιάδες λέξεις για όσους κάνουν flame στα online παιχνίδια (σελίδες ολόκληρες). Θα είχε νόημα; Φυσικά και όχι, απλά θα μπορούσατε να πείτε πως έτσι θα τους έκανα flame και εγώ.

Πριν λίγο καιρό, είχα ανοίξει το θέμα της βίας στον τομέα των video games. Σήμερα, θέλω να επικεντρωθώ στην λεκτική βία που συναντάμε στα online παιχνίδια. Δεν έχω σκοπό να δείξω κανέναν με το δάκτυλο, παρά μόνο  να σας μιλήσω για το πόσο κακό μπορεί να κάνει το flaming.

flaming

Τι είναι το Flaming

Η διαδικτυακή λεκτική επίθεση-παρενόχληση ενός ατόμου από κάποιο άλλο.

Φανταστείτε το λίγο…

Παίζετε το αγαπημένο σας Moba και ένας συμπαίκτης σας δεν παίζει καλά. Αρχίζετε να τον προσβάλλετε με λέξεις και φράσεις πάρα πολύ άσχημες. Ας πάρουμε ένα υποθετικό σενάριο: Οι δύο ομάδες βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Θα το κάνατε αν τον είχατε δίπλα σας; Αν ήταν δίπλα σας και έπαιζε, θα αρχίζατε να τον βρίζετε χυδαία και να τον καταριέστε; Ξέρετε ήδη πως (οι περισσότεροι τουλάχιστον) δεν θα το κάνατε.

Έχουμε λοιπόν έναν παίκτη που παίζει άσχημα και ένα συμπαίκτη του, που έχει σηκωθεί από την καρέκλα και τον βρίζει μπροστά σε οκτώ άτομα. Ακόμα και αν δεν αντιδρούσε ο ίδιος, σίγουρα κάποιος από τους άλλους οκτώ θα έλεγε κάτι. Κάτι που αντικειμενικά θα ήταν αρκετά ταπεινωτικό για εκείνον που ξεκίνησε τη διαμάχη, και κατέληξε να έχει οκτώ + ένα άτομα να «γελάνε» μαζί του. Δεν θα αναφερθώ καν στο ενδεχόμενο να ήταν 2 μέτρα και 100 κιλά ο αποδέκτης των ύβρεων.

Εν κατακλείδι: Face to face δεν θα το κάνατε γιατί πολύ απλά θα γινόσασταν ρεζίλι των σκυλιών.

Πιο παράξενο και από παράξενο

Ως σινεφίλ, δανείζομαι τον ελληνικό τίτλο του «Stranger than fiction» και ρωτάω: Τι καλό μπορεί να προκύψει από το flaming; Ας πούμε ότι εγώ παίζω το αγαπημένο μου Moba και κάνω ένα σοβαρό λάθος. Αμέσως ένας εκ των συμπαικτών μου, αναφέρεται στα συναισθήματα που τρέφει για τη μητέρα μου, ενώ παράλληλα γνωστοποιεί την επιθυμία του να με δει να αντιμετωπίζω την επάρατη νόσο.

Δεν ξέρω τι θα σκεφτώ εκείνη τη στιγμή, όμως θα σας πω τι δεν θα σκεφτώ: «Ω αυτό ακριβώς ήθελα, τώρα θα παίξω τέλεια και θα νικήσουμε. Νιώθω έτοιμος να κουβαλήσω». Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα τον αγνοήσω. Στην χειρότερη, θα παίξω ακόμα πιο άσχημα. Επίσης πολλοί δεν καταλαβαίνουν το προφανές: Όταν μπεις στη διαδικασία να κάνεις flame κάποιον, αμέσως ρίχνεις και την δική σου απόδοση στο παιχνίδι, καθώς χάνεις την αυτοσυγκέντρωση σου.

Οπότε ακόμα και να επιτεθείς σε αντίπαλο, πάλι εσύ και η ομάδα σου θα βγείτε χαμένοι. Την στιγμή λοιπόν που θα επιτεθείς σε κάποιον σε online παιχνίδι, απλά αυξάνεις τις πιθανότητες της ήττας.

«Το έκανα για πλάκα»

Δεν έχει πλάκα. Φίλη ή φίλε, θα χτύπαγες κάποιον στο δρόμο για πλάκα; Θα έβριζες έναν άγνωστο για πλάκα; Γιατί να το κάνεις στο Internet; Μπορεί εκείνη τη στιγμή να σου φανεί αστείο, αλλά δεν είναι. Είναι δείγμα ανωριμότητας, έλλειψης παιδείας και πολλών άλλων που δεν είμαι σε θέση να αναλύσω. Δεν ξέρεις ποιος είναι ο άλλος, δεν ξέρεις τι έχει περάσει, δεν γνωρίζεις αν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Θα μιλούσες με χυδαίο τρόπο σε κάποιον με κατάθλιψη; Σε κάποιον που έχασε πρόσφατα ένα αγαπημένο πρόσωπο; Πως ξέρεις ότι το πρόσωπο στο οποίο επιτίθεσαι δεν ανήκει σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες;

Αυτό το άρθρο ίσως με κάνει αντιπαθή σε μεγάλη ομάδα ατόμων. Όμως αν καταφέρω έστω και έναν παίκτη να σκεφτεί να μην ξανακάνει flame ποτέ, τότε θα έχω πετύχει τον σκοπό μου.

Να περνάτε καλά, να αισιοδοξείτε, να αγωνίζεστε και να μην το βάζετε κάτω. Until next time.

Δημήτρης