Οι διαφορές μεταξύ Dota και LoL

Οι διαφορές μεταξύ Dota (Defence of the Ancients) και LoL (League of Legends)…

Platform
 
Genre
 

Οι διαφορές μεταξύ Dota (Defence of the Ancients) και LoL (League of Legends)…

amumu-and-nurse-akali-league-of-legends-20934-1680x1050

Πριν υποθεί το οτιδήποτε, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το παρόν άρθρο δεν έχει σκοπό να αναδείξει ποιό από τα 2 Moba είναι «καλύτερο», αλλά αντιθέτως να παρουσιάσει τις στοιχειώδεις διαφορές μεταξύ των δύο παιχνιδιών. Με αυτήν τη σύντομη εισαγωγή ευελπιστώ να αποφύγουμε τους νεατερνταλισμούς και τις βωμολοχίες στο τέλος του άρθρου -στα σχόλια.

Εάν βάλουμε ένα άπειρο άτομο να κρίνει τα 2 Moba, οι διαφορές που θα βρει θα είναι μηδαμινές, μια και θα εστιάσει σε επιφανειακό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, αν εμβαθύνουμε στο ζητούμενο, θα εμπεδώσουμε γρήγορα ότι τα 2 παιχνίδια διαφέρουν σε μεγάλο επίπεδο το ένα από το άλλο. Για να δούμε…

Οι διαφορές των 2 Moba…

  • Champions: Οι χαρακτήρες στο DotA είναι playable -χωρίς εξαίρεση. Αντιθέτως, το LoL σας δίνει έναν συγκεκριμένο αριθμό από playable champions. Για να παίξετε με τους υπόλοιπους, θα πρέπει να τους ξεκλειδώσετε σταδιακά μέσω της πορείας σας στο League.
  • Last Hit και Minions: Κακά τα ψέματα, αλλά το last hit στο DotA είναι μακράν πιο δύσκολο. Επίσης, απαιτείται περισσότερη προσοχή και παρατηρητικότητα, μια και πρέπει να κάνετε deny τα δικά σας minions.
  • Masteries και Runes: Στο League of Legends υπάρχουν τα γνωστά σε όλους Masteries και Runes. Τα συγκεκριμένα δίνουν στο χαρακτήρα σας αναβαθμισμένες ικανότητες, καθώς συμβάλλουν σε μία σίγουρη επιτυχία -εφόσον υπάρχει και σωστή στρατηγική.
  • Passive & Abilities: Στο League of Legends κάθε χαρακτήρας έχει σύνολο 5 ικανότητες (η 5η είναι η passive). Στο DotA οι ικανότητες υπερτερούν κάποιες φορές…
  • Summoner spells: Τα γνωστά σε όλους Summoner Spells -ghost, flash, heal- είναι διαθέσιμα μόνο στο LoL.
  • Range: Το Range των παιχτών στο League of Legends, δεν συγκρίνεται με αυτό του DotA. Στο δεύτερο Moba, το range έχει τρομερά μεγαλύτερες διαστάσεις.
  • Θάνατος: Στο DotA δεν υπάρχει recall στο base -το b του LoL. Επίσης, όταν ηττηθείτε στη μάχη, χάνετε gold σε αντίθεση με το LoL.
  • Jungle: Ο Jungler δεν είναι απαραίτητος στο DotA. Αντιθέτως, στο 90% των παιχνιδιών του LoL οι ομάδες θα φροντίσουν να έχουν έναν Jungler.
  • AFK: Αν κάποιος παίκτης είναι afk στο LoL, τότε την βάψατε. Από την άλλη, στο DotA υπάρχει η δυνατότητα να αποχωρήσετε στο διάστημα 5 λεπτών -σε περίπτωση afk.
  • Community: Το community του LoL αγγίζει υψηλά ποσοστά ανωριμίας και χαμηλού ήθους. Από την άλλη, στο DotA τα πράγματα είναι -κάπως- καλύτερα.

Αυτές, λοιπόν, είναι οι βασικές διαφορές -κατά τη γνώμη μου- ανάμεσα στα 2 Moba. Αν θεωρείτε ότι παρέλειψα κάτι… τα σχόλια ελεύθερα.