Sunset Overdrive – Review

Μία τρελή εμπειρία με τα όλα της!

Μία τρελή εμπειρία με τα όλα της!

gs-sunset

Insomniac Games

H Insomniac Games, είναι ένα στούντιο με τεράστια ιστορία. Με τίτλους όπως το Spyro the Dragon, Ratchet & Clark και Resistance στο βιογραφικό της, πρόκειται για μία δημιουργό εξαιρετικών IP, τα οποία έχουν αφήσει μεγάλη παρακαταθήκη στο Gaming, τα τελευταία 20 χρόνια. Αν και στο παρελθόν, είχε αποτελέσει ένα από τα πιο σημαντικά First-Party στούντιο της Sony,  το 2013 αποφάσισε να συνεργαστεί με την Microsoft, ώστε να δημιουργήσουν, αποκλειστικά για το Xbox One, το Sunset Overdrive. Ο νέος τίτλος της Insomniac, σύμφωνα με τους ίδιους, αποτελεί μία απόδειξη, για το ποιοι είναι. 

Συγκεκριμένα, θέλουν να προσφέρουν μία εμπειρία, που ανάλογη της δεν υπάρχει στο Gaming. Πολλά χρώματα, μπόλικη δράση και περιπέτεια, αλλά  φυσικά και μία τεράστια δόση σάτιρας και γέλιου. Όπως δήλωσαν  και οι ίδιοι στο παρελθόν, το Sunset Overdrive, δε φοβάται να σατιρίσει, ούτε τον ίδιο του τον… εαυτό, πόσο μάλλον το Gaming γενικότερα. Πάμε να δούμε αναλυτικά, το  κατά πόσο, η Sunset City, αποτελεί την ‘παιδική χαρά’ που μας υποσχέθηκε η Insomniac.

It’s your time to be a Hero!

Η ιστορία σας, λαμβάνει χώρα στη Sunset City. Μία τεράστια πολυεθνική, η Fizzco, είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διανομή, του νέου ενεργειακού ποτού της, Overcharge Delerium XT, το οποίο όμως (δυστυχώς), μεταλλάσει όσους  το πιουν, σε τέρατα. Αν και η κατάσταση φαίνεται… χάλια, στην ουσία, αποτελεί λύτρωση από τη βαρετή ζωή που έχετε. Εσείς είστε ο κλασικός υπάλληλος, που σιχαίνεται τη δουλειά του, βαριέται τη ζωή του και ψάχνει μία διέξοδο από την καθημερινή του ρουτίνα. Αυτό που σε άλλους μοιάζει με καταστροφή, αποτελεί την ευκαιρία που πάντα αναζητούσατε. Σε μία πόλη γεμάτη μεταλλαγμένους, ρομπότ και ότι άλλο φανταστείτε, εσείς θα πρέπει να βρείτε τον τρόπο ώστε να αποδράσετε. Σε αυτό το ταξίδι, θα καταφέρετε να ανακαλύψετε μία άλλη πλευρά του εαυτού σας, η οποία είναι γεμάτη προοπτική. Στη πορεία σας προς την απόδραση, θα συναντήσετε πολλούς ‘τρελούς’ επιζήσαντες, σαν εσάς, με τους οποίους θα πρέπει να συνεργαστείτε, ώστε να τη σκαπουλάρετε. Θα τα καταφέρετε άραγε; 

Gameplay

sunset_overdrive_review_tnteddy

Ξεκινώντας την περιπέτεια σας, θα σας δοθεί η δυνατότητα να φτιάξετε τον χαρακτήρα σας, όπως ακριβώς τον θέλετε. Με μία μεγάλη γκάμα από επιλογές στην εμφάνιση, μπορείτε να φτιάξετε τον χαρακτήρα σας, όπως ακριβώς θέλετε. Πολλές επιλογές στα χαρακτηριστικά, τσεκ. Male αλλά και Female, τσεκ. Ρούχα, που δεν έχουν καμία απολύτως λογική και κάνουν τον χαρακτήρα σας Psycho, τσεκ. Η λίστα των επιλογών της δημιουργίας χαρακτήρα, είναι ακριβώς ότι χρειάζεστε για να μπείτε στην ‘τρέλα’ της Sunset City. Φυσικά, στη πορεία, μπορείτε να αγοράσετε και να ξεκλειδώσετε κι’άλλα ρούχα, εκτοξεύοντας τον αριθμό τους στα ύψη, ενώ μπορείτε ανά πάσα στιγμή, να αλλάξετε τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα σας, πολύ εύκολα.

Όπως έχει δηλώσει και η ίδια η Insomniac Games, η Sunset City, αποτελεί τη δική σας παιδική χαρά. Κάθε γωνιά της, είναι γεμάτη ζωή και χρώματα και η περιήγηση της, αποτελεί απόλαυση. Κομμάτι αυτής της απόλαυσης όμως, είναι η ελευθερία και η πρωτοτυπία του Free Roaming. Στο Sunset Overdrive, σας δίνετε η δυνατότητα να μετακινείστε μέσω καλωδίων, φραχτών, τοίχων αλλά και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Με το πάτημα του X, ο χαρακτήρας σας, χρησιμοποιεί λείες και μη επιφάνειες, για να ‘σερφάρει’ πάνω τους. Επίσης, με το πάτημα του Α, μπορείτε να αναπηδήσετε σε διάφορα αντικείμενα, ώστε να συνεχίσετε τη ξέφρενη περιήγηση σας. Η απόλυτη ελευθερία σε κινήσεις, χρησιμοποιώντας μόνο 2 κουμπιά, αποτελεί το κυριότερο και πιο διασκεδαστικό χαρακτηριστικό του παιχνιδιού. Βέβαια, στην αρχή θα αντιμετωπίσετε κάποιες δυσκολίες, μέχρι να μάθετε να τα συνδυάζετε όλα σωστά, αλλά μόλις περάσετε αυτή τη καμπύλη μάθησης, θα έχετε στα χέρια σας, μία απίστευτα διασκεδαστική εμπειρία.

sunset_overdrive_review_blimp

Όπως καταλαβαίνετε, το Free Roaming αποτελεί τον ‘πυρήνα’ του Gameplay. Για να έχετε ελπίδα στην μάχη, θα πρέπει να βρίσκετε συνέχεια σε κίνηση, αλλά πρέπει να το κάνετε με… στυλ! Το παιχνίδι, επιβραβεύει τις τρέλες σας και σε κάθε περίπτωση τιμωρεί την λογική. Θέλετε να σκοτώσετε τους εχθρούς σας περπατώντας; Καλή τύχη (και συλλυπητήρια). Ο μόνος τρόπος για να επιβιώστε (αλλά και να το διασκεδάσετε), είναι η συνεχόμενη κίνηση και σφαγή. Οδηγός του εάν παίζετε με την απαιτούμενη δόση τρέλας και στυλ, είναι το Style Meter. Το Style Meter, βρίσκεται πάνω δεξιά στην οθόνη σας και σας υποδεικνύει το πόσο ‘καλά’ παίζετε. Συνδυάστε τις κινήσεις σας σωστά, σκοτώστε εχθρούς και το Style Meter ανεβαίνει Level. Με κάθε παραπάνω Level, ενεργοποιούνται διαφορετικά Amps (θα τα αναλύσουμε αργότερα), έως ότου φτάσετε στο Max Level, τα οποίο σας μετατρέπει στο απόλυτο τέρας καταστροφής και ολέθρου. Επίσης, κάτω από το Style Meter, υπάρχει το Combo Counter. Όσο μεγαλύτερο το Combo, τόσο πιο γρήγορα γεμίζει το Style Meter. Μην ξεχνάτε, πως πρέπει να κινείστε και να σκοτώνετε συνέχεια, γιατί σε περίπτωση που μείνετε στάσιμος και δε σκοτώσετε κάποιον εχθρό, το Style Meter, επιστρέφει στο 0. 

Συνοδοιπόρος στην παράνοια της Sunset City, είναι τα όπλα σας. Όσο σκληρά και να σκεφτείτε, ώστε να δημιουργήσετε ένα όπλο μαζικής… καφρίλας, σίγουρα δε θα φτάσετε τα όπλα που υπάρχουν στο Sunset Overdrive. Μπαζούκα που εκτοξεύει εκρηκτικά… αρκουδάκια, ‘εκτοξευτήρας’ δίσκων (επιτυχιών και μη), παγό-μπαζούκα, ποτιστήρια οξέως και ότι άλλο (δεν) μπορείτε να φανταστείτε. Εντάξει, υπάρχουν και κάποια ‘φυσιολογικά’, αλλά μεταξύ μας, ποιος πρόκειται να ασχοληθεί μαζί τους; Για να είστε πιο αποτελεσματικοί στη μάχη, θα πρέπει να αλλάζετε όπλα κατά τη διάρκεια της, καθώς οι εχθροί σας είναι ευάλωτοι σε διαφορετικά είδη όπλων. Οι μεταλλαγμένοι είναι ευάλωτοι στην φωτιά, ενώ τα ρομπότ της Fizzco, είναι πιο ευάλωτα στον ηλεκτρισμό. Μπορείτε να έχετε μέχρι 8 όπλα στην κατοχή σας, τα οποία μπορείτε να αλλάξετε ανά πάσα στιγμή μέσω του Menu. Μέσα στη μάχη, μπορείτε να κάνετε εναλλαγές με το πάτημα του LB. Εκτός από όπλα, έχετε στη κατοχή σας και παγίδες. Με το πάτημα του RB, διαλέγετε ποια θέλετε και την τοποθετείτε σε όποιο σημείο θέλετε. Επίσης, μπορείτε να τις συνδυάσετε, με αποτέλεσμα, κάποιες στιγμές ατελείωτου γέλιου. Το οπλοστάσιο σας είναι μεγάλο και έχει τεράστια ποικιλία. Ποικιλία, η οποία εμπλουτίζεται με τα Amps, ακόμη περισσότερο.

sunset_overdrive_review_arsenal

Τα Amps, πρόκειται στην ουσία για ‘ρούνους’. Κάποια τα ξεκλειδώνετε μέσω αποστολών, ενώ άλλα θα πρέπει να μαζέψετε διάφορα Collectibles, όπως… χαρτί τουαλέτας, παπούτσια, φωτεινές πινακίδες, αρκουδάκια και κάμερες ασφαλείας. Αφού μαζέψετε τον απαιτούμενο αριθμό, μπορείτε να τα δημιουργήσετε. Υπάρχουν 6 Amps για τον χαρακτήρα σας, ενώ μπορείτε να τοποθετήσετε 1 σε κάθε όπλο σας. Τα Amps, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, ενεργοποιούνται ανάλογα με το Level του Style Meter σας, κάνοντας εσάς και τα όπλα σας, πολύ πιο δυνατά. Εκτός από τα Amps, υπάρχουν και τα Overdrives. Τα Overdrives, είναι σαν Passive του χαρακτήρα σας και μπορείτε να έχετε μέχρι 6 διαφορετικά. Για να τα ξεκλειδώσετε, θα πρέπει απλά να παίζετε. Όσο περισσότερο παίζετε και κάνετε διάφορα πράγματα, αποκτάτε Badges. Με τα Badges, αποκτάτε Overdrives, τα οποία μπορείτε να αναβαθμίσετε κιόλας. Το Sunset Overdrive, έχει πάρα πολλά RPG στοιχεία και δε φοβάται να τα αναδείξει, αν και όπως θα δείτε μέσα στο παιχνίδι, δε παύει να διακωμωδεί το συγκεκριμένο είδος, ουκ ολίγες φορές.

sunset_overdrive_review_chaos_squad

Ο κόσμος της Sunset City, είναι πολύ μεγάλος και σας καλεί να τον εξερευνήσετε. Μέσα σε αυτόν, υπάρχουν πολλές αποστολές, Side-Quests, Collectibles και Challenges. Αν και σε μεγάλο βαθμό, οι αποστολές είναι ιδιαίτερα πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες, κάποιες φορές, δεν  μπορούν να ξεφύγουν από τα νύχια της επαναληψιμότητας και ίσως κουράσουν, ειδικά τα Side-Quests. Συνήθως, τα side-quests, αποτελούν ένα τρόπο αφήγησης του ιστορικού υπόβαθρου διάφορων χαρακτήρων, αλλά θα τα παραλείψετε αρκετές φορές για χάρη των κύριων αποστολών. Όπως και να έχει, το μόνο βέβαιο, είναι πως θα έχετε πάντα κάτι να κάνετε, είτε αυτό είναι να προχωρήσετε την ιστορία, είτε να μαζέψετε διάφορα Collectibles. Ο ‘τρελός’ κόσμος της Sunset City, είναι εκεί και σας περιμένει να τον εξερευνήσετε και να περάσετε πολλές διασκεδαστικές ώρες.

Για το τέλος αφήσαμε το Multiplayer. Στο Sunset Overdrive, μπορείτε ανά πάσα στιγμή, μέσω ενός τηλεφωνικού θαλάμου, να μπείτε στο Online Mode, που ονομάζεται Chaos Squad. Στο Multiplayer, μπορείτε να μπείτε μέχρι με 7 άλλους παίκτες, και όπως μαρτυράει και το όνομα, να σπείρετε το χάος. Με μία μεγάλη γκάμα από αποστολές, μπορείτε να παίξετε με τους φίλους σας και να κερδίσετε λεφτά, Amps, ρούχα αλλά και όπλα, με την πρόοδο σας να μεταφέρεται από το Single στο Multi και το ανάποδο. Αν το κυρίως πιάτο (Single) δεν ήταν αρκετό για εσάς, το Multiplayer έρχεται να προσθέσει πολλές ώρες στη διάρκεια ζωής του Sunset Overdrive και να μεταφέρει την τρέλα του Single στο Online κομμάτι, το οποίο εξακολουθεί να είναι το ίδιο εθιστικό και διασκεδαστικό.

Γραφικά/Ήχος

sunset_overdrive_review_train_shocker

Ο οπτικοακουστικός τομέας του Sunset Overdrive, είναι εξαιρετικός γι’αυτό που θέλει να αντιπροσωπεύσει. ‘Παιχνιδιάρικο’ στυλ, με πολλά έντονα χρώματα και… αίματα. Εκρήξεις, φωτιές, πάγος, ηλεκτρισμός και ένας ‘κουβάς’ από οπτικά εφέ, έρχονται να δέσουν αρμονικά με την τρέλα του παιχνιδιού. Αν και η Insomniac αποφάσισε να το περιορίσει στα 900p και 30 FPS, δε μπορούμε να πούμε πως θα σας ενοχλήσει. Αντιθέτως, η περικοπή στην ανάλυση και στα Frames, έγινε με την υπόσχεση πως θα έχουμε περισσότερα εφέ και σφαγή στις οθόνες μας, υπόσχεση που κρατάει και με το παραπάνω. Ο κόσμος της  Sunset City, είναι πανέμορφος και τρελός, όπως ακριβώς τον θέλαμε!

Στα του ήχου τώρα, το μόνο που έχουμε να σας πούμε είναι ότι θα γελάσετε άπειρες φορές. Καλογραμμένοι διάλογοι, τρομερές ατάκες και ασυναγώνιστη αίσθηση του χιούμορ, θα σας βάλουν στο κλίμα της διασκέδασης και με το παραπάνω. Αν και κάποιες φορές, το χιούμορ μπορεί να σας ξενίσει, σε γενικές γραμμές θα είστε συνέχεια με ένα χαμόγελο στο στόμα (εκτός αν είστε σαν εμένα, που γελάω σαν καθυστερημένος). Το Sunset Overdrive θέλει και είναι αστείο και προσπαθεί συνέχεια να το δείξει!

Επίλογος

sunset_overdrive_review_fargarth_2

Το Sunset Overdrive, αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς για εμάς. Τα ζωντανά χρώματα, η ελευθερία κινήσεων και η σφαγή μας έκλεψαν την καρδιά, ενώ το ατελείωτο γέλιο που προσφέρει μας έκλεψε το… στομάχι. Η Insomniac Games, καταφέρνει να αποδείξει για άλλη μία φορά, πως ξέρει να δημιουργεί ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. Μία εμπειρία που θα μας κάνει να ξεχαστούμε, να γελάσουμε και να μας επιστρέψει στα παιδικά μας χρόνια. Σε μία βιομηχανία που έχει ξεχάσει τις ρίζες της και προσπαθεί να γίνει… Hollywood, το Sunset Overdrive ήταν ένα ρίσκο. Ένα ρίσκο όμως, που στο τέλος αποδείχτηκε πως άξιζε και με το παραπάνω. Η Microsoft, θα πρέπει να νιώθει πολύ τυχερή, καθώς το Sunset Overdrive, είναι ένα διαμάντι. Ένα διαμάντι που αν προσεχθεί, μπορεί να πουλήσει κονσόλες από μόνο του. Εμείς από την πλευρά μας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Insomniac, για την όντως, μοναδική εμπειρία που μας πρόσφερε. Για ένα μοναδικό ταξίδι, που το συνιστούμε σε όλους σας χωρίς δεύτερη σκέψη! Η τρέλα της Sunset City σας περιμένει!

Βαθμολογία

Θετικά:

  • Όμορφα και έντονα χρώματα
  • Ατελείωτη σφαγή 
  • Αψεγάδιαστο Free Roaming
  • Μεγάλη ποικιλία σε όπλα/αποστολές/ρούχα κτλπ
  • Τεράστια δόση γέλιου και χιούμορ

Αρνητικά:

  • Κάποιες επαναλαμβανόμενες αποστολές 
  • Το Gunplay θα μπορούσε να ήταν λίγο καλύτερο
  • Κάποια μικρά Frame Drops κατά τη διάρκεια του χαμού

Μία τρελή εμπειρία με τα όλα της! Insomniac Games H Insomniac Games, είναι ένα στούντιο με τεράστια ιστορία. Με τίτλους όπως το Spyro the Dragon, Ratchet & Clark και Resistance στο βιογραφικό της, πρόκειται για μία δημιουργό εξαιρετικών IP, τα οποία έχουν αφήσει μεγάλη παρακαταθήκη στο Gaming, τα τελευταία 20 χρόνια. Αν και στο παρελθόν, είχε αποτελέσει ένα από τα πιο σημαντικά First-Party στούντιο της Sony,  το 2013 αποφάσισε να συνεργαστεί με την Microsoft, ώστε να δημιουργήσουν, αποκλειστικά για το Xbox One, το Sunset Overdrive. Ο νέος τίτλος της Insomniac, σύμφωνα με τους ίδιους, αποτελεί μία απόδειξη, για το ποιοι είναι.  Συγκεκριμένα, θέλουν να προσφέρουν μία εμπειρία, που ανάλογη της δεν υπάρχει στο Gaming. Πολλά χρώματα, μπόλικη δράση και περιπέτεια, αλλά  φυσικά και μία τεράστια δόση σάτιρας και γέλιου. Όπως δήλωσαν  και οι ίδιοι στο παρελθόν, το Sunset Overdrive, δε φοβάται να σατιρίσει, ούτε τον ίδιο του τον... εαυτό, πόσο μάλλον το Gaming γενικότερα. Πάμε να δούμε αναλυτικά, το  κατά πόσο, η Sunset City, αποτελεί την 'παιδική χαρά' που μας υποσχέθηκε η Insomniac. It's your time to be a Hero! Η ιστορία σας, λαμβάνει χώρα στη Sunset City. Μία τεράστια πολυεθνική, η Fizzco, είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διανομή, του νέου ενεργειακού ποτού της, Overcharge Delerium XT, το οποίο όμως (δυστυχώς), μεταλλάσει όσους  το πιουν, σε τέρατα. Αν και η κατάσταση φαίνεται... χάλια, στην ουσία, αποτελεί λύτρωση από τη βαρετή ζωή που έχετε. Εσείς είστε ο κλασικός υπάλληλος, που σιχαίνεται τη δουλειά του, βαριέται τη ζωή του και ψάχνει μία διέξοδο από την καθημερινή του ρουτίνα. Αυτό που σε άλλους μοιάζει με καταστροφή, αποτελεί την ευκαιρία που πάντα αναζητούσατε. Σε μία πόλη γεμάτη μεταλλαγμένους, ρομπότ και ότι άλλο φανταστείτε, εσείς θα πρέπει να βρείτε τον τρόπο ώστε να αποδράσετε. Σε αυτό το ταξίδι, θα καταφέρετε να ανακαλύψετε μία άλλη πλευρά του εαυτού σας, η οποία είναι γεμάτη προοπτική. Στη πορεία σας προς την απόδραση, θα συναντήσετε πολλούς 'τρελούς' επιζήσαντες, σαν εσάς, με τους οποίους θα πρέπει να συνεργαστείτε, ώστε να τη σκαπουλάρετε. Θα τα καταφέρετε άραγε;  Gameplay Ξεκινώντας την περιπέτεια σας, θα σας δοθεί η δυνατότητα να φτιάξετε τον χαρακτήρα σας, όπως ακριβώς τον θέλετε. Με μία μεγάλη γκάμα από επιλογές στην εμφάνιση, μπορείτε να φτιάξετε τον χαρακτήρα σας, όπως ακριβώς θέλετε. Πολλές επιλογές στα χαρακτηριστικά, τσεκ. Male αλλά και Female, τσεκ. Ρούχα, που δεν έχουν καμία απολύτως λογική και κάνουν τον χαρακτήρα σας Psycho, τσεκ. Η λίστα των επιλογών της δημιουργίας χαρακτήρα, είναι ακριβώς ότι χρειάζεστε για να μπείτε στην 'τρέλα' της Sunset City. Φυσικά, στη πορεία, μπορείτε να αγοράσετε και να ξεκλειδώσετε κι'άλλα ρούχα, εκτοξεύοντας τον αριθμό τους στα ύψη, ενώ μπορείτε ανά πάσα στιγμή, να αλλάξετε τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα σας, πολύ εύκολα. Όπως έχει δηλώσει και η ίδια η Insomniac Games, η Sunset City, αποτελεί τη δική σας παιδική χαρά. Κάθε γωνιά της, είναι γεμάτη ζωή και χρώματα και η περιήγηση της, αποτελεί απόλαυση. Κομμάτι αυτής της απόλαυσης όμως, είναι η ελευθερία και η πρωτοτυπία του Free Roaming. Στο Sunset Overdrive, σας δίνετε η δυνατότητα να…

9

Εξαιρετικό!

Μία τρελή εμπειρία με τα όλα της!

Το Sunset Overdrive, αποτελεί την μεγάλη έκπληξη της χρονιάς. Είναι αστείο, είναι τρελό, είναι μία μοναδική εμπειρία που δε πρέπει να χάσει κανείς! Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα!

Gameplay

9.5

Γραφικά

8.5

Ήχος

8.5

Διάρκεια

9.5

User Rating : No Ratings Yet !
9

Περισσότερα νέα για το Sunset Overdrive