3D Xpoint: Νέα εποχή στην αποθήκευση δεδομένων

Νέα μνήμη γίνεται διαθέσιμη με ταχύτητα 1000 φορές μεγαλύτερη από τις υπάρχουσες

Μία νέα τεχνολογία αρχίζει να παράγεται η οποία επιτρέπει ταχύτητες Read/Write που είναι (κρατηθείτε) 1000 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τη μνήμη που χρησιμοποιείται σε RAM και SSD μονάδες αποθήκευσης

_84518125_ddefe968-835c-4af8-9ecc-e1d5983971ed

Η πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία ονομάζεται 3D Xpoint και δημιουργήθηκε από τις Intel και Micron. Οι 2 εταιρείες προβλέπουν πως αυτή η νέα καινοτομία θα έχει πληθώρα εφαρμογών, από την έρευνα σε επιστημονικό επίπεδο μέχρι και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, τα πρώτα τέτοια προϊόντα θα είναι διαθέσιμα προς πώληση τον επόμενο χρόνο. Η τιμή τους δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Η Intel το χαρακτήρισε ως την πρώτη ουσιαστική κίνηση όσον αφορά τις μονάδες αποθήκευσης από το 1989. Αντί για μία αλλαγή σε όλες τις RAM και μονάδες αποθήκευσης, η εταιρεία συνιστά να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τις υπάρχουσες τεχνολογίες ώστε να μπορεί να αποθηκεύει συγκεκριμένα δεδομένα προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα πιο άμεσης πρόσβασής τους από τη CPU.

Με την παρούσα τεχνολογία, οι Level Designers των παιχνιδιών περιορίζονται από τον όγκο δεδομένων που μπορεί να αποθηκευτεί στη RAM, και πιο συγκεκριμένα σε ένα τσιπάκι της, την Dynamic-RAM ή DRAM. Γι’ αυτό και οι παίκτες είναι αναγκασμένοι συχνά να περιμένουν να φορτώσει το επόμενο επίπεδο ή ο χάρτης του παιχνιδιού, κάτι που υπήρξε μεγάλο ζήτημα στα παιχνίδια Battlefield. Αν αυτά τα δεδομένα, ωστόσο, είναι δυνατόν να φορτωθούν πιο γρήγορα τότε υπάρχει η προοπτική να δημιουργούνται όλο και μεγαλύτερα Open World παιχνίδια.

Πως δουλεύει όμως;

Όλοι οι υπολογιστές ανέκαθεν, με εξαίρεση τουλάχιστον κάποιους πειραματικούς, αναλογικούς, δούλευαν χρησιμοποιώντας το δυαδικό σύστημα, 1 και 0. Το 1 αντιπροσώπευε το ανοιχτό κύκλωμα και το 0 το κλειστό. Η εν λόγω τεχνολογία αλλάζει την αγωγιμότητα του υλικού, οπότε η υψηλή αγωγιμότητα μεταφράζεται ως 0 από το Controller και η χαμηλή ή μηδενική ως 1. Το πλεονέκτημα σε αντίθεση με τη μνήμη Nand που χρησιμοποιείται σε SSD μονάδες είναι ότι κάθε οκτάδα που συνδυάζει 0 και 1 μπορεί να επεξεργαστεί μεμονωμένα, όχι μία, αλλά μεγάλη συλλογή από 0 και 1. Ακόμη, λέγεται πως θα είναι εκατοντάδες φορές πιο αξιόπιστη από τη μνήμη Nand (η οποία είναι ήδη χιλιάδες φορές πιο αξιόπιστη από τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους με τα κινούμενα μέρη).

Θα εξαφανιστεί όμως η μνήμη Nand;

Η Intel υποστηρίζει πως όχι, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι πιο φθηνή από την 3D Xpoint. Τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας αυτής της μνήμης θα είναι οικονομικά ασύμφορο για τον μέσο PC User ή ακόμη και Enthusiast, ημί-επαγγελματία Builder να αγοράσει και να χρησιμοποιήσει τη μνήμη. Έτσι, τόσο τα SSD όσο και οι «πατέρες» τους, οι μηχανικοί σκληροί δίσκοι θα παραμείνουν η λογική επιλογή για την αποθήκευση μεγάλων όγκων δεδομένων του κοινού.