Water Cooling VS Air Cooling

Ισως είναι μια πολύ καλή στιγμή για να αλλάξετε την ψήκτρα του επεξεργαστή σας

Με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν και το καλοκαίρι να πλησιάζει, ίσως είναι μια πολύ καλή στιγμή για να αλλάξετε την ψήκτρα του επεξεργαστή σας αλλά τι θα πρέπει να επιλέξετε και γιατί;

air_vs_water_primary-100025795-large

Έρχεται η ώρα να αγοράσετε/αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας, και θέλετε ένα μηχάνημα το όποιο να μπορεί να είναι όσο το δυνατόν αθόρυβο αλλά και να κάνει overclocking. Έτσι γίνετε αμέσως φανερό, ότι ο stock cooler δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτά που ζητάει ένας power user, ούτε σε θέματα θορύβου αλλά φυσικά ούτε και σε θέματα overclocking. Επιπλέον κάποιοι μπορεί να σκεφτούν: «Θα κάνω όλο το σύστημα υδρόψυκτο;» Εκτός από το γεγονός ότι είναι αρκετά δύσκολο για αρχάριους builders, ένα τέτοιο σύστημα ψύξης μπορεί να κοστίσει όσο ένας υπολογιστής. Επομένως απομένουν δυο λύσεις. Η μια είναι να επλέξετε AiO (All in One) Water Cooling και η άλλη, να επιλέξετε aftermarket Air Coolers. Θα συκρίνουμε αυτές τις δύο επιλογές, ως προς 5 διαφορετικούς τομείς, έτσι ώστε να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα.

1. Κόστος

Το κόστος μπορεί να είναι καθοριστικό, καθώς τα περισσότερα Gaming PC κυμαίνονται γύρω από ένα συγκεκριμένο budget. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να χάσετε σε ποιότητα σε κάποιο άλλο κομμάτι, έτσι ώστε να μπει το AiO cooler στο budget. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχον ποιοτικές λύσεις με αρκετά λιγότερα χρήματα από τα αντίστοιχα των AiO.

2. Συμβατότητα

Σε αυτόν τον τομέα παίζει μεγάλο ρόλο το κουτί που έχει επιλέξει ο χρήστης, γιατί και το καλύτερο cooler να έχει αγοραστεί, αν δεν μπορεί να εγκατασταθεί στο κουτί, τότε τα χρήματα που επενδύθηκαν πάνε χαμένα. Τα περισσότερα κουτιά σήμερα είναι mid tower και full tower. Εδώ το Water Cooling έχει το πάνω χέρι, καθώς είναι πιο εύκολο να βρεθεί ακριβώς που θα τοποθετηθεί το radiator (ψυγείο) της υδρόψυξης και το αν το κουτί το υποστηρίζει πλήρως. Τότε πολύ σπάνια θα προκύψουν προβλήματα συμβατότητας με τα άλλα μέρη του συστήματος. Κάτι τέτοιο όμως δυστυχώς δεν ισχύει για το Air Cooling, καθώς έχει παρατηρηθεί πολλές φορές να μην μπορεί ο χρήστης να το εγκαταστήσει σωστά, λόγω του ότι δεν μπορεί να κλείσει το πλαϊνό καπάκι. Ακόμα, πολλές φορές παρατηρείται πρόβλημα συμβατότητας λόγω της ψήκτρας από την RAM, που αν είναι λίγο πιο ψηλή εμποδίζει την εγκατάσταση του Air Cooler.

UTH7pmzl

Σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει σαφές πόσο σημαντικό είναι η έρευνα των χαρακτηριστικών του κουτιού προκειμένου να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα.

3. Θόρυβος

Αν και κάτι υποκειμενικό, ο θόρυβος παίζει πάντα τον ρόλο του, ενώ για πολλούς είναι και ο λόγος αλλαγής μιας ψήκτρας. Λόγω της κατασκευής τους, τα AiO παράγουν σε πολλές περιπτώσεις περισσότερο θόρυβο. Αυτό συμβαίνει επειδή εκτός από τους ανεμιστήρες, έχουν και ένα ακόμα κομμάτι το οποίο δεν υπάρχει στα Air Coolers. Αναφερόμαστε στην αντλία (pump), η οποία είναι υπεύθυνη για να κινεί το υγρό ώστε να ψύχεται από το ψυγείο. Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτό το extra κομμάτι κάνει την διαφορά μεταξύ ενός αθόρυβου AiO cooler και ενός θορυβώδους.

4. Αξιοπιστία

Σε αυτό το κομμάτι έχουν ακουστεί πολλά για το Water Cooling, από μείωση επιδόσεων μέχρι διαρροή υγρού που μπορεί να κάψει το σύστημα. Δυστυχώς έχουν συμβεί, αλλά είναι τόσο σπάνεις περιπτώσεις, που δεν πρέπει να επηρέαζουν την απόφαση αγοράς ενός AiO Water Cooler.

blackpan-1

Είναι γεγονός πως στην αξιοπιστία πάντα θα υπερισχύουν οι Air Coolers καθώς έχουν λιγότερα μηχανικά μέρη που μπορεί να αστοχήσουν. Επιπλέον δεν χρειάζονται συντήρηση, σε αντίθεση με τις AiO που αναγκαστικά κάποια στιγμή μετά από αρκετά χρόνια θα χρειαστούν είτε συμπλήρωση υγρού εάν ο κατασκευαστής το επιτρέπει, είτε άλλαγμα όλου του ΑΙΟ. Όμως αυτό θα συμβεί μετά από πολύ καιρό, ο οποίος ξεπερνά κατά αρκετά χρόνια τον κύκλο ζωής ενός υπολογιστή. Επομένως αυτός ο παράγοντας δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί.

5. Επιδόσεις

Το ζήτημα των επιδόσεων αποτελεί έναν από τους καθοριστικότερους παράγοντες. Εδώ υπάρχει μεγάλη μάχη, καθώς κάτω από heavy load, τα καλά AiO Coolers κρατάνε τον CPU 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερα σε σχέση με τα καλά Air Coolers. Όμως, αυτό συνεπάγεται και αυξημένο κόστος ισορροπώντας έτσι την σχέση μεταξύ επιδόσεων και δαπάνης. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα mid-range AiO, αφού σε αυτά τα επίπεδα κόστους, τα Air Coolers παρουσιάζουν πολύ καλύτερες επιδόσεις.

54963

Αναλύοντας και τους 5 τομείς, καταλαβαίνει κανείς ότι σαφή απάντηση στο ερώτημα που θέσαμε παραπάνω δεν υπάρχει. Τα Air Coolers απευθύνονται κυρίως σε απαιτητικούς Gamers που θέλουν αθόρυβο και κρύο το σύστημα τους, ενώ το overclocking που απαιτούν από αυτό, βρίσκεται σε πιο λογικά πλαίσια. Αντίθετα τα AiO coolers απευθύνονται στους PC Enthusiasts, που όχι μονό θέλουν ένα σύστημα κρύο, αλλά θέλουν να κάνουν το μεγαλύτερο δυνατό overclocking και δεν θα τους πείραζε να επενδύσουν κάποια παραπάνω χρήματα μόνο και μόνο γι’ αυτόν τον σκοπό.