The Forest (Early Access) Review

Η επιβίωση του ικανότερου (Κανίβαλου;) Σίγουρα το Survival Genre τον τελευταίο καιρό έχει γνωρίσει μεγάλη άνθιση και έχουν γίνει κάποια άλματα προς τα εμπρός μέσα στα τελευταία τρία χρόνια.  Όλα όμως, έχουν να κάνουν με μία, το πολύ δύο θεματολογίες. Ποιες είναι αυτές; μα ποιες άλλες πέρα από την Post-Apocalyptic (θεματολογία ολικής καταστροφής π.χ πυρηνική κτλ) και τα αγαπητά μας Zombie με κάποιες μικρό παραλλαγές. Το The Forest παρόλα αυτά, ξεχωρίζει γιατί πολύ απλά ούτε μοιάζει, ούτε έχει κοινή θεματολογία με τα παραπάνω. Πιο συγκεκριμένα, το The Forest είναι ένα παιχνίδι επιβίωσης και τρόμου σε πρώτο πρόσωπο, ανοιχτού κόσμου, με […]

Η επιβίωση του ικανότερου (Κανίβαλου;)

The Forest Cover Image

Σίγουρα το Survival Genre τον τελευταίο καιρό έχει γνωρίσει μεγάλη άνθιση και έχουν γίνει κάποια άλματα προς τα εμπρός μέσα στα τελευταία τρία χρόνια.  Όλα όμως, έχουν να κάνουν με μία, το πολύ δύο θεματολογίες.

Ποιες είναι αυτές; μα ποιες άλλες πέρα από την Post-Apocalyptic (θεματολογία ολικής καταστροφής π.χ πυρηνική κτλ) και τα αγαπητά μας Zombie με κάποιες μικρό παραλλαγές. Το The Forest παρόλα αυτά, ξεχωρίζει γιατί πολύ απλά ούτε μοιάζει, ούτε έχει κοινή θεματολογία με τα παραπάνω.

Πιο συγκεκριμένα, το The Forest είναι ένα παιχνίδι επιβίωσης και τρόμου σε πρώτο πρόσωπο, ανοιχτού κόσμου, με μία πολύ ξεχωριστή θεματολογία. Αυτή του κανιβαλισμού… Τι είπαμε τώρα ε; Μα δε το λέμε εμείς, το κάνει πράξη το Indie Studio της Endnight Games!

Το The Forest έχει σχεδιαστεί ώστε να κάνει χρήση του Oculus Rift, χρησιμοποιώντας τη μηχανή γραφικών Unity Engine 4 και μελλοντικά πρόκειται να εισάγει ένα εξελιγμένο Co-op σύστημα, που θα διαφέρει από παιχνίδια όπως το Day Z και το Rust.

Εμπνευσμένο από ταινίες όπως το The Descent, The Legend και παιχνίδια επιβίωσης όπως το Minecraft, το The Forest φαίνεται να καινοτομεί στο τομέα της επιβίωσης προσπαθώντας να δημιουργήσει δική του ‘σχολή’ τρόμου, προσπαθώντας να ξεχωρίσει από την υπόλοιπη κατηγορία, με μία σειρά από ιδέες που προς το παρόν είναι ακόμα σε εξέλιξη. Από τη στιγμή όμως που διατίθεται κανονικά σε πώληση, κρίναμε σωστό να το αξιολογήσουμε.

Δεν υπάρχει διαθέσιμο Demo, αλλά αναμφίβολα αξίζει τα 15 ευρώ εφόσον είστε οπαδοί της κατηγορίας! Εάν σας αρέσει ένα παιχνίδι που να επικεντρώνεται σε Building/Crafting/Surviving χωρίς να θέλετε να ξοδέψετε πολλά χρήματα το The Forest είναι το ιδανικό Indie game για εσάς!

The Forest Image 1

Η ιστορία του

Σαν ιστορία δε πρωτοτυπεί αλλά δεν έχει και τετριμμένο/γραμμικό σενάριο. Ενώ ο ήρωας πετάει αεροπορικώς μαζί με τον γιο του, το αεροπλάνο χάνει ύψος, μία έκρηξη χωρίζει στη μέση τη καμπίνα και ξαφνικά χάνει τις αισθήσεις του. Όταν ανοίγει τα μάτια, βλέπει έναν γιγαντιαίο άντρα να απαγάγει τον, σε κώμα, γιο του μαζί με κάποιους άλλους ιθαγενείς. Ο ίδιος όμως είναι τραυματισμένος και ανήμπορος ν αντιδράσει.

Αφού ο ήρωας αποκτήσει τις αισθήσεις του, σύντομα επιβεβαιώνεται ο φόβος του. Είναι ο μοναδικός επιζών από το δυστύχημα… και ο γιος του λείπει…

Η μέρα φεύγει, ο κανίβαλος έρχεται

Σκοπός του παιχνιδιού δεν είναι άλλος από το να επιβιώσει ο παίκτης όσο το δυνατόν περισσότερο, μέσα σε ένα εντελώς τρομακτικό και αφιλόξενο περιβάλλον.

Στο The Forest ο παίχτης σύντομα έρχεται αντιμέτωπος με τους κανίβαλους (ίσως πολύ σύντομα) σε σημείο που να μην έχει καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει. Μη φοβάστε όμως! Είναι… κανίβαλοι, δε θέλουν να σας σκοτώσουν (τουλάχιστον τη πρώτη φορά)… θα σας μαγειρέψουν πρώτα! Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να δραπετεύσετε από τη σπηλιά τους, ενώ σας έχουν ‘αποθηκεύσει’… Με τη βοήθεια ενός αναπτήρα και μόνο (Καλή τύχη!)

Με τους κανίβαλους να παραμονεύουν, θα χρειαστείτε να καταβάλετε όλη τη πειθαρχία σας ώστε να επιβιώσετε ..ειδικά τη νύχτα που κινούνται περισσότερο οι εχθροί σας.

Στο The Forest, οι ‘φίλοι’ μας οι κανίβαλοι, δεν είναι συνηθισμένοι. Διαθέτουν εξαιρετική πονηριά και γρήγορα ο παίκτης πρέπει να βρει ένα τρόπο να ξεπεράσει σε εξυπνάδα την A.I. των εχθρών. Ο εχθρός δεν κινείται σαν Zombie και παρουσιάζει εξαιρετικό ‘pathfinding’ για Early Access παιχνίδι. Παράδειγμα, οι εχθροί δε ‘κολλάνε’ σε εμπόδια που υπάρχουν στο έδαφος. Σπάνια κάποιος θα σας επιτεθεί κατά μέτωπο, αλλά αυτό που κάνει έντονη εντύπωση απ’ τις μάχες είναι… ο τρόπος που θα σας κυνηγήσουν.

Παράδειγμα, θα πάτε σε κάποιο ανοιχτό χώρο να βρείτε εφόδια, οι εχθροί θα προσπαθήσουν να σας παγιδεύουν ή να σας περικυκλώσουν. Δεύτερο παράδειγμα είναι όταν κρύβεστε και σας έχουν εντοπίσει. Οι εχθροί θα κρυφτούν και θα παραμονεύουν για επίθεση την κατάλληλη στιγμή… Είστε ετοιμοπόλεμοι; Αυτοί θα δημιουργήσουν αντιπερισπασμό ώστε να σας περικυκλώσουν σαν αγέλη…

Επίσης, εάν ποτέ πάτε στη σπηλιά τους και επιτεθείτε, θα τα ‘πάρουν’ στην κυριολεξία… Ετοιμαστείτε για την ανάλογη εκδίκηση από τη μεριά τους. Γενικά η αντίπαλη A.I. εμφανίζει σημάδια  ανθρώπινης ενστικτώδους συμπεριφοράς και σε συνδυασμό με την αλλόκοτη επιθετική συμπεριφορά, γρήγορα αποτυπώνονται στο υποσυνείδητο σας ως κάτι πολύ εχθρικό και συγχρόνως τρομακτικό.

The Forest Image 3

The Forest Gameplay

Ο χειρισμός και τα πλήκτρα του The Forest μοιάζουν υπερβολικά με αυτά στο Rust και το Minecraft. Η κίνηση δεν δείχνει αρκετά φυσική και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσής ώστε να μοιάζει πιο ανθρώπινη. Αυτό είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα, το οποίο θα το βρείτε ιδιαίτερα ενοχλητικό σε κλειστούς χώρους, που ευτυχώς δεν υπάρχουν πολλοί μέσα στο παιχνίδι.

Το The Forest δίνει πλήρη ελευθερία στο παίκτη, αφήνοντας τον να πάρει μόνος του πρωτοβουλίες σε ένα βίαιο και επικίνδυνο κόσμο… Δηλαδή, είναι στο χέρι σας το πώς θα χειριστείτε τις πρώτες ύλες, τη τροφή, τα φάρμακα, αν θα βράσετε το νερό ή θα ρισκάρετε να το πιείτε έτσι. Ακόμα και πως θ’ αποθηκεύσετε τη τροφή σας, χωρίς να χαλάσει.

Τις μεγάλου μεγέθους πρώτες ύλες δε τις κουβαλάτε μαγικά αλλά με τα χέρια σας και σηκώνετε συγκεκριμένο βάρος, ενώ το σακίδιο σας χωράει συγκεκριμένο αριθμό αντικειμένων. Σαν άνθρωπος, στη διάρκεια της μέρας κουράζεστε, πεινάτε, κρυώνετε, αρρωσταίνετε, τραυματίζεστε και όλα αυτά τα ελέγχετε μέσα από ένα πολύ λιτό User Interface και συγχρόνως λειτουργικό.

Το The Forest, εκτός από την εναλλαγή μέρας και νύχτας, έχει και εναλλαγή καιρού. Το κλίμα είναι τροπικό, οπότε έχει από ζεστές και υγρές μέρες μέχρι δυνατές καταιγίδες, επηρεάζοντας τις αποφάσεις σας κατά τη διάρκεια της μέρας. Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν το πότε και πως πρέπει να φτιάξετε ένα κατάλυμα για να προστατευθείτε ή φωτιά για να ζεσταθείτε και διάφορα άλλα αναγκαία για να επιβιώσετε.

Τέτοιες διάφορες μικρές λεπτομέρειες ρεαλισμού, δίνουν στο the Forest μια άλλη ‘γεύση’ , δημιουργώντας την ιδανική ατμόσφαιρα επιβίωσης.

Οι μάχες του παιχνιδιού είναι όπως πρέπει. Βίαια χτυπήματα, με γερή δόση ωμής αδρεναλίνης. Δηλαδή το ν’ αστοχήσετε είναι πολύ εύκολο ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει στόχαστρο ώστε να κεντράρετε απέναντι σ ένα ευέλικτο αντίπαλο.

Τα όπλα του παιχνιδιού είναι οτιδήποτε υπάρχει γύρω σας και μπορεί να βλάψει τη σάρκα.  Από μια πέτρα που βρίσκεται στο έδαφος και ένα ακονισμένο ακόντιο, μέχρι κάτι που βρήκατε στα συντρίμμια του αεροπλάνου. Το πιο διασκεδαστικό ‘κομμάτι’ στις μάχες είναι οι παγίδες που μπορείτε να στήσετε. (Είδε κανείς το Predator 1 τελευταία;) Μπορεί να χρειαστούν λίγο χρόνο ώστε να γίνουν, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικές…

The Forest Image 4

Πιθανότατα να χρειαστείτε λίγο παραπάνω στρατηγική για ν’ αντιμετωπίσετε τους εχθρούς, ίσως παραπάνω απ’ όσο έχουμε συνηθίσει σε παιχνίδια της ίδιας κατηγορίας.

Ο παίκτης αναγκάζεται αμέσως να βρει εφόδια, τρόφιμα, πρώτες ύλες και ξοδεύει εκεί σχεδόν το 60% με 70% του χρόνου μέσα στο παιχνίδι. Δηλαδή όλα είναι μια προετοιμασία για την επόμενη μέρα. Κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες, επαναλαμβάνονται αρκετά συχνά και ίσως κουράσουν τους λιγότερο σκληροπυρηνικούς του είδους. Με λίγα λόγια μία μέρα ανεμελιάς και αφέλειας μπορεί να σας στοιχίσει ότι χτίσατε όλες τις προηγούμενες μέρες…

Στο τέλος της ημέρας όλα είναι θέμα μαθηματικών. Όσο πιο προσεχτικά ιεραρχήσετε την κάλυψη των αναγκών σας και το πώς θα ξοδέψετε την ενέργεια σας, τόσο πιο κερδισμένοι βγαίνετε στο τέλος. Ένα μικρό σταθερό βήμα τη μέρα. Πρέπει να υπάρχει λόγος για ότι κάνετε, είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να απολαύσετε το παιχνίδι και να μην απογοητευθείτε γρήγορα.

Εκεί που πραγματικά λάμπει το The Forest

Εκεί που πραγματικά λάμπει το The Forest, είναι ο ρεαλισμός του και κύριος υπαίτιος είναι το περιβάλλον. Το δάσος που σας περιβάλλει είναι πυκνό, κάποιες φορές ομιχλώδες, εύκολα κρύβονται και εύκολα κρυβόσαστε. Οι ήχοι του δάσους είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικοί, και δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιο μουσικό κομμάτι από πίσω να παίζει το κάνει πιο τρομακτικό.

Οι νυχτερινές ώρες είναι και οι πιο ‘ατμοσφαιρικές’ , αφού είναι πολλές φορές υπερβολικά σκοτεινές, ανάλογα σε ποιο σημείο βρίσκεστε. Κάποιες φορές γίνεται αποπνικτικό και η αίσθηση της μοναξιάς γίνεται εντονότερη.

Ο χάρτης είναι τεράστιος αλλά οι εχθροί πολλοί και  οι παγίδες διάσπαρτες. Εύκολα μπορείτε να χαθείτε και να σκοτωθείτε. Συμβουλή, ακολουθήστε τα ποτάμια όπως και στην αληθινή ζωή, είναι ο πιο ασφαλής σύμβουλος για την επιβίωση σας.

Ο τομέας των γραφικών στο εισαγωγικό βίντεο δεν εντυπωσιάζει. Εκεί που είναι αξιοθαύμαστος για Early Access παιχνίδι, είναι μέσα στο δάσος! Η λεπτομέρεια στα μοντέλα των εχθρών είναι αξιοπρόσεχτη και δείχνουν απόλυτα ποιοτικά. Επιπλέον, ο φωτισμός και οι σκιές του The Forest είναι από τα δυνατά σημεία του. Απλά καθίστε νύχτα δίπλα στη φωτιά και παρατηρήστε γύρω σας τις σκιές, να ‘χορεύουν’ ανατριχιαστικά!

Δυστυχώς, το The Forest παρουσιάζει κάποια μικρά glitches κατά διαστήματα και ίσως φανεί Laggy ακόμα και σε προτεινόμενα συστήματα. Τίποτα όμως Game breaking ή που θα σας κάνει να εγκαταλείψετε το παιχνίδι!

The Forest Image 2

Survival System

Ευτυχώς για τους νέους παίκτες, το Crafting/Survival το σύστημα του παιχνιδιού είναι αρκετά εύκολο στη χρήση. Με τη βοήθεια ενός βιβλίου/οδηγού μέσα στο σακίδιο σας, η ζωή γίνεται πιο εύκολη. Ο οδηγός αναλύει με λεπτομέρειες και κεφάλαια (όπως ένα κανονικό βιβλίο) πως θα χτίσετε, πως θα κυνηγήσετε και ότι άλλο πρέπει να μάθετε για μια σταθερή αρχή μέσα σ’ ένα αφιλόξενο περιβάλλον…

Το παιχνίδι σας αναγκάζει να βάλετε το μυαλό σας σε λειτουργία στη κυριολεξία. Παράδειγμα, πεινάτε, πρέπει να κυνηγήσετε όμως… για να το κάνετε αυτό πρέπει να φτιάξετε το ανάλογο όπλο. Ακονίστε λοιπόν ένα μακρύ ξύλο από το έδαφος και κυνηγήστε ψάρια ή λαγούς. Ανάψτε φωτιά με κλαδιά και ξερά φύλλα και μαγειρέψτε. (Προσέξτε όμως μη κάψετε το φαγητό γιατί θα πεινάσετε!)

Την επόμενη μέρα, ανοίξτε τις γύρω βαλίτσες από το ατύχημα, ο ήρωας πρέπει να βρει τρόπο να τις ανοίξει για εφόδια, χωρίς ενέργεια και φαγητό πεθαίνετε… πρέπει να μαγειρέψετε, αυτά όμως τελειώνουν και σύντομα θα πρέπει να μάθετε  πώς να κόβετε δέντρα, να ψαρεύετε πιο αποτελεσματικά και ν’ αρχίσετε να καλλιεργείτε τη τροφή σας.

Έχοντας ως βασική ύλη τη ξυλεία από τα γύρω δέντρα, το Crafting γενικά είναι διασκεδαστικό. Μπορεί να κρατήσει τον μέσο παίκτη αρκετές ώρες, ενώ οι σκληροπυρηνικοί του είδους θα το λατρέψουν.

Θα πρέπει να παίξετε αυτό το παιχνίδι για δεκαπέντε ευρώ;

Η όμορφη και προκλητική δυσκολία του θα απομακρύνει τους νέους παίκτες του είδους, αφού η δυσκολία χτυπάει κόκκινο από το πρώτο λεπτό. Επίσης, κάποια σημεία του χάρτη είναι ανισόρροπα δύσκολα από κάποια άλλα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την αρχή σας αρνητικά ή θετικά, ανάλογα το σημείο που βρίσκεστε και ξέρετε… η πρώτη εντύπωση μετράει πάρα πολύ.

Αν είστε οπαδός της Hardcore επιβίωσης, το παιχνίδι δεν πρέπει να λείπει από την συλλογή σας για κανένα λόγο! Εάν δε τα πάτε καλά με τα παιχνίδια επιβίωσης, τότε όχι… Στο The Forest η επιβίωση δεν είναι επιλογή αλλά μονόδρομος… Στο The Forest όλα είναι πολύ δύσκολα και άγρια… πάρα πολύ δύσκολα και άγρια… (Φτου! Έσβησε η φωτιά!)

Πηγή

Βαθμολογία

Θετικά:

  • Όμορφα γραφικά
  • Έξυπνη A.I. των εχθρών
  • Εύκολο Crafting System
  • Ο ρεαλισμός σε όλο του το μεγαλείο
  • Value for Money
  • Δεν έχει… Zombies

Αρνητικά:

  • Η κίνηση χρειάζεται βελτίωση
  • Μερικά Glitches και Bugs
  • Φτωχή εισαγωγή
  • Κάποια σημεία του χάρτη είναι ανισόρροπα δύσκολα

Βαθμός: 9

Εξαιρετικό! Δε πρέπει να λείπει από τη συλλογή των Fan του είδους (και όχι μόνο)!

 

Tags