Οι Remastered τίτλοι στο επίκεντρο…
Και εκεί που λέγαμε ότι το 2014 ήταν η χρονιά των remastered τίτλων, το 2015, ήδη από τις αρχές του, χτυπά δυναμικά με αυτή τη νέα «συνταγή» στο επίκεντρο. Φτάνοντας στα τέλη του μήνα, χορτάσαμε από ανακοινώσεις βιντεοπαιχνιδιών τα οποία θα επανακυκλοφορήσουν σε remastered version για τα new-gen συστήματα.
Η remastered φόρμουλα πλέον, αποτελεί το secret weapon των ομάδων ανάπτυξης, με κερδοφόρες συνήθως προοπτικές. Αιώνια «κοιμισμένοι» τίτλοι του παρελθόντος, ανασταίνονται από τον τάφο τους, επιστρέφοντας δριμύτεροι στη gaming σκηνή.
Η νέα αυτή συνταγή – όπως και κάθε συνταγή – έχει αλλού υποστηρικτές, και αλλού μία μάζα που την αποδοκιμάζει. Η αλήθεια είναι – πριν πούμε το οτιδήποτε – ότι εγώ ανήκω στη δεύτερη κατηγορία. Ανέκαθεν, θεωρούσα τη μέθοδο αυτήν ως έναν ύπουλο τρόπο των εταιρειών ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών ώστε να έχουν χρηματικό όφελος. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα κρύψω τον ενθουσιασμό μου για ορισμένους τίτλους που θα επανακυκλοφορήσουν.
Προσπερνώντας όμως όλα αυτά, έφτασε η στιγμή ν’ αναλύσουμε πως προέκυψε αυτή η νέα φόρμουλα.
Νοσταλγία…
Άραγε είναι η νοσταλγία και οι προβληματισμοί μας για την πορεία του Gaming που μας ωθούν στο να ζητάμε remastered τίτλους; Για εμένα, λοιπόν, αυτό το αίτιο είναι πολύ πιθανόν! Ατενίζοντας το παρελθόν, μικροί και μεγάλοι μπορούν κάλλιστα να συλλάβουν ότι οι παλιοί τίτλοι, ήταν και είναι μακράν καλύτεροι από τους νέους. Σε γενικά πλαίσια το όλο σύστημα κατασκευής, επεξεργασίας και σκεπτικού των παλιών τίτλων, το οποίο έχω αναλύσει εδώ, ήταν πολύ καλύτερο. Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα – αν και αφηρημένα, διότι έχουμε μιλήσει σε άλλο άρθρο – ότι πολλοί gamers έχουν νοσταλγήσει τίτλους του παρελθόντος.
Ο επόμενος λόγος δεν είναι συναισθηματικού περιεχομένου. Παρ’ όλα αυτά, αντιπροσωπεύει απόλυτα τη νέα γενιά από gamers. Εν συντομία, λοιπόν, το δεύτερο αίτιο ονομάζεται «γραφικά». Η ατμόσφαιρα, τα animations, τα textures και σε γενικά πλαίσια ο γραφικός τομέας παίζει σημαντικό ρόλο στη σημερινή εποχή. Αν και δεν μπορώ να συλλάβω γιατί παθιάζονται ορισμένοι, έχοντας ως πρωτεύον τα γραφικά, σήμερα αποτελούν ένα «επειδή» στο «γιατί» να έχουμε remastered τίτλους. Πλέον, πολλοί είναι αυτοί που θα θελήσουν έναν παλιό τίτλο με φαντασμαγορικό κόσμο, και εξελιγμένο τεχνικά.
Η τελευταία αιτία – τουλάχιστον για εμένα- για την οποία οι εταιρείες ανάπτυξης δουλεύουν τα remastered versions, είναι επειδή χρησιμεύουν ως γκάλοπ για τις ίδιες. Για παράδειγμα, αν ένας remastered τίτλος κάνει πωλήσεις, έχοντας καλά στατιστικά, θα δώσει ώθηση στην ομάδα ανάπτυξης, για τη συνέχεια της σειράς με άλλους μελλοντικούς τίτλους. Με λίγα λόγια, μιλάμε για μία έξυπνη στρατηγική των developers.
Συνοψίζοντας, λοιπόν, οι remastered τίτλοι μπήκαν δυναμικά στο νέο έτος, και σίγουρα θα ακολουθήσουν αρκετά ακόμη χτυπήματα μέχρι το τέλος του. Παρ’ όλα αυτά, είναι σοφό να έχουμε remastered versions στη θέση νέων βιντεοπαιχνιδιών; Πρέπει οι εταιρείες να δίνουν βάση σε αυτή τη νέα συνταγή; Συνήθως σε τέτοια ερωτήματα, οι απόψεις διίστανται… Εσάς ποια είναι η γνώμη σας;
Social Media
18.202 Likes
582 Followers
3.940 Subscribers
2.114 Followers
3.386 Followers