Far Cry 4 – Review

Το Far Cry 4, αποτελεί τον άξιο διάδοχο του πετυχημένου Far Cry 3

Publisher
 
Developer
 

Το Far Cry 4 είναι ένα πολύ καλό, παράδειγμα, open-world παιχνιδιού επενδύοντας στη διαχρονικότητα και στις κλασσικές αξίες της σειράς του. Είναι φανερό πως το Far Cry 4 «παίζει» εκ του ασφαλούς χωρίς μεγάλες διαφορές από το προηγούμενο μέρος της σειράς. Φυσικά, αυτό γίνεται διότι οι «μετοχές» της Ubisoft έχουν πέσει τελευταία απέναντι στους παίκτες, γεγονός, που θέλει σταδιακά την διάσημη εταιρεία να βάζει «νερό στο κρασί» της και ν’ ακολουθεί μια πιο ήπια στρατηγική marketing.

far_cry_4_himalayas-1280x800

«You are our Priority»

To «Φετίχ» της σειράς, μια φαντασμαγορική έναρξη, – όπως και στα προηγούμενα, Far Cry, της σειράς -, είναι εδώ. Μια απλή καθημερινή δραστηριότητα η οποία πήγε τελείως στραβά… Ένα απλός έλεγχος πριν περάσετε τα σύνορα του Κιράτ, τη χώρα του αυτό-αποκαλούμενου βασιλιά Pagan Min, καταλήγει σε μακελειό, με την επίσκεψη του τελευταίου να σας «τιμά» και να σας απαγάγει μέσω ενός ελικοπτέρου! O Pagan Min, αντιπροσωπεύει το «κακό» στην ιστορία του Far Cry 4. Οι φορές που τον βλέπουμε, να εξαπολύει, τα βίαια ένστικτα του, δεν είναι και λίγες. Η δουλειά που έχει γίνει επάνω στον Pagan είναι από τις καλύτερες που έχουμε δει στη κατηγορία των Shooters.

Από την άλλη, εσείς, είστε ο «διάσημος» Ajay Ghale… Λέω διάσημος γιατί όλοι οι συμπρωταγωνιστές σας, σας αναγνωρίζουν, ειδικότερα οι επαναστάτες του The Golden Path. Σεναριακά, είστε ο γιος του Mohan Ghale, θρυλικού επαναστάτη ενός προηγούμενου εμφυλίου που δυστυχώς ανέδειξε τον Pagan νικητή. Για κακή μας τύχη, η ιστορία επαναλαμβάνεται και τα γεγονότα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο αναγκάζοντας σας να εμπλακείτε στην νέα επανάσταση.

Προς μεγάλη μας έκπληξη, το voice acting του Pagan το πραγματοποίησε ο Troy Baker. O Troy είναι γνωστός για το voice acting σε διάσημα παιχνίδια όπως το Bioshock Infinite το 2013, το The Last of Us, επίσης του 2013, και την σειρά Batman Arkham αλλά πόσοι από εσάς τον θυμάστε από το… Diablo 3 να κάνει τον «άπιστο» Scoundrel, ε; Φυσικά, από τη λίστα, δε λείπουν τα Infamous: Second Son και Call of Duty: Advanced Warfare, κάτι που προδίδει την αξία του Troy ως Voice Actor.

Σκηνοθετικά, το γενικότερο συμπέρασμα είναι πως ο αφηγηματικός χαρακτήρας του Far Cry 4 βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από το προηγούμενο μέρος της σειράς αφού τον πλαισιώνουν όμορφοι, πειστικοί και συγχρόνως αινιγματικοί διάλογοι.

Τελικά, το τέταρτο σενάριο της σειράς Far Cry είναι και το πιο ενδιαφέρον από όλα τα προηγούμενα, αυτό αποδεικνύεται γιατί όντως ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του κοινού για έναν πραγματικά «αληθινό» κακό και εμφανίζει μια σειρά από ηθικά διλήμματα, που κάνουν περίπλοκη την ελευθερία κινήσεων σας. Συγχρόνως το voice acting και η πληθώρα πρωταγωνιστών ζωντανεύουν μια όμορφη κινηματογραφική εμπειρία στις οθόνες σας.

Far Cry 4 Image 1

Kyrat

Η εξερεύνηση του Kyrat αποδεικνύεται ότι είναι ήρεμη αλλά και συναρπαστική, ταυτόχρονα. Ο χάρτης του Far Cry 4 είναι σχεδόν στο ίδιο μέγεθος με αυτόν του Far Cry 3 και είναι γεμάτος ζωή. Αντίθετα, με τα προηγούμενα μέρη της σειράς όπως οι Αφρικανικές ζούγκλες και τα τροπικά νησιά, αυτή τη φορά κινήστε ανάμεσα στα βουνά των Ιμαλαίων.

Οι οροσειρές γύρω από το Banapur, το αρχηγείο του Golden Path, φιλοξενούν όλη την άγρια ζωή των Ιμαλαίων (και όχι μόνο) και θα πρέπει να έχετε λίγο το νου σας! Εχθρικά περίπολα, αναπάντεχα γεγονότα, μυστήριες τοποθεσίες, κρυμμένη ναοί και δαίμονες συντελούν ένα θρησκευτικό και ποικίλο μωσαϊκό δίνοντας την αίσθηση του εξωτικού αλλά και σουρεαλιστικού!  Η ελευθερία των κινήσεων σας συμπληρώνετε από διάφορα διαθέσιμα οχήματα που βρίσκεται στους δρόμους, ενώ θα σας προτείναμε μια βόλτα με το ανεμόπτερο ή το gyrocopter ώστε ν’ απολαύσετε τα όμορφα σκηνικά που λεπτομερώς επιμελήθηκαν οι Developers της Ubisoft.

Οι περιοχές του χάρτη που έχετε στην διάθεση σας προσφέρονται τόσο για Stealth Gameplay όσο και για καθαρή δράση. Επίσης, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία όπλων για όλα τα γούστα, ενώ σας δίνεται ένα καλό επίπεδο προσωπικού customization με αποτέλεσμα να έχετε πολλαπλούς τρόπους ώστε ν’ αντιμετωπίσετε τις μυριάδες των εχθρών σας, ενώ οι μετακινήσεις πλέον δεν περιορίζονται μόνο σε οριζόντιες διαδρομές, αλλά και κάθετα, αφού η αναρρίχηση-καταρρίχηση με rapel, πιθανόν να γίνει, το νέο φετίχ της σειράς!

Στο Far Cry 4 θα βρείτε 2 πιθανόν όχι τόσο εμπνευσμένα Skill tree. Το επιθετικό (Tiger) και το αμυντικό (Elephant). Ανάμεσα σε αυτά τα δυο θα μπορέσετε να βελτιώσετε τις επιθετικές σας δεξιότητες όπως για παράδειγμα την μάχη σώμα με σώμα ή τις αμυντικές σας όπως οι αντοχές σας στους τραυματισμούς. Αν και εικαστικά είναι εντυπωσιακή η δουλειά των Developers επάνω στο Skill tree του Far Cry 4 στην ουσία δεν προσφέρει κάτι τρομερό. Το ξεκλείδωμα των ικανοτήτων εξαρτάται από το τι και το πως χρησιμοποιείτε διάφορα εργαλεία, όπλα και μέσα, την ώρα των αποστολών ή εξερεύνησης του Kyrat και σε γενικές γραμμές δείχνει »μικρό» εμπρός στο υπόλοιπο περιεχόμενο του Far Cry 4.

Το Crafting του παιχνιδιού αν και χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες, δίνει μια ωραία πινελιά στο σύνολο, χωρίς να σας αποσπάσει από την δράση και χωρίς να κουράζει. Συγχρόνως, η ανάπτυξη του δεν στέκεται αναγκαία για την εξέλιξη του ήρωα σας. 

Κατά την ταπεινή μας άποψη, βρίσκουμε παράδειγμα προς μίμηση το multiplayer. Επιλέγοντας ανάμεσα στους Rakshasa και το Golden Path, ο παίχτης θ’ ανακαλύψει τη σουρεαλιστική όψη του παιχνιδιού και θα επιδοθεί σε μια ατελείωτη 5v5 διασκέδαση.

Εν κατακλείδι, το Far Cry 4, ολοκληρώνεται σαν τίτλος αφού Διαθέτει ένα πλήρως λειτουργικό πρόγραμμα επεξεργασίας χάρτη (Map Editor). Ο Map Editor σας επιτρέπει να δημιουργήσετε διάφορες προκλήσεις για εσάς ή και για τους φίλους μέσω του Co-Op, αν βαρεθήκατε το Campaign, παρέα. Επιπλέον, η δημιουργία δικού σας σεναρίου προσδίδει πολλούς πόντους διαχρονικότητας σε μια ήδη διαχρονική σειρά!

Far Cry 4 Image 2

Χρώματα και αρώματα

Η μουσική επένδυση του Far Cry 4 είναι αξιοζήλευτη, δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τ’ ακουστικά εφέ… Ο δημιουργός της μουσικής επένδυσης του Far Cry 4 είναι ο Cliff Martinez και τα κομμάτια του παιχνιδιού είναι «υιοθετημένα» από την Neo-Noir, μουσική υπόκρουση, που ο Cliff δημιούργησε για την ταινία “Drive”. Μουσικός και στιχουργός, ο Cliff είναι γνωστός για τη δουλειά του από την ταινία “Contagion” και είναι αναγνωρισμένος σαν μέλος των Red Hot Chili Peppers, επίσημα, από το 2012.

Τα γραφικά του Far Cry 4 κινούνται σε υψηλά επίπεδα όπως αναμενόταν. Χωρίς να επαναπροσδιορίζει τον εαυτό της, η Dunia 2 είναι μια αναβαθμισμένη και συγχρόνως «ώριμη» μηχανή γραφικών γνωστή σ’ εμάς από το Far Cry 3 και Blood Dragon. Η μηχανή ανταποκρίνεται με υψηλή ποιότητα στις απαιτήσεις του ανοιχτού κόσμου όπως είναι τα δυναμικά καταστροφικά γεγονότα. Όμως, πρέπει να ομολογήσουμε πως ειδικότερα οι ιδιοκτήτες της PC version του Far Cry 4 έχουν ένα ορατό πλεονέκτημα έναντι των κoνσολών.

Φέρτε τους φίλους σας

Ουσιαστικά, η Ubi, πήρε την επιτυχία του 2012 και ότι στοιχείο έκανε Blockbuster τη σειρά, Far Cry, και το βελτίωσε. Το Far Cry 4 είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια εκεί έξω. Μια αληθινή open-world Sandbox εμπειρία! Δημιουργείστε τις δικές σας ιστορίες, εξερευνήστε τα Ιμαλάια, πολεμήστε ‘δαίμονες’,  και όλα αυτά απολαμβάνοντας την παρέα των φίλων σας μέσω του Co-Op.

Πηγή

Βαθμολογία

Θετικά:

 • Dunia 2… Τι άλλο γραφικά!
 • Μουσική επένδυση από τον Cliff Martinez
 • Ποιοτικό voicecasting
 • Ο Pagan Min αξίζει τον τίτλο του κακού
 • Value for Money για τα τωρινά δεδομένα λόγω περιεχόμενου
 • Ενδιαφέρον Multiplayer
 • Όμορφος χάρτης
 • Η Αναρρίχηση, και το ευχάριστο gameplay
 • Η Ubisoft κάνει comeback (;)

Αρνητικά:

 • Το skill tree έχει μόνο εμφάνιση…
 • Το Crafting «επιβιώνει σε χλιαρό επίπεδο»
 • Το «φετίχ» μιας «μπολιγουντιανής» έναρξης επέστρεψε
 • Αν και βελτιωμένο θυμίζει έντονα το τρίτο μέρος της σειράς
 • Το PC έχει ορατό πλεονέκτημα έναντι των κονσολών σε ακριβότερο ή ίδιο αντίτιμο

Το Far Cry 4 είναι ένα πολύ καλό, παράδειγμα, open-world παιχνιδιού επενδύοντας στη διαχρονικότητα και στις κλασσικές αξίες της σειράς του. Είναι φανερό πως το Far Cry 4 «παίζει» εκ του ασφαλούς χωρίς μεγάλες διαφορές από το προηγούμενο μέρος της σειράς. Φυσικά, αυτό γίνεται διότι οι «μετοχές» της Ubisoft έχουν πέσει τελευταία απέναντι στους παίκτες, γεγονός, που θέλει σταδιακά την διάσημη εταιρεία να βάζει «νερό στο κρασί» της και ν’ ακολουθεί μια πιο ήπια στρατηγική marketing. «You are our Priority» To «Φετίχ» της σειράς, μια φαντασμαγορική έναρξη, - όπως και στα προηγούμενα, Far Cry, της σειράς -, είναι εδώ. Μια απλή καθημερινή δραστηριότητα η οποία πήγε τελείως στραβά… Ένα απλός έλεγχος πριν περάσετε τα σύνορα του Κιράτ, τη χώρα του αυτό-αποκαλούμενου βασιλιά Pagan Min, καταλήγει σε μακελειό, με την επίσκεψη του τελευταίου να σας «τιμά» και να σας απαγάγει μέσω ενός ελικοπτέρου! O Pagan Min, αντιπροσωπεύει το «κακό» στην ιστορία του Far Cry 4. Οι φορές που τον βλέπουμε, να εξαπολύει, τα βίαια ένστικτα του, δεν είναι και λίγες. Η δουλειά που έχει γίνει επάνω στον Pagan είναι από τις καλύτερες που έχουμε δει στη κατηγορία των Shooters. Από την άλλη, εσείς, είστε ο «διάσημος» Ajay Ghale… Λέω διάσημος γιατί όλοι οι συμπρωταγωνιστές σας, σας αναγνωρίζουν, ειδικότερα οι επαναστάτες του The Golden Path. Σεναριακά, είστε ο γιος του Mohan Ghale, θρυλικού επαναστάτη ενός προηγούμενου εμφυλίου που δυστυχώς ανέδειξε τον Pagan νικητή. Για κακή μας τύχη, η ιστορία επαναλαμβάνεται και τα γεγονότα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο αναγκάζοντας σας να εμπλακείτε στην νέα επανάσταση. Προς μεγάλη μας έκπληξη, το voice acting του Pagan το πραγματοποίησε ο Troy Baker. O Troy είναι γνωστός για το voice acting σε διάσημα παιχνίδια όπως το Bioshock Infinite το 2013, το The Last of Us, επίσης του 2013, και την σειρά Batman Arkham αλλά πόσοι από εσάς τον θυμάστε από το… Diablo 3 να κάνει τον «άπιστο» Scoundrel, ε; Φυσικά, από τη λίστα, δε λείπουν τα Infamous: Second Son και Call of Duty: Advanced Warfare, κάτι που προδίδει την αξία του Troy ως Voice Actor. Σκηνοθετικά, το γενικότερο συμπέρασμα είναι πως ο αφηγηματικός χαρακτήρας του Far Cry 4 βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από το προηγούμενο μέρος της σειράς αφού τον πλαισιώνουν όμορφοι, πειστικοί και συγχρόνως αινιγματικοί διάλογοι. Τελικά, το τέταρτο σενάριο της σειράς Far Cry είναι και το πιο ενδιαφέρον από όλα τα προηγούμενα, αυτό αποδεικνύεται γιατί όντως ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του κοινού για έναν πραγματικά «αληθινό» κακό και εμφανίζει μια σειρά από ηθικά διλήμματα, που κάνουν περίπλοκη την ελευθερία κινήσεων σας. Συγχρόνως το voice acting και η πληθώρα πρωταγωνιστών ζωντανεύουν μια όμορφη κινηματογραφική εμπειρία στις οθόνες σας. Kyrat Η εξερεύνηση του Kyrat αποδεικνύεται ότι είναι ήρεμη αλλά και συναρπαστική, ταυτόχρονα. Ο χάρτης του Far Cry 4 είναι σχεδόν στο ίδιο μέγεθος με αυτόν του Far Cry 3 και είναι γεμάτος ζωή. Αντίθετα, με τα προηγούμενα μέρη της σειράς όπως οι Αφρικανικές ζούγκλες και τα τροπικά νησιά, αυτή τη φορά κινήστε ανάμεσα στα βουνά των Ιμαλαίων. Οι οροσειρές γύρω από το Banapur, το αρχηγείο του Golden Path, φιλοξενούν όλη την άγρια ζωή των Ιμαλαίων (και…

8.7

Πολύ καλό!

Όταν η Ubisoft έχει 'όρεξη' να δημιουργήσει

Το Far Cry 4, αποτελεί τον άξιο διάδοχο του τρομερού Far Cry 3. Έχοντας βελτιωθεί σε όλους τους τομείς, μπορεί να προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης! Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα!

Gameplay

9

Γραφικά

8.7

Ήχος

8.5

Διάρκεια

8.5

User Rating : 3.7 ( 8 votes)
9

Περισσότερα νέα για το Far Cry 4