Support: Πως να κουβαλήσεις έμμεσα την ομάδα σου!

Support, ένας άδικα υποτιμημένος ρόλος.

Platform
 
Genre
 
Publisher
 
Developer
 

GSuppGeneralTitle

Παρά το γεγονός ότι μερικοί μπορεί να διαφωνούν, το support είναι σημαντικός ρόλος, αν όχι ο πιο σημαντικός ρόλος στο παιχνίδι. Τα Support ελέγχουν τη ροή του παιχνιδιού και προσφέρουν vision στο χάρτη. Σε μερικούς μπορεί να φαίνεται ότι αυτός ο ρόλος είναι τα εξής: κάθομαι στο botlane, δεν παίρνω creeps ή kills και βάζω wards, αλλά είναι πολύ περισσότερο από αυτό. Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσω γιατί να παίξετε support, καθώς και συμβουλές και κόλπα που θα οδηγήσουν την ομάδα σας στην νίκη παίζοντας αυτόν τον ρόλο.

Γιατί να παίξω Support;

Αυτός ο ρόλος είναι εξαιρετικά διασκεδαστικός, παρόλο που δεν φαίνεται. Θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε την νοοτροπία του ομαδικού παίκτη και να βοηθήσετε όλη την ομάδα. Παίζοντας σε αυτή τη θέση γρήγορα θα καταλάβετε ότι είναι πολύ σημαντικό η ομάδα σας να έχει κάποιον ο οποίος μπορεί να σώσει και να σας βοηθήσει να σκοτώσετε κάποιον αντίπαλο, ακόμα και με κόστος την ζωή του μερικές φορές.

Μπορώ να κάνω carry με Support; 

Εννοείτε πως ΝΑΙ! Όλοι κάποτε συναντήσατε ένα Support που έκανε feed ή δεν ήξερε να σας βοηθήσει, με αυτήν την λογική λοιπόν πολλοί από εσάς είπατε «τα Support είναι άχρηστα». Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε κάτι τέτοιο. Παρ’ όλα αυτά δοκιμάστε αυτόν το ρόλο, δεν θα χάσετε περισσότερο από 1 ώρα, θα δείτε ότι ένα Support που δίνει kills στον Marksman και φροντίζει την ακεραιότητα του είναι ένα μεγάλο advantage, ένα «feed-αρισμένο» botlane μπορεί να κουβαλήσει την υπόλοιπη ομάδα.

Tips & Tricks σαν Support

  • Φρόντισε να έχετε πάντα Vision στο River. Σαν Support πρέπει πάντα να έχετε οπτική κάλυψη του χώρου γύρω σας ώστε να αποτρέψετε απρόσμενα ganks από τον jungler ή τον midlaner, επιπλέον χρησιμοποιήστε Pink Wards για να καταστρέψετε τα wards του αντιπάλου ώστε να έχετε πλεονέκτημα.
  • Φρόντισε να έχετε πάντα Vision στο Lane. Τα bush του botlane είναι εύκολο καταφύγιο του εχθρικού adc, supp ή ακόμα και του jungler οπότε θα ήταν πολύ καλό να ξέρετε τι υπάρχει εκεί.
  • Μην χάνεις/χαλάς το Mana σου ή το HP σου. Προσπάθησε να κρατήσεις καλό positioning ώστε να μην δεχτείς damage και μην κάνεις waste το Mana σου, θα έρθει η στιγμή που θα γίνει κάποιο fight και δεν θα μπορείς να συμμετάσχεις είτε επειδή δεν έχεις Mana είτε επειδή το HP σου είναι χαμηλά.
  • Μάθε την τακτική του adc σου. Παρατήρησε το gameplay του marksman και να είσαι σίγουρος ότι είναι ασφαλής. Επιπλέον μην κάνεις engage χωρίς να ξέρεις ότι θα ακολουθήσει με αποτέλεσμα να μείνει 1v2 στο lane ή ακόμα χειρότερα να πεθάνετε και οι 2 δίνοντας επιπλέον gold άρα και πλεονέκτημα στο αντίπαλο lane.
  • Μην παίρνεις τα cs του adc. Η μόνη δικαιολογία που σου επιτρέπει να παίρνεις farm είναι το να έχεις το Relic Shield ή το adc να είναι μακριά από το lane. Σκέψου ότι αν farm-άρεις είναι σαν να κλέβεις το gold του adc σου.
  • Προσπάθησε να κρατάς timers. Ένα καλό Support γίνεται ακόμα καλύτερο όταν ξέρει πότε θα ξαναβγεί ο Δράκος ή το Baron, πότε θα έχει ξανά flash το αντίπαλο adc ή ακόμα και σε πόση ώρα θα έχει ξανά Ulty, τουλάχιστον στο περίπου.

Κοινά λάθη που κάνουν άτομα που δεν έχουν εμπειρία σε αυτόν τον ρόλο

  • Πεθαίνουν πολύ συχνά. Τα περισσότερα Support είναι Squishy, αυτό λοιπόν τα κάνει ευάλωτα και εύκολους στόχους, με αποτέλεσμα μία απροστάτευτη ομάδα και επιπλέον gold στους αντιπάλους, κατά συνέπεια προσπαθήστε να παίξετε πιο tanky Supports όπως: Taric, Leona, Braum ή Alistar.
  • Δεν ward-άρουν αρκετά. Όλοι μας έχουμε συναντήσει ένα Support το οποίο δεν ward-άρει σωστά ή ακόμα και καθόλου, αυτό βελτιώνεται με τον καιρό, αλλά για αρχή θα ήταν καλό να βάζετε wards γύρω από την περιοχή που βρίσκεστε ώστε να ξέρετε το «στήσιμο» των αντιπάλων σας.

Αυτά προς το παρόν. Σε επόμενα άρθρα θα αναλύσουμε ξεχωριστά το κάθε support, τα θετικά και αρνητικά του, ενώ θα ακολουθήσουν και guides για το καθένα απο αυτά.

Περισσότερα νέα για το League of Legends