This War of Mine – Review

Το This War of Mine είναι ο τίτλος του νέου Indie παιχνιδιού, τρόμου και επιβίωσης που έκανε publish η Deep Silver και η 11 Bit Studios. Η Πολωνική εταιρεία ανάπτυξης του τίτλου, 11 Bit Studios, δεν κρύβει το αληθινό πρόσωπο του πολέμου σε όλες τις πτυχές του ακόμα και αν αυτό σοκάρει μέσα στο παιχνίδι. Το σενάριο του παιχνιδιού σας ταξιδεύει σαν ένα συναισθηματικό Roller-coaster. Το παιχνίδι, δεν ασχολείται με τη πολύ-μελετημένη σκοπιά του στρατιώτη αλλά με αυτή της συναισθηματικής διάστασης του πολίτη, εν καιρώ πολέμου. Επομένως, ξεχάστε τα Καλάσνικοφ, τις μπερέτες και τα fancy εξαρτήματα που αναδεικνύουν τον ματαιόδοξο ηρωισμό ενός […]

Platform
 

Το This War of Mine είναι ο τίτλος του νέου Indie παιχνιδιού, τρόμου και επιβίωσης που έκανε publish η Deep Silver και η 11 Bit Studios.

Η Πολωνική εταιρεία ανάπτυξης του τίτλου, 11 Bit Studios, δεν κρύβει το αληθινό πρόσωπο του πολέμου σε όλες τις πτυχές του ακόμα και αν αυτό σοκάρει μέσα στο παιχνίδι. Το σενάριο του παιχνιδιού σας ταξιδεύει σαν ένα συναισθηματικό Roller-coaster. Το παιχνίδι, δεν ασχολείται με τη πολύ-μελετημένη σκοπιά του στρατιώτη αλλά με αυτή της συναισθηματικής διάστασης του πολίτη, εν καιρώ πολέμου. Επομένως, ξεχάστε τα Καλάσνικοφ, τις μπερέτες και τα fancy εξαρτήματα που αναδεικνύουν τον ματαιόδοξο ηρωισμό ενός στρατιώτη, γιατί εδώ οι μέρες σας είναι μετρημένες!

This War of Mine image 2

Ψάχνωντας στα χαλάσματα για λίγο φαγητό

Καλώς ήλθατε στo Σαράγιεβο

Ξεκινώντας με μια σαφής αφήγηση-εξομολόγηση για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη πολιορκία του Σαράγιεβο το 1992-1996, το This War of Mine, μας πετάει αμέσως στα βαθιά νερά. Έτσι όπως πρέπει να κάνει οποιοδήποτε παιχνίδι περιπέτειας & επιβίωσης που σέβεται τον εαυτό του. Οι πρωταγωνιστές μας δεν είναι στρατιώτες αλλά απλοί πολίτες που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σ’ ένα μισογκρεμισμένο σπίτι, μέρα με τη μέρα. Ο πόλεμος έχει ξεκινήσει, και δεν έχουμε στρατιωτική εκπαίδευση ή βασικές γνώσεις επιβίωσης…

Μέρα πρώτη

Έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε σ’ ένα αρκετά ευρύχωρο μισογκρεμισμένο σπίτι που δυστυχώς είναι εκτεθειμένο στις επιδρομές. Τουλάχιστον, υπάρχει μια στέγη πάνω από το κεφάλι μας. Ξεκινώντας με μια μικρή ομάδα τριών ατόμων και έχοντας μια χούφτα λιγοστά τρόφιμα, η μάχη ενάντια στον χρόνο μόλις άρχισε… Το This War of Mine μας χωρίζει το χρόνο σε δύο φάσεις. Της ημέρας και της νύχτας. Υπάρχουν συγκεκριμένες δραστηριότητες για το τι μπορούμε να κάνουμε σε κάθε φάση. Τα δευτερόλεπτα περνάνε και οι κινήσεις μας πρέπει να είναι σωστά υπολογισμένες γιατί υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος να προετοιμαστούμε για την επόμενη ημέρα.

Τα περιθώρια ενός λάθους είναι ελάχιστα, αφού τα αγαθά είναι λιγοστά και δεν πρέπει να σπαταληθούν. Πρέπει να φτιάξουμε εργαλεία, να ετοιμάσουμε φαγητό, να συλλέξουμε νερό και να βρούμε όπλα ώστε να προστατευθούμε την νύχτα από διάφορους επίδοξους επιδρομείς.

Όλες οι αποφάσεις που παίρνουμε έχουν κάποιες συνέπειες όπως οι ψυχολογικές επιπτώσεις για το φόνο ενός εισβολέα που αποπειράθηκε να μας κλέψει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Την ημέρα καλό είναι να ξεκουράζετε ένας από τους τρεις, διαφορετικά, χωρίς ένα πρόγραμμα η πίεση μιας απελπιστικής κατάστασης μπορεί να φέρει τον αδύναμο κρίκο της παρέας στα όρια της αυτοκτονίας. Βασικά πράγματα όπως το κρεβάτι ή μια αυτοσχέδια σόμπα, και το κρύο ή ζεστό φαγητό, βελτιώνουν τον ψυχολογικό παράγοντα που παίζει βασικό ρόλο.

Πολύ σύντομα όμως νυχτώνει και πρέπει να οργανωθούμε. Ποιος θα ρισκάρει να πάει μέσα στην νύχτα να ψάξει για τρόφιμα και εφόδια, με κίνδυνο την ζωή του; Ποιος θα μείνει πίσω να φυλάει σκοπιά χωρίς να ξεκουραστεί; Στείλαμε τον πιο γρήγορο στο τρέξιμο. Υπάρχουν πολλές τοποθεσίες γύρω από το καταφύγιο μας. Μια αποθήκη, μια παλαιά στρατιωτική βάση, μια εκκλησία, ένα νοσοκομείο, ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι και ένα πάρκο. Επιλέγουμε το εγκαταλελειμμένο σπίτι σαν το πιο ακίνδυνο προορισμό. Φυσικά, δεν είμαστε μόνοι μας, υπάρχουν και άλλοι σαν εμάς που κινούνται ψάχνοντας τρόφιμα και υλικά για να επιβιώσουν. Ελπίζουμε μόνο να μη τους συναντήσουμε γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον σκοπό τους. Μπορεί να είναι οπλισμένοι…

This War of Mine image 5

Σκληρές αποφάσεις και απώλειες…

Μέρα δεύτερη!

Η επιτυχία έρχεται συχνά μόνο όταν είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε το αδιανόητο, όπως να σκοτώσουμε, να κλέψουμε ή ν’ απειλήσουμε. Αυτού του είδους τα διλήμματα έρχονται να επηρεάσουν μεγάλο μέρος των αποφάσεων μας. Έτσι, ο πόλεμος έρχεται ως μια ασταμάτητη δύναμη της φύσης και πάντα παρόν στο παρασκήνιο του παιχνιδιού.

Οι επιπτώσεις αυτής της δύναμης γίνονται εντονότερα αισθητές στις περιοχές υψηλού κινδύνου που ακούγονται οι βροντές από τις σφαίρες των ελεύθερων σκοπευτών. Η συνεχής σταθερή απειλή της σύγκρουσης εντός και εκτός του καταφύγιου, επιβαρύνει τη βαρύτητα της κατάστασης, ενώ είμαστε αναγκασμένοι να ελέγχουμε τα λιγοστά αγαθά, ενδεχομένως σωτήρια για εμάς. Αν ένας αρρωστήσει, κάποιος μπορεί να πάει στο νοσοκομείο που απέχει μόνο λίγη ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, πράγμα που σημαίνει πως δεν θα φέρει τρόφιμα και ύλες και είναι αδύνατον να φύγουμε δύο μαζί…

This War of Mine image 3

Άποψη του χάρτη με τα διαθέσιμα σημεία για Scavenging

Αργά ή γρήγορα έρχεται το τέλος

Όπως έχουμε καταλάβει το This War of Mine στηρίζεται πολύ στον ψυχολογικό παράγοντα, δημιουργώντας μια καταθλιπτική ατμόσφαιρα. Δε διστάζει να θυσιάσει μέρος από την «διασκέδαση», ώστε να αναδείξει τις άσχημες πτυχές του πολέμου. Φυσικά, αυτό έχει ένα αντίτιμο, σε μια αγορά που έχει κατακλυστεί από παιχνίδια που δοξάζουν το πόλεμο όπως αυτή των video games. Κάποιοι μπορεί να κουραστούν γρήγορα και να εγκαταλείψουν το παιχνίδι.

Τα δυναμικά γεγονότα δεν απουσιάζουν από το παιχνίδι, τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και της νύχτας, το απρόβλεπτο θα φροντίσει να μην ηρεμήσουμε ποτέ. Παιδιά μας χτυπάνε την πόρτα ζητώντας φάρμακα για την άρρωστη μάνα τους ενώ συγχρόνως τα έχουμε ανάγκη και εμείς. Τι κάνουμε σ’ εκείνη τη περίπτωση; Οι κινήσεις μας και η ελευθερία αποφάσεων μεταξύ του λογικού, του ηθικού και του συναισθηματικού σε κάθε γεγονός είναι η ουσία του This War of Mine.

Το παιχνίδι είναι σκιτσογραφημένο με μολύβι προσδίδοντας επιπλέον πόντους καλλιτεχνικά, με φόντο Grim Black, ενώ καταφέρνει να μας μεταφέρει το βαρύ κλίμα του πολέμου. Η εικόνα ταλαντεύεται ανάμεσα σε βελούδινες αποχρώσεις του γκρι και κινούμενες σκιές, τονίζοντας έτσι την νύχτα, με φόντο τη λάμψη του φεγγαριού στο πεδίο της μάχης. Αυτό βέβαια δημιουργεί κάποια μικρά προβλήματα απεικόνισης του περιβάλλοντος σε επίπεδο λεπτομέρειας. Ευτυχώς, υπάρχει διαθέσιμο zoom ώστε να βοηθήσει την κατάσταση μειώνοντας όμως το οπτικό μας πεδίο με αποτέλεσμα να πλησιάσει κάποιος εχθρός χωρίς να τον δούμε.

Οι μάχες στο This War of Mine είναι το τελευταίο καταφύγιο. Τις πιο πολλές φορές θα είναι εναντίον μας, αφού οι πιο καλά οπλισμένοι κερδίζουν με διαφορά. Επίσης, κάθε φορά που ασκούμε βία με κάποιο όπλο, μας επιβαρύνουν ψυχολογικές επιπτώσεις αφού είμαστε αναγκασμένοι ν’ αντιδράσουμε έτσι (τις περισσότερες φορές). Δυστυχώς, η μάχη έχει υλοποιηθεί με άσχημο τρόπο και στηρίζεται απλά στο πάτημα ενός κουμπιού.

Η μουσική υπόκρουση προσπαθεί να χαρίσει τόσο τρυφερό χαρακτήρα όσο και εφιαλτικό δίνοντας έμφαση στα ανάμικτα συναισθήματα των επιζώντων (και ελπιζόντων). Το «Tuned to Live», το επίσημο κομμάτι του παιχνιδιού δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους προγραμματιστές ενώ στο Update 1.1 προστέθηκε και η alternative punk rock band “Cool Kids of Death”.

This War of Mine

Άποψη των γραφικών

 

Το μαύρο της επιτυχίας

Εν κατακλείδι, το This War of Mine είναι έντονα εμπνευσμένο από παιχνίδια όπως το Don’ t Starve και Betrayer που είναι επίσης Indie παραγωγές. Επομένως, δεν το χαρακτηρίζουμε κοινότυπο, τόσο στιλιστικά όσο και ιδεαλιστικά. Έχοντας υψηλά ιδανικά δε διστάζει να μας προκαλέσει σαν κοινό και παίχτες μαζί. Με κόστος 16 ευρώ στο Steam μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, το παιχνίδι απευθύνεται καθαρά στους οπαδούς των ανεξάρτητων παραγωγών.

Βαθμολογία

Θετικά:

  • Αυθεντική μουσική υπόκρουση
  • Καινοτόμα ιδέα σεναρίου
  • Η αφήγησεις είναι αυθεντικές
  • Για μια ακόμα φορά, η Indie σκηνή απέδειξε την αξία της
  • Βαθμός δυσκολίας
  • Τα δυναμικά γεγονότα
  • Η τεχνοτροπία των σκιτσογραφημένων γραφικών
  • Προκαλεί με τον ιδεαλισμό του

 Αρνητικά:

  • Το σύστημα μάχης είναι άσχημο
  • Το grim black κάποιες φορές δυσχαιρένει το έργο μας
  • Η τιμή μπορούσε να είναι καλύτερη…
  • Απευθύνεται καθαρά στους οπαδού των Indie
  • Θυσιάζει λίγη διασκέδαση για ελάχιστο ρεαλισμό

Πηγή

Το This War of Mine είναι ο τίτλος του νέου Indie παιχνιδιού, τρόμου και επιβίωσης που έκανε publish η Deep Silver και η 11 Bit Studios. Η Πολωνική εταιρεία ανάπτυξης του τίτλου, 11 Bit Studios, δεν κρύβει το αληθινό πρόσωπο του πολέμου σε όλες τις πτυχές του ακόμα και αν αυτό σοκάρει μέσα στο παιχνίδι. Το σενάριο του παιχνιδιού σας ταξιδεύει σαν ένα συναισθηματικό Roller-coaster. Το παιχνίδι, δεν ασχολείται με τη πολύ-μελετημένη σκοπιά του στρατιώτη αλλά με αυτή της συναισθηματικής διάστασης του πολίτη, εν καιρώ πολέμου. Επομένως, ξεχάστε τα Καλάσνικοφ, τις μπερέτες και τα fancy εξαρτήματα που αναδεικνύουν τον ματαιόδοξο ηρωισμό ενός στρατιώτη, γιατί εδώ οι μέρες σας είναι μετρημένες! [caption id="attachment_30276" align="aligncenter" width="600"] Ψάχνωντας στα χαλάσματα για λίγο φαγητό[/caption] Καλώς ήλθατε στo Σαράγιεβο Ξεκινώντας με μια σαφής αφήγηση-εξομολόγηση για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη πολιορκία του Σαράγιεβο το 1992-1996, το This War of Mine, μας πετάει αμέσως στα βαθιά νερά. Έτσι όπως πρέπει να κάνει οποιοδήποτε παιχνίδι περιπέτειας & επιβίωσης που σέβεται τον εαυτό του. Οι πρωταγωνιστές μας δεν είναι στρατιώτες αλλά απλοί πολίτες που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σ’ ένα μισογκρεμισμένο σπίτι, μέρα με τη μέρα. Ο πόλεμος έχει ξεκινήσει, και δεν έχουμε στρατιωτική εκπαίδευση ή βασικές γνώσεις επιβίωσης... Μέρα πρώτη Έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε σ’ ένα αρκετά ευρύχωρο μισογκρεμισμένο σπίτι που δυστυχώς είναι εκτεθειμένο στις επιδρομές. Τουλάχιστον, υπάρχει μια στέγη πάνω από το κεφάλι μας. Ξεκινώντας με μια μικρή ομάδα τριών ατόμων και έχοντας μια χούφτα λιγοστά τρόφιμα, η μάχη ενάντια στον χρόνο μόλις άρχισε... Το This War of Mine μας χωρίζει το χρόνο σε δύο φάσεις. Της ημέρας και της νύχτας. Υπάρχουν συγκεκριμένες δραστηριότητες για το τι μπορούμε να κάνουμε σε κάθε φάση. Τα δευτερόλεπτα περνάνε και οι κινήσεις μας πρέπει να είναι σωστά υπολογισμένες γιατί υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος να προετοιμαστούμε για την επόμενη ημέρα. Τα περιθώρια ενός λάθους είναι ελάχιστα, αφού τα αγαθά είναι λιγοστά και δεν πρέπει να σπαταληθούν. Πρέπει να φτιάξουμε εργαλεία, να ετοιμάσουμε φαγητό, να συλλέξουμε νερό και να βρούμε όπλα ώστε να προστατευθούμε την νύχτα από διάφορους επίδοξους επιδρομείς. Όλες οι αποφάσεις που παίρνουμε έχουν κάποιες συνέπειες όπως οι ψυχολογικές επιπτώσεις για το φόνο ενός εισβολέα που αποπειράθηκε να μας κλέψει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Την ημέρα καλό είναι να ξεκουράζετε ένας από τους τρεις, διαφορετικά, χωρίς ένα πρόγραμμα η πίεση μιας απελπιστικής κατάστασης μπορεί να φέρει τον αδύναμο κρίκο της παρέας στα όρια της αυτοκτονίας. Βασικά πράγματα όπως το κρεβάτι ή μια αυτοσχέδια σόμπα, και το κρύο ή ζεστό φαγητό, βελτιώνουν τον ψυχολογικό παράγοντα που παίζει βασικό ρόλο. Πολύ σύντομα όμως νυχτώνει και πρέπει να οργανωθούμε. Ποιος θα ρισκάρει να πάει μέσα στην νύχτα να ψάξει για τρόφιμα και εφόδια, με κίνδυνο την ζωή του; Ποιος θα μείνει πίσω να φυλάει σκοπιά χωρίς να ξεκουραστεί; Στείλαμε τον πιο γρήγορο στο τρέξιμο. Υπάρχουν πολλές τοποθεσίες γύρω από το καταφύγιο μας. Μια αποθήκη, μια παλαιά στρατιωτική βάση, μια εκκλησία, ένα νοσοκομείο, ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι και ένα πάρκο. Επιλέγουμε το εγκαταλελειμμένο σπίτι σαν το πιο ακίνδυνο προορισμό. Φυσικά, δεν είμαστε μόνοι μας, υπάρχουν και…

7

Καλό

Τολμηρό και ιδεαλιστικό

Το This War of Mine είναι ο τίτλος του νέου Indie παιχνιδιού, τρόμου και επιβίωσης που έκανε publish η Deep Silver και η 11 Bit Studios.

GAMEPLAY

6

ΓΡΑΦΙΚΑ

7

ΗΧΟΣ

7

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

8

User Rating : 3.36 ( 2 votes)
7