Καλώς ήλθατε και πάλι! Όπως σας αναφέραμε και στην επισκόπηση, οι αλλαγές στους στόχους όπως πύργοι, Βαρόνος Νάσορ και Δράκο αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της περιόδου προετοιμασίας (pre-season) για την έναρξη της Σεζον 2015. Παρακάτω θα αναλύσουμε μερικές από αυτές τις αλλαγές και τις ευκαιρίες που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε.
Ιδεολογικά, ο μεγάλος στόχος μας γι’ αυτή τη σεζόν είναι να ενθαρρύνουμε περισσότερο τη στρατηγική ποικιλομορφία στο League of Legends. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό αγγίζει πολλές διαφορετικές περιοχές, αλλά όλες καταλήγουν στη λήψη αποφάσεων για κρίσιμα θέματα του παιχνιδιού (και όχι για θέματα τακτικής όπως το last-hit, τακτικές συγκρούσεων, κλπ). Τι ήρωες μπορώ να επιλέξω για την ομάδα μου; Πού μπορώ να πάω στο χάρτη; Πώς μπορώ να αντιδράσω όταν η αντίπαλη ομάδα κερδίζει ένα Στόχο; Τι μπορώ να κάνω τώρα που έχουμε εξασφάλισει το δράκο; Οι παραπάνω ερωτήσεις είναι σημαντικές αλλά πιστέυουμε πως υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση.
Οι Στόχοι είναι ήδη μερικά από τα πιο στρατηγικά στοιχεία του League. Οι παίκτες πολλές φορές οδηγούνται σε έντονες διαφωνίες σχετικά με το αν η διεκδίκηση του Βαρόνου Νάσορ αξίζει έναντι των Πύργων ή των Ινχίμπιτορ, ή αν αξίζει να χάσουν έναν Δράκο για την καταστροφή ενός εξωτερικού Πύργου στην πάνω λωρίδα. Και τι ισχύει για τον Πύργο μεσαίας λωρίδας; Τι μπορούμε ως παίκτες να κερδίσουμε αν διεκδικήσουμε τον εσωτερικό Πύργο της μεσαίας αντί της πάνω λωρίδας;
Εστιάζοντας στην ποικιλομορφία της στρατηγικής, είδαμε μια σειρά από ευκαιρίες για να αξιοποιήσουμε καλύτερα τους στόχους που ήδη υπάρχουν για να κάνουμε τις αποφάσεις σχετικά με αυτούς πιο ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές. Έτσι, χωρίς άλλη καθυστέρηση, πάμε για τη μάχη!
Πύργοι
Οι Πύργοι κάνουν ήδη καλά τη δουλειά τους, όσον αφορά την διέγερση του παιχνιδιού. Καταστρέφοντας έναν πύργο μειώνουμε την ορατότητα και την άμυνα της αντίπαλης ομάδας, και το στυλ παιχνιδιού τους αλλάζει αναλόγως. Έτσι, όταν εξετάσαμε τους Πύργους για τη σεζόν 2015, θέλαμε να εστιάσουμε στο πώς em> οι παίκτες μπορούν να κατέστρεφουν τους Πύργους, παρά στα οφέλη που συνδέονται. Με την αλλαγή της συμπεριφοράς του πύργου σε διάφορα επίπεδα, οι παίκτες θα έχουν περισσότερο στρατηγικό χώρο για να συνεργαστούν όταν πρόκειται για την επιλογή των συνθέσεων των ομάδων με βάση τους Στόχους. Μερικές λεπτομέρειες:
Εξωτερικοί Πύργοι: Θέλαμε να αφήσουμε τουλάχιστον ένα σετ πύργων και μόνο έτσι θα μπορούσαμε να έχουμε μία «βασική» φόρμα για τους παίκτες να εφαρμόσουν, και θεωρήσαμε ότι οι εξωτερικοί πύργοι ήταν καλύτεροι γι’ αυτό. Αυτοί θα παραμείνουν αμετάβλητοι, εκτός από την ρύθμιση των στοιχείων που αναφέρονται παρακάτω.
Εσωτερικοί Πύργοι: Η κατάκτηση ενός εσωτερικού πύργου συνήθως απαιτεί: α) ακριβή κίνηση (περιστροφές), β) στρατηγικά επικίνδυνες βουτιές στον πύργο για να κάνετε push, ή γ) έναν συνδυασμό δυνατών poke που να περιορίζει βαθμιαία την αντίπαλη ομάδα πριν από την παγίδευση της από όλες τις απόψεις. Στις περιπτώσεις (α) και (β), υπάρχουν σαφείς στρατηγικές επιλογές διαθέσιμες σε όλες τις ομάδες, αλλά η (γ) περίπτωση επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην σύνθεση της ομάδας με λίγα εώς καθόλου εφόδια όταν ο αγώνας πραγματικά αρχίσει. Για αυτούς τους πύργους, έχουμε προσθέσει μία ασπίδα αναγέννησης που αυτόματα επεκτείνεται και στους κοντινούς φιλικούς ήρωες, πράγμα που καθιστά ευκολότερη την αντιμετώπιση των συνθέσεων που έχουν πολύ poke (χωρίς να ακυρώνει αυτό το poke εντελώς) ενώ ανταμοίβει τις ομάδες που ελίσσονται έξυπνα.
Πύργοι Ινχίμπιτορ: Η απώλεια ενός ινχίμπιτορ δίνει ένα τεράστιο προβάδισμα πίεσης στην αντίπαλη ομάδα – τόσο πολύ έτσι ώστε να έχουν χαθεί πολλά παιχνίδια όταν η αντίπαλη ομάδα έχει εστιάσει όλες τις προσπάθειές της προς έναν ήρωα που ασκεί πίεση κάνοντας split απειλώντας ή τσακιζοντας έτσι έναν πύργο. Ενώ νιώθουμε ότι αυτό αποτελεί μια δίκαιη στρατηγική όταν εκτελείται σωστά (τόσο για τον παίκτη που εκτελεί το split όσο και για την ομάδα του), έρχεται μια στιγμή, που αν η αντίπαλη ομάδα δεν διαθέτει έναν εξίσου ισχυρό ήρωα, απλά δεν είναι δυνατόν να σταματηθεί ο παίκτης που πραγματοποιεί το split και όχι μόνο να καταστρέψει την άμυνα του πύργου αλλά να «καταβροχθίσει» οτιδήποτε βρίσκεται στην συγκεκριμένη λωρίδα. Έχουμε προσθέσει τώρα ένα νέο όπλο στον πύργο του ινχίμπιτορ: μία ισχυρή ακτίνα ενέργειας η οποία πραγματοποιεί ζημιά, καθυστερεί τον στόχο, και μειώνει την ζημιά του. Όταν εστιάζει στον ίδιο στόχο, η ζημιά της συγκεκριμένης ακτίνας αναβαθμίζεται γρήγορα αναγκάζοντας τον ήρωα που κάνει το split να έχει ενδοιασμούς στο να αντιμετωπίσει έναν ισχυρό αντίπαλο κάτω από τον πύργο. Όσοι παίκτες ελκύονται από τη στρατηγική του split-push θα εξακολουθούν να έχουν αρκετές ευκαιρίες για να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες τους. Ωστόσο, θα υπάρχουν και περισσότερες λύσεις – επιλογές υπεράσπισης για μία ομάδα από το να έχουν έναν ήρωα που θα χρειάζεται να αντιμετωπίσει τον αντίπαλο που κάνει το split-push.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι με τους νέους πύργους ινχίμπιτορ δεν προσπαθούμε να εξαλείψουμε την τακτική του split-push. Αντιθέτως, εξασφαλίζοντας κάποιες ισορροπίες στις ρυθμίσεις (η ζημιά, η καθυστέρηση, η ταχύτητα κλιμάκωσης μπορούν όλα μαζί να ρυθμιστούν σε οποιοδήποτε σημείο: από το χαμηλότερο ανώφελο βαθμό εώς υπερβολικά ισχυρό βαθμό ζημιάς εξουδετερώνοντας έτσι κάθε ισορροπία) μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερο counterplay εναντίον ηρώων που είναι δυνατοί στο split-push, διατηρώντας ακόμη το παιχνίδι υγιές. Αν το split push κυριαρχήσει ως στρατηγική, εναλλακτικά μπορούμε να εξετάσουμε τους πύργους ινχίμπιτορ για να κάνουμε κάποιες αλλαγές στην εξέλιξη του παιχνιδιού παρά να επηρεάσουμε τις ικανότητες των ηρώων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να ασχοληθούμε ξανά με το Nerf των ηρώων που διακρίνονται ως split-pushers (ΟΧΙ! ΔΕΝ ΥΠΟΣΧΟΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ), αλλά μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε περισσότερες επιλογές.
Οι Πύργοι στο Νέξους: Αυτά προς το παρόν παραμένουν αμετάβλητα, αλλά είναι ήδη ξεχωριστοί καθώς είναι δύο μαζί. Μπορεί να τους εξετάσουμε στο μέλλον και ίσως πραγματοποιήσουμε κάποιες αλλαγές.
Όλοι οι Πύργοι: Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλους τους πύργους έχουμε αλλάξει ελαφρώς κάποια αμυντικά στατιστικά τους. Ωστόσο, αυτό έγινε ως επί το πλείστον για να μπορέσουμε να διευκρινίσουμε το βαθμό ζημιάς που ένας παίκτης μπορεί να κάνει σε αυτούς και δεν επηρεάζει σημαντικά τη συνολική αντοχή τους.
Αυτές οι αλλαγές δένουν όλες μαζί στην έννοια της «γενικευμένης άμυνας» που αναφέραμε στο πρώτο Dev Blog που είχαμε για την περίοδο προετοιμασίας για τη σεζόν. Θέλουμε να αφήσουμε το split-push ή τους εντυπωσιακούς συνδυασμούς βουτιών να είναι ισχυροί προσφέροντας ένα άλλο τόνο ενδιαφέροντος στο παιχνίδι, αλλά θέλουμε επίσης να εξασφαλίσουμε ότι η επιλογή ήρωα δεν έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από ό,τι ήδη έχει. Για να βεβαιωθούμε πως μπορούμε να ρυθμίσουμε και τα δύο, δίνουμε περισσότερες προτάσεις αντιμετώπισης που είναι διαθέσιμες σε όλες τις ομάδες, ανεξάρτητα από τη σύσταση τους.
Δράκος
Ο Δράκος και οι πύργοι είχαν πάντα πολύ παρόμοιες ανταμοιβές – όσον αφορά το χρυσό. Συχνά οι ομάδες θα διαπραγματεύονταν αυτούς τους στόχους και θα κατέληγαν σχεδόν στο ίδιο σημείο που ήταν προηγουμένως. Επιπλέον, όταν υπάρχει μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε έναν συνδυασμό ομάδας που μπορεί να διεκδικήσει τον Δράκο γρήγορα ενάντια σε έναν συνδυασμό ομάδας που μπορεί γρήγορα να καταστρέψει πύργους, οι περισσότερες ομάδες προσανατολίζονται γύρω από τους στόχο που αποφέρει την πιο αποτελεσματική ανταμοιβή για το χρόνο τους. Διαφοροποιώντας em> αυτές τις ανταμοιβές και οι δύο ομάδες μπορούν να καταλήξουν με διαφορετικές δυνάμεις και επιλογές ως προς το πώς θα εξελιχθεί το παιχνίδι από εκείνο το σημείο. Για παράδειγμα, μια ομάδα που έχει διεκδικήσει πολλαπλούς πύργους θα μπορούσε να έχει έναν πιο «ανοιχτό» χάρτη για να πιέσει τους αντιπάλους, αλλά μια ομάδα που έχει το προβάδισμα στην διεκδίκηση του Δράκου θα μπορούσε να δημιουργήσει μια πολύ μεγαλύτερη απειλή όσο πλησιάζουν στο 4ο / 5ο stack. Αυτά δημιουργούν ενδιαφέρουσες ανταλλαγές στρατηγικών μεταξύ των δύο ομάδων, όπως ισορροπούν τα οφέλη τους, και όχι απλώς τη διανομή του χρυσού σε διάφορα χρονικά σημεία.
Συγκεκριμένα αφαιρούμε το μεγαλύτερο μέρος της ανταμοιβής του χρυσού από τον Δράκο (το last-hit ακόμα αξίζει το ποσό των 25g), και αντ ‘αυτού προσθέτουμε με την εξόντωση του ένα μόνιμο buff στοίβας. Κάθε στοίβα παρέχει μια πτυχή της ισχύς του Δράκου, ίσως το τρύπημα από τα νύχια του 😉 , ή την αντοχή του ή την ισχυρή φλόγα του. Μετά τη συλλογή όλων των πτυχών του Δράκου, οι ήρωες γίνονται πάρα πολύ πιο ισχυροί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, και οι συνεχόμενες εξοντώσεις του Δράκου επανενεργοποιήσει την δύναμη αυτή. Οι Στοίβες κάθε ομάδας είναι εντελώς ανεξάρτητες, οπότε η Μπλε ομάδα θα μπορούσε να έχει 2 στοίβες και η Κόκκινη 4 στοίβες – δεν υπάρχει επαναφορά ή διακοπή.
Αυτά τα buff είναι ειδικά συντονισμένα στην δύναμη που προσφέρουν μετατρέποντας έτσι την διεκδίκηση του Δράκου ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, ειδικά στο αρχικό μέρος του παιχνιδιού. Οι πρώτες στοίβες δεν είναι τόσο άμεσα πολύτιμες όσο η απόκτηση του χρυσού από άλλες επιλογές στον χάρτη (για παράδειγμα, έναν πύργο), αλλά χωρίς πρώιμη επένδυση, ωστόσο η μεταγενέστερη ισχύς του Δράκου δεν είναι καθόλου διαθέσιμη.
Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα εντελώς νέο μοντέλο, είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξουν αλλαγές με την πάροδο του χρόνου, αλλά προς το παρόν οι στοίβες θα είναι κάπως έτσι:
- Θεραπεία Δράκου: Μπλοκάρει 10 μονάδες ζημιάς από τα ξόρκια ενός μεμονωμένου στόχου και από τις επιθέσεις των Ηρώων της αντίπαλης ομάδας
- Δέρμα Δράκου: +Χ% Ολικής Θωράκισης και Αντίστασης Μαγείας
- Φτερά Δράκου: +Χ% Ταχύτητα Κίνησης
- Νύχια Δράκου: +Χ% Θωράκιση και Διείσδυση Μαγείας
- Όψη του Δράκου: Τριπλασιάζει όλα τα άλλα bonus και οι επιθέσεις σας καίνε τους αντίπαλους με πραγματική ζημιά για 5 δεύτερα. Διαρκεί 180 δευτερόλεπτα.
Ο στόχος μας εδώ είναι να κάνουμε η μία ή οι δύο στοίβες να παρέχουν μέτρια (αλλά όχι παιχνίδι-αλλαγή) ανταμοιβή, οι τρεις στοίβες πρέπει να παρέχουν μια ουσιαστική ανταμοιβή, με μια πλήρη επένδυση στις πέντε στοίβες που παρουσιάζουν έναν σοβαρό κίνδυνο για τη λήξη του αγώνα. Η Όψη του Δράκου είναι μία ακίδα τεράστιας δύναμης, αλλά δεδομένης της σπανιότητας του (επί του παρόντος θα μπορεί να συμβεί σε περίπου 2% των παιχνιδιών) και ότι τις απαιτούμενες επενδύσεις, θέλουμε να είναι εξαιρετικά ισχυρή. Αντίθετα, οι τρεις στοίβες (έτσι όπως έχουν τώρα) μπορούν να επιτευχθούν περισσότερο από δέκα φορές, και έτσι πρόκειται για μία πιο μέτρια ανταμοιβή.
Αυτές οι νέες ανταμοιβές του Δράκου προσθέτουν πολύ βαθύτερες αποφάσεις όταν οι διαφορετικές στρατηγικές ομάδας συγκρούονται. Αν μια ομάδα πιέζει σκληρά για μια γρήγορη νίκη, είναι απίθανο η επένδυση στην διεκδίκηση του Δράκου να είναι η βέλτιστη χρήση των πόρων. Ωστόσο, αν μια ομάδα ψάχνει για ένα deathball τέλος του παιχνιδιού θα ήταν καλό να ξεκινήσει το στοίβαγμα για το Όψη του Δράκου όσο το δυνατόν νωρίτερα. Όταν οι δύο αυτές στρατηγικές συγκρούονται μεταξύ τους, στην πορεία του παιχνιδιού η ομάδα με τις στοίβες θα αποτελέσει απειλή και θα αναγκάσει την fast push ομάδα να λάβει κάποιες ενδιαφέρουσες αποφάσεις.
Μιλώντας για push…
Βαρόνος
Ο Βαρόνος Νάσορ έχει πάντα στόχο να ανακόψει την πολιορκία. Αποτελεί την απόλυτη απάντηση σε ανθεκτική ομάδα που αρνείται να πεθάνει. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί, αλλά επίσης, κάπως παράδοξα, μοιράζει ένα μάτσο στατιστικών πολιορκίας-αντίσταση (ανάπλαση) και πάντα έμοιαζε να υστερεί σε αυτό το θέμα. Για να αναβαθμίσουμε ουσιαστικά τις ανταμοιβές του Βαρόνου (ώστε να ταιριάζει και με το νέο λαμπρό μοντέλο του), περικόψαμε μέρος από τη δύναμη του που δεν συνέβαλε πραγματικά στον σκοπό του, και προσθέσαμε αυτή τη δύναμη κατά τρόπο που να επιβεβαιώνει πως ο Βαρόνος Νάσορ είναι η απόλυτη ισχύς που «τα σπάει»!
Η Υγεία και Αναπλήρωση Μάνα έχουν αφαιρεθεί από το buff του Βαρόνου και αντικαταστάθηκαν με δύο νέες ενισχύσεις:
- Ενισχυμένη Επαναφορά: Οι Ήρωες που έχουν εξυψωθεί από τον Βαρόνο Νάσορ μπορούν να επιστρέψουν στην βάση γρηγορότερα. Αυτό συμβάλλει στην γρηγορότερη ανασύνταξη της ομάδας όταν επιβάλλεται και επιπλέον προσφέρει ενδιαφέρουσες επιλογές στον τρόπο παιξίματος αφού το κρύψιμο και η διαφυγή είναι τώρα πιο εύκολα.
- Ενισχυμένοι Υπηρέτες: Οι Υπηρέτες που βρίσκονται κοντά τους Ήρωες που έχουν εξυψωθεί είναι τώρα βελτιωμένοι από τη δύναμη του Βαρόνου. Οι Υπηρέτες που μάχονται σώμα με σώμα (melee minions) γίνονται ακόμη πιο tanky, οι Υπηρέτες μάγοι (caster minions) πραγματοποιούν περισσότερη ζημιά και οι Υπηρέτες με πυροβόλο (cannon minions) αποκτούν σημαντικά μεγαλύτερη εμβέλεια.
Η αψήφιστη πίεση με το buff του Βαρόνου τώρα θα είναι πιο παράτολμη, επειδή η μαζική αναγέννηση απουσιάζει, αλλά οι συνεκτικές προσπάθειες για να κατατροπώσετε την αντίπαλη ομάδα, με οποιοδήποτε μέσο, θα πρέπει τώρα να είναι πιο ανταποδοτικές.
Πως βλέπουμε τους Στόχους
Στο τέλος, η ελπίδα μας είναι ότι δημιουργώντας μοναδικά ασύγκριτες ανταμοιβές για διαφορετικούς στόχους, θα είμαστε σε θέση να ενθαρρύνουμε ποικιλομορφία στρατηγικών διαφοροποιώντας κάθε παιχνίδι και τα επιτεύγματα της κάθε ομάδας. Μια ομάδα που ελέγχει τους στόχους στο χάρτη και κερδίζει με αυξανόμενη πίεση θα πρέπει να δει τη νίκη με διαφορετικό τρόπο από ό,τι μια ομάδα που, για παράδειγμα, ασκεί γρήγορο push για τη νίκη.
Όπως συμβαίνει με όλες τις αλλαγές στην περίοδο προετοιμασίας (preseason) είναι φυσικό να τα αναφέρουμε ξανά στο μέλλον. Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν μέχρι να εφαρμοστούν οι αλλαγές αυτές, και σχεδόν σίγουρα θα αλλάξουν καθώς οι παίκτες μας δείχνουν πάντα νέους συναρπαστικούς τρόπους στο πως αυτές οι νέες δυνάμεις μπορούν να τεθούν σε χρήση!
Social Media
18.202 Likes
582 Followers
3.940 Subscribers
2.114 Followers
3.386 Followers