EvE online Review

Με δεδομένο πως η δημιουργία της CCP, το EVE online έχει αποσπάσει πολλές φορές τον τίτλο «MMORPG of the year» μπορούμε εύκολα να πούμε πως… «We love this game» . Το EvE online είναι ίσως ο ορισμός του MMORPG, είναι ίσως ο ορισμός του πως μπορούν να συνδυαστούν ένα PC, ένα monitor και μια σύνδεση στο internet για να περάσεις από την άλλη πλευρά του καθρέφτη σε έναν εικονικό κόσμο. Αλλά ας ξεκινήσουμε το review! ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ Για όσους δεν το γνωρίζουν το EvE έχει ήδη κλείσει τα 10 χρόνια λειτουργίας (5/6/03) και πρέπει να αναγνωρίσουμε στην Ισλανδική CCP πως κρατάει […]

Με δεδομένο πως η δημιουργία της CCP, το EVE online έχει αποσπάσει πολλές φορές τον τίτλο «MMORPG of the year» μπορούμε εύκολα να πούμε πως… «We love this game» .

Το EvE online είναι ίσως ο ορισμός του MMORPG, είναι ίσως ο ορισμός του πως μπορούν να συνδυαστούν ένα PC, ένα monitor και μια σύνδεση στο internet για να περάσεις από την άλλη πλευρά του καθρέφτη σε έναν εικονικό κόσμο.

Αλλά ας ξεκινήσουμε το review!

buzzard 630

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Για όσους δεν το γνωρίζουν το EvE έχει ήδη κλείσει τα 10 χρόνια λειτουργίας (5/6/03) και πρέπει να αναγνωρίσουμε στην Ισλανδική CCP πως κρατάει τα γραφικά του EvE συνεχώς ανανεωμένα και σε υψηλά επίπεδα.

Με εναλλασσόμενες διαστημικές οπτικές καθώς αλλάζουν τα συστήματα, πανέμορφα και γεμάτα χρώματα μέρη με αέρια ή αστεροειδείς για συλλογή, τεράστια διαστημόπλοια που ρίχνουν με όπλα laser και ρουκέτες το ένα στο άλλο, δεν μπορεί κανείς παρά να θαυμάζει τα εκπληκτικά γραφικά!

Η τεράστια κλίμακα και η επική φύση του παιχνιδιού (όσον αφορά στο διάστημα), μάχεται με τις περιπέτειες που ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια των παιχτών και όλα αυτά σε συνδυασμό με το soundtrack μπορούν να σε πείσουν πως είσαι ένας διαστημικός λαθρέμπορος.

Με το Incarna οι developers πήγαν ένα βήμα παραπέρα και μας αφήνουν να περιπλανηθούμε λίγο μέσα στο σταθμό χωρίς να έχει κάποιο σημαντικό αντίκτυπο στο gameplay αλλά προσθέτοντας με τον τρόπο αυτό άλλο ένα στρώμα στον εικονικό κόσμο και δημιουργώντας μερικούς από τους ποιο εκπληκτικούς avatars στην ιστορία των MMO.

Ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα που έχουν προσδώσει στα γραφικά είναι πως δεν χρειάζεται κανείς να έχει υπολογιστή χιλιάδων ευρώ για να χαρεί την πανδαισία χρωμάτων και εκπληκτικών γραφικών και αυτό ακριβώς είναι που μας αρέσει… ταπεινό αλλά άκρως ελκυστικό!

GAMEPLAY 

Το EvE online είναι ένα παιχνίδι που μπορείς να κάνεις αποστολές το πρωί, να κατασκευάζεις διαστημόπλοια το μεσημέρι και να κάνεις τον διαγαλαξιακό Han Solo το βράδυ. Κανένα άλλο παιχνίδι δεν έχει φτάσει ποιο κοντά στο να αφήνει τον παίχτη να δημιουργεί την δικιά του περιπέτεια κάτι που είναι και ο ορισμός το MMORPG.
Ξεκινώντας με ένα μικροσκοπικό διαστημόπλοιο και με άδειο πορτοφόλι είναι στη ευχέρεια του παίκτη να κάνει το δικό του μοναδικό ταξίδι που θα τον οδηγήσει στην πειρατεία ή ακόμα και στο να έχει τη δικιά του αυτοκρατορία από μεταφορικά διαστημόπλοια.

Μπαίνοντας στο EvE νιώθεις λίγο «χαμένος» και τα πολύ φιλικά tutorials οδηγούν τον αρχάριο σε μια σειρά από αποστολές και του δίνουν μια γεύση από τις διάφορες πτυχές του παιχνιδιού καταφέρνοντας να του μειώσουν το αίσθημα που του δημιουργεί το κυριολεκτικά άπειρο περιεχόμενο του παιχνιδιού.

Όσοι είναι συνηθισμένοι από τα κλασσικά παιχνίδια του είδους θα παραξενευτούν από το EvE online. Η έλλειψη leveling system, πληκτικού questing ή ακόμα και αντικειμένων (+200 stamina… NEED!!!) θα ξενίσουν τους περισσότερους. Αυτό το MMO έχει διαφορετική τακτική, τα skills ανεβαίνουν σε πραγματικό χρόνο από μερικά λεπτά μέχρι και πολλές μέρες που πολλές φορές ξεπερνάνε τον μήνα πράγμα το οποίο σημαίνει πως η επιτυχία δεν έρχεται αν έχεις μάθει το Mining level IV αλλά στα πράγματα που κάνεις κατά τη διάρκεια που μαθαίνεις τα skills. Ο μεγαλύτερος δείκτης επιτυχίας είναι ο τύπος του πλοίου με το οποίο περιφέρεσαι στο αχανές διάστημα αλλά και τα ISK (InterStellar kredits) πού υπάρχουν στο πορτοφόλι σου.

Το πώς αποκτάς όμως τα πλούτη και τη φήμη στη New Eden εξαρτάται αποκλειστικά από τον κάθε παίχτη. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως μπορείς να γίνεις ο μεγαλύτερος πειρατής ή ένας miner που θα εξορίσει εκατομμύρια μέταλλα από τους αστεροειδείς. Το Eve online μπορεί να ικανοποιήσει κάθε τύπο παίχτη… κάποιον συνεχώς έτοιμο για PvP ή κάποιον που αράζει στην πολυθρόνα του και απλά ασχολείται με αγοραπωλησίες προϊόντων.

Είναι ένα από τα τελευταία games που δίνουν έμφαση στη multiplayer κοινότητα. Για να επιβιώσει κανείς στη Νέα Εδέμ θα χρειαστεί μια παρέα φίλων. Το low security space προσφέρει ίσως το καλύτερο PvP που έχει φτιαχτεί ποτέ. Σε αυτή τη free for all loot arena θα βρεθούν παρανοϊκά group έτοιμα να εξαφανίσουν αστεροειδείς αποτελούμενους από τα ποιο σπάνια υλικά και πειρατές έτοιμους να εξαφανίσουν αυτούς τους miners… ότι και να γίνει ποτέ δεν θα γίνει βαρετό το low-sec.

Από την οικονομία μέχρι τους πολέμους μεταξύ των corporations οι παίχτες επηρεάζουν τα πάντα και εκεί είναι το εκπληκτικό του παιχνιδιού! Εδώ έχεις όντως μια δεύτερη ζωή … μόνο που είναι σε ένα γαλαξία far far away!!

Μα είναι τέλειο;  Τα όποια αρνητικά ωχριούν μπροστά στα προσόντα. Κάποιοι θα πουν πως είναι αργό, πως δεν μπορείς να παίξεις χωρίς ομάδα ή ότι «Παίζουμε για να τσακίζουμε και όχι για να καθόμαστε να φτιάχνουμε ψωμί. «. Απλά χάνουν την ουσία του EvE…είναι ένας εικονικός κόσμος… βγείτε και εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες που σας ανοίγονται .

Eve_Online_630

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 

Αρχικά το EvE online είχε διάφορα θέματα με τα mechanics του αλλά 10 χρόνια αργότερα είναι ο οδηγός στα MMORPG , διαθέτει στοιχεία που τα περισσότερα sandbox προσπαθούν να αντιγράψουν. Με το αέναο grinding και τα classes να έχουν εκλείψει υπάρχουν άπειρες επιλογές για την ανάπτυξη του χαρακτήρα. Ο τίτλος της CCP δείχνει σε όλους τι μπορεί να επιτευχθεί στο είδος αυτό παιχνιδιού!

Όπως το Ultima Online παλαιότερα, σου δίνει τη δυνατότητα να διαλέξεις είτε ένα στυλ γεμάτο δράση είτε να είσαι ένας απλός engineer ή έμπορος. Είναι το είδος του παιχνιδιού που ζωντανεύει την ιδέα του εικονικού κόσμου και που μπορούν όλοι να βρουν μια θέση μέσα σε αυτόν.

Με τους παίκτες να επηρεάζουν άμεσα τις αγορές, με τα low-sec — 0.0 space ακόμα και με την ύπαρξη σκουλικότρυπων (wormholes) με τις άπειρες επιλογές για τον χαρακτήρα και με τους τρόπους που οι developers έλυσαν τα ποιο δύσκολα θέματα του είδους αυτού των παιχνιδιών η CCP δείχνει πως έχει την καινοτομία στο αίμα της.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ 

Τα περισσότερα MMOs πέφτουν θύματα του τύπου των παικτών που δεν κοιμούνται, δεν τρώνε αν δεν πάνε στο max level τον χαρακτήρα τους πριν καν ανοίξουν οι servers… Η CCP πάλι έκανε το θαύμα της. Δημιούργησε ένα παιχνίδι που όχι μόνο δεν ολοκληρώνεται μέσα σε μερικές μέρες αλλά ακόμα και μετά από μήνες θα βελτιώνεται ο χαρακτήρας. Για την ακρίβεια ένας χαρακτήρας θέλει 15 χρόνια για να μάθει όλα τα skills!! Εκπληκτικό;

Όλα αυτά σημαίνουν όχι μόνο πως η εμπειρία στη Νέα Εδέμ είναι τεράστια αλλά πως μπορείς να παίζεις χωρίς ποτέ να κάνεις το ίδιο πράγμα. Με τόσα πολλά skills και με τον real-life ρυθμό με τον οποίο αυτά μαθαίνονται, το σίγουρο είναι πως θα παίζετε EvE online για πολύ πολύ καιρό.

loki 630

ΤΙΜΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ

Όπως τα περισσότερα παιχνίδια της εποχής του, έτσι και το EvE έχει συνδρομή για να είναι ενεργός ο λογαριασμός του κάθε παίκτη. Άλλωστε έχει προσφέρει παραπάνω από 17 expansions χωρίς καμία επιβάρυνση των παιχτών.

Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε να είναι λίγο φθηνότερη από τα 13 ευρώ το μήνα (για τρίμηνη συνδρομή) αλλά και εδώ η CCP βρήκε τη λύση και ήταν από τους πρωτοπόρους. Χρησιμοποιώντας in-game currency, μπορεί κανείς να αγοράσει PLEX (Pilot’s Licence Extension) το οποίο έχει ισχύ ενός μήνα συνδρομής.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Το EvE online είναι πραγματικά ιδιαίτερο MMORPG. Άσχετα με την προτίμησή σας για το είδος του sandbox, η CCP δημιούργησε κάτι άξιο για συζήτηση, ίσως και γρίνια από μερικούς αλλά για τους περισσότερους κάτι πού ευχόμαστε να βλέπουμε και σε άλλες παραγωγές. Είτε κάποιος είναι ένας παίχτης που το λατρεύει, είτε ένας ουδέτερος παρατηρητής που το θαυμάζει ή ένας πολέμιος των διαστημικών MMOs, δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί πως είναι ένα από τα καλύτερα.

Gamer since: 1983