Τι τροφοδοτικό να επιλέξω;

Το τροφοδοτικό είναι ένα από τα κυριότερα και ζωτικά εξαρτήματα του υπολογιστη οπότε η σωστή επιλογή του είναι τεράστιας σημασίας.

Το τροφοδοτικό είναι ένα από τα κυριότερα και ζωτικά εξαρτήματα του υπολογιστή, οπότε η σωστή επιλογή του είναι τεράστιας σημασίας

maxresdefault

Το τροφοδοτικό είναι αυτό το οποίο είναι υπεύθυνο για την σωστή κατανομή ρεύματος σε όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα του υπολογιστή. Παίρνει την τάση που έρχεται από το κυκλώματα του σπιτιού (AC), και την μετατρέπει σε τάση που μπορεί να λειτουργήσει το PC, δηλαδή σε 3,3, με 5 Volts για τα ηλεκτρονικά κυκλώματα και 12 Volts για τα κινούμενα μέρη του PC, όπως ανεμιστήρες και σκληρούς δίσκους. Φυσικά αυτή η μετατροπή δεν γίνετε χωρίς θερμικές απώλειες, αλλά όσο πιο καλό είναι το τροφοδοτικό τόσο λιγότερη είναι η θερμική απώλεια που θα έχει.

Έτσι δημιουργείτε μια εύλογη ερώτηση στον καταναλωτή που έχει να επιλέξει μεταξύ πολλών διαφορετικών πραγμάτων (μάρκα, Watt, efficiency, amps κτλ.). «Τι έχει μεγαλύτερη σημασία; Ποια είναι η σωστή επιλογή για το PC μου;». Πριν απ’ όλα πρέπει να σκεφτείτε πόσα Watts χρειάζεται το σύστημα σας για να λειτουργεί ακόμα και σε 100% load.

images

Καθώς όμως το κάθε σύστημα είναι διαφορετικό, για να βρείτε εύκολα ποσά Watts χρειάζεται υπάρχουν τα PSU calculators σαν αυτό εδώ. Χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο, μπορεί κάποιος να επιλέξει όλα τα εξαρτήματα του υπολογιστή του, και να υπολογίσει με ακρίβεια ποσά Watts χρειάζεται.

Αφού πλέον τα Watts δεν αποτελούν πρόβλημα, ένα ακόμα χαρακτηριστικό είναι η αξιοπιστία και οι προδιαγραφές του τροφοδοτικού. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν οι ανάλογες αξιολογήσεις σχετικά με την απόδοση του κάθε τροφοδοτικού.

dkab_Power0101_August2012

Για παράδειγμα ένα τροφοδοτικό με πολύ χαμηλή απόδοση θα πρέπει να τράβα περισσότερα Watts για να αποδώσει το ίδιο με ένα τροφοδοτικό που έχει καλύτερη αξιολόγηση. Ταυτόχρονα, το πρώτο τροφοδοτικό θα έχει μεγαλύτερες θερμοκρασίες κάτι που είναι κακό για οποιοδήποτε εξάρτημα του PC. Εδώ κάνει την εμφάνιση του και ένα ακόμα πρόβλημα που μπορεί να έχουν τα χαμηλής τιμής και μη πιστοποιημένα τροφοδοτικά.

0Fvio

Πολλές φορές δεν περνάνε σωστά το ρεύμα στα εξαρτήματα, με αποτέλεσμα να τα φθείρονται και να μειώνεται η διάρκεια ζωής τους. Επιπλέον, αυτά τα τροφοδοτικά είναι πιο επιρρεπή στο να καούν, και όταν το κάνουν υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να κάψουν και αλλά εξαρτήματα του υπολογιστή. Όποιο και αν είναι το set-up του PC που θα προτιμήσετε καλό θα ήταν να διαλέξετε ένα τροφοδοτικό με πιστοποίηση τουλάχιστον 80+.

Αφού λοιπόν λάβουμε υπόψιν μας την αξιολόγηση και τα Watts του τροφοδοτικού θα πρέπει να κοιτάξουμε και την ποιότητα κατασκευής. Πιο συγκεκριμένα όσο πιο «βαρύ» είναι ένα τροφοδοτικό, τόσο και πιο ποιοτικό είναι συνήθως. Θα πρέπει να λοιπόν ο χρήστης να αποφασίσει πόσα καλώδια θέλει να έχει το τροφοδοτικό, καθώς όσο λίγοτερα είναι, τόσο ανεβαίνει και το κόστος.

6

Συνοψίζοντας λοιπόν, για να κάνει κάποιος την σωστή επιλογή τροφοδοτικού θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξέρει πόσα Watts χρειάζεται για το σύστημα του. Μετά θα πρέπει να επιλέξει σε αυτά τα Watts ένα επώνυμο τροφοδοτικό με όσο το δυνατόν καλύτερη αξιολόγηση του επιτρέπει το budget του. Για τους απαιτητικούς, τα Gold και τα platinum είναι μονόδρομος. Θα πρέπει επίσης αν μιλάμε για πολύ απαιτητικά συστήματα, ο χρήστης να δώσει μεγάλη προσοχή στα AMP που έχει το τροφοδοτικό σε κάθε έξοδο 3.3, 5 και 12 Volts, καθώς καθορίζουν κατά μεγάλο ποσοστό πόσο ρεύμα μπορεί να τραβήξουν τα απαιτητικά εξαρτήματα του υπολογιστή (κάρτα γραφικών, επεξεργαστής) . Τέλος, πολύ καλή προσθήκη αποτελούν οι Ιαπωνικής κατασκευής πυκνωτές που θεωρούνται από τους καλύτερους.

011

Γενικά, το τροφοδοτικό θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας με πιστοποίηση τουλάχιστον 80+ για να κρατήσει χρονιά και να παρέχει καθαρή ενέργεια στον υπολογιστή.