ArcheAge Beta Preview

Παίξαμε την Beta και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας Το ταξίδι του ArcheAge μέχρι σήμερα Το ArcheAge αναπτύσσεται από την Κορεάτικη εταιρεία XL Games, η οποία ιδρύθηκε από τον Jake Song, δημιουργό του Lineage. Η ανάπτυξη του ξεκίνησε το 2011, με την εταιρεία ανάπτυξης να πραγματοποιεί συνεχόμενα Test για πάνω από 2 χρόνια, μέχρι την επίσημη κυκλοφορία του στην Κορέα στις 15 Ιανουαρίου του 2013. Συγκεκριμένα, το παιχνίδι πέρασε από 5 Closed Beta Events και 1 Open Beta πριν κυκλοφορήσει. Το ArcheAge γνώρισε τεράστια επιτυχία με αποτέλεσμα διάφορες εταιρείες ανά την υφήλιο, να εκδηλώσουν ενδιαφέρων και τελικά να αποκτήσουν τα δικαιώματα του […]

Platform
 
Genre
 
Publisher
 
Developer
 

Παίξαμε την Beta και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας

Το ταξίδι του ArcheAge μέχρι σήμερα

Το ArcheAge αναπτύσσεται από την Κορεάτικη εταιρεία XL Games, η οποία ιδρύθηκε από τον Jake Song, δημιουργό του Lineage. Η ανάπτυξη του ξεκίνησε το 2011, με την εταιρεία ανάπτυξης να πραγματοποιεί συνεχόμενα Test για πάνω από 2 χρόνια, μέχρι την επίσημη κυκλοφορία του στην Κορέα στις 15 Ιανουαρίου του 2013. Συγκεκριμένα, το παιχνίδι πέρασε από 5 Closed Beta Events και 1 Open Beta πριν κυκλοφορήσει. Το ArcheAge γνώρισε τεράστια επιτυχία με αποτέλεσμα διάφορες εταιρείες ανά την υφήλιο, να εκδηλώσουν ενδιαφέρων και τελικά να αποκτήσουν τα δικαιώματα του παιχνιδιού. Μέχρι σήμερα, έχει κυκλοφορήσει στην Ιαπωνία, την Κίνα αλλά και την Ρωσία. Η φήμη του ArcheAge έφτασε μέχρι και την Δύση, όπου πολλοί παίκτες… επινόησαν διάφορους τρόπους ώστε να καταφέρουν να παίξουν το παιχνίδι.

Τελικά, η Trion Worlds, γνωστή για τα Rift και Defiance, κατάφερε ν’αποκτήσει τα δικαιώματα του παιχνιδιού για την δυτική αγορά (Βόρεια Αμερική, Ευρώπη). Η έκδοση του παιχνιδιού για την Δύση, θα διαφέρει αρκετά από την original έκδοση, καθώς η Trion θέλει να προσαρμόσει την εμπειρία των παικτών στα δυτικά πρότυπα, βασιζόμενη στις προτάσεις της κοινότητας. Το ArcheAge έχει χαρακτηριστεί από τους δημιουργούς του ως ένα ‘sandpark’ MMORPG. Το ‘sandpark’ είναι μία ανάμειξη 2 διαφορετικών ειδών. Συγκεκριμένα, αναμιγνύει την πιο ελεύθερη και ανοικτή εμπειρία του ‘Sandbox’ και την πιο αυστηρά δομημένη εμπειρία του ‘Themepark’ (Κλασσικό παράδειγμα themepark παιχνιδιού είναι το World of Warcraft). Το ArcheAge, βρίσκεται σε Closed Beta στάδιο στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2014. Τι το διαφορετικό όμως προσφέρει το ArcheAge; 

Ο κόσμος της Auroria

Το ArcheAge έχει ένα από τα πιο λεπτομερή συστήματα δημιουργίας χαρακτήρα, που έχουμε συναντήσει σε MMORPG. Συγκεκριμένα, σας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξετε ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια και να δημιουργήσετε τον χαρακτήρα σας όπως ακριβώς επιθυμείτε. Από ουλές που μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω στο πρόσωπο του χαρακτήρα σας και να προσαρμόσετε το μέγεθος τους, μέχρι και μακιγιάζ του… Joker στο Dark Knight, οι επιλογές σας είναι πραγματικά άπειρες. Έχετε μία παλέτα με ατελείωτα χρώματα (επιλογές) και το μόνο που απομένει είναι να ξεδιπλώσετε το καλλιτεχνικό σας ταλέντο. Αφού δημιουργήσετε τον χαρακτήρα σας, θα οδηγηθείτε στην επιλογή του Class σας και κάπου εκεί αρχίζουν τα… δύσκολα.

gs-AA-skillsets

Το ArcheAge εισάγει ένα πολύ πρωτότυπο τρόπο δημιουργίας των Classes, με το νούμερο των διαφορετικών επιλογών να προκαλεί… ίλιγγο. Η επιλογή του class σας βασίζεται πάνω σε 6 πρωτεύοντα Skillset και σε 4 δευτερεύοντα. Ο συνδυασμός των Skillset οδηγεί στην δημιουργία πάνω από 100 διαφορετικών Classes. Τα 6 βασικά Skillset είναι τα Battlerage, Sorcery, Archery, Vitalism, Occultism και Shadowplay τα οποία ακολουθούνται από τα Songcraft, Witchcraft, Auramancy, Defense. Το Class σας είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού τριών διαφορετικών Skillset. Με το που φτάσετε στο level 10, θα έχετε επιλέξει και τα 3 και μπορείτε να τα αλλάξετε όποτε επιθυμείτε, χωρίς περιορισμούς. Θέλετε να δημιουργήσετε ένα Tank που θα στηρίζεται σε βοηθητικά spell; Θέλετε να δημιουργήσετε έναν τοξότη που θα συνδυάζει το τόξο με μαγείες; Ακόμη και… βάρδο μπορείτε να φτιάξετε που θα επικεντρώνεται στα spell υποστήριξης και τα Buff… Η επιλογή είναι δική σας!

gs-AA-skills

Αφού ολοκληρώσετε τη δημιουργία του χαρακτήρα σας, θα έρθετε για πρώτη φορά σ’επαφή με τον κόσμο του ArcheAge. Τα πρώτα 10 level, μέχρι και την επιλογή του Class σας δηλαδή, είναι εισαγωγικά. Τα Tutorial είναι καλοφτιαγμένα και σας βάζουν στο κλίμα πολύ γρήγορα μαθαίνοντας σας τα βασικά. Το gameplay δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τα παραδοσιακά MMORPG, καθώς με τα W, A, S, D κινείται τον χαρακτήρα σας ενώ η μάχη είναι Tab based (διαλέγεται τον στόχο σας). Από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού, θα βιώσετε την όμορφη ‘γεύση’ που σας αφήνει το υβρίδιο που έχει δημιουργήσει η XL Games, εν ονόματι ‘Sandpark’. Η τεράστια ποικιλία σε classes αλλά και το customisation, δένει αρμονικά με το αυστηρά δομημένο και παραδοσιακό gameplay και δεν ξενίζει τον παίκτη. Το Questing του ArcheAge, δε διαφέρει ιδιαίτερα με όσα έχουμε συναντήσει στα MMO μέχρι σήμερα. Τα NPCs σας αναθέτουν διάφορες αποστολές που εσείς πρέπει να φέρετε εις πέρας ώστε να λάβετε την ανάλογη ανταμοιβή (XP, χρήματα και Items). Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και αποτελεί μία ευχάριστη προσθήκη, είναι η ποικιλία τρόπων ολοκλήρωσης των Quests.

Το Questing του ArcheAge, δε διαφέρει ιδιαίτερα με όσα έχουμε συναντήσει στα MMO μέχρι σήμερα

Στο ArcheAge, μπορείτε να ολοκληρώσετε τα Quests σας με 3 διαφορετικούς τρόπους, οι οποίοι σχετίζονται με το ποσοστό ολοκλήρωσης της εκάστοτε αποστολής. Σε κάθε quest λοιπόν, σας δίνετε η δυνατότητα να κάνετε Underachieve, Complete και Overachieve. Το Complete είναι η κλασσική ολοκλήρωση  βάση των απαιτήσεων του Quest. Το Underachieve σας δίνει τη δυνατότητα να παραδώσετε το Quest χωρίς να έχετε ολοκληρώσει το 100%, ενώ αντίθετα το Overachieve είναι η ολοκλήρωση της αποστολής και με το παραπάνω. Η διαφορά ανάμεσα στα 3 στάδια ολοκλήρωσης των Quest είναι η αμοιβή σας σε XP, η οποία είναι ανάλογη με το κατόρθωμα σας.

gs-AA-scenery

Το PvE του ArcheAge έχει ένα κύριο χαρακτηριστικό: ποικιλία, όπως σε όλα τα features του παιχνιδιού. Κάθε γωνιά του χάρτη έχει τη δική της ιστορία και δικό της setting. Από σπηλιές γεμάτες παγανιστικές κοινότητες μέχρι στοιχειωμένα ορυχεία.Το ArcheAge προσφέρει ένα όμορφο ταξίδι με μοναδικούς προορισμούς. Μεγάλα πυκνά δάση, παραλίες, χιονισμένα βουνά, ερήμους και άλλα τοπία είναι διαθέσιμα προς εξερεύνηση. Κάθε σημείο του χάρτη έχει ν’αφηγηθεί και κάτι διαφορετικό και είναι γεμάτο ζωή.

Το PvE του ArcheAge έχει ένα κύριο χαρακτηριστικό: ποικιλία, όπως σε όλα τα features του παιχνιδιού

Καθώς ο χαρακτήρας σας μεγαλώνει σε level, θα παρατηρήσετε πως τα Skill σας αναβαθμίζονται από μόνα τους. Για να ξεκλειδώσετε κάποιο Skill από το εκάστοτε Skillset, πρέπει να δώσετε 1 πόντο. Μέχρι το level 50, θα έχετε στη διάθεση σας 23 πόντους τους οποίους μπορείτε να ξοδέψετε όπως θέλετε. Φυσικά ο χαρακτήρας σας και τα skills του, δεν είναι τα μόνα πράγματα που δέχονται αναβάθμιση. Στα 9 level, σας δίνετε ένα Quest για το πρώτο σας Mount. Μετά από μία επίπονη διαδικασία του να μεγαλώσετε το άλογο σας (ναι… ξεκινάει ως μωρό και σεις πρέπει να του κάνετε όλα τα θελήματα μέχρι να μεγαλώσει), μπορείτε να ξεκινήσετε την εκπαίδευση του. Το Mount, αποτελεί στην ουσία ένα δεύτερο χαρακτήρα. Κάθε λεπτό που το χρησιμοποιείται, κερδίζει XP και μεγαλώνει σε Level και φυσικά ξεκλειδώνει καινούργια Skills. Στον κόσμο του ArcheAge τα mount δεν αποτελούν μόνο ένα μέσο μεταφοράς καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην μάχη. Το Mounted Combat είναι αρκετά δύσκολο και θα αποτελέσει πρόκληση και για τους πιο σκληροπυρηνικούς παίκτες.

Craft.Claim.Conquer

Σε αυτό που ποντάρει το ArcheAge, είναι το σύστημα Crafting και η τεράστια ποικιλία από επιλογές. Η γκάμα είναι τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα και υπερβολική. Μπορείτε να γίνετε ξυλουργοί, κηπουροί, αγρότες, μπορείτε να γίνετε σχεδόν τα πάντα και να δημιουργήσετε σχεδόν τα πάντα. Εκτός από το Crafting και τα επαγγέλματα, οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους σπίτι. Σε διάφορα σημεία στον χάρτη, υπάρχουν συνοικίες, οι οποίες πλαισιώνονται από τα σπίτια παικτών. Στην Beta συναντήσαμε πολλά μικρά χωριουδάκια, που με το πέρασμα του χρόνου μεγαλώνουν και χτίζονται από τους ίδιους τους παίκτες.

gs-AA-professions

Για να χτίσετε σπίτι, θα πρέπει να πληρώσετε για να διεκδικήσετε ένα συγκεκριμένο κομμάτι γης πάνω στον χάρτη και στη συνέχεια να πληρώνετε φόρους, ανάλογους με το μέγεθος της οικείας σας (Το ΔΝΤ είναι παντού). Μπορείτε να το διακοσμήσετε ανάλογα με το γούστο σας, να καλλιεργήσετε ένα κομμάτι της γης που έχετε αγοράσει και να πουλάτε τα αγαθά που θα παράγεται. Για να δημιουργήσετε το σπίτι των ονείρων σας όμως, θα πρέπει να δουλέψετε σκληρά και ν’ αφιερώσετε πολύ χρόνο ώστε να φτάσετε σε αυτό το σημείο. 

Τα Labor Points αποτελούν το πιο σημαντικό συνάλλαγμα μέσα στο παιχνίδι καθώς περιορίζουν στην ουσία το τι μπορείτε να κάνετε

Το ArcheAge χρησιμοποιεί ένα ιδιαίτερο σύστημα, που αποτελεί την ραχοκοκκαλιά των περισσότερων ενεργειών που κάνετε μέσα στο παιχνίδι. Για να μαζέψετε πρώτες ύλες, να κάνετε crafting, να αναγνωρίσετε άγνωστα αντικείμενα αλλά και να πάρετε τα λεφτά από τα πτώματα των εχθρών σας, χρειάζεστε Labor Points. Τα Labor Points είναι ένα συνάλλαγμα που το αποκτάτε όση ώρα είστε συνδεδεμένοι στο παιχνίδι και παίζετε, και χρειάζεται στη πλειοψηφία των ενεργειών σας.

Συγκεκριμένα, βγάζετε 5 Labor Points ανά 5 λεπτά ενεργού gameplay και 0 Labor Points όσο είστε αποσυνδεδεμένοι. Ένα αρνητικό σημείο  του συστήματος είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει σε όσους έχουν αγοράσει το Founder’s Pack και στη συνέχεια σε αυτούς που θα πληρώνουν συνδρομή. Τα Labor Points αποτελούν το πιο σημαντικό συνάλλαγμα μέσα στο παιχνίδι καθώς περιορίζουν στην ουσία το τι μπορείτε να κάνετε. Όσοι έχουν πληρώσει και μελλοντικά θα πληρώνουν, θα μαζεύουν 10 Labor Points ανά 5 λεπτά ενεργού gameplay ενώ για κάθε 10 λεπτά που είναι αποσυνδεδεμένοι θα κερδίζουν 5 Labor Points. Ελπίζουμε πως το σύστημα αυτό θα αλλάξει μελλοντικά και πως δεν θα ωφελεί μόνο όσους ακολουθήσουν το συνδρομητικό μοντέλο του παιχνιδιού.

gs-AA-Character and Map

Βέβαια, το ArcheAge δεν είναι μόνο Leveling και Crafting. Ο κόσμος της Auroria χωρίζεται σε 3 ηπείρους, τις οποίες χωρίζει ένας ωκεανός. Οι 2 ήπειροι που βρίσκονται πιο κοντά είναι οι Nuia και Haranya, οι οποίες ελέγχονται από την εκάστοτε συμμαχία. Οι παίκτες του κάθε Faction, μπορούν να πολεμήσουν για να ελέγξουν κάποιες από τις περιοχές των 2 αυτών ηπείρων, με την κυριαρχούσα συμμαχία να έχει και κάποια πλεονεκτήματα. Το RvR όμως δεν είναι το μόνο feature του PvP.Εκτός από την Nuia και την Haranya, υπάρχει και η Auroria. Η Auroria βρίσκεται στο Βόρειο μέρος του χάρτη και αποτελεί την μοναδική ήπειρο, που μπορεί να ελεγχθεί αποκλειστικά από τους παίκτες.

Συγκεκριμένα, κάθε περιοχή της ηπείρου, έχει σημεία όπου οι Guild μπορούν να χτίσουν πόλεις. Οι πόλεις λειτουργούν ως το κέντρο διοίκησης της περιοχής και η Guild που έχει την πόλη υπό την κατοχή της, αποτελεί τον απόλυτο άρχοντα. Μπορεί να πάρει φόρους από τους παίκτες που θέλουν να χτίσουν τα σπίτια τους εκεί, παίρνει ποσοστό από τις εμπορικές συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα αλλά μπορεί και να δημιουργήσει καινούργια Quests! Όπως είναι εύκολα κατανοητό, η Auroria είναι ήπειρος μεγάλης στρατηγικής σημασίας και προβλέπονται επικές μάχες για την κατάκτησή της.

gs-AA-siege

Βέβαια ο δρόμος της κατάκτησης και της κοινής πορείας κάτω από το λάβαρο μίας Guild, δεν είναι και ο μοναδικός. Ποιος δεν έχει ονειρευτεί τη δημιουργία ενός πειρατικού πληρώματος που θα στοχεύει μόνο στο χρήμα και στη περιπέτεια; Η ελευθερία επιλογών του ArcheAge, σας επιτρέπει ν’ακολουθήσετε το δρόμο της πειρατείας και να ταξιδέψετε στον ωκεανό! Επιτεθείτε σε πλοία άλλων παικτών και δείτε τις περιουσίες τους να καταλήγουν στο… τσεπάκι σας. Γίνετε ο φόβος και ο τρόμος του κάθε έμπορου και πουλήστε τις υπηρεσίες σας σε όποιον πληρώσει περισσότερο. Έτσι και αλλιώς είστε πειρατές… Δεν υπάρχουν κώδικες τιμής και ηθικοί φραγμοί. Φυσικά, η κάθε σας επιλογή έχει και το ανάλογο τίμημα.

gs-AA-pirates

Το ArcheAge εισάγει ένα πρωτοποριακό σύστημα δικαιοσύνης που είναι ελεγχόμενο αποκλειστικά από τους παίκτες. Άμα σκοτώσετε κάποιον παίκτη σε ουδέτερη περιοχή ή κλέψετε από την καλλιέργεια κάποιου, μπορεί να οδηγηθείτε στο ειδώλιο του κατηγορημένου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να γίνει η καταγγελία από κάποιον αυτόπτη μάρτυρα και μετέπειτα θα γίνει η δίκη από τους ένορκους. Οι ένορκοι είναι παίκτες σαν εσάς και αυτοί θα κρίνουν αν είστε ένοχος ή αθώος. Αν σας βρουν ένοχο, θα αποφασίσουν τη διάρκεια της παραμονής σας στη φυλακή. 

gs-AA-prison

Όσο είστε στη φυλακή, δε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα Skill σας και πρέπει να παράγετε αναμορφωτικό έργο (αγγαρείες) μέχρι να φέρετε εις πέρας την ποινή σας… Βέβαια, μπορείτε να επιχειρήσετε ν’αποδράσετε από τη φυλακή και να μπείτε στην… μαύρη λίστα των υπερασπιστών της δικαιοσύνης. Κάθε εγκληματική πράξη σας καταγράφεται στο ποινικό μητρώο σας και ανάλογα με το πόσο επιβαρυμένο είναι, έχει αντίκτυπο στην ποινή σας.

Καινούργια εμπειρία

Ο κόσμος του ArcheAge είναι τεράστιος και γεμάτος εκπλήξεις που οι παίκτες δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη. Η τεράστια ποικιλία επιλογών και των feature που προσφέρει το ArcheAge είναι μία ευχάριστη έκπληξη, για ένα είδος που πάσχει από έλλειψη καινοτομίας και καινούργιων ιδεών.  Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια συναντάμε παιχνίδια που προσπαθούν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο να μοιάσουν στο World of Warcraft, κάτι που έχει οδηγήσει σε πολλές αποτυχημένες προσπάθειες. Η αγορά των MMORPG δεν χρειάζεται κάτι που ήδη υπάρχει και έχει τεράστια επιτυχία. Χρειάζεται κάτι το διαφορετικό, κάτι καινούργιο που θα καταφέρει να προσελκύσει το κοινό.

Το ArcheAge είναι μία καλοδουλεμένη προσπάθεια, μία εμπειρία διαφορετική από τις υπόλοιπες. Οι δημιουργοί, θέλουν να προσφέρουν ένα παιχνίδι πρωτότυπο και καινοτόμο, χωρίς να ξεφύγουν από τις βάσεις ενός κλασσικού MMORPG. Η Beta του ArcheAge μας άφησε ικανοποιημένους. Οι καινοτόμες ιδέες σε συνδυασμό με τις βασικές αρχές gameplay ενός MMO, μας άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις και το μόνο που μένει, είναι η επίσημη κυκλοφορία του παιχνιδιού. Θα καταφέρουν οι δημιουργοί να δώσουν σάρκα και οστά στο όραμα τους; Ή το μέγεθος του εγχειρήματος θα γυρίσει μπούμερανγκ; 

Περισσότερα νέα για το Archeage