Dev Blog: Το API της Riot

Προς τους φίλους developers

Platform
 
Genre
 
Publisher
 
Developer
 

Προς τους φίλους developers

heimerbanner

Γεια σας, είμαι ο J. “Riot Sargonas” Eckert της ομάδας επικοινωνίας με προγραμματιστές και θέλω να συζητήσουμε λίγο για τη θέση που έχουν οι ιστότοποι και οι εφαρμογές τρίτων στο οικοσύστημα του League of Legends. Αυτό το θέμα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στην κοινότητά μας το χρόνο που μας πέρασε και για αυτόν το λόγο θα προσπαθήσω να ξεκαθαρίσω λίγο ποια είναι η δική μας αντίληψη όσον αφορά την υποστήριξη των ανεξάρτητων προγραμματιστών για την προσφορά επιπλέον αξίας τόσο στο League of Legends, όσο και στους παίκτες, χωρίς συμβιβασμούς στην ακεραιότητα του παιχνιδιού και στην εμπειρία των παικτών. Όλες οι (αναρίθμητες) αποφάσεις που καλούμαστε να λάβουμε σχετικά με αυτό θέμα, βασίζονται στους δύο αυτούς στόχους. Ορισμένες φορές, ενδέχεται να μην επιτρέπουμε σε τρίτους να αντλούν δεδομένα από τις ζωντανές υπηρεσίες μας μέσω του API για λόγους σταθερότητας. Άλλες φορές, ενδέχεται να μιλήσουμε απευθείας με τους δημιουργούς των εξωτερικών εφαρμογών ώστε να εστιάζουν περισσότερο στον παίκτη ή να συνεργαστούμε εσωτερικά για να περιορίσουμε την αποτελεσματικότητα των εργαλείων εξαπάτησης.

Ανάπτυξη λογισμικού για το League

Καθώς μεγαλώνει το League και η κοινότητά του, αυξάνονται τα προγράμματα και οι ιστότοποι που δημιουργούνται από τρίτους με στόχο τον εμπλουτισμό της εμπειρίας των παικτών. Ορισμένες φορές, αυτές οι προσπάθειες όντως βελτιώνουν την εμπειρία που προσφέρει το League με νέους, διασκεδαστικούς τρόπους. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που υπερβαίνουν τα αποδεκτά όρια και παρέχουν άδικα πλεονεκτήματα που ανατρέπουν την αγωνιστική ισορροπία και ακεραιότητα του παιχνιδιού, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις βλάπτουν τη συνολική εμπειρία των παικτών. Η διαρκής πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ομάδα επικοινωνίας με προγραμματιστές είναι η ενθάρρυνση και η υποστήριξη της θετικής ανάπτυξης του παιχνιδιού και η παράλληλη προσπάθεια αποτροπής της χρήσης εφαρμογών που προσφέρουν αρνητικές εμπειρίες στους παίκτες και η προστασία τους από αυτές.

Η εμπειρία του League περιλαμβάνει ευκαιρίες που η Riot πρέπει και μπορεί να προσφέρει στους παίκτες και άλλες που πρέπει να ανακαλύψουν και να δημιουργήσουν μόνοι τους οι παίκτες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν οι παίκτες στην εμπειρία του League of Legends και ορισμένες ιδέες είναι πραγματικά εκπληκτικές και αξίζουν την υποστήριξή μας. Για να δούμε, λοιπόν, πώς μπορούν να υλοποιηθούν αυτές οι ιδέες με τον καλύτερο τρόπο.

Υποστήριξη προγραμματιστών

Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βοηθήσουμε τα πιο παθιασμένα μέλη της κοινότητάς μας να δημιουργήσουν θετικές εμπειρίες για τους παίκτες μας. Για να το κάνουμε αυτό, έχουμε δημιουργήσει μια σειρά από εργαλεία για προγραμματιστές, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το API της Riot. Κατά τη διάρκεια του έτους, δεν σταματήσαμε καθόλου να βελτιώνουμε το API και την Πύλη προγραμματιστών και να προσθέτουμε νέες λειτουργίες. Τους πρώτους 10 μήνες, προστέθηκαν περισσότερες από 50 ενημερώσεις, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας οικογένειας ισχυρών εργαλείων ειδικά σχεδιασμένων για δημιουργίες από την κοινότητα και για μεγαλύτερους ανεξάρτητους ιστότοπους. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 65.000 προγραμματιστές έχουν δημιουργήσει λογαριασμούς βασικής πρόσβασης στα εργαλεία για λόγους δοκιμών και έχουμε εγκρίνει γύρω στους 1000 κωδικούς παραγωγής για πλήρη πρόσβαση. Επίσης, έχουμε συντάξει πολιτικές και οδηγίες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ανάπτυξης λογισμικού με χρήση αυτών των εργαλείων, το οποίο θα δίνει έμφαση στον παίκτη. Απώτερος στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε την κοινότητα να χρησιμοποιήσει αυτά τα εργαλεία για να δημιουργήσει ουσιαστικές προσθήκες στην εμπειρία του League, ακόμη και σε τομείς με τους οποίους δεν έχει ασχοληθεί ακόμη η Riot. Θέλουμε όμως να διασφαλίσουμε ότι το περιεχόμενο που θα δημιουργηθεί θα ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία με επίκεντρο τον παίκτη που ακολουθεί και η Riot.

Τι επιτρέπεται και τι όχι

Ποιες εμπειρίες θέλουμε να προωθήσουμε, λοιπόν; Κάθε μέρα, η κοινότητα δημιουργεί νέο και ευρηματικό περιεχόμενο που μας ξαφνιάζει. Αυτό ακριβώς θέλουμε να ενθαρρύνουμε. Θέλουμε οι παίκτες μας να είναι δημιουργικοί και να κατεβάζουν ιδέες που ακόμα κι εμείς δεν φανταστήκαμε ποτέ. Εδώ που τα λέμε, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες παίκτες εκεί έξω για κάθε άνθρωπο της Riot, επομένως οι παίκτες έχουν ένα σαφές αριθμητικό πλεονέκτημα όσον αφορά τη σύλληψη νέων ιδεών! Οι δημιουργίες των παικτών, όπως είναι το Ward Score και το LSI, προσφέρουν στους παίκτες ορισμένους νέους, δημιουργικούς τρόπους για να αλληλεπιδρούν με το League και να βελτιώνουν το παιχνίδι τους. Κι εγώ νόμιζα κάποτε ότι ήξερα να παίζω καλά με τα Μάτια, αλλά όταν έριξα μια ματιά στο Ward Score διαπίστωσα ότι ήμουν στο 5% των χειρότερων παικτών. Τώρα είμαι στο 98% των καλύτερων παικτών και η συνεισφορά μου στις ομάδες μου έχει βελτιωθεί (τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα). Θέλουμε η κοινότητα να δημιουργήσει κι άλλες τέτοιες λύσεις και είμαστε αποφασισμένοι να σας προσφέρουμε τη βοήθεια που χρειάζεστε για να τα καταφέρετε!

Βέβαια, η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού στην ανάπτυξη λογισμικού από τρίτους κρύβει ορισμένες παγίδες. Περιστασιακά, κάνουν την εμφάνισή τους προγράμματα που διαπιστώνουμε (με τη βοήθεια της κοινότητας) ότι δεν εστιάζουν απαραίτητα στον παίκτη ή ότι βλάπτουν την ισορροπία του παιχνιδιού και την αγωνιστική άμιλλα. Όταν συμβαίνει αυτό, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να επικοινωνήσουμε με το δημιουργό του προγράμματος και να προσπαθήσουμε να τον καθοδηγήσουμε σε πιο θετικές κατευθύνσεις, ώστε το πρόγραμμά του να συνεισφέρει πραγματικά στην αξία του League και να συμβαδίζει με τους στόχους μας για το παιχνίδι. Μερικές φορές, αυτό έχει αποτέλεσμα και άλλες όχι. Στη χειρότερη περίπτωση, οι προγραμματιστές μάς αγνοούν και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα για να προστατεύσουμε την εμπειρία των παικτών. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την ανάκληση των κωδικών για το API ή την απαγόρευση χρήσης αυτών των εφαρμογών βάσει των Όρων Χρήσης του παιχνιδιού. Σε τελική ανάλυση, όμως, τα κίνητρά μας είναι πάντα τα ίδια: η εμπειρία των παικτών έρχεται πάντα πρώτη και έχει σαφώς υψηλότερη προτεραιότητα από την προβολή ενός ανερχόμενου προγραμματιστή ή την επιτυχία (και την αποτυχία) μιας ανεξάρτητης επιχείρησης που προσπαθεί να κερδίσει ένα κομμάτι της αγοράς. Στόχος μας δεν είναι η αυστηρή αστυνόμευση των εφαρμογών, αλλά η ευθυγράμμιση των εφαρμογών με την εμπειρία που θέλουμε να προσφέρουμε στους παίκτες μας. Θέλουμε να γνωρίζουν επιτυχία οι ομάδες που προσφέρουν αυτές τις εμπειρίες, αλλά ποτέ εις βάρος των παικτών.

Η προστασία της βασικής εμπειρίας του League είναι το βασικό μας μέλημα. Πιστεύουμε ότι η καλύτερη δυνατή εμπειρία για τους παίκτες βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον ανταγωνισμού που προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία από τη στιγμή που ο παίκτης θα κατεβάσει και θα εγκαταστήσει το παιχνίδι. Πιστεύουμε ότι ο παίκτης δεν πρέπει να νιώσει την ανάγκη να τρέξει πρώτα σε έναν εξωτερικό ιστότοπο και να κατεβάσει μια σειρά από τροποποιήσεις για το παιχνίδι, μόνο και μόνο για να είναι ανταγωνιστικός. Αυτή είναι η βασική πολιτική μας: “Δεν πρέπει να υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που θα παρεμβαίνουν στην εμπειρία των παικτών από τη στιγμή που πατούν «Έναρξη» μέχρι την οθόνη στο τέλος του αγώνα”. Αυτή η πολιτική εφαρμόζεται συνήθως στα προγράμματα που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το παιχνίδι ή άλλες λειτουργίες που δεν είναι διαθέσιμες μέσω των κανονικών αλληλεπιδράσεων του παιχνιδιού (π.χ., ειδικές ενδείξεις οθόνης, χακαρίσματα κ.λπ.) και μάλιστα ιδιαίτερα αυστηρά, καθώς θέλουμε πάση θυσία να προσφέρουμε στους παίκτες μας ένα ισορροπημένο περιβάλλον παιχνιδιού.

Παρέχοντας προστασία

Είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθεί κανείς την ανάπτυξη εφαρμογών από τρίτους σε ένα οικοσύστημα με την έκταση του League. Ακόμη πιο δύσκολο είναι να προσπαθήσεις να προβλέψεις τι θα συμβεί. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε ή να προβλέπουμε την κυκλοφορία κάθε νέου προγράμματος και ορισμένες φορές δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τους προγραμματιστές να βελτιώσουν την εφαρμογή τους, αν δεν μας επισημάνει κάποιος την ύπαρξη της εφαρμογής. Ωστόσο, όταν επικοινωνούμε με τους προγραμματιστές, προσπαθούμε πάντα να βρούμε μια λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των παικτών. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη αυτού του τομέα με θετικό τρόπο, από τους μικρούς ανεξάρτητους προγραμματιστές μέχρι ολόκληρες επιχειρήσεις, αλλά οι παίκτες είναι πάντα το πρώτο μας μέλημα και το συμφέρον τους είναι πιο σημαντικό για εμάς από την κερδοφορία οποιασδήποτε εταιρείας. Από την άλλη πλευρά, εκτιμούμε πολύ την υπομονή σας καθώς προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και προκλήσεις που φέρνει μαζί της η διαρκής εξέλιξη της ανεξάρτητης σκηνής.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να υποστηρίξουμε επισήμως οποιοδήποτε έργο ανεξάρτητου δημιουργού. Παρόλο που προσφέρουμε τα εργαλεία για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης ανεξάρτητων προγραμμάτων, τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών δεν αποτελούν μέρος της επίσημης εμπειρίας του League of Legends και δεν μπορούμε να παρέχουμε υποστήριξη για τυχόν προβλήματα που ενδεχομένως προκαλούν. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε τον κώδικα κάθε ανεξάρτητου δημιουργού και δεν μπορούμε να ελέγξουμε διεξοδικά τη συμπεριφορά όλων των παραλλαγών μιας εφαρμογής στα άπειρα συστήματα υπολογιστών που κυκλοφορούν εκεί έξω. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ότι οι εξωτερικές εφαρμογές θα επηρεάσουν αρνητικά τη σταθερότητα του παιχνιδιού (ή του συστήματος), ότι θα περιέχουν κακόβουλο κώδικα ή ότι θα παρουσιάσουν κάποιο άλλο πιθανό πρόβλημα. Σας συμβουλεύουμε πάντα να λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ασφάλειας του λογαριασμού σας και της σταθερότητας του υπολογιστή σας (και σας υπενθυμίζουμε να μην αποκαλύπτετε *ποτέ* τα στοιχεία του λογαριασμού σας σε οποιονδήποτε τρίτο) και να αποφεύγετε τη χρήση προγραμμάτων ή εφαρμογών που σας προκαλούν ανησυχία.

Με λίγα λόγια: Θα λαμβάνουμε πάντα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύουμε τους παίκτες μας και την ακεραιότητα της βασικής εμπειρίας του παιχνιδιού μας. Παράλληλα, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις δημιουργικές πρωτοβουλίες που προέρχονται από την κοινότητα του League of Legends ή απευθύνονται σε αυτήν, δίνοντας τη δυνατότητα σε παίκτες και εξωτερικούς προγραμματιστές να δημιουργούν εμπειρίες που βελτιώνουν την εμπειρία με ουσιαστικούς και θετικούς τρόπους. Για να το πετύχουμε αυτό, το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει ένας διαρκής διάλογος με τους παίκτες σχετικά με τις νέες κυκλοφορίες της σκηνής και για αυτόν το λόγο θα συνεχίσουμε να συζητούμε με την κοινότητα και να ζητάμε τη γνώμη σας σχετικά με θέματα αυτού του τύπου. Για αυτό, μη διστάσετε να μας πείτε τη γνώμη σας στα σχόλια. Τόσο εγώ, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας (StillRampant και Riot Tuxedo) θα είμαστε διαθέσιμοι για τις επόμενες ώρες και θα απαντήσουμε στα ερωτήματά που ενδεχομένως προκύψουν.

[leagueoflegends.com]

Περισσότερα νέα για το League of Legends