AOC AG273QCX – Review

Οι οθόνες υψηλού ρυθμού ανανέωσης 2560 x 1440 είναι ιδιαίτερα περιζήτητες μεταξύ των παικτών που αναζητούν καλή ποιότητα εικόνας και καλή απόκριση, χωρίς  ταυτόχρονα να απαιτούν τρελά ποσά ιπποδύναμης GPU. Πολλές επιλογές 27″ monitors αυτού του μεγέθους και ανάλυσης χρησιμοποιούν πίνακα τύπου TN ή IPS, αλλά υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Το AOC AG273QCX της σειράς AGON 3 είναι μια από αυτές τις εξαιρέσεις, που διαθέτει ένα κυρτό πάνελ VA. Αυτό συνδυάζεται με υποστήριξη για Adaptive-Sync (συμπεριλαμβανομένου του AMD FreeSync 2) και επεξεργασίας HDR.  Προδιαγραφές Η οθόνη χρησιμοποιεί ένα πάνελ 27″ SVA («Super» Vertical Alignment) από τη Samsung με καμπύλη 1800R. Πιο συγκεκριμένα, […]

Οι οθόνες υψηλού ρυθμού ανανέωσης 2560 x 1440 είναι ιδιαίτερα περιζήτητες μεταξύ των παικτών που αναζητούν καλή ποιότητα εικόνας και καλή απόκριση, χωρίς  ταυτόχρονα να απαιτούν τρελά ποσά ιπποδύναμης GPU. Πολλές επιλογές 27″ monitors αυτού του μεγέθους και ανάλυσης χρησιμοποιούν πίνακα τύπου TN ή IPS, αλλά υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Το AOC AG273QCX της σειράς AGON 3 είναι μια από αυτές τις εξαιρέσεις, που διαθέτει ένα κυρτό πάνελ VA. Αυτό συνδυάζεται με υποστήριξη για Adaptive-Sync (συμπεριλαμβανομένου του AMD FreeSync 2) και επεξεργασίας HDR. 

Προδιαγραφές

Η οθόνη χρησιμοποιεί ένα πάνελ 27″ SVA («Super» Vertical Alignment) από τη Samsung με καμπύλη 1800R. Πιο συγκεκριμένα, ένα πάνελ TPV που βασίζεται σε ένα Samsung SVA CELL (πάνελ χωρίς backlight) και μια προσαρμοσμένη λύση για τον φωτισμό. Η οθόνη υποστηρίζει ρυθμό ανανέωσης 144 Hz και αληθινό χρώμα 8 bit. Αυτό συνοδεύεται από καθορισμένο MPRT 1ms (Χρόνος απόκρισης κινούμενης εικόνας), με την οθόνη να χρησιμοποιεί τη λειτουργία backlight .

Χαρακτηριστικά και αισθητική

Η οθόνη μοιράζεται την αισθητική της με κάποια άλλα μέλη της σειράς AGON. Διαθέτει στιβαρή βάση σε στυλ τρίποδου με μέταλλο σε ασημί χρώμα, που χρησιμοποιείται για κορυφαία εμφάνιση και αίσθηση. Τα πλαίσια είναι δύο σταδίων με ένα λεπτό σκληρό πλαστικό εξωτερικό εξάρτημα, καθώς και ένα λεπτό περίγραμμα πάνελ. Αυτό το περίγραμμα του πίνακα αναμειγνύεται άψογα, όταν η οθόνη είναι απενεργοποιημένη. Συμπεριλαμβανομένων και των δύο εξαρτημάτων, τα πλαίσια είναι 0,28 ίντσες στο επάνω μέρος και στα πλαϊνά. Το κάτω πλαίσιο είναι αισθητά παχύτερο, 0,79 ίντσες συμπεριλαμβανομένου μόνο ενός ασημί πάνελ. Το υπόλοιπο περίγραμμα του πάνελ στο σημείο αυτό, καλύπτεται από το μαύρο ματ πλαστικό πλαίσιο. Υπάρχει ένα κεντρικό σκούρο κόκκινο λογότυπο AGON, το οποίο είναι η μόνη πραγματική πινελιά χρώματος στο μπροστινό μέρος. Το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο από μπροστά είναι φυσικά η ίδια η οθόνη, η οποία έχει καμπύλη 1800R και χρησιμοποιεί μια ελαφριά ματ αντιθαμβωτική επιφάνεια οθόνης.

Το OSD (On Screen Display) προσφέρει δύο μεθόδους ελέγχου. Υπάρχει ένα μικρό joystick που βλέπει προς τα κάτω  από το κάτω πλαίσιο,  από το λογότυπο AGON. Υπάρχει επίσης ένα «AGON Game Pad» που πρακτικώς είναι μικρό ενσύρματο τηλεχειριστήριο, που προσφέρει μια εναλλακτική μέθοδο πλοήγησης στο OSD. Αυτό το τηλεχειριστήριο συνδέεται μέσω θύρας MiniUSB στο πίσω μέρος της οθόνης.  Υπάρχει επίσης η δυνατότητα «Light FX», χάρη σε έναν δακτύλιο από προσαρμόσιμα LED RGB, στο πίσω μέρος της οθόνης.

Από το πλάι, η οθόνη είναι αρκετά λεπτή, 0,73 ίντσες στο λεπτότερο σημείο, αλλά ‘σβήνει’ κεντρικά προς το σημείο στερέωσης της βάσης. Και στις δύο πλευρές της οθόνης υπάρχει ένα αναδιπλούμενο μαύρο ματ πλαστικό  σαν άγκιστρο ακουστικών. Ο στιβαρός σχεδιασμός της βάσης φαίνεται από αυτή τη γωνία. Περιλαμβάνει καλή εργονομική ευελιξία. κλίση (3,5° προς τα εμπρός, 21,5° προς τα πίσω), περιστροφή (30° αριστερά και 30° δεξιά) και ρύθμιση ύψους (4,33 ίντσες). Επιπλέον 0,79 ίντσες για τη λαβή μεταφοράς στο επάνω μέρος του λαιμού της βάσης, η οποία βρίσκεται πάνω από την οθόνη στο χαμηλότερο ύψος βάσης. Το συνολικό βάθος της οθόνης συμπεριλαμβανομένης της βάσης είναι 10,24 ίντσες, με την οθόνη κοντά στο μπροστινό άκρο των ποδιών βάσης. Επομένως, απέχει πολύ από το πιο συμπαγές σχέδιο της αγοράς, σίγουρα σε σύγκριση με μοντέλα όπως το AOC AG273QCG και Dell S2719DGF.

Η οθόνη διαθέτει μια σειρά από προεπιλογές εικόνας όπως το Game Mode, με «FPS», «RTS», «Racing», ενώ έχει επίσης 3 αριθμημένες προεπιλογές «Gamer». Αυτές οι ρυθμίσεις προσαρμόζουν αντίστοιχα τις ρυθμίσεις OSD σε διάφορες τιμές, ενώ παράλληλα εφαρμόζουν ένα ενοχλητικό φίλτρο ευκρίνειας και κλειδώνουν διάφορες ρυθμίσεις. Οι αριθμημένες προεπιλογές «Gamer» επιτρέπουν στον χρήστη να διατηρεί τον έλεγχο των ρυθμίσεων OSD, αλλά δεν μπορείτε να αλλάξετε τη λειτουργία «Θερμοκρασία χρώματος» ή να κάνετε προσαρμογές στα κανάλια χρωμάτων στο μενού «Ρύθμιση χρώματος».  Το δοκιμαστικό μας σύστημα εκτελεί Windows με Nvidia GTX 1080 Ti συνδεδεμένο χρησιμοποιώντας το παρεχόμενο καλώδιο DisplayPort. Πραγματοποιήθηκαν πρόσθετες δοκιμές χρησιμοποιώντας μια AMD Radeon RX 580 και επίσης χρησιμοποιώντας HDMI 2.0, αν και οι παρατηρήσεις στατικής ποιότητας εικόνας δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των GPU ή των εισόδων. Δεν φορτώθηκαν ειδικά προγράμματα οδήγησης οθόνης ή προφίλ ICC. Η οθόνη αφέθηκε να λειτουργήσει για περισσότερες από 2 ώρες προτού πραγματοποιηθούν μετρήσεις ή πραγματοποιηθούν παρατηρήσεις. Εκτός από τις «Ρυθμίσεις δοκιμής» όπου γίνονται διάφορες προσαρμογές, υποθέστε ότι χρησιμοποιούνται εργοστασιακές προεπιλογές. Ο ρυθμός ανανέωσης ορίστηκε στα 144 Hz στα Windows, αν και αυτό δεν επηρέασε σημαντικά τις τιμές ή τις παρατηρήσεις μας.

Contrast σε video games και ταινίες

Η οθόνη παρείχε συνολική απόδοση ισχυρού contrast στο Battlefield V. Κατά την παρατήρηση πιο σκοτεινών σκηνών, το βάθος στις σκοτεινές αποχρώσεις και η γενική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκαν, ήταν σαφώς ανώτερες από τις οθόνες LCD χωρίς VA. Εάν παρακολουθείτε σε σκοτεινό δωμάτιο, δεν υπήρχε το είδος του μελανιού βάθους που θα μπορούσατε να έχετε σε ένα μοντέλο με πολύ ισχυρότερη αντίθεση (όπως ένα OLED ή ένα μοντέλο με πολύ αποτελεσματικό τοπικό φωτισμό του φωτισμού). Αλλά σε οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού, υπήρχε σαφής σχετική αντοχή σε σύγκριση με τα μοντέλα TN και IPS. Υπήρχε ένας βαθμός «λάμψης VA» που μπορεί να παρατηρηθεί από μια κανονική θέση θέασης, φωτίζοντας μερικές από τις σκούρες αποχρώσεις και δημιουργώντας μια ελαφριά ανθοφορία κάτω από την οθόνη.  Παρατηρήσαμε επίσης κάποια απώλεια λεπτομέρειας για τις σκούρες αποχρώσεις λόγω του «black crush». Αυτό σημαίνει ότι μερικές από τις πιο σκούρες αποχρώσεις (κοντά στο μαύρο) στην κεντρική περιοχή της οθόνης, εμφανίζονται ακόμη πιο σκούρες από ό,τι προβλεπόταν όταν προβάλλονται από μια κανονική θέση θέασης, έτσι ώστε να αναμειγνύονται σε μια μαύρη μάζα. Αυτό κρύβει κάποιες λεπτομέρειες, ενώ η παρατήρηση αυτών των αποχρώσεων πιο κοντά στις άκρες της οθόνης αποκαλύπτει ένα πιο κατάλληλο επίπεδο λεπτομέρειας. Και η θέαση από πιο ευκρινή γωνία θέασης («εκτός γωνίας») αποκαλύπτει ακούσιες λεπτομέρειες. Οι φωτεινότερες αποχρώσεις ξεχώριζαν πολύ όμορφα σε πιο σκοτεινό περιβάλλον.

Η οθόνη παρείχε επίσης ευχάριστo contrast, για την ταινία Star Wars: The Force Awakens. H συγκεκριμένη ταινία έχει πολλές σκηνές που απαιτούν μια κινηματογραφική εμφάνιση και υψηλή αντίθεση, όπως μάχες ή σκοτεινές εσωτερικές τοποθεσίες φωτισμένες μόνο από φλόγες, ελαφριά σπαθιά και μερικά αμυδρά φώτα. Η οθόνη έδωσε μια καλή ατμοσφαιρική εμφάνιση σε αυτού του είδους τις σκηνές, με τα φωτεινότερα στοιχεία να ξεχωρίζουν πολύ όμορφα. Το «black crush» και το «VA glow» εξακολουθούσαν φυσικά να υπάρχουν, αλλά κανένα από τα δύο δεν απομακρύνθηκε πάρα πολύ από τη συνολική ατμόσφαιρα της ταινίας.  Δεν παρατηρήσαμε προβλήματα με υπερβολικά επίπεδα λεπτομέρειας σε σκοτεινές σκηνές, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε μια «μπλοκαρισμένη» ή «συσπειρωμένη» εμφάνιση. Η παρακολούθηση gamma της οθόνης και τα συνολικά χαρακτηριστικά μείωσης της απόχρωσης, δεν ήταν προβληματικά από αυτή την άποψη.

 

Με την αφθονία των σκοτεινών τάφων (το στοιχείο είναι στο όνομα), τις σπηλιές και τα αμυδρά φωτισμένα περάσματα, υπήρχαν πολλές σκοτεινές περιοχές για εξερεύνηση στο Shadow of the Tomb Raider. Το AG273QCX παρουσίαζε τα σκηνικά με πολύ βαθύτερο και πιο ατμοσφαιρικό τρόπο, από ό,τι θα βλέπατε στο τυπικό (SDR) μοντέλο σας TN ή IPS, τουλάχιστον για την κεντρική μάζα της οθόνης. Υπήρχε πάλι ένας βαθμός «λάμψης VA» προς το κάτω μέρος της οθόνης, αλλά τίποτα ακραίο από μια κανονική θέση θέασης. Και κάποια «μαύρη συντριβή» που συγκάλυπτε κάποιες λεπτομέρειες. Το επίπεδο κάλυψης λεπτομέρειας από τη μαύρη σύνθλιψη δεν ήταν τόσο σημαντικό όσο το επίπεδο απώλειας λεπτομέρειας, που θα βλέπατε υψηλότερα σε ένα μοντέλο TN αυτού του μεγέθους. Θα μπορούσατε να δείτε πιο καθαρά τα textures των  βράχων ακόμα και σε σκηνές με αρκετά χαμηλό φωτισμό, ώστε να γνωρίζετε ότι είναι αναρριχώμενα, σε σύγκριση με υψηλότερα σε ένα μοντέλο TN 27 ιντσών. Η επιφάνεια της οθόνης έδωσε και πάλι κάποια κοκκώδη υφή, αλλά αυτή ήταν ελαφριά και ομιχλώδης παρά βαριά και «βρώμικη». Πιο φωτεινές αποχρώσεις, όπως φλόγες και πυροβολισμοί, φώτιζαν όμορφα το πιο σκοτεινό περιβάλλον και ξεχώριζαν λόγω της σχετικά έντονης αντίθεσης.

Συμπέρασμα

Συνολικά, πιστεύουμε ότι αυτή η οθόνη παρέχει μια αρκετά ευχάριστη συνολική απόδοση gaming. Εάν σας ενδιαφέρει πρωτίστως η ζωντανή απόδοση χρωμάτων και η έντονη αντίθεση, με αξιοπρεπή απόκριση στο πλάι, τότε αυτό το μοντέλο αξίζει να το αποκτήσετε. Αναμφίβολα, προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα που αναζητά ένας gamer και για την τιμή που διατίθεται, είναι μια πολύ καλή και σίγουρη επιλογή.

Specifications

 • Μέγεθος οθόνης: 27 ίντσες
 • Πίνακας: TPV TPM270WQ1 [Πίνακας Samsung με προσαρμοσμένο backlight] SVA («Σούπερ» κάθετη ευθυγράμμιση) LCD
 • Εγγενής ανάλυση: 2560 x 1440
 • Τυπική μέγιστη φωτεινότητα: 380 cd/m² (450 cd/m² HDR)
 • Υποστήριξη χρωμάτων: 16,7 εκατομμύρια (8-bit ανά δευτερεύον pixel χωρίς παραμόρφωση)*
 • Χρόνος απόκρισης (G2G): 1ms
 • Ρυθμός ανανέωσης: 144 Hz (μεταβλητό, με Adaptive-Sync)
 • Βάρος: 8,14 kg
 • Αναλογία αντίθεσης: 3000:1
 • Γωνία θέασης: 178º οριζόντια, 178º κάθετη
 • Κατανάλωση ισχύος: 50W
 • Οπίσθιος φωτισμός: WLED (Δίοδος εκπομπής λευκού φωτός)

Οι οθόνες υψηλού ρυθμού ανανέωσης 2560 x 1440 είναι ιδιαίτερα περιζήτητες μεταξύ των παικτών που αναζητούν καλή ποιότητα εικόνας και καλή απόκριση, χωρίς  ταυτόχρονα να απαιτούν τρελά ποσά ιπποδύναμης GPU. Πολλές επιλογές 27" monitors αυτού του μεγέθους και ανάλυσης χρησιμοποιούν πίνακα τύπου TN ή IPS, αλλά υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Το AOC AG273QCX της σειράς AGON 3 είναι μια από αυτές τις εξαιρέσεις, που διαθέτει ένα κυρτό πάνελ VA. Αυτό συνδυάζεται με υποστήριξη για Adaptive-Sync (συμπεριλαμβανομένου του AMD FreeSync 2) και επεξεργασίας HDR.  Προδιαγραφές Η οθόνη χρησιμοποιεί ένα πάνελ 27" SVA ("Super" Vertical Alignment) από τη Samsung με καμπύλη 1800R. Πιο συγκεκριμένα, ένα πάνελ TPV που βασίζεται σε ένα Samsung SVA CELL (πάνελ χωρίς backlight) και μια προσαρμοσμένη λύση για τον φωτισμό. Η οθόνη υποστηρίζει ρυθμό ανανέωσης 144 Hz και αληθινό χρώμα 8 bit. Αυτό συνοδεύεται από καθορισμένο MPRT 1ms (Χρόνος απόκρισης κινούμενης εικόνας), με την οθόνη να χρησιμοποιεί τη λειτουργία backlight . Χαρακτηριστικά και αισθητική Η οθόνη μοιράζεται την αισθητική της με κάποια άλλα μέλη της σειράς AGON. Διαθέτει στιβαρή βάση σε στυλ τρίποδου με μέταλλο σε ασημί χρώμα, που χρησιμοποιείται για κορυφαία εμφάνιση και αίσθηση. Τα πλαίσια είναι δύο σταδίων με ένα λεπτό σκληρό πλαστικό εξωτερικό εξάρτημα, καθώς και ένα λεπτό περίγραμμα πάνελ. Αυτό το περίγραμμα του πίνακα αναμειγνύεται άψογα, όταν η οθόνη είναι απενεργοποιημένη. Συμπεριλαμβανομένων και των δύο εξαρτημάτων, τα πλαίσια είναι 0,28 ίντσες στο επάνω μέρος και στα πλαϊνά. Το κάτω πλαίσιο είναι αισθητά παχύτερο, 0,79 ίντσες συμπεριλαμβανομένου μόνο ενός ασημί πάνελ. Το υπόλοιπο περίγραμμα του πάνελ στο σημείο αυτό, καλύπτεται από το μαύρο ματ πλαστικό πλαίσιο. Υπάρχει ένα κεντρικό σκούρο κόκκινο λογότυπο AGON, το οποίο είναι η μόνη πραγματική πινελιά χρώματος στο μπροστινό μέρος. Το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο από μπροστά είναι φυσικά η ίδια η οθόνη, η οποία έχει καμπύλη 1800R και χρησιμοποιεί μια ελαφριά ματ αντιθαμβωτική επιφάνεια οθόνης. Το OSD (On Screen Display) προσφέρει δύο μεθόδους ελέγχου. Υπάρχει ένα μικρό joystick που βλέπει προς τα κάτω  από το κάτω πλαίσιο,  από το λογότυπο AGON. Υπάρχει επίσης ένα «AGON Game Pad» που πρακτικώς είναι μικρό ενσύρματο τηλεχειριστήριο, που προσφέρει μια εναλλακτική μέθοδο πλοήγησης στο OSD. Αυτό το τηλεχειριστήριο συνδέεται μέσω θύρας MiniUSB στο πίσω μέρος της οθόνης.  Υπάρχει επίσης η δυνατότητα «Light FX», χάρη σε έναν δακτύλιο από προσαρμόσιμα LED RGB, στο πίσω μέρος της οθόνης. Από το πλάι, η οθόνη είναι αρκετά λεπτή, 0,73 ίντσες στο λεπτότερο σημείο, αλλά 'σβήνει' κεντρικά προς το σημείο στερέωσης της βάσης. Και στις δύο πλευρές της οθόνης υπάρχει ένα αναδιπλούμενο μαύρο ματ πλαστικό  σαν άγκιστρο ακουστικών. Ο στιβαρός σχεδιασμός της βάσης φαίνεται από αυτή τη γωνία. Περιλαμβάνει καλή εργονομική ευελιξία. κλίση (3,5° προς τα εμπρός, 21,5° προς τα πίσω), περιστροφή (30° αριστερά και 30° δεξιά) και ρύθμιση ύψους (4,33 ίντσες). Επιπλέον 0,79 ίντσες για τη λαβή μεταφοράς στο επάνω μέρος του λαιμού της βάσης, η οποία βρίσκεται πάνω από την οθόνη στο χαμηλότερο ύψος βάσης. Το συνολικό βάθος της οθόνης συμπεριλαμβανομένης της βάσης είναι 10,24 ίντσες, με την οθόνη κοντά στο μπροστινό άκρο των ποδιών βάσης. Επομένως, απέχει πολύ από…

8

Καλό!

AOC AG273QCX

Εάν σας ενδιαφέρει πρωτίστως η ζωντανή απόδοση χρωμάτων και η έντονη αντίθεση, με αξιοπρεπή απόκριση στο πλάι, τότε αυτό το μοντέλο αξίζει να το αποκτήσετε.

Score

8

8