Η σχέση του Σκοτεινού Ιππότη και του Γελωτοποιού…
Οι περισσότεροι που θα ασχολείστε με το Universe της DC –ή τουλάχιστον με τον Batman- σίγουρα θα θυμάστε την “αθάνατη” στιγμή που ο Joker έκανε τον Batman να γελάσει. Για όσους πάλι δεν αναγνωρίζουν την παρακάτω σκηνή, μπορείτε να τη βρείτε στο one-shot, graphic novel “Batman: The Killing Joke”.
See, there were these two guys in a lunatic asylum and one night they decide they don’t like living in an asylum any more. They decide they’re going to escape! So like they get up on to the roof, and there, just across the narrow gap, they see the rooftops of the town, stretching away in moon light stretching away to freedom. Now the first guy he jumps right across with no problem. But his friend, his friend daren’t make the leap. Y’see he’s afraid of falling. So then the first guy has an idea. He says «Hey! I have my flash light with me. I will shine it across the gap between the buildings. You can walk across the beam and join me.» But, the second guy just shakes his head. He says «What do you think I am, crazy? You would turn it off when I was half way across.»
Αν και το τεύχος κυκλοφόρησε το 1998 η διαδραστικότητά του είναι αξιοσημείωτη σε μεγάλο επίπεδο. Για παράδειγμα, το τεύχος έδωσε ώθηση για τη δημιουργία της ταινίας “The Dark Knight Returns”, αλλά και για το animated film “Batman: Under the Red Hood”. Επίσης, ο Jared Leto εμπνεύστηκε από το cover του τεύχους, με αποτέλεσμα να επιδιώξει μία αναπαράσταση αυτού για τη ταινία “Suicide Squad”.
Ο Jared Leto εμπνευσμένος από το «The Killing Joke»
Παρ’ όλα αυτά, πολλές αναφορές υπήρξαν και στην τριλογία βιντεοπαιχνιδιών “Batman: Arkham series”. Στο Arkham Asylum γίνονται αναφορές στο γεγονός ότι ο Joker χρησιμοποιούσε το e-mail του, κάτω από το ψευδώνυμο Jack White –παρόμοιο με αυτό του novel. Από την άλλη, στο Arkham City ο Joker μιλάει για την καταγωγή του –μέσα από τα interview tapes- βασιζόμενος στο The Killing Joke. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η αναφορά σε έναν μονόλογο από το τεύχος. Τέλος, κορύφωση αποτελεί ο μονόλογος του Troy Baker στο ρόλο του Joker στο Arkham Origins.
Μονόλογος του Troy Baker
Άραγε όμως, ποιό είναι το νόημα αυτού του τεύχος –κυρίως της τελευταίας σκηνής; Πως κατάφερε ο Joker να κάνει τον Batman να ξεσπάσει στα γέλια; Μέχρι και σήμερα οι ερμηνείες διίστανται.
Κατά τη γνώμη μου, το “αστείο” του Joker εκφράζει την σκληρή πραγματικότητα –και μάλιστα με παραστατικότητα. Για να γίνω περισσότερο σαφής, οι 2 παράφρονες στο αστείο αντιπροσωπεύουν τον Σκοτείνο Ιππότη και τον Κλόουν. Ο Joker δεν είναι ο μοναδικός φρενοβλαβής της υπόθεσης. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται ο Batman δεν σταματά να θεωρείται κι αυτός “παλαβός”. Στην τελική, αν και ήρωας δεν παύει να είναι ένας μασκοφόρος εκδικητής ντυμένος νυχτερίδα!
Οι δύο χαρακτήρες είναι σαν ένα νόμισμα με διαφορετικές όψεις, όπου ο τύπος της παράνοιάς τους διαφέρει. Ο καθένας βλέπει την πραγματικότητα και τις καταστάσεις από την οπτική γωνία που του επιτρέπει η όψη του νομίσματός του. Σε τελικό στάδιο εξάλλου, πολλοί θα έχετε παρατηρήσει ότι δεν θέλουν να βλάψουν ο ένας τον άλλο. Ο Joker είχε αμέτρητες φορές την ευκαιρία να σκοτώσει τον Batman, αλλά ποτέ δεν το έκανε. Ο στόχος του δεν είναι η δολοφονία του Σκοτεινού Ιππότη, αλλά να “βοηθήσει” τον Batman. Και όταν αναφέρομαι στη λέξη “βοήθεια” εννοώ να τον φέρει με το μέρος του, κάνοντάς τον να δει τα πράγματα με τη δική του οπτική γωνία. Από την άλλη μεριά, ο Batman ποτέ δεν θα σκότωνε τον Joker –ανεξαιρέτως τα κακά που έχει κάνει. Αυτό το διαπιστώνουμε και μέσα από τα comics, αλλά και από το Arkham City, όπου λίγο πριν πεθάνει ο Joker, ο Batman του αποκαλύπτει ότι θα τον είχε σώσει.
Στο “The Killing Joke” ο Σκοτεινός Ιππότης νιώθει τα αισθήματα του Joker. Αντιλαμβάνεται ότι θα μπορούσε να βρισκόταν στη θέση του, όπως ο Joker αντιλήφθηκε ότι νίκησε από τη στιγμή που ο Batman γέλασε. Και αυτό διότι ο Batman είδε τις καταστάσεις από την όψη του Κλόουν –ιδού και το γέλιο. Συνοπτικά, οι δύο χαρακτήρες είναι ταυτόχρονα τόσο όμοιοι, αλλά και διαφορετικοί.
Εν κατά κλείδι, το “Batman: The Killing Joke” ήταν ένα αριστούργημα, το οποίο έδωσε ώθηση σε πολλά projects για βιντεοπαιχνίδια, ταινίες και τα σχετικά, για τον Σκοτεινό Ιππότη αλλά και την αμφιλεγόμενη σχέση του με τον Joker –η οποία παραμένει μία από τις πιο αξιοσημείωτες σχέσεις χαρακτήρων.
Social Media
18.202 Likes
582 Followers
3.940 Subscribers
2.114 Followers
3.386 Followers