Συνελήφθη ο ιδρυτής του Kickass Τorrents

Μόλις χθες συνελήφθη στην Πολωνία από τις αμερικανικές αρχές ο Ουκρανός Artem Vaulin,

Είναι αυτό το τέλος της μεγαλύτερης πειρατικής σελίδας;

KickassTorrents

Μόλις πριν λίγες μέρες, συνελήφθη στην Πολωνία από τις αμερικανικές αρχές ο Ουκρανός Artem Vaulin, γνωστός ως ιδρυτής του διάσημου site παράνομης διακίνησης αρχείων Kickass Torrents. Οι κατηγορίες προέρχονται από το δικαστήριο του Σικάγο και περιλαμβάνουν παράνομη παράβαση πνευματικών δικαιωμάτων, συνωμοσία σε παράνομη παράβαση πνευματικών δικαιωμάτων και συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων. Tο τελευταίο είναι γνωστό από καταγγελία ομοσπονδιακών πρακτόρων που υποδύθηκαν τους διαφημιστές με σκοπό να διαφημίσουν το προϊόν τους στην σελίδα. Με αυτόν τον τρόπο αποκάλυψαν τον τραπεζικό λογαριασμό που είναι συνδεδεμένος με την σελίδα.

Το Kickass Torrents ξεκίνησε την δραστηριότητά του το 2008, αλλά δεν απέκτησε την τωρινή δημοτικότητά του, μέχρι τις επιδρομές στους servers του Pirate Bay το 2014 από τις σουηδικές αρχές. Αυτό οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο της σελίδας και με την σειρά του, πολλούς στην χρήση του Kickasstorrents για παράνομο κατέβασμα αρχείων. Σύμφωνα με την καταγγελία, η σελίδα από μόνη της έχει αξία $51 εκατομμύρια και ετήσια έσοδα από διαφημίσεις μεταξύ $12.5-22.3 εκατομμυρίων.

Η Apple βοήθησε στην διασταύρωση στοιχείων με τους ερευνητές μιας και ο Vaulin έκανε αγορά στα iTunes και συνδέθηκε στην επίσημη σελίδα του KAT στο Facebook από την ίδια διεύθυνση IP. Ο Vaulin έχει εκδοθεί στις Η.Π.Α. και υπολογίζεται πως είναι υπεύθυνος για ζημιές στον χώρο του κινηματογράφου και της μουσικής βιομηχανίας αξίας $1 δισ-εκατομμυρίου. Μαζί με αυτό έχουν κλείσει αρκετά από τα βασικά domains με τα kickassto.co, kickass.ag, kickass.cs, katproxy.is, thekat.se, katproxy.cc, lovekat.org και μια σελίδα στο Deep Web να είναι ακόμα ανέπαφα μιας και δεν περιλαμβάνονταν στην καταγγελία. Μέχρι στιγμής έχουν πάψει να λειτουργούν τα εξής domains:

  • kickasstorrents.com
  • kastatic.com
  • thekat.tv
  • kat.cr
  • kickass.cr
  • kickass.to
  • kat.ph

Ο Vaulin απέφευγε για καιρό την δίωξη χρησιμοποιώντας servers σε διαφορετικές τοποθεσίες του πλανήτη, όμως απ’ ό,τι φαίνεται αυτό δεν ήταν αρκετό. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι υπόλοιπες πειρατικές σελίδες που θα αποκτήσουν ξανά φήμη όπως το Pirate Bay, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μερικά μεγάλα προβλήματα.