Οι γυναίκες στο League of Legends;

Οι γυναίκες στην αρένα…

Οι γυναίκες στην αρένα…

1822687

Άραγε πρέπει να είσαι ανδρικού φύλου για να μπορείς να παίξεις League of Legends; Φυσικά και όχι… Όλοι, ανεξαιρέτως φύλου, έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στο Φαράγγι των Επικαλεστών και να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Το ερώτημα όμως που μας αφορά είναι άλλο. Θεωρούνται οι γυναίκες, άραγε, ισάξιες με τους άνδρες;

Για να μπούμε απευθείας στο ψητό, θα σας πω ότι οι γυναίκες μπορούν κάλλιστα να σημειώσουν μεγάλες επιτυχίες στο LoL –και σε γενικά πλαίσια στα eSports. Παρ’ όλα αυτά, η απουσία τους από το χώρο δεν είναι λόγω επιλογής τους, αλλά λόγω συνθηκών. Τι εννοώ άραγε μ’αυτό; Με μία πιο εναργής, λοιπόν, διατύπωση του λόγου μου, αναφέρομαι στο γεγονός ότι οι γυναίκες, ενώ μπορούν να κάνουν καριέρα στα eSports, δεν τους το επιτρέπουν. Και το κολοσσιαίο τείχος που στέκεται εμπόδιο στο στόχο τους, ονομάζεται “άνδρας”. Ναι… εμείς είμαστε η πέτρα του σκανδάλου.

Θα αναρωτηθείτε πολλοί όμως “γιατί κατηγορώ τον ανδρικό πληθυσμό”; Κατά τη γνώμη μου, ο λόγος είναι αρκετά φανερός σε όλους μας. Κάνει “μπαμ” ότι το αίτιο, κατά το οποίο οι γυναίκες-gamer μένουν στάσιμες, είναι η ρατσιστική διάκριση ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα. Ο άνδρικός πληθυσμός ανέκαθεν θεωρούσε το άρρεν ανώτερο από το θήλυ –για να το πούμε και πιο επιστημονικά. Σιγά σιγά, λοιπόν, αυτή η σεξιστική αντίληψη δεν άργησε να φτάσει και στο League of Legends. Αμέτρητες φορές έχω πετύχει ρατσιστικά σχόλια απέναντι στο γυναικείο φύλο, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν θα άνοιγα κάν το θέμα, αν απλά όλο το ζητούμενο άρχιζε και τελείωνε στα ρατσιστικά σχόλια. Παρ’ όλα αυτά, τα σχόλια αυτά είναι μόνο η αρχή, καθώς η κατάσταση γίνεται περισσότερο τραγελαφική στην πορεία. Κι ακόμη πιο τραγελαφικό είναι το σκεπτικό του ανδρικού πληθυσμού. Και αυτό γιατί από τη μία δεν θέλουμε τις γυναίκες στην ομάδα μας, αλλά από την άλλη γουστάρουμε να τις βλέπουμε να κάνουν cosplay την Miss Fortune και τη Nidalee, πετώντας τα βυζιά έξω, ώστε να χαρεί το «ματάκι» μας –και κάτι άλλο. Όπως επίσης, γουστάρουμε να έχουμε “γκόμενα” που παίζει LoL, μόνο και μόνο για να πουλήσουμε μούρη στους φίλους μας. Και τώρα φίλτατε αναγνώστη-gamer-άνδρα θα πώ κάτι που ίσως σε τρομάξει… Ζούμε στον 21ο αιώνα!

Οι γυναίκες πλέον, -τουλάχιστον στη χώρα μας- έχουν τα ίδια δικαιώματα με τον άνδρα. Το γεγονός, λοιπόν, κατά το οποίο τις απωθούμε από το χώρο των eSports είναι ασυγχώρητο. Τα ρατσιστικά σχόλια δεν μας κάνουν “μάγκες”, αλλά αντιθέτως βάρβαρους. Αν θεωρούμε το φύλο μας καλύτερο ως “gamers”, μπορούμε να το αποδείξουμε με τις πράξεις μας στο παιχνίδι και όχι με τα επιθετικά λόγια. Το ν’αναγκάζουμε το γυναικείο πληθυσμό να δημιουργεί λογαριασμούς με ανδρικά ονόματα δεν μας φέρνει κάποιο όφελος. Και αφού, λοιπόν, θεωρούμε ότι ο ανδρικός πληθυσμός έχει περισσότερες ικανότητες στο League of Legends (και γενικά), τότε μπορούμε να μεταλαμπαδεύσουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητες στο γυναικείο φύλο.

Κλείνοντας, αν και πιστεύω ότι θα γεμίσω αντιφεμινιστικά σχόλια, θεωρώ ότι η στάση αυτή δεν έχει κάποιο όφελος. Αντιθέτως, το να μάθει κάποιος να παίζει League of Legends είναι κάτι το επίκτητο. Κανείς δε γεννήθηκε γνωρίζοντας πως να κάνει last hit ή carry την ομάδα του. Αντιθέτως, όλοι μας –ανεξαιρέτως φύλου- εξασκηθήκαμε και γίναμε “σωστοί” παίκτες του παιχνιδιού. Επομένως, όλοι μπορούμε να έχουμε τις ίδιες δεξιότητες, ανάλογα την εξάσκηση…

Περισσότερα νέα για το League of Legends