Ratchet and Clank (2016) | Review

To Ratchet and Clank από παιχνίδι έγινε ταινία και από ταινία ξανά παιχνίδι

Platform
 

To Ratchet and Clank από παιχνίδι έγινε ταινία και από ταινία ξανά παιχνίδι

ratchet (3)

Στα πρώτα χρόνια του Playstation 2, η Sony, για να καταφέρει να ξεφύγει από τον Crash, κυκλοφόρησε τρεις νέους τίτλους Platform. Αυτός όμως που ξεχώρισε περισσότερο, ήταν το Ratchet and Clank της Insomniac, το οποίο συνδύαζε platforming με εκρηκτικό shooting σε ένα cell shaded περιβάλλον. Με αφορμή την ταινία που θα κυκλοφορήσει για το Ratchet and Clank, η εταιρία βρήκε την ευκαιρία να αναπτύξει από το μηδέν το παιχνίδι του 2002, προσθέτοντας νέα στοιχεία στην πλοκή, μοντέρνους μηχανισμούς που έκαναν την εμφάνισή τους στα τελευταία παιχνίδια της σειράς, αλλά και ένα πλήρως ανανεωμένο γραφικό περιβάλλον.

Η ιστορία έχει τον Ratchet, ένα Lombax, να δουλεύει σαν μηχανικός σε ένα γκαράζ στον πλανήτη Veldin. Όνειρο του Ratchet είναι να ενταχθεί στους Galactic Rangers, μια ομάδα ηρώων, που προστατεύουν το γαλαξία από διάφορες απειλές. Όταν μαθαίνει πως έρχονται στον πλανήτη του για δοκιμές, εκείνος ξετρελαμένος σπεύδει να πάρει μέρος. Ενώ κατάφερε να αριστεύσει στις δοκιμασίες, ο επικεφαλής των Galactic Rangers, Captain Qwark, του κόβει τα φτερά, λέγοντάς του πως δεν έχει ό, τι χρειάζεται για να μπει στην ομάδα, λόγω του μεγέθους του.

ratchet (4)

Στην άλλη άκρη του γαλαξία, σε ένα εργοστάσιο παραγωγής δολοφονικών ρομπότ, o Clank είναι μια τελείως διαφορετική κατασκευή και προσπαθεί να αποδράσει. Στην προσπάθειά του να ξεφύγει, καταφεύγει στον πλανήτη Veldin, όπου γνωρίζει τον Ratchet. Με πληροφορίες από το εργοστάσιο, ο Clank πληροφορεί τον Ratchet για το σατανικό σχέδιο του Chairman Drek. Αυτός έχει σκοπό να καταστρέψει πλανήτες, ώστε να δημιουργήσει έναν δικό του, χρησιμοποιώντας μια συσκευή που δημιούργησε ο σατανικός Doctor Nefarious. Σοκαρισμένοι οι ήρωες μας ξεκινούν να βρουν τους Galactic Rangers, ώστε να αποτρέψουν όλη αυτήν την καταστροφή.

Σε σχέση με την αρχική ιστορία, βλέπουμε πολλές αλλαγές τόσο σε θέμα ροής, όσο και στους χαρακτήρες που εμφανίζονται, αφού τον Doctor Nefarious τον είδαμε για πρώτη φορά στο Ratchet and Clank 3. Αυτό που είναι εμφανές, είναι ότι η ροή του παιχνιδιού επηρεάζεται άμεσα από την ταινία. Με ένα πολύ χαρούμενο ξεκίνημα, φτάνουμε σε ένα μέρος, όπου οι χαρακτήρες μας καταλήγουν σε  αδιέξοδο, αλλά επιστρέφουν δυναμικά με σκοπό να διαλύσουν ό, τι βρουν μπροστά τους. Το καλό της υπόθεσης είναι πως όλα αυτά γίνονται με τον κλασσικό Ratchet and Clank τρόπο, που όλοι αγαπήσαμε.

ratchet (8)

Το παιχνίδι χρησιμοποίει το κλασσικό σύστημα των περισσότερων τίτλων της σειράς, συνδυάζοντας platforming με τη χρήση τεράστιων όπλων. Στο κομμάτι του platforming, βλέπουμε πως έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στον τομέα της ταχύτητας, αφού οι κινήσεις γίνονται με πιο γρήγορο τρόπο, κυρίως όταν κρέμεστε από διάφορα σημεία. Όσο για το shooting κομμάτι, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είχαμε δει στο πρώτο R&C, εφόσον μπορείτε να στοχεύετε με τα όπλα σας, ενώ ταυτόχρονα κινήστε σαν τον κάβουρα, ώστε να αποφύγετε τα αντίπαλα πυρά. Τα άλματα κατά τη διάρκεια του strafing είναι ζωτικής σημασίας, γιατί υπάρχουν κάποια δεύτερα που είστε άτρωτοι όταν τα πραγματοποιείτε.

Σε θέμα δυσκολίας, ο τίτλος σας βάζει να επιλέξετε ανάμεσα σε τρία επίπεδα πριν ξεκινήσετε. Αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με τη ζημιά που δέχεστε, αλλά και την ενέργεια των εχθρών, καθώς θα χρειάζονται περισσότερα χτυπήματα για να ηττηθούν. Τελειώνοντας το παιχνίδι, ξεκλειδώνετε το Challenge Mode, όπου βρίσκεται πραγματικά το ζουμί της υπόθεσης. Εκεί οι εχθροί είναι ακόμα πιο επικίνδυνοι, αλλά υπάρχουν και κάποιες προσθήκες. Η πρώτη είναι ότι μπορείτε να ανεβάσετε τα όπλα σας παραπάνω επίπεδα από ότι κανονικά, ενώ υπάρχει και ένα bolt multiplier. Το multiplier αυτό ανεβαίνει όσο σκοτώνετε εχθρούς και φτάνει μέχρι το 20, όμως αν δεχτείτε ζημιά οποιαδήποτε στιγμή, αυτό πέφτει πάλι στο 1.

ratchet (6)

Οι αποστολές διαδραματίζονται σε διάφορους πλανήτες και ακολουθούν ένα συγκεκριμένο pattern, από platforming και shooting, ενώ κάποιοι περιλαμβάνουν και bosses. Ωστόσο έχουμε και περιοχές που είναι πιο ανοιχτές, τις οποίες θα πρέπει να εξερευνήσετε για να βρείτε διάφορα χρήσιμα αντικείμενα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν σημεία που αλλάζουν εντελώς το gameplay. Για αρχή έχουμε τις αερομαχίες, όπου θα πρέπει να καταστρέψετε συγκεκριμένους εχθρούς με το διαστημόπλοιό σας, κάτι που σε υψηλές δυσκολίες είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Από την άλλη έχουμε αγώνες με hoverboard, οι οποίοι είναι πολύ δύσκολοι, κυρίως οι πρώτοι από αυτούς. Αυτό που λείπει όμως, είναι μια αρένα, όπου θα έρχονται ασταμάτητα εχθροί και θα παίρνετε μέρος σε διάφορες δοκιμασίες, όπως σε προηγούμενους τίτλους.

Τα σημεία που αξίζει περισσότερο να αναλύσουμε, είναι αυτά με τον Clank. Ο Clank δεν έχει καθόλου όπλα και αν χρειαστεί να παλέψει θα το κάνει σώμα με σώμα ή χρησιμοποιώντας βόμβες που υπάρχουν στο περιβάλλον. Αυτό όμως δεν είναι το βασικό στοιχείο των Clank Sections, αλλά οι γρίφοι που θα πρέπει να λύσετε για να φτάσετε στον προορισμό σας. Αυτοί περιλαμβάνουν χρήση ρομπότ που είναι γέφυρες ή τραμπολίνο και δεν είναι λίγες οι φορές που θα βρεθείτε σε αδιέξοδο, χωρίς να ξέρετε τί πρέπει να κάνετε.

ratchet (2)

Όσο για τα όπλα του παιχνιδιού, τα περισσότερα από αυτά είναι παραλλαγές από πράγματα που έχουμε δει ξανά, με κάποια από αυτά όμως να είναι άκρως διασκεδαστικά. Η αναβάθμισή τους γίνεται με συνεχόμενη χρήση πάνω σε εχθρούς, φτάνοντας μέχρι το επίπεδο πέντε, όπου και εξελίσσονται. Επίσης, υπάρχει και το σύστημα αναβάθμισης με Raritarium από το R&C: Nexus, με το οποίο δίνετε στα όπλα σας καλύτερα στατιστικά και κάποια special effects. Raritarium παίρνετε τυχαία από εχθρούς ή σε διάφορα σημεία όσο προχωράτε στο παιχνίδι.

Κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά είναι το σύστημα με τις κάρτες. Οι κάρτες αυτές απεικονίζουν διάφορα πρόσωπα, αντικείμενα ή περιοχές από τα παιχνίδια Rathcet and Clank και μπορούν να σας δώσουν διάφορα bonuses. Ολοκληρώνοντας μια συλλογή, μπορείτε να ανεβάσετε τη συχνότητα με την οποία οι εχθροί θα σας αφήσουν μια κάρτα, να παίρνετε περισσότερα bolts και raritarium, ενώ ξεκλειδώνετε και τις μορφές Omega για τα όπλα, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο Challenge Mode. Μια ξεχωριστή συλλογή είναι αυτή με τα RYNO, τα καλύτερα όπλα στη σειρά και μαζεύοντας τα όλα, μπορείτε να πάρετε το αντίστοιχο για τον νέο τίτλο.

ratchet (1)

Όσο για τα μυστικά του παιχνιδιού, έχουμε τα Gold Bolts, τα οποία βρίσκονται πολύ καλά κρυμμένα μέσα στις πίστες. Με αυτά ξεκλειδώνετε Image Galleries, αλλαγές για την εμφάνιση και κάποια Cheats. Το καλύτερο όμως μυστικό, είναι το Insomniac Museum, το οποίο ξεκλειδώνετε αφού τελειώσετε το παιχνίδι. Αυτό μοιάζει περισσότερο με αποθήκη, όπου βρίσκονται πεταμένα διάφορα αντικείμενα από τα παλιότερα Ratchet and Clank, δίνοντας μια μεγάλη δόση νοσταλγίας. Επίσης, έχουν αφαιρεθεί από τα Skill Points, τα οποία σας έβαζαν να κάνετε κάποια τρελά και δύσκολα πράγματα, ώστε να τα ξεκλειδώσετε.

Έχοντας φτιάξει το παιχνίδι από το μηδέν, η Insomniac έκανε μια τρομερή δουλειά στις περιοχές, ενώ ταυτόχρονα κατάφερε να κρατήσει τα βασικά τους στοιχεία, όπως κάποια μυστικά. Οι εχθροί έχουν και αυτοί τις δικές τους λεπτομέρειες, αφήνοντας πίσω διάφορα πράγματα, ενώ εξαφανίζονται από τις εκρήξεις. Το καλύτερο όμως στοιχείο είναι πως καταφέρνει να συνδυάσει αυτά τα υπέροχα γραφικά με το εκρηκτικό gameplay, χωρίς το παραμικρό frame drop.

ratchet (9)

Το παιχνίδι έχει κρατήσει όλους τους Voice Actors, οι οποίοι δίνουν τρομερή αίσθηση στο χιούμορ που υπάρχει μέσα στους διαλόγους, δίνοντας σε κάποιες στιγμές μια μικρή δόση μαυρίλας. Η μουσική αποτελεί μια από τις κλασσικές αξίες, θυμίζοντας κατά πολύ ταινίες της Pixar. Ένα μικρό πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα, είναι πως το παιχνίδι ξεκινάει με αφήγηση από τον Qwark, κάτι άκρως διασκεδαστικό, αλλά στην πορεία χάνεται απότομα, πριν αναφερθεί ξανά στο τέλος.

Για πολλούς, η σειρά Ratchet and Clank αποτελεί ένα από τα καλύτερα action/platforms παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει. Με μια νέα αρχή καταφέρνει να δώσει μια φρέσκια αίσθηση, χωρίς να χάνει τα στοιχεία που έκαναν την σειρά αυτό που είναι σήμερα. Μπορεί να λείπουν κάποια χαρακτηριστικά, όπως η αρένα και τα Skill Points, αλλά ο συνδυασμός μερικών από τους καλύτερους μηχανισμούς, μαζί με τις κάρτες να είναι αρκετά, για να τραβήξουν  τόσο τους νέους παίκτες, όσο και τους βετεράνους της σειράς.

Θετικά

  • Οι περιοχές έχουν δημιουργηθεί από την αρχή με πολύ όμορφο και νοσταλγικό τρόπο
  • Εύκολο σύστημα αναβαθμίσεων στα όπλα
  • Έξυπνο σύστημα με κάρτες για ωραία bonuses

Αρνητικά

  • Δεν υπάρχει αρένα
  • Έχουν αφαιρεθεί τα Skill Points
  • Είναι ξεκάθαρο πως ακολουθεί ροή ταινίας

To Ratchet and Clank από παιχνίδι έγινε ταινία και από ταινία ξανά παιχνίδι Στα πρώτα χρόνια του Playstation 2, η Sony, για να καταφέρει να ξεφύγει από τον Crash, κυκλοφόρησε τρεις νέους τίτλους Platform. Αυτός όμως που ξεχώρισε περισσότερο, ήταν το Ratchet and Clank της Insomniac, το οποίο συνδύαζε platforming με εκρηκτικό shooting σε ένα cell shaded περιβάλλον. Με αφορμή την ταινία που θα κυκλοφορήσει για το Ratchet and Clank, η εταιρία βρήκε την ευκαιρία να αναπτύξει από το μηδέν το παιχνίδι του 2002, προσθέτοντας νέα στοιχεία στην πλοκή, μοντέρνους μηχανισμούς που έκαναν την εμφάνισή τους στα τελευταία παιχνίδια της σειράς, αλλά και ένα πλήρως ανανεωμένο γραφικό περιβάλλον. Η ιστορία έχει τον Ratchet, ένα Lombax, να δουλεύει σαν μηχανικός σε ένα γκαράζ στον πλανήτη Veldin. Όνειρο του Ratchet είναι να ενταχθεί στους Galactic Rangers, μια ομάδα ηρώων, που προστατεύουν το γαλαξία από διάφορες απειλές. Όταν μαθαίνει πως έρχονται στον πλανήτη του για δοκιμές, εκείνος ξετρελαμένος σπεύδει να πάρει μέρος. Ενώ κατάφερε να αριστεύσει στις δοκιμασίες, ο επικεφαλής των Galactic Rangers, Captain Qwark, του κόβει τα φτερά, λέγοντάς του πως δεν έχει ό, τι χρειάζεται για να μπει στην ομάδα, λόγω του μεγέθους του. Στην άλλη άκρη του γαλαξία, σε ένα εργοστάσιο παραγωγής δολοφονικών ρομπότ, o Clank είναι μια τελείως διαφορετική κατασκευή και προσπαθεί να αποδράσει. Στην προσπάθειά του να ξεφύγει, καταφεύγει στον πλανήτη Veldin, όπου γνωρίζει τον Ratchet. Με πληροφορίες από το εργοστάσιο, ο Clank πληροφορεί τον Ratchet για το σατανικό σχέδιο του Chairman Drek. Αυτός έχει σκοπό να καταστρέψει πλανήτες, ώστε να δημιουργήσει έναν δικό του, χρησιμοποιώντας μια συσκευή που δημιούργησε ο σατανικός Doctor Nefarious. Σοκαρισμένοι οι ήρωες μας ξεκινούν να βρουν τους Galactic Rangers, ώστε να αποτρέψουν όλη αυτήν την καταστροφή. Σε σχέση με την αρχική ιστορία, βλέπουμε πολλές αλλαγές τόσο σε θέμα ροής, όσο και στους χαρακτήρες που εμφανίζονται, αφού τον Doctor Nefarious τον είδαμε για πρώτη φορά στο Ratchet and Clank 3. Αυτό που είναι εμφανές, είναι ότι η ροή του παιχνιδιού επηρεάζεται άμεσα από την ταινία. Με ένα πολύ χαρούμενο ξεκίνημα, φτάνουμε σε ένα μέρος, όπου οι χαρακτήρες μας καταλήγουν σε  αδιέξοδο, αλλά επιστρέφουν δυναμικά με σκοπό να διαλύσουν ό, τι βρουν μπροστά τους. Το καλό της υπόθεσης είναι πως όλα αυτά γίνονται με τον κλασσικό Ratchet and Clank τρόπο, που όλοι αγαπήσαμε. Το παιχνίδι χρησιμοποίει το κλασσικό σύστημα των περισσότερων τίτλων της σειράς, συνδυάζοντας platforming με τη χρήση τεράστιων όπλων. Στο κομμάτι του platforming, βλέπουμε πως έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στον τομέα της ταχύτητας, αφού οι κινήσεις γίνονται με πιο γρήγορο τρόπο, κυρίως όταν κρέμεστε από διάφορα σημεία. Όσο για το shooting κομμάτι, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είχαμε δει στο πρώτο R&C, εφόσον μπορείτε να στοχεύετε με τα όπλα σας, ενώ ταυτόχρονα κινήστε σαν τον κάβουρα, ώστε να αποφύγετε τα αντίπαλα πυρά. Τα άλματα κατά τη διάρκεια του strafing είναι ζωτικής σημασίας, γιατί υπάρχουν κάποια δεύτερα που είστε άτρωτοι όταν τα πραγματοποιείτε. Σε θέμα δυσκολίας, ο τίτλος σας βάζει να επιλέξετε ανάμεσα σε τρία επίπεδα πριν ξεκινήσετε. Αυτά έχουν να κάνουν…

8.2

Πολύ καλό

Ratchet and Clank (2016)

Επιστροφή στις ρίζες της σειράς με ένα ανανεωμένο περιβάλλον και μοντέρνους μηχανισμούς

Score!
User Rating : 2.68 ( 5 votes)
8

Περισσότερα νέα για το Ratchet & Clank

Ασχολείται με games από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Προτιμάει να παίξει έναν τίτλο στο φουλ πριν μπει στην διαδικασία να του πετάξει ντομάτες ενώ στον ελεύθερο του χρόνο παίζει αρχαιολογίες. Επίσης είναι Pokemon Master.