Πώς να επιλέξετε κάρτα γραφικών

Με τους νέους τίτλους παιχνιδιών να έχουν όλο και καλυτέρα γραφικά ποια κάρτα γραφικών θα πρέπει να αγοράσετε και γιατί;

Με τους νέους τίτλους παιχνιδιών να έχουν όλο και πιο απαιτητικά γραφικά, ποια κάρτα γραφικών θα πρέπει να αγοράσετε και γιατί;

maxresdefault5

Το καλοκαίρι έρχεται με όλο και περισσότερους τίτλους παιχνιδιών να πλησιάζουν. Όμως κάθε νέα κυκλοφορία, σχεδόν πάντα σημαίνει και πιο όμορφα και εκθαμβωτικά γραφικά. Έτσι, απαιτούν και το ανάλογο hardware για να παίζουν ομαλά και ταυτόχρονα να φαίνονται τα επόμενης γενιάς γραφικά. Κάθε pc gamer ο οποίος είτε θέλει να αναβαθμίσει το υπάρχων σύστημα είτε θέλει να πάρει καινούργιο καταλήγει πάντα ανάμεσα σε πολλές επιλογές και υπάρχει η εύλογη απορία «τι να επιλέξω;». Φυσικά εδώ οι απαντήσεις ποικίλουν ανάλογα με τις απαιτήσεις του gamer και το budget το οποίο διαθέτει. Από το Full HD Gaming λοιπόν, περνάμε στο Quad HD και τέλος στο Ultra HD.

1080p (FHD) Gaming

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται οι πλειοψηφία των gamers καθώς οι περισσότερες οθόνες σήμερα είναι 1920 x 1080 (1080p) ή 1280 x 720 (720p). Υπάρχει πολλές φορές η λανθασμένη εντύπωση ότι όσο περισσότερη μνήμη έχει η κάρτα (vram) τόσο καλύτερη θα είναι. Κάτι τέτοιο όμως αποδεικνύεται τεράστιο λάθος στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς σε φτηνές κάρτες γραφικών απλά δεν υπάρχει αρκετή επεξεργαστική, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί όλη η μνήμη. Σαν αποτέλεσμα, ο αγοραστής δεν απολαμβάνει τις επιδόσεις που θα περίμενε. Για να μπορέσετε να απολαύσετε τα παιχνίδια με αξιοπρεπή γραφικά, 3 GB μνήμης θα είναι υπεραρκετά και για τους πιο απαιτητικούς, μιας και οι σύγχρονοι τίτλοι χρησιμοποιούν αρκετή μνήμη από την κάρτα.

Τον σημαντικότερο ρολό σε θέματα επιδόσεων παίζει το chip της κάρτας, το οποίο είναι και αυτό που καθορίζει την τιμή μιας κάρτας γραφικών στην αγορά. Εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές, από τα πιο αδύναμα που είναι για απλή χρήση μέχρι τα πιο ισχυρά που υπόσχονται απίστευτες επιδόσεις με αντίστοιχα μεγάλες τιμές. Καθώς όμως ακόμα και οι πιο απαιτητικοί τίτλοι σε αυτές τις αναλύσεις δεν ζητάνε τεραστία επεξεργαστική ισχύ, δεν υπάρχει λόγος να δοθούν 500-600€ για μια κάρτα. Συνοψίζοντας λοιπόν, κατά την γνώμη μου για αυτή την κατηγορία ο αγοραστής θα πρέπει να κοιτάξει κάρτα με 2 έως 3 GV μνήμη (VRAM), και να δώσει από 160 μέχρι 260 ευρώ ανάλογα με τις απαιτήσεις του και το πόσα έχει να διαθέσει. Αυτή την στιγμή καλές προτάσεις αποτελούν οι 270 και 280 της AMD, και η GTX 960 της Nvidia.

1440p (QHD) Gaming

Εδώ τα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα καθώς όσο μεγαλύτερη ανάλυση υπάρχει τόσο περισσότερη δύναμη πρέπει να έχει η κάρτα. Θα πρέπει να γίνει επένδυση περισσότερων χρημάτων, για να μπορέσετε να παίξετε ομαλά και με τα ιδία settings στα γραφικά του παιχνιδιού, από την προηγούμενη κατηγορία. Θα πρέπει να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στην επιλογή της κάρτας, καθώς πλέoν είναι απαραίτητη αρκετά μεγαλύτερη ισχύ αλλά και λίγο μεγαλύτερη μνήμη.

maxresdefaultd

Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει ο αγοραστής να κοιτάξει για κάρτες με μνήμη από 3 εώς 4 GB. Φυσικά, τέτοιες επιδόσεις και χαρακτηριστικά ανεβάζουν τις τιμές, με αποτέλεσμα να χρειάζονται 320-420€ για να μπορέσετε να αξιοποιήσετε πλήρως την παραπάνω ανάλυση. Καλές προτάσεις αποτελούν οι 290 και 290X της AMD και η 970 της Nvidia.

2160p (4K UHD) Gaming

Σε αυτή την κατηγορία δεν υπάρχουν συμβιβασμοί, καθώς χρειάζεστε την περισσότερη ισχύ που θα μπορούσατε να έχετε. Εδώ είναι που οι τεχνολογίες CrossFire και SLI είναι σχεδόν απαραίτητες.

bridges-100019572-orig

Οι τεχνολογίες αυτές επιτρέπουν την αξιοποιήση παραπάνω από μιας κάρτας μέσα στο σύστημα, προκειμένου να συνδυαστεί η ισχύ των καρτών και να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε αυτή την τεράστια ανάλυση, η οποία είναι 4 φορές μεγαλύτερη των 1080p, οι απαιτήσεις σε ισχύ δυστυχώς δεν γίνονται 4 φορές μεγαλύτερες αλλά σχεδόν 8 φορές. Ανάλογα με τα settings που επιθυμεί ο χρήστης στα γραφικά του παιχνιδιού αυτό το νούμερο μπορεί να αυξηθεί. Έτσι λοιπόν, πλέον το μέγεθος της μνήμης μπορεί να κάνει την διαφορά μεταξύ ομαλού παιχνιδιού ή απλά μιας unplayable εμπειρίας. Ο χρήστης θα πρέπει να κοιτάζει για κάρτες με 4 GB και πάνω, αυστηρά και θα πρέπει να είναι έτοιμος να δώσει από 700€ και πάνω. Καλές προτάσεις αποτελούν αυτή της AMD, με τον συνδυασμό 2 καρτών 290X και κατά προτίμηση της έκδοσης με τα 8 GB μνήμης, καθώς και ο συνδυασμός 2 GTX 980 η μιας θηριώδους ΤΙΤΑΝ Χ της Nvidia.