Shadowgate (2014) Review

Η επιστροφή στο κάστρο Shadowgate Πολλοί από εσάς γνωρίζετε το κάστρο Wolfenstein από τα παιχνίδια Wolfenstein 3D, Return to Castle Wolfenstein και από το τελευταίο Remake της  Bethesda, Wolfenstein The New Order. Αυτό που ίσως οι νεότεροι δε γνωρίζετε ότι δεν ήταν το μοναδικό «διάσημο» κάστρο. Μαζί με το Castle Wolfenstein μεσουρανούσε άλλο ένα ακόμα πιο τρομαχτικό κάστρο. Το όνομα αυτού – Shadowgate Castle ή για τους παλιούς «The living Castle». Το Shadowgate ήταν ένα Point and Click Adventure του 1987 από τις ICOM Simulations και Mindscape. Βασισμένο σε ένα Μεσαιωνικό φανταστικό κόσμο τρόμου (για τα τότε δεδομένα) και έγινε […]

Η επιστροφή στο κάστρο Shadowgate

ShadowgateΠολλοί από εσάς γνωρίζετε το κάστρο Wolfenstein από τα παιχνίδια Wolfenstein 3D, Return to Castle Wolfenstein και από το τελευταίο Remake της  Bethesda, Wolfenstein The New Order. Αυτό που ίσως οι νεότεροι δε γνωρίζετε ότι δεν ήταν το μοναδικό «διάσημο» κάστρο. Μαζί με το Castle Wolfenstein μεσουρανούσε άλλο ένα ακόμα πιο τρομαχτικό κάστρο. Το όνομα αυτού – Shadowgate Castle ή για τους παλιούς «The living Castle».

Το Shadowgate ήταν ένα Point and Click Adventure του 1987 από τις ICOM Simulations και Mindscape. Βασισμένο σε ένα Μεσαιωνικό φανταστικό κόσμο τρόμου (για τα τότε δεδομένα) και έγινε από τα πιο γνωστά στην ιστορία του Videogaming. Το παιχνίδι κέρδισε επάξια το τίτλο του κλασσικού αφού κυκλοφόρησε σε PC, Amiga, Atari, Nintendo NES, Gameboy Color, Nintendo 64 System και Mac. Η έκδοση για το NES έγινε και η πιο διάσημη αφού το NES εκείνη την εποχή ήταν η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα παιχνιδιών.

Αν και είχε κριθεί αυστηρά για τα δεδομένα της αγοράς και τις δυνατότητες της τότε τεχνολογίας, το παιχνίδι αγαπήθηκε σε τέτοιο βαθμό που τελικά αποφάσισαν να το κάνουν Remake. Η Αμερικάνικη Zojoi, 30 χρόνια μετά, ξεκίνησε ένα Campaign μέσω Kickstarter, για την αναβίωση του Shadowgate και τα κατάφερε μαζεύοντας συνολικά 137,232 Δολάρια σε διάστημα ενός μήνα!

Tip: Για τους φανατικούς του Shadowgate, πληροφοριακά, υπάρχει και ένα επιτραπέζιο Card-Based παιχνίδι βασισμένο επάνω στο Lore του παιχνιδιού. Το “Quests of Shadowgate” είναι ένα παιχνίδι καρτών για 2 ή 4 παίχτες και λαμβάνει μέρος μέσα στο κάστρο. Ο παίχτης με τα περισσότερα λυμένα Quests/Γρίφους μαζεύει πόντους που θα τον οδηγήσουν στη απόκτηση του “Staff of the Ages”. Τι; Δεν γνωρίζετε το ‘Staff of the Ages’; Διαβάστε παρακάτω!

 Shadowgate Body Image 3

Ας μιλήσουμε για τον κόσμο του Shadowgate

Ο κόσμος του Shadowgate βρίσκεται στο φανταστικό πλανήτη Tyragon. Στη χώρα του Kal Zathynn, στις κορφές του Gatekeeper Mountain, βρίσκεται το ζωντανό κάστρο Shadowgate. Εκεί μια κάστα από μάγους γνωστοί στον έξω κόσμο σαν ‘Circle of Twelve’ , κάνανε τις μυστικές συναντήσεις τους. Δυστυχώς, ο ένας από τους 12, ο Talimar, διεφθαρμένος από τη δύναμη που κατείχε, διώχθηκε από τη κάστα. Εκεί ξεκινάνε τα… προβλήματα.

Χάος, πόλεμοι, και θάνατος παντού. Ο οργισμένος και αυτοαποκαλούμενος πλέον, Warlock Lord, Talimar, είχε φέρει τα πάνω κάτω στη χώρα, μέχρι που επενέβησαν οι ‘Circle of Twelve’ και τον αιχμαλώτισαν στα έγκατα του κάστρου Shadowgate. Για να μην επαναληφθεί τέτοιο κακό οι ‘Circle of Twelve’ διαλύθηκαν.

Ακόμα μια φορά όμως το κακό επιβίωσε. Ο Talimar, δραπέτευσε με σκοπό ν’ανοίξει τις πύλες της κολάσεως και να αναστήσει το μεγαλύτερο τιτάνα του Tyragon, τον Benemoth. Ο Lakmir όμως, ο τελευταίος των Βασιλιάδων, έχει αντίθετη άποψη και θα προσπαθήσει να τον σταματήσει! Στέλνει, λοιπόν, εσάς, τον νεαρό Jair, (σιγά μην ερχόταν ο ίδιος), να μπείτε μέσα στο κάστρο Shadowgate και να λύσετε όλους τους γρίφους και παγίδες που έχει βάλει ο Talimar. Η αποστολή του Jair; Nα βρει το ιερό ‘Staff of Ages’ και να βάλει ένα τέλος στη μίζερη αυτή κατάσταση και να βρει ησυχία επιτέλους ο τόπος!

 Shadowgate Body Image 1

«You have chosen poorly, young Jair,»

Πιθανότατα να σας μιλήσει αρκετές φορές μέσα στο παιχνίδι, θα τον δείτε καμιά δεκαριά φορές μέσα σε μια ώρα. Μιλάμε για τον ‘Θάνατο’, κοκαλιάρη, μέσα στα κουρέλια να έρχεται για τον ήρωα και γιατί όχι, ακόμα και να τον χλευάσει ‘Tis a sad thing that your adventures have ended here!’ (Ακολουθεί Σατανικό γέλιο) Μέσα στο Shadowgate Castle υπάρχουν πολλοί τρόποι να πεθάνει ο ήρωας!

Καταλαβαίνετε λοιπόν πως το Shadowgate είναι ένα αρκετά δύσκολο Adventure. Προσπαθεί να επαναφέρει τη παλαιά σχολή επίλυσης γρίφων, χωρίς να σας κρατά το χεράκι και πολλοί θα το καταλάβουν πριν μπουν καν μέσα… Συνολικά υπάρχουν 3 επίπεδα δυσκολίας να επιλέξετε, ενώ αναφέρθηκε κάπου στο Forum, ότι οι γρίφοι στο σύνολο τους φτάνουν τους 4000 (μοιρασμένοι στις δυσκολίες) χωρίς όμως να το επιβεβαιώνει κάποιος. Το Shadowgate φέρεται στον παίχτη όπως φερόντουσαν τα Old School Adventure Dungeon Crawler των 80s και 90s.

Παράδειγμα, τα αντικείμενα δεν είναι Highlighted, ή θα έχετε ένα γύρο (ναι! Μόνο ένα) για να επιβιώσετε αντιμέτωποι με ένα δράκο. Ένα γύρο ν’ αρπάξετε την ασπίδα και ένα γύρο να την κάνετε equip! Διαφορετικά σας κάνει ψητούς (και μετά μάλλον θα σας φάει) στη κυριολεξία… Τέλειο! Δηλαδή τι περιμένατε… Δράκος είναι και εδώ δεν είναι Skyrim…

Κινείστε από δωμάτιο σε δωμάτιο χαρτογραφώντας επάνω σ’ ένα πάπυρο τη πορεία σας (Μη χαθούμε κιόλας). Τα δωμάτια αυτά εμπεριέχουν γρίφους τύπου Dungeon & Dragons κάνοντας σας να ψάξετε μέχρι και τις σχισμές από τους τοίχους! Κάθε δωμάτιο/γρίφος, είναι έτσι προσαρμοσμένο, ώστε ο ήρωας να μη καταλάβει αμέσως το τι συμβαίνει. Αυτό προσδίδει πόντους κύρους στο τίτλο και θα ενθουσιάσει τους βετεράνους της υπόθεσης ‘Adventure’ . Κάποιοι μπορεί να κουραστούν από το Old-School point and Click αλλά όπως και να το κάνουμε αυτά έχουν τα (σωστά) remakes.

Βut Do not Despair young Jair. Οι Developers φρόντισαν να βάλουν και μερικά εύκολα δωμάτια/αίθουσες ώστε να μην ντροπιαστείτε εντελώς απέναντι στους φίλους σας… (Σατανικό γέλιο) Κάποια από τα Puzzles έχουν μείνει ακριβώς τα ίδια, όπως οι περισσότεροι θα θυμούνται, ενώ κάποια άλλα έχουν βελτιωθεί προς όφελος του παίχτη προσφέροντας μεγαλύτερη ευχαρίστηση και πόνο…

Όλα στο χέρι

Από τα πρώτα πράγματα που κάνουν εντύπωση στο Shadowgate, είναι τα γραφικά που είναι φτιαγμένα στο χέρι. Η εισαγωγή είναι όμορφη και παρουσιάζει την ιστορία, με handmade δραματικά cut-scenes. Τα δωμάτια έχουν ζωγραφιστεί με πολλές λεπτομέρειές και δεν ξεφεύγουν για κανένα λόγο από το κλίμα ενώ υπάρχουν όμορφα animations τα οποία είναι ποιοτικά αλλά αφορούν μόνο τα ‘ενεργά’ αντικείμενα του παιχνιδιού.

Άξια, κάποιος παίχτης στα Forum του παιχνιδιού, είπε ότι οποιοδήποτε Art Style background του Shadowgate θα γινόταν άνετα Wallpaper σε μια επιφάνεια εργασίας, αφού έχουν προσεχθεί ποιοτικά. Ακόμα και τα Credits είναι άξια αναφοράς για την εικόνα και το καταπληκτικό Soundtrack που τα συνοδεύει.

Shadowgate Body Image 5

Ο ήχος μέσα στα δωμάτια ικανοποιεί σε όλα τα επίπεδα χωρίς να διεκδικεί δάφνες. Μέσα στο κλίμα και κάποιες φορές ανατριχιαστικός, ακολουθά πιστά τη κληρονομιά του Horror, χωρίς όμως να κουράζει.

Το πιο δυνατό χαρακτηριστικό γραφικών και ήχου έρχεται από τα παλιά… Το Shadowgate σας δίνει την επιλογή να επαναφέρετε το Retro στυλ σε γραφικά – ήχο – κείμενο και να παίξετε όπως θα παίζατε στα 90s… Εάν επιθυμείτε τους 8-Bit Retro ήχους που είχε δημιουργήσει ο Hiroyuki Masuno για το NES, μπορείτε να τους κατεβάσετε από το επίσημο Website, ενώ θα βρείτε και τα παλαιά Retro Fan-Based Comics του Shadowgate!

“Ride South, boy”

Το Shadowgate είναι ένα μικρό διαμάντι στην ιστορία του VIdeogaming, To Remake είναι άξιος διάδοχος του ονόματος του παιχνιδιού και 100% απολαυστικό, ειδικότερα για τους οπαδούς των Adventures. To παιχνίδι ψηφίστικε μέσω Greelight και είναι διαθέσιμο στο Steam στα 17,99 ευρώ με 10% έκπτωση. Υπάρχει και μια Special Edition με πολλά καλούδια μέσα στην τιμή των 25,19 ευρώ πάλι με 10% έκπτωση! Η χαμηλή τιμή, οι χαμηλές απαιτήσεις και η ποιοτική δουλειά επάνω στο Shadowgate το κάνουν ένα από τα Must Have για τους λάτρεις του είδους.

Πηγή

Βαθμολογία

Θετικά:

  • Όμορφα γραφικά και Style Art
  • Comic Animations
  • Κλασσικό Shadowgate Gameplay
  • Old School UI
  • 8 bit Version δωρεάν με τη κανονική!

Αρνητική:

  • Κάποια από τα Puzzles είναι δύσκολα για το νέο παίχτη
  • Ο χάρτης μπορεί να βελτιωθεί

 

Βαθμολογία: 8

Ένα παιχνίδι που δε πρέπει να λείπει από κανένα συλλέκτη!