Η επιστροφή του ‘πατέρα’
Θα ήταν ψέμα αν λέγαμε ότι δεν έχουμε ενθουσιαστεί που ο Shinji Mikami έχει επιστρέψει στο survival-horror σκηνικό, που λίγο έως πολύ όρισε το 1996 με το Resident Evil. Πριν από περίπου μια δεκαετία, ο Shinji Mikami και η Capcom δημιούργησαν το Resident Evil 4. Το παιχνίδι όχι μόνο ανανέωσε τη σειρά, αλλά όρισε ένα νέο πρότυπο για τρίτου προσώπου δράσης, Survival-Horror. Τώρα, ο Shinji Mikami είναι πίσω για να βάλει τις δεξιότητές μας ξανά σε δοκιμή. Προχωρώντας από το χρόνο του στην Capcom, ο Mikami από το 2010 μαζί με το studio του, τη Tango Gameworks, αναπτύσσουν έναν νέο survival-horror τίτλο, το The Evil Within. Αυτή τη φορά, το The Evil Within δεν φέρει τίποτα τόσο σημαντικό για το είδος σε σύγκριση με το Resident Evil και Resident Evil 4, αλλά αντίθετα, αντλεί τις βάσεις που δημιουργήθηκαν από το Resident Evil 4 για να φέρει ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πνευματική συνέχεια με μια θεματική διαφορά.
Σενάριο
Το σενάριο του παιχνιδιού δε θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ακολουθεί κάποια σειρά ώστε να μπορεί να εξηγηθεί, χωρίς spoiler τουλάχιστον. Στην αρχή του παιχνιδιού ο πρωταγωνιστής μας, detective Sebastian Castellanos, πάει να διερευνήσει μία μαζική δολοφονία στο ψυχιατρείο Beacon. Με την είσοδο του, αντικρίζει ακρωτηριασμένα σώματα και μία πισίνα αίματος στην αίθουσα. Από εκείνο το σημείο χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά πριν ο Sebastian δει ένα παράξενο ‘άνθρωπο’ που φαίνεται να τηλεμεταφέρεται στους συναδέλφους αστυνομικούς του και να τους μαχαιρώνει στο λαιμό, πριν πάει πίσω από τον Sebastian και τον βάλει να κοιμηθεί. Εκεί λοιπόν είναι που αρχίζει η παράνοια του παιχνιδιού και θα συνεχιστεί για πολλά chapters, γεμίζοντας σας με ερωτήματα του τύπου ” Τι; – Πως; – Γιατί; ” .
Gameplay
Η επιρροή του Mikami πάνω στο παιχνίδι είναι αναγνωρίσιμη στο μεγαλύτερο μέρος του The Evil Within, με το gameplay και τους μηχανισμούς να είναι ίδιοι ή έστω να θυμίζουν τα Resident Evil 4 και 5. Τα πρώτα δύο κεφάλαια ξεφεύγουν από την τυπική φόρμουλα, συμπεριλαμβάνοντας απλά stealth τμήματα που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εν λόγω κεφαλαίων. Λειτουργεί σίγουρα ως προσθήκη έντασης και αγωνίας, ειδικά όταν το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να περάσετε κρυφά πίσω από έναν τοίχο ενώ στην άλλη πλευρά σας περιμένει ο θάνατος.. Γενικά όμως, οι μηχανισμοί stealth δεν λειτουργούν ομαλά. Μπορείτε να πάτε πίσω από έναν εχθρό για να τον εκτελέσετε με stealth kill -ένα χτύπημα με μαχαίρι στο κεφάλι- το οποίο είναι βολικό κατά τη διάρκεια αυτών των τμημάτων, αλλά στη συνέχεια του παιχνιδιού δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό, καθώς μερικοί εχθροί φαίνεται να έχουν μια έκτη αίσθηση και να ξέρουν ότι έρχεστε από πίσω τους, ακυρώνοντας την κίνηση.
Υπάρχουν επίσης επιλογές για να κρυφτείτε σε ντουλάπια και κάτω από κρεβάτια, αλλά μετά την πρώτη φορά που το παιχνίδι σας αναγκάζει να κρυφτείτε σε ένα ντουλάπι στο κεφάλαιο 1, δεν θα αισθανθείτε ποτέ την ανάγκη να χρησιμοποιήσετε αυτές τις δυνατότητες πάλι. Το stealth είναι χρήσιμο για τη διατήρηση των πυρομαχικών σας, αλλά όσο προχωράτε στο παιχνίδι, η έννοια stealth σιγά-σιγά θα ξεχαστεί, καθώς θα καταλάβετε πως πρέπει να δράτε σε διάφορες καταστάσεις και θα γίνετε καλύτεροι στη διαχείριση των πυρομαχικών σας, χρησιμοποιώντας τα όπλα σας πιο αποτελεσματικά.
Στο κεφάλαιο 3 λοιπόν, το The Evil Within έρχεται σε σύγκρουση με το Resident Evil 4 και σας βάζει σε ένα πολύ οικείο περιβάλλον. Ένα απομακρυσμένο χωριό γεμάτο με ‘ανθρώπους’ που θέλουν να δολοφονήσουν τον Sebastian. Σε αυτό το σημείο, οι επιρροές από το Resident Evil 4, γίνονται πιο ξεκάθαρες. Το οπλοστάσιο σας, εμπλουτίζεται με ένα πιστόλι, κυνηγετικό όπλο και μία βαλλίστρα που έρχεται με πολλαπλούς τύπους βελών, τα οποία ο Sebastian μπορεί να φτιάξει από ανταλλακτικά που αποκτήθηκαν από τον αφοπλισμό διαφόρων παγίδων όπως βόμβες, σύρματα και παγίδες για αρκούδες που υπάρχουν σχεδόν παντού στο κόσμο. Η βαλλίστρα συγκεκριμένα, είναι ένα πολύ χρήσιμο όπλο για να κρατάτε εφοδιασμένο, επειδή έχει την ικανότητα να παγώσει ή να ζαλίζει τους εχθρούς και θα σας είναι πολύ χρήσιμο στην πορεία.
Στην κανονική δυσκολία του παιχνιδιού, το Evil Within απαιτεί προσεκτική διαχείριση των πυρομαχικών σας. Ειδικότερα, προς το τέλος του παιχνιδιού, δε θα βρείτε σφαίρες ούτε για δείγμα… Υπάρχουν φορές όπου οι εχθροί θα σας δυσκολέψουν αρκετά και δεν θα υπάρχουν αρκετά πυρομαχικά για να περάσετε. Αυτές οι καταστάσεις απαιτούν κάποια στρατηγική. Μπορείτε να δοκιμάσετε stealth επιθέσεις και να τους σκοτώσετε, χρήση παγίδων στο περιβάλλον όπως βόμβες προς όφελός σας όταν οι εχθροί είναι κοντά σε αυτές, ή απλά να τρέξετε μακριά. Εάν κάποιος δε θέλει να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα, τότε η casual δυσκολία θα προσφέρει μια λιγότερο αγχωτική εμπειρία, προσφέροντας περισσότερα πυρομαχικά.
Εκτός από τα όπλα, ο Sebastian μπορεί να σκοτώσει τους εχθρούς του με φλεγόμενες δάδες ή τσεκούρια που προσφέρουν ένα άμεσο θάνατο με ένα χτύπημα. Μπορείτε όμως να μεταφέρετε μόνο ένα από αυτά τα όπλα, αλλά καλό θα είναι όταν βρίσκετε να τα παίρνετε καθώς είναι ιδανικό για όταν οι συνθήκες γίνονται δύσκολες. Ακολουθώντας τα χνάρια των Crimson zombie από το Resident Evil remake, οι εχθροί πρέπει να καούν χρησιμοποιώντας σπίρτα, γιατί αλλιώς υπάρχει η πιθανότητα να ξανασηκωθούν και συχνά προσφέρουν jump scares καθώς επιτίθενται από πίσω χωρίς προειδοποίηση.
Βοηθητικά επίσης είναι τα βάζα γεμάτα πράσινο υγρό εγκεφάλου τα οποία είναι κρυμμένα ή πέφτουν από τους εχθρούς. Αυτά χρησιμοποιούνται για την αύξηση των στατιστικών του Sebastian. Υπάρχει ένα πλήθος τομέων οπού μπορούν να αυξηθούν τα στατιστικά , όπως η αντοχή, η υγεία, η μεταφορά περισσότερων πυρομαχικών ή την αύξηση της ζημιάς κάποιου όπλου. Υπάρχουν πολλά στατιστικά προς βελτίωση και μπορούν να μεταμορφώσουν το Sebastian από έναν αβοήθητο detective σε κάποιον που μπορεί να σταθεί ενάντια στους εχθρούς του. Το μέρος που κάνετε τις αναθμίσεις είναι ένα νοσοκομείο στο οποίο κάνετε και save. Είναι μια περιοχή που για να πάτε πρέπει να βρείτε κάποιους καθρέφτες και να περάσετε από μέσα τους. Ακόμα βέβαια και αν ακούγεται παράδεισος σε σχέση με τα υπόλοιπα μέρη το νοσοκομείο και αυτό απο τη μεριά του επιφυλάσσει κάποιες εκπλήξεις…
Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε πως το The Evil Within, κάνει τη δουλειά του, ως Survival-Horror και με το παραπάνω. Αν και τα Stealth στοιχεία, υστερούν αρκετά, λόγω κακού σχεδιασμού, το υπόλοιπο κομμάτι του Gameplay είναι στο ύψος των περιστάσεων και μας άφησε ικανοποιημένους. Το προτεινόμενο επίπεδο δυσκολίας, είναι αγχωτικό και ατμοσφαιρικό, όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι. Στη διάθεση σας, έχετε ελάχιστα πυρομαχικά, τα οποία πρέπει να διαχειριστείτε με σύνεση, αλλά αρκετά όπλα, που σας προσφέρουν την απαιτούμενη ευελιξία. Ο Shinji Mikami καταφέρνει να δικαιολογήσει τον τίτλο του ως πατέρας των Survival-Horror και σίγουρα η Tango Gameworks έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά της.
Γραφικά/Ήχος
Το art style και η σκηνοθεσία του παιχνιδιού είναι εξαιρετικά, δείχνοντας μας τι είχαν μέσα στα -ίσως άρρωστα- , μυαλά τους οι σχεδιαστές στην Tango Gameworks και δημιούργησαν αυτά τα εφιαλτικά πλάσματα και το σκοτεινό, ανατριχιαστικό περιβάλλον. Τα ηχητικά εφέ του παιχνιδιού δένουν απίστευτα με κάθε σκηνή και κάνουν την εμπειρία σας μοναδική. Η πολυμελή μαυρομαλλούσα Laura είναι ένα από τα πιο ανατριχιαστικά πλάσματα που έχουμε συναντήσει ποτέ σε παιχνίδι, και αυτή είναι μόνο ένα παράδειγμα του τι σας περιμένει… Όπως ο Pyramid Head στο Silent Hill, η Laura μάλλον θα γίνει εικόνα λατρείας στον κόσμο των Survival-Horror. Βέβαια, κάπου εδώ αρχίζουν και τα παράπονα μας…
Το Voice-Acting είναι δυστυχώς πολύ ρηχό και οι ερμηνείες δεν συγκινούν… Επίσης η έκδοση του PC, είχε αρκετά προβλήματα, κυρίως στην απόδοση του παιχνιδιού. Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί πως σε κάποια σημεία, τα Textures του παιχνιδιού είναι πολύς χαμηλής ανάλυσης, πράγμα που υποδεικνύει το πρόχειρο Port που έγινε στο PC. Αν υπολογίσουμε και τις υπερβολικές απαιτήσεις VRAM, ώστε να τρέξουμε το παιχνίδι στα Ultra, -ειδικά όταν η ποιότητα δεν αντανακλά αυτές τις απαιτήσεις- είναι εύκολα κατανοητό πως η έκδοση του PC δεν είχε την απαιτούμενη ‘φροντίδα’. Ευτυχώς, η κατάσταση σώθηκε με το πρόσφατο Update του παιχνιδιού, στο οποίο προστέθηκε επιλογή μέσα από το Menu, για την απενεργοποίηση του Letterbox (Μαύρες μπάρες) αλλά και το ξεκλείδωμα του Framerate.
Επίλογος
Οι λάτρεις των survival horror παιχνιδιών δε θα απογοητευτούν από το ταξίδι τους σε αυτό το χαοτικό κόσμο. Το The Evil Within θα κάνει τις παλάμες σας να ιδρώσουν, ενώ παρακολουθώντας τα credits με αναστεναγμό ανακούφισης δε θα αισθανθείτε σαν νικητές, αλλά σαν επιζώντες. Το The Evil Within, αποτελεί μία αναδρομή στο παρελθόν για τα Survival-Horror. Ατμοσφαιρικό, ανατριχιαστικό και με την επιτυχημένη συνταγή των παλαιότερων παιχνιδιών του είδους, καταφέρνει να διακριθεί. Ο Shinji Mikami επέστρεψε δυναμικά με το The Evil Within, σε ένα είδος που λίγο έως πολύ αποτελεί ‘παιδί’ του. Εμείς από την πλευρά μας, ανυπομονούμε για τις μελλοντικές κυκλοφορίες του και ελπίζουμε πως θα συνεχίσει να προσφέρει στον χώρο, με τις ιδέες του και τον μοναδικό του σχεδιασμό. Όσο για εσάς, καλό θα ήταν να προμηθευτείτε μερικά Pampers πριν ξεκινήσετε την περιπέτεια σας…
Βαθμολογία:
Θετικά:
- Ανατριχιαστικό Περιβάλλον
- Αξέχαστοι εχθροί
- Κρατάει ρυθμό
- Gameplay
Αρνητικά:
- Περίπλοκη ιστορία
- Κάποια δύσκολα Boss
8.8
Πολύ καλό!
Η επιστροφή του πατέρα των Survival-Horror
Το The Evil Within, αποτελεί την μεγάλη επιστροφή του Shinji Mikami στην βιομηχανία. Ατμοσφαιρικό, εφιαλτικό, ανατριχιαστικό, είναι μόνο μερικές λέξεις που το περιγράφουν. Οι λάτρεις των Survival-Horror, δε πρέπει να το χάσουν με τίποτα!
Gameplay
9
Γραφικά
8.8
Ήχος
9
Διάρκεια
8.4