Savoir Vivre για Gamers

Οι τρόποι καλής συμπεριφοράς πέρα από κάθε άλλη πτυχή στη ζωή μας που θα μπορούσαν και θα πρέπει να εφαρμόζονται, θα έπρεπε να υπάρχουν έστω στοιχειωδώς και στην όλη κατηγορία του gaming.

gamer

Οι τρόποι καλής συμπεριφοράς πέρα από κάθε άλλη πτυχή στη ζωή μας που θα μπορούσαν και θα πρέπει να εφαρμόζονται, θα έπρεπε να υπάρχουν έστω στοιχειωδώς και στην όλη κατηγορία του gaming. Είμαι απολύτως σίγουρη ότι όλοι έχουμε βρίσει και μας έχουν βρίσει. Δεν θα αναφερθώ στις “βρισιές” τύπου noob κτλπ, καθώς τα θεωρώ εντελώς ανόητα. Θα αναφερθώ, σε αρκετές ξεχωριστές κατηγορίες, συντάσσοντας έναν μικρό 5-λογο (για αρχή) savoir vivre για gamers.

1) Δεν παίζει ρόλο το φύλο

Δεν έχει σημασία αν θα έχεις μία κοπέλα στην ομάδα. Το ότι είναι κοπέλα δεν την καθιστά αυτομάτως άσχετη στο θέμα του παιχνιδιού. Το να της επιτεθείς λεκτικά και να αμφισβητείς τις όποιες ικανότητες της μόνο και μόνο επειδή είναι του αντίθετου φύλου, δεν σε καθιστά καλύτερο παίκτη στην ομάδα. Και για να μην αφήνω και τα αγόρια έξω από αυτό, αντίστοιχα σε ομάδες κοριτσιών που τυχαίνει κάποιο αγόρι, η ίδια συμπεριφορά είναι κατακριτέα.

2) Δεν παίζει κανέναν ρόλο η σεξουαλικότητα των παικτών

Δεν θα έπρεπε ποτέ, η σεξουαλικότητα κάποιου να αποτελεί πάτημα για άσεμνα σχόλια τόσο στη ζωή όσο και στη συγκεκριμένη κατηγορία του gaming που εξετάζουμε. Δεν θα έπρεπε το οποιοδήποτε λάθος κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού να γίνει η αφορμή για σεξιστικά σχόλια απέναντι στον άλλον. Είναι εντελώς λάθος και δείχνει πως από άποψη επιχειρημάτων, δεν είναι το καλύτερο σου.

3) Δεν παίζει ρόλο η εθνικότητα

Πόσες φορές δεν λέμε πως οι Πολωνοί είναι οι χειρότεροι παίκτες και πως αν πετύχουμε κάποιον στην ομάδα είναι σχεδόν σίγουρο πως θα χάσουμε; Το ίδιο θα μπορούσαν να λένε και ο υπόλοιπος κόσμος για εμάς ή για οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα. Το ότι ένα μεγάλο ποσοστό δεν ξέρει να παίζει τόσο καλά όσο εσύ θεωρείς ότι παίζεις, δεν σου δίνει το δικαίωμα να γίνεσαι ρατσιστής απέναντι σε οτιδήποτε που θεωρείς κατώτερο από σένα. Αν εσύ θεωρείς τον εαυτό σου κορυφή, δείξε, αν το θέλεις έτσι, την απαιτούμενη ανωτερότητα και μην αναλώνεσαι στο να βρίζεις κάποιον όλη την ώρα με τη δικαιολογία ότι είναι Πολωνός. Αν δεν θέλεις να πεις κάτι με καλό τρόπο για να βοηθήσεις την ομάδα, και θεωρείς πως είσαι ό,τι καλύτερο εκεί μέσα, απλά μην πεις τίποτα.

4) Δεν γνωρίζεις τα πάντα

Δεν είσαι ο φωτεινός παντογνώστης. Όσα παιχνίδια και αν παίξεις, όσες γνώσεις και αν έχεις, πάντα μερικά λάθη σου αναλογούν. Και είναι απολύτως φυσιολογικό. Το να βρίζεις  όποιον δεν σε ακούει επειδή έχεις αυτο-ανακυρηχθεί ο “μεγαλύτερος παίκτης του κόσμου” δεν θα βοηθήσει την ομάδα σου και σίγουρα θα εντείνει το όποιο κλίμα κακής συμπεριφοράς και διάθεσης. Εξάλλου οι καλοί ηγέτες φαίνονται στο πως χειρίζονται την ομάδα τους.

5) Ποτέ δεν εκμεταλλευόμαστε κάποια εμφανή ή και όχι αδυναμία κάποιου άλλου

Το να αρχίζεις να επιτίθεσαι σε κάποιον επειδή έχει κάποιο πρόβλημα είτε νοητικό, είτε ψυχολογικό είτε οτιδήποτε, δεν σε κάνει καλύτερο. Βρίσκεστε στο ίδιο παιχνίδι γιατί και οι δυο έχετε κάποιο ενδιαφέρον σε αυτό. Αυτή είναι η κοινή σας πλεύση, πάνω σε αυτό θα πρέπει να πατήσετε. Λίγη ευγένεια παραπάνω, ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Μην γίνεσαι χωρίς λόγο ο κακός της ομάδας και δη και όταν έχεις απέναντι σου κάποιον ο οποίος αντιμετωπίζει το οποιοδήποτε πρόβλημα.

Εν ολίγοις, αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες που θα πρέπει να έχει κάποιος στο μυαλό του, έστω σαν απλή γνώση. Και όπως λέει και ο λαός, η σιωπή κάποιες φορές, είναι χρυσός.

«Αρχηγός είναι κάποιος που χρειάζεται άλλους ανθρώπους».

Υποστηρίζει οτιδήποτε (σχεδόν) μπορεί να αναχθεί σε τέχνη. Κάποια στιγμή το πτυχίο της θα γράφει "Ιστορικός", και όταν δεν μαθαίνει ημερομηνίες & ιστορικά γεγονότα παίζει & δοκιμάζει ό,τι game υπάρχει.