Ο ήχος και τα soundtracks στα Video Games

Είναι γεγονός, πως για να μπορέσει κάποιος να αξιολογήσει ένα video game, βασίζεται σε κάποια βασικά κριτήρια.

Ήχος και soundtracks…

grid5-0bd6af7ec894b368a6b8cef75314bf60

Είναι γεγονός,  πως για να μπορέσει κάποιος να αξιολογήσει ένα video game, βασίζεται σε κάποια βασικά κριτήρια. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα, είναι τα γραφικά, η διάρκεια, το gameplay, ο ήχος κα πολλά άλλα. Φυσικά, ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια και τις δικές του απαιτήσεις από τα video games.  Σήμερα, θα μιλήσουμε για το πόσο σημαντικός είναι ο ήχος και τα soundtracks σε ένα παιχνίδι.

Ο ήχος παίζει σημαντικό ρόλο σε όλα τα παιχνίδια, ιδιαίτερα σε αυτά που βελτιώνει την συνολική εμπειρία. Πιο συγκεκριμένα, από τα sound effects έως τα βήματα και τις αναπνοές των χαρακτήρων, χρειάζεται πολύ δουλειά για να ‘δέσουν’ σωστά και ομοιόμορφα.  Στην περίπτωση που ακούγονταν ασυγχρόνιστα, η συνολική εμπειρία του οποιουδήποτε παιχνιδιού, θα υποβαθμιζόταν. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως όλα τα παιχνίδια χρειάζονται την ίδια προσοχή στον τομέα αυτό.

6785412

Αναλόγως το είδος πάντα, η ποιότητα του ήχου πρέπει να είναι ανάλογη.  Σε αθλητικά παιχνίδια π.χ  δεν ενδιαφέρει κάποιον κάτι άλλο, πέρα από τις φωνές των φιλάθλων και τον έγκυρο σχολιασμό. Σε survival horror παιχνίδια όμως και άλλα παρόμοια, η ατμόσφαιρα και οι ήχοι του περιβάλλοντος, παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο. Το να μιλήσουμε για όλα τα είδη και να μην ξεχάσουμε κάποιο είναι αδύνατο, γι αυτό και δόθηκαν μερικά τυχαία παραδείγματα.

Ταυτόχρονα όμως, υπάρχει και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, που πολλά παιχνίδια θριαμβεύουν χωρίς υπερβολή.  Φυσικά, μιλάμε για τα soundtracks. Για την δημιουργία τους, καθώς και την σύνθεσή τους, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να συμμεριστούμε . Ο συνθέτης ή καλλιτέχνης, είναι υποχρεωμένος να δουλέψει πάνω σε ένα συγκεκριμένο concept και με βάση αυτό, να συνθέσει και την ανάλογη μουσική. Στην σύνθεση αυτή όμως, όσο περίεργο και αν ακουστεί, ο κύριος σκοπός του συνθέτη, είναι να καταφέρει να ‘παίξει’ με την ψυχολογία μας. Αυτό σημαίνει, πως οι μελωδίες που θα ακούγονται, έχουν ως σκοπό να μας δημιουργήσουν διάφορα και μεικτά πολλές φορές, συναισθήματα.

sound_wavexxl

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι. Συγκεκριμένα, μιλάμε για την μουσική σε συνδυασμό με την ψυχολογία του ανθρώπου. Εδώ θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά πράγματα, αλλά θα εστιάσουμε στα βασικότερα. Ένα απλό παράδειγμα, είναι το γεγονός πως το ανθρώπινο αυτί, εστιάζει στις αλλαγές. Με λίγα λόγια, όταν ένα κομμάτι έχει λιγοστές αλλαγές (έως και καμία), πολύ γρήγορα το κομμάτι αυτό θα μπει σε δεύτερη μοίρα. Αυτό σημαίνει, πως πλέον η μουσική ακούγεται στο background και εμείς δίνουμε την προσοχή μας σε κάτι άλλο.

Αν μιλάγαμε για παιχνίδια με αξέχαστα ή μοναδικά soundtracks, η λίστα δεν θα τελείωνε ποτέ.  Επίσης, θα ήταν αδικία να δώσουμε παραδείγματα συγκεκριμένων βιντεοπαιχνιδιών, καθώς τα γούστα και οι προτιμήσεις διαφέρουν. Τέλος, θα ήταν λάθος να ονοματίσουμε παιχνίδια, καθώς σίγουρα θα αφήναμε εκτός πολλά από αυτά. Παρόλα αυτά, είστε ελεύθεροι να μοιραστείτε μαζί μας soundtracks από αγαπημένα σας παιχνίδια ή και σε ποιο παιχνίδι σας εντυπωσίασε ο ήχος του.