Μας αρέσουν οι «καμπύλες» | AOC AGON AG352QCX 200Hz Review

Φαίνεται πως τα UltraWide Monitors, παρ’όλη την «περίεργ绨κατανομή στο aspect ratio

Έχουμε κάνει Review για αρκετά monitors ως τώρα, ποτέ όμως για ένα τόσο μεγάλο. Το AOC AGON AG352QCX είναι 35 ίντσες, curved, 200Hz και όλα αυτά στην ανάλυση των 1080p. Φαίνεται πως τα UltraWide Monitors, παρ’ όλη την «περίεργη» κατανομή στο aspect ratio, έχουν γεμίσει την αγορά και μάλιστα έχουν κερδίσει ένα μεγάλο ποσοστό του αγοραστικού κοινού.

Design | Καμπύλες of Immersion

Η AOC συνεχίζει να μάχεται για την θέση των monitors της μέσα στα καλύτερα που κυκλοφορούν, οπότε και ο τομέας του σχεδιασμού είναι ένας από αυτούς στον οποίο έχει δώσει μεγάλη προσοχή. Είναι δύσκολο όταν προσπαθείς να μείνεις ανταγωνιστικός και οικονομικός να διατηρήσεις την ποιότητα, ωστόσο φαίνεται πως, παρά τα κάποια ψεγάδια, η AOC τα καταφέρνει αρκετά καλά. Το AG352QCX έχει κατασκευαστεί με αξιόλογα υλικά. Τόσο τα πλαστικά μέρη όσο και τα μεταλλικά είναι άριστης ποιότητας. Η μπροστινή πλευρά είναι μαύρου χρώματος με το logo, «AGON», να βρίσκεται στη μέση του κάτω πλαισίου σε έντονο κόκκινο χρώμα. Τα πλαίσια είναι gloss και δίνουν μία premium πινελιά. Η καμπύλη του πάνελ έχει ακτίνα 2000mm, εκτοξεύοντας την εμπειρία χρήσης ειδικά σε games πρώτου προσώπου.

Η «πλάτη» της οθόνης έχει ενδιαφέρον design, είναι μαύρη ματ με το κλασσικό V-shape στην μέση και 4 κόκκινες γραμμές που μοιάζουν με μάτια από ανδροειδές. Έχουμε την κλασσική βάση για τα ακουστικά χωρίς το side panel που έχουμε δει σε άλλα μοντέλα. Η βάση είναι σχεδιασμένη για να στηρίζει το μεγάλο αυτό monitor και να του επιτρέπει πληθώρα κινήσεων. Αν και δεν μπορεί να περιστραφεί κατά 90° όπως κάποια άλλα, όμως στρέφεται δεξιά και αριστερά 30°, πάνω 29°, κάτω 5°. Επίσης μπορείτε να αυξομειώσετε το ύψος κατά 120mm.

Specifications & Features | Πιάνει 200Hz τελική!

Στις 35 ίντσες έχουμε μέγιστη ανάλυση 2560×1080 με τα Hertz να φτάνουν τα 200 με AMD Fressync. To panel είναι τύπου MVA και σαν κατηγορία έρχεται ανάμεσα στις TN και IPS όσων αφορά τις αποδόσεις σε χρώματα και γωνίες θέασης. Η φωτεινότητα αγγίζει τα 300cd/m2, με ποσοστό contrast 2000:1 και δυναμικό contrast 50M:1. Οι γωνίες θέασης φτάνουν τις 178° και η ταχύτητα απόκρισης τα 4ms GTG. Ως γνωστόν υπάρχει HUB ενσωματωμένο στο monitor το οποίο φέρει δύο USB 3.0 (μία εκ των οποίων είναι quickcharge), headphones και Microphone Jack. Στο μενού δεν πλοηγείστε μέσω πλήκτρων αλλά με το Joystick στην μέση του κάτω πλαισίου ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το έξτρα χειριστήριο. Αισθητικό Highlight είναι και ο Κρυφός φωτισμός στο πίσω μέρος σε τρία χρώματα (κόκκινο, μπλε, πράσινο). Α!… έχει και 2 ηχεία 5W.

Testing: Σε σχέση με το AOC C3583FQ το AG352QCX δεν πάσχει από frame skip στα 200Hz, ωστόσο αντιμετωπίζει κάποια θέματα με το Gamma, πράγμα που κάνει τα χρώματα κάπως θαμπά στα 200Hz. Βέβαια με ένα καλό calibration μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα. Για αυτούς που ενδιαφέρονται περισσότερο για τα tests, να πούμε πως χρωματικά στην παλέτα του sRGB, το monitor δούλεψε εξαιρετικά. Ο μέσος όρος του στο Delta E ήταν 0.59. Ωστόσο στο Adobe RGB και DCI P3 δεν τα πήγε καλά, με ποσοστά 67% και 70% αντίστοιχα. Το contrast έφτασε τα 2.467:1, προσφέροντας μεγάλη λεπτομέρεια ακόμα και στις πιο σκοτεινές σκηνές και η φωτεινότητα έφτασε στα 260cd/m2, τουλάχιστον όσον αφορά το test unit που λάβαμε. Το πρόβλημα με την φωτεινότητα ήταν πως αλλάζει δραματικά από σημείο σε σημείο (ποσοστό περίπου 28%) και παρατηρήσαμε και λίγο light bleed στις επάνω γωνίες.

Connectivity | Συνδεσιμότητα

Όπως κάθε gaming monitor που σέβεται τον εαυτό του έτσι και το AG352QCX έχει πολλές επιλογές για να το συνδέσετε. Έχουμε και λέμε: θύρα D-Sub, HDMI 2.0, Display Port 1.2a και φυσικά DVI (όλα τα παραπάνω καλώδια εμπεριέχονται και στην συσκευασία). Επιπροσθέτως το Monitor υποστηρίζει και MHL.

The Verdict | Την έλιωσα στις ταινίες

Καλά τα χαρακτηριστικά και τα tests ωστόσο αυτό που μένει είναι η εμπειρία χρήσης. Προσωπικά δεν μου αρέσουν τα curved monitors καθώς ως, φώτο και βίντεο editor, δεν με βολεύουν στην δουλειά μου. Πρέπει όμως να αναγνωρίσω πως σε games και ταινίες είναι εξαιρετικά. Αυτό μου μόλις ανέφερα ισχύει και για το Aspect Ratio 21:9. Ωστόσο αν επικεντρωθούμε στον Gaming χαρακτήρα του monitor, δύο πράγματα δεν με ικανοποιήσανε. Πρώτον η ανάλυση που φτάνει τα 1080p, θα προτιμούσα να έπεφτα στο 144Hz και να είχα 1440p ανάλυση. Δεύτερον, παρατήρησα μεγάλο light bleed το οποίο αν και δεν με ενόχλησε ενώ απολάμβανα ταινίες και games, ήταν αισθητό κάθε φορά που το μεγαλύτερο ποσοστό του background είχε μαύρο χρώμα. Συγκεκριμένα φαινόταν σαν να υπάρχουν 4 spot flash στις πάνω και κάτω γωνίες. Στα θετικά τώρα, η καμπύλη σε ένα monitor πραγματικά σε βάζει περισσότερο μέσα στο παιχνίδι και ήταν κάτι που απόλαυσα. Τα χρώματα ήταν επίσης εξαιρετικά, με τις υπερβολές εκεί που έπρεπε. Αγαπώ τα Usb hub, καθώς συνδέω συνέχεια Card Readers και HDD’s πάνω στο pc με τεράστια ευκολία. Επίσης το design και ο κρυφός φωτισμός ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Μπορείτε να βρείτε το AG352QCX στην τιμή των 725€ περίπου, όχι και τόσο Budget price, αλλά τουλάχιστον η τιμή αντιστοιχεί στα χαρακτηριστικά.

Με ανυπομονησία για το full virtual reality η ζωή συνεχίζεται. Loves: Animes and Manga