Στην δημοσιότητα τα specs του «Project: Scorpio» της Microsoft

Είναι ένας άξιος αντίπαλος για το PS4;

Είναι ένας άξιος αντίπαλος για το PS4;

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανακοίνωσή του στην E3, έχουν πλέον γνωστοποιηθεί τα χαρακτηριστικά του επόμενου μεγάλου έργου της Microsoft, με κωδικό όνομα «Project: Scorpio». Δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι το τελικό του όνομα, αυτό που μπορούμε να πούμε όμως είναι πως πρόκειται για ένα ρηξικέλευθο τεχνολογικό επίτευγμα στον τομέα των κονσολών. Ας εξηγήσουμε τι εννοούμε με αυτό.

Κατ’ αρχάς, όλα τα βασικά κομμάτια του hardware είναι συμπυκνωμένα στην Scorpio Engine SoC (System on Chip), από την CPU και την GPU έως και τους επεξεργαστές audio και video. Όσον αφορά την CPU η Microsoft είχε αναφέρει πως πρόκειται για ένα 8-πύρηνο σύστημα στα πλαίσια του σχεδιασμού Jaguar, που έχει εφαρμοστεί στο Xbox One και PS4. Βέβαια πρόκειται για μια τροποποιημένη έκδοση αυτού του σχεδιασμού, με τους πυρήνες χρονισμένους στα 2.3GHz με 4MB L2 cache, καταφέρνοντας 31% καλύτερη απόδοση σε σύγκριση με αυτούς του Xbox One που είναι στα 1.75 GHz. Επιπλέον τα χιλιάδες draw call instructions που χρειάζονταν μέχρι στιγμής από την CPU για παιχνίδια βασισμένα σε DirectX 12 μειώθηκαν σε μόλις 11 μέσω της ενσωμάτωσης του DirectX 12 στον επεξεργαστή εντολών της GPU. Δυστυχώς για αυτούς που περίμεναν να χρησιμοποιηθούν οι Ryzen της AMD στο εν λόγω εγχείρημα, αυτό δεν θα είναι εφικτό, καθώς ο σχεδιασμός του Scorpio είχε καθοριστεί πριν την κυκλοφορία των νέων αυτών επεξεργαστών.

Όσον αφορά το κομμάτι της GPU, αυτή ανέρχεται στα 6 teraflop. Για να επιτευχθεί αυτό χρησιμοποιούνται 40 υπολογιστικές μονάδες στα 1172MHz, έναντι των 852MHz του Xbox One και ακόμα και των 911MHz του PS4 Pro (11% μεγαλύτερη απόδοση από την κονσόλα της Sony). Η GPU είναι βασισμένη στην τεχνολογία της Polaris της AMD και αντιστοιχεί σε όρους PC στην Radian RX 480.

Η μνήμη του Scorpio βρίσκεται στα 12GB, με τα 8 από αυτά να είναι διαθέσιμα προς τους developers και τα 4 να χρησιμοποιούνται από το σύστημα. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για GDDR5 modules σε ένα interface 384-bit GDDR5 που χρησιμοποιεί 12 κανάλια 32-bit χρονισμένα στα 6.8GHz αγγίζοντας το bandwidth των 326GB/s. Επιπλέον ο αποθηκευτικός χώρος του Scorpio ανέρχεται στο 1TB με μια αύξηση 50% στο bandwidth.

Ο επεξεργαστής ήχου του Xbox One έχει μεταφερθεί ακέραιος στο Scorpio, αλλά με μία νέα λειτουργία, αυτή του spatial surround υπό το πρίσμα του Dolby Atmos συμπεριλαμβανομένου και του αντίστοιχου συστήματος για ακουστικά, δίνοντας την εντύπωση ύψους για τα παιχνίδια στο σύστημα 7.1 surround.

Στον τομέα της ψύξης χρησιμοποιείται ένα σύστημα ατμού παρόμοιο με αυτό των ψυκτών υψηλής απόδοσης που βρίσκουμε σε κάρτες γραφικών όπως η GTX 1080. Πρωτοπορία όμως εδώ είναι η εφαρμογή του συστήματος Hovis (που πήρε το όνομα του από τον μηχανικό που το επινόησε). Σύμφωνα με αυτό, κάθε επεξεργαστής Scorpio που βγαίνει από την γραμμή παραγωγής της TSMC έχει ξεχωριστή ισχύ, καθώς τα κομμάτια σιλικόνης που χρησιμοποιούνται είναι ελαφρώς διαφορετικά μεταξύ τους. Έτσι αντί να χρησιμοποιήσουν ένα στάνταρ μέγεθος συστήματος μεταφοράς ενέργειας για όλους τους επεξεργαστές, φροντίζουν κάθε μητρική να εφαρμόζεται στον αντίστοιχο επεξεργαστή της, βεβαιώνοντας έτσι την μέγιστη δυνατή απόδοση σε συνδυασμό με την διατήρηση της θερμοκρασίας σε λογικά επίπεδα.

Τελευταίο και μη-εξαιρετέο αποτελεί το γεγονός ότι το Scorpio εγγυάται 4K native στα 60 fps ακόμα και για τίτλους του Xbox One. Περισσότερες λεπτομέρειες για την νέα κονσόλα της Microsoft θα αποκαλυφθούν μέσα στους επόμενους μήνες, με την φετινή E3 να είναι η πρώτη επίσημη εμφάνισή της. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο στο Eurogamer, και να δείτε το αντίστοιχο βίντεο από το Digital Foundry παρακάτω: