Grand Theft Auto V – Review

Grand Theft Auto – PC Review at last!

Genres
,  
Publisher
 
Developer
 

Grand Theft Auto – PC Review at last!

arxiki

Το Grand Theft Auto V είναι το πέμπτο παιχνίδι της σειράς, αναπτύχθηκε από την Rockstar North και κυκλοφόρησε από την Rockstar. Ένα παιχνίδι δράσης με πολύ μεγάλη φήμη και εμπορική επιτυχία, κυκλοφόρησε στις 17 Σεπτεμβρίου του 2013 για Playstation 3 και Xbox 360. Ένα χρόνο αργότερα, στις 18 Νοεμβρίου του 2014, το παιχνίδι κυκλοφορεί μόνο για Playstation 4 και Χbox One, κάνοντας τους χρήστες PC να ανυπομονούν ακόμη περισσότερο.

Από αναβολή σε αναβολή, ανακοινώνεται επίσημα πως το πολύαναμενόμενο Grand Theft Auto V, θα κυκλοφορήσει για PC στις 14 Απριλίου. Σε όσους έχουν παραγγείλει το παιχνίδι δίνεται η δυνατότητα να το κατεβάσουν μια εβδομάδα νωρίτερα και επιπλέον έχουν έξτρα $200,000 cash μέσα στο παιχνίδι για να τα χρησιμοποιήσουν στο GTA Online.

GTA5 2015-04-14 07-44-29-119

Για πρώτη φορά στην σειρά, δεν υπάρχει ένας, αλλά τρεις πρωταγωνιστές, τους οποίους και ελέγχετε με manual εναλλαγή.

Ένας από τους πρωταγωνιστές είναι ο Μichael, ένας πρώην ληστής τραπεζών που αποφάσισε να αρχίσει μια νέα ζωή, ενώ έχει αποκτήσει δύο παιδιά με την σύζυγο του Amanda, τον Jimmy και την Tracey. Η ζωή του Michael δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελε, γι’ αυτό και αναγκάζεται να ξαναγυρίσει στα παλιά του λάθη.

Ο Franklin, έχοντας χάσει από μικρός την μητέρα του, είναι και αυτός μπλεγμένος με το έγκλημα, κάνοντας τον έναν από τους πρωταγωνιστές. Μπήκε σε μια συμμορία όμως γρήγορα συνελήφθη από την αστυνομία. Όταν βγήκε από την φυλακή, προσπάθησε να βγει από την συμμορία με διάφορους τρόπους.

Για το τέλος, ο αγαπητός σε όλους, Trevor, ο πιο τρελός και επιθετικός χαρακτήρας. Παλιός συνεργάτης του Michael όταν κατάλαβε ότι ο δεύτερος ήταν ζωντανός μετά απο 10 χρόνια, έτρεξε στο Los Santos να τον βρει.

10858611_1763774937181099_3663259677871244432_n

Gameplay

Στο πέμπτο μέρος της σειράς συναντάμε όχι μία, αλλά τρεις πόλεις. Οι πόλεις είναι τεράστιες, οι αποστολές πολλές και οι τρόποι να πεθάνετε άπειροι! Θα συναντήσετε ερήμους, βουνά, μεγάλους δρόμους με πολύ κίνηση και όπως πάντα θα έχετε πλήρη ελευθερία κινήσεων, δίχως να πρέπει να τερματίσετε το παιχνίδι. Παρ’ όλα αυτά, όσες περισσότερες αποστολές κάνετε τόσα περισσότερα μέρη και μαγαζιά ξεκλειδώνετε. Δοκιμάστε να παίξετε τένις, γκολφ, να πάτε στον κινηματογράφο ή ακόμη απλά να αράξετε στον καναπέ και να κάνετε το τσιγάρο σας. Από το παιχνίδι φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπουν τα strip clubs όπου επίσης θα περάσει ευχάριστα η ώρα σας.

GTA5 2015-04-14 05-41-55-103

GTA5 2015-04-14 06-56-43-635

Από την αρχή, το παιχνίδι σας ρίχνει κατευθείαν στην δράση, μιας και βρισκόσαστε εν μέσω μίας ληστείας. Υπάρχουν δείκτες στα αριστερά της οθόνης που σας εξηγούν πώς θα στοχεύσετε, πώς θα πυροβολήσετε και πώς θα κινηθείτε στον χώρο. Τα controls είναι εύκολα, ειδικά όσοι έχετε προηγούμενη εμπειρία, θα προσαρμοστείτε μέσα σε δευτερόλεπτα. Η καινούργια προσθήκη στο παιχνίδι για εναλλαγή χαρακτήρα, όπως και το cover ίσως σας κάνει για λίγα δευτερόλεπτα να «τα χάσετε» μιας και η δράση συνεχίζετε ενώ εσείς ψάχνετε τα κουμπιά.

1

Θα δυσκολευτείτε σίγουρα στο να οδηγάτε και παράλληλα να διαβάζετε τις οδηγίες. Θα προτιμούσαμε έναν διαφορετικό οδηγό όπου μαθαίνεις σε συνθήκες με λιγότερο stress.

Η οδήγηση είναι αρκετά βελτιωμένη σε σύγκριση με τα άλλα παιχνίδια της σειράς, ενώ προσωπικά οδήγησα με το πληκτρολόγιο. Ένα γρήγορο αυτοκίνητο στρίβει πολύ απότομα και το περιβάλλον κάνει την οδήγηση με τέρμα το γκάζι, δύσκολη. Η διαφορά είναι εμφανής όταν οδηγάτε ένα πιο αργό αμάξι ή όταν οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν.

Φυσικά η μετάβαση της κάμερας σε πρώτο πρόσωπο προσθέτει στην οδήγηση περισσότερη δυσκολία. Βέβαια υπάρχουν ρυθμίσεις που ίσως σας βολέψουν και κάνουν την εμπειρία σας ιδιαίτερη.

2

Το ίδιο συμβαίνει και κατά την διάρκεια της ιστορίας όταν θα πρέπει να πετάξετε, οι οδηγίες δίνονται άμεσα και αν δεν δράσετε γρήγορα, τότε ο χαρακτήρας σας πεθαίνει. Βέβαια, όπως και στα προηγούμενα Grand Theft Auto, υπάρχει η αντίστοιχη σχολή για να βελτιώσετε τις ικανότητες σας.

Όσον αφορά το Grand Theft Auto Online, φυσικά και είναι το πιο διασκεδαστικό κομμάτι του παιχνιδιού, μιας και σας επιτρέπει να παίξετε με τους φίλους σας ή με την ομάδα σας (crew).

Σε σχέση με το Grand Theft Auto 4, οι βελτιώσεις και οι αλλαγές είναι τεράστιες. Πρώτα απ’ όλα, όταν συνδεθείτε στο Online, υπάρχει ένας οδηγός (tutorial), όπου αναλύονται οι δυνατότητες και οι ρυθμίσεις που μπορείτε να κάνετε. Πάντα βέβαια μπορείτε να κάνετε skip. Έχετε την δυνατότητα να μεταφέρετε τον χαρακτήρα σας από το Xbox ή το Playstation σας, και να χρησιμοποιήσετε τον δικό σας εξοπλισμό και το δικό σας αμάξι, έτσι όπως τα έχετε φτιάξει. Τα Modes είναι αρκετά, με πιο αγαπημένα των περισσότερων να είναι το Deathmatch και τα Races στην κατηγορία των Jobs. Έπειτα έχουμε τα Missions και τα Heists, για τα οποία θα πρέπει να ανέβετε Rank και να αποκτήσετε χρήματα και μία ακριβή κατοικία.

GTA5 2015-04-15 17-25-36-905

Στο Online λοιπόν κάτι που ξεχώρισα είναι το Passive Mode και οι Bad Sports, διότι δεν είχα ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Το Passive Mode είναι η δυνατότητα να είστε μέσα στο Online χωρίς κάποιος να μπορεί να σας σκοτώσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι εσείς μπορείτε. Τα όπλα σας και η επίθεση προς άλλους, δεν θα είναι διαθέσιμα.

Εάν δεν έχετε καλή συμπεριφορά στο online, τότε θα χαρακτηριστείτε ως Bad Sport (troll). Εάν δηλαδή καταστρέφετε τα αυτοκίνητα των άλλων παικτών χωρίς λόγο, εάν βγαίνετε κατά την διάρκεια των Jobs ή εάν χρησιμοποιείτε κακή γλώσσα, τότε θα μπείτε σε αυτήν την κατηγορία. Εάν γίνει αυτό, θα είστε σε θέση να παίξετε μόνο με άλλους που έχουν χαρακτηριστεί και αυτοί Bad Sports. Εάν πάλι είστε χαρακτηρισμένοι ως Good Sport, θα έχετε απολαβές.

GTA5 2015-04-15 17-45-47-968

Για να δημιουργήσετε ένα Heist, θα πρέπει να είστε 12 rank. Μπορείτε όμως να συμμετέχετε ακόμα και αν το rank σας είναι μικρότερο. Μπορούν να συμμετέχουν τέσσερις παίχτες και ο αρχηγός της ομάδας θα πρέπει να διαθέτει ένα καλό διαμέρισμα για να σχεδιάσει το Heist. Θα λάβει τηλεφώνημα απ’ τον Lester μόλις η δουλειά γίνει διαθέσιμη και θα μπορεί να προσκαλέσει παίκτες και να επιλέξει κοστούμια και όπλα. Δυστυχώς θα πρέπει να αναλάβει και τα κόστη για όλα τα παραπάνω, ενώ όσο οι συμπαίκτες του θα πληρώνονται για κάθε αποστολή, ο ίδιος θα λάβει τα χρήματα μόνο όταν το Heist ολοκληρωθεί. Για κάθε heist υπάρχει και η επιλογή δυσκολίας, ενώ εάν κάποιος παίχτης αποσυνδεθεί κατά την διάρκεια, το heist θα τερματιστεί.

Κάτι καινούργιο και πρωτότυπο εντάχθηκε στο παιχνίδι, το Rockstar Editor

Το Rockstar Editor είναι ένα video editor στο οποίο μπορείτε να καταγράψετε και να επεξεργαστείτε το gameplay σας. Ακόμη έχετε την δυνατότητα να σκηνοθετήσετε την δική σας ταινία χρησιμοποιώντας τα ειδικά εργαλεία για τον έλεγχο των χαρακτήρων, των ζώων ακόμη και των καιρικών συνθηκών. Οι επιλογές είναι πολλές ώστε να σας επιτρέψει να δημιουργήσετε μια ταινία έτσι όπως την έχετε φανταστεί.

GTA5 2015-04-15 18-09-24-029

Γραφικά/Ήχος

Περίμενα αυτήν την μέρα με κομμένη την ανάσα… Δύο χρόνια τώρα απέφευγα κάθε είδους βίντεο, από walkthrough μέχρι trailer. Αγαπημένο μου Grand Theft Auto ήταν πάντα το San Andreas και πραγματικά ήλπιζα το Grand Theft Auto V να μου αλλάξει γνώμη. Έτσι και έγινε, έμεινα άναυδη με την υπέροχη δουλειά που έχει κάνει η Rockstar. Ότι και να πω για τα γραφικά και τον ήχο είναι λίγο. Πραγματικά άξιζε η αναμονή. Έχει δοθεί ιδιαίτερη λεπτομέρεια στον ήχο, καθώς  οι πιο παρατηρητικοί θα ακούσουν μέχρι και την μηχανή του αυτοκινήτου όταν κρυώνει.

Η συλλογή με τα τραγούδια με συνεπήρε, πολλές φορές απλά έμεινα μέσα στο αυτοκίνητο ή σε ένα κατάστημα απλά για να ακούσω το τραγούδι. Εάν είστε μουσικόφιλος σίγουρα θα το απολαύσετε το ίδιο.

H Rockstar φαίνεται πως έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στα γραφικά ακόμη και στις πιο μικρές λεπτομέρειες. Θα καταλάβετε πως ο εχθρός σας είναι νεκρός μόνο με μια διαφορά φωτισμού που γίνεται όταν πεθαίνει κάποιος. Οι σκιές βέβαια είναι λεπτομερέστατες, ακόμη και τα φίλτρα φωτισμού προσαρμόζονται σε περίπτωση που ο χαρακτήρας φοράει γυαλιά ηλίου ή κράνος.

GTA5 2015-04-14 09-21-14-469

Overview

Το Grand Theft Auto V είναι σίγουρα ένα από τα παιχνίδια που πρέπει να έχετε στην συλλογή σας. Σίγουρα θα θαυμάσετε τα γραφικά, τα ηχητικά εφέ και οι αποστολές δεν θα σας κουράσουν, μιας και η εναλλαγή χαρακτήρων βοηθάει.

Η retail μορφή, δηλαδή η φυσική έκδοση του παιχνιδιού χωρίζεται σε 7 DVD δίσκους. Για την digital μορφή, θα το βρείτε στο steam στα 59,99€ . Ο χώρος που πιάνει στον δίσκο είναι 60 GB, κάτι που ήταν αναμενόμενο.

Εάν έχετε παίξει τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς τότε το Grand Theft Auto V αξίζει σίγουρα την προσοχή σας. Δοκιμάστε το!

1428507408-gta-v-pc-7-discs

Πολλά από τα παραπάνω μπορείτε να τα διαπιστώσετε και μόνοι σας, παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού.

Θετικά

  • Η δυνατότητα να παίξετε σε πρώτο ή τρίτο πρόσωπο κάνει το gameplay πολύ ευχάριστο
  • Η νέες προσθήκες, το Rockstar Editor και τα Passive mode-Bad Sports στο online
  • Η τεράστια λίστα με πολύ γνωστά τραγούδια και η προσοχή σε κάθε ηχητική λεπτομέρεια είναι εμφανής
  • Πλήρη ελευθερία κινήσεων
  • Υπάρχουν πολλές επιλογές για να διαμορφώσετε τον χαρακτήρα σας, τα αυτοκίνητα και τα όπλα σας

Αρνητικά

  • Οι απαιτήσεις του από τον σκληρό σας δίσκο ανέρχονται στα 60 GB
  • Η εγκατάσταση και τα updates παίρνουν πολύ χρόνο
  • Το σύστημα αποφυγής της αστυνομίας θέλει βελτίωση
  • Η σειρά GTA είναι φτιαγμένη για το αντρικό κοινό κυρίως. Εν έτη 2015 δεν θα έπρεπε να υπάρχει προώθηση του μισογυνισμού
  • Δεν υπάρχει ομιλία για τον χαρακτήρα στο GTA Online, κάτι που τον κάνει απρόσωπο
Grand Theft Auto - PC Review at last! Το Grand Theft Auto V είναι το πέμπτο παιχνίδι της σειράς, αναπτύχθηκε από την Rockstar North και κυκλοφόρησε από την Rockstar. Ένα παιχνίδι δράσης με πολύ μεγάλη φήμη και εμπορική επιτυχία, κυκλοφόρησε στις 17 Σεπτεμβρίου του 2013 για Playstation 3 και Xbox 360. Ένα χρόνο αργότερα, στις 18 Νοεμβρίου του 2014, το παιχνίδι κυκλοφορεί μόνο για Playstation 4 και Χbox One, κάνοντας τους χρήστες PC να ανυπομονούν ακόμη περισσότερο. Από αναβολή σε αναβολή, ανακοινώνεται επίσημα πως το πολύαναμενόμενο Grand Theft Auto V, θα κυκλοφορήσει για PC στις 14 Απριλίου. Σε όσους έχουν παραγγείλει το παιχνίδι δίνεται η δυνατότητα να το κατεβάσουν μια εβδομάδα νωρίτερα και επιπλέον έχουν έξτρα $200,000 cash μέσα στο παιχνίδι για να τα χρησιμοποιήσουν στο GTA Online. Για πρώτη φορά στην σειρά, δεν υπάρχει ένας, αλλά τρεις πρωταγωνιστές, τους οποίους και ελέγχετε με manual εναλλαγή. Ένας από τους πρωταγωνιστές είναι ο Μichael, ένας πρώην ληστής τραπεζών που αποφάσισε να αρχίσει μια νέα ζωή, ενώ έχει αποκτήσει δύο παιδιά με την σύζυγο του Amanda, τον Jimmy και την Tracey. Η ζωή του Michael δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελε, γι' αυτό και αναγκάζεται να ξαναγυρίσει στα παλιά του λάθη. Ο Franklin, έχοντας χάσει από μικρός την μητέρα του, είναι και αυτός μπλεγμένος με το έγκλημα, κάνοντας τον έναν από τους πρωταγωνιστές. Μπήκε σε μια συμμορία όμως γρήγορα συνελήφθη από την αστυνομία. Όταν βγήκε από την φυλακή, προσπάθησε να βγει από την συμμορία με διάφορους τρόπους. Για το τέλος, ο αγαπητός σε όλους, Trevor, ο πιο τρελός και επιθετικός χαρακτήρας. Παλιός συνεργάτης του Michael όταν κατάλαβε ότι ο δεύτερος ήταν ζωντανός μετά απο 10 χρόνια, έτρεξε στο Los Santos να τον βρει. Gameplay Στο πέμπτο μέρος της σειράς συναντάμε όχι μία, αλλά τρεις πόλεις. Οι πόλεις είναι τεράστιες, οι αποστολές πολλές και οι τρόποι να πεθάνετε άπειροι! Θα συναντήσετε ερήμους, βουνά, μεγάλους δρόμους με πολύ κίνηση και όπως πάντα θα έχετε πλήρη ελευθερία κινήσεων, δίχως να πρέπει να τερματίσετε το παιχνίδι. Παρ' όλα αυτά, όσες περισσότερες αποστολές κάνετε τόσα περισσότερα μέρη και μαγαζιά ξεκλειδώνετε. Δοκιμάστε να παίξετε τένις, γκολφ, να πάτε στον κινηματογράφο ή ακόμη απλά να αράξετε στον καναπέ και να κάνετε το τσιγάρο σας. Από το παιχνίδι φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπουν τα strip clubs όπου επίσης θα περάσει ευχάριστα η ώρα σας. Από την αρχή, το παιχνίδι σας ρίχνει κατευθείαν στην δράση, μιας και βρισκόσαστε εν μέσω μίας ληστείας. Υπάρχουν δείκτες στα αριστερά της οθόνης που σας εξηγούν πώς θα στοχεύσετε, πώς θα πυροβολήσετε και πώς θα κινηθείτε στον χώρο. Τα controls είναι εύκολα, ειδικά όσοι έχετε προηγούμενη εμπειρία, θα προσαρμοστείτε μέσα σε δευτερόλεπτα. Η καινούργια προσθήκη στο παιχνίδι για εναλλαγή χαρακτήρα, όπως και το cover ίσως σας κάνει για λίγα δευτερόλεπτα να «τα χάσετε» μιας και η δράση συνεχίζετε ενώ εσείς ψάχνετε τα κουμπιά. Θα δυσκολευτείτε σίγουρα στο να οδηγάτε και παράλληλα να διαβάζετε τις οδηγίες. Θα προτιμούσαμε έναν διαφορετικό οδηγό όπου μαθαίνεις σε συνθήκες με λιγότερο stress. Η οδήγηση είναι αρκετά βελτιωμένη σε σύγκριση με τα άλλα…

8.8

Πολύ Καλό!

Grand Theft Auto V

Το Grand Theft Auto V είναι σίγουρα ένα από τα παιχνίδια που πρέπει να έχετε στην συλλογή σας.

Gameplay

8.5

Διάρκεια

8.5

Γραφικά

9

Ήχος

9

User Rating : 2.6 ( 8 votes)
9
Περισσότερα νέα για το GTA V