Συνέντευξη: Μιχάλης «Kalhspera» Κουμπενάς

«Αν δεν δω τα πράγματα να αλλάζουν δραστικά, δύσκολα θα γυρίσω στο competitive»

Του Σωτήρη Δριμζάκα

f4-1

O Κουμπενάς ”Kalhspera” Μιχάλης αποτελεί ένα σίγουρα μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό Hearthstone. Tα τελευταία χρόνια έκανε αρκετές εμφανίσεις και μέτρησε αρκετές επιτυχίες. Ο “παππούς” του Hearthstone στην Ελλάδα πριν λίγους μήνες αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα από το Hearthstone και μιλάει για αυτή του την απόφαση.

Γιατί πήρες την απόφαση να αποχωρήσεις από το Hearthstone ;

Στην πραγματικότητα δεν είναι ένας λόγος αλλά μία σειρά από λόγους. Αρχικά τα τουρνουά. Τα τουρνουά είναι το Α και το Ω για ένα παίκτη. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει μείνει στάσιμη τα τελευταία χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα. Μικρά έπαθλα, σοβαρά λάθη στην οργάνωση των τουρνουά, που βγαίνουν με άσχημο τρόπο προς τους παίκτες και φυσικά αργοπορημένες πληρωμές. Μάλιστα το τελευταίο είναι τραγικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα έπαθλα είναι 300-400-500 ευρώ και κάνουν από 3 μήνες μέχρι και ποτέ. Μετά είναι οι οργανισμοί στην Ελλάδα. Πολλοί είναι οι καλοί παίκτες στην Ελλάδα που βλέπουν το παιχνίδι σοβαρά και αντίστοιχα πολλές και οι ομάδες που το βλέπουν “σοβαρά”. Οι ομάδες θα έπρεπε να δίνουν παροχές στους παίκτες, όπως κάποια ταξίδια για μεγάλα ανοιχτά τουρνουά του εξωτερικού και ένα μικρό, για αρχή, ποσό στους παίκτες για την διαφήμιση που κάνουν. Κάτι τέτοιο προφανώς δεν συμβαίνει. Η μοναδική λέξη που χαρακτηρίζει τις ελληνικές ομάδες είναι η εκμετάλλευση. Τα παραπάνω δεν μου  επιτρέπουν να συνεχίσω. Έχω φτάσει σε μία ηλικία που δεν μου επιτρέπει να αφιερώνω τόσο πολύ χρόνο και να μην έχω κάποιο αντίκρισμα. Πλέον αφιερώνω χρόνο στην δουλειά μου (μάγειρας).

f5-5

«Αν δεν δω τα πράγματα να αλλάζουν δραστικά, δύσκολα θα γυρίσω στο competitive»

Πριν αποσυρθείς, έδωσες ιδιαίτερο βάρος στο stream. Έδειχνε να είναι κάτι που σου αρέσει και είχες και μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. Παρόλο που τον τελευταίο καιρό είσαι ανενεργός, σκέφτεσαι να κάνεις κάποια stream στο μέλλον;

 Το stream ήταν κάτι που μου άρεσε πολύ. Αν και δεν δούλεψα πολύ καιρό στο συγκεκριμένο τομέα, κατάλαβα ότι σου προσφέρει άμεση επαφή με τον κόσμο. Η στήριξη που μου έδωσε η ελληνική κοινότητα  ήταν συγκινητική.

Το να επιστρέψεις βρίσκεται στα πλάνα σου για το άμεσο μέλλον;

 Η αλήθεια είναι πως όχι. Δεν βλέπω πολλά πράγματα να αλλάζουν. Προς το παρόν είμαι καλά με την δουλειά μου και επειδή έχω περιορισμένο χρόνο εκτός αυτής, θέλω να τον αξιοποιήσω διαφορετικά. Το μοναδικό που θέλω να κάνω στο κοντινό μέλλον είναι το stream, αλλά χρειάζεται χρόνο οργάνωση και σωστές υποδομές. Δυστυχώς για το συγκεκριμένο κομμάτι δεν έχω τίποτα από τα τρία αυτή την στιγμή, αλλά είναι κάτι που το σκέφτομαι αρκετά σοβαρά. Τώρα άμα βρω κάποιο τουρνουά που αξίζει τον κόπο και βρω χρόνο θα το παίξω. Αλλά αν δεν δω τα πράγματα να αλλάζουν δραστικά, δύσκολα θα γυρίσω στο competitive.

Υποστηρίζει οτιδήποτε (σχεδόν) μπορεί να αναχθεί σε τέχνη. Κάποια στιγμή το πτυχίο της θα γράφει "Ιστορικός", και όταν δεν μαθαίνει ημερομηνίες & ιστορικά γεγονότα παίζει & δοκιμάζει ό,τι game υπάρχει.