Marvel εναντίον DC (Video Games)

Marvel ή DC; Τι πιστεύετε;

Marvel ή DC; Τι πιστεύετε;

spider_man_noir

Η Marvel Comics ιδρύθηκε το 1939 από τον εκδότη Μάρτιν Γκούντμαν. Η αμερικάνικη εκδοτική εταιρία όταν πρωτοδημιουργήθηκε κουβαλούσε το όνομα, Timely Comics. Στη δεκαετία του ’50 άλλαξε μετανομάστηκε σε Atlas Comics, ενώ στη δεκαετία του ’60 άλλαξε για δεύτερη φορά την ονομασία της, σε Marvel Comics (το σημερινό), προς τιμή της πρώτης έκδοσης, με όνομα Marvel Comics, πίσω τον Οκτώβριο του 1939. Στην Marvel δουλεύει ένα από τους καλύτερους συγγραφείς, ο Stan Lee (γνωστός για τους ήρωες Spider-Man, Fantastic Four, X-men, Hulk, Thor, Iron Man…)

Η DC Comics ιδρύθηκε το 1934, λίγα χρόνια νωρίτερα από την Marvel Comics. Η αρχική ονομασία της άκουγε στο National Allied Publications. Τα αρχικά DC, προέρχονται από τη σειρά των Detective Comics, μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εκδοτικής εταιρίας, στην οποία έκανε την εμφάνισή του ο γνωστός σε όλους μας Batman τον Μάιο του 1939. Αυτός, μαζί με τους Superman, Green Arrow και Flash αποτελούν τους πιο διάσημους χαρακτήρες του universe.

Με την πάροδο του χρόνου, η Marvel και η DC αποδείχτηκαν παγκοσμίως ώς οι καλύτερες εκδοτικές εταιρίες. Και τότε είναι που η αιώνια διαμάχη ξεκίνησε… Μέχρι σήμερα, η κάθε εκδοτική έχει τρανούς και φανατικούς υποστηρικτές στο πλευρό της, οι οποίοι είναι έτοιμοι να δώσουν αγώνα για να υποστηρίξουν τους αγαπημένους τους υπερήρωες, αλλά και τίτλους.

Το 1979, ήταν που η DC εμφανίστηκε πρώτη στο χώρο του gaming, με τον τίτλο Superman, για το Atari 2600. Τρία χρόνια μετά, έκανε αισθητή την παρουσία της και η Marvel, με το Spider-Man (Atari 2600). Η DC μέχρι το 2000, είχε τους περισσότερους τίτλους ν’ακούνε στο όνομα Superman και Batman -ενώ σε 2-3 εξαιρέσεις, στον Flash. Αντιθέτως, η Marvel μέχρι το 2000 παρουσίασε αρκετούς από τους υπερήρωές της, όπως ο Punisher, o Hulk, οι X-Men, ο Spider-Man, και πολλοί ακόμα..

Μετά το 2000, η DC μπορούμε να πούμε πως έδειξε μία ιδιαίτερη αδυναμία στον Batman… Από lego τίτλους, μέχρι Arkham τίτλους, ο Batman έδειξε τις δυνατότητές του, και αγαπήθηκε γρήγορα από το gaming community. Συγκεκριμένα, οι Arkham τίτλοι -με εξαίρεση τον τελευταίο- ήταν πραγματικά αριστουργήματα… Επίσης, είδαμε και ένα crossover μεταξύ DC Universe και Mortal Kombat Universe. Δυστυχώς όμως, ο τίτλος ¨Mortal Kombat vs DC Universe¨ δεν μας έδωσε αρκετές ώρες διασκέδασης, παρουσιάζοντας κάποια θέματα.

Από την άλλη, η Marvel έδωσε βάση σε πολλούς X-Men και Spider-Man τίτλους… μέχρι το 2009 είχε υιοθετήσει ένα συγκεκριμένο τύπο παιχνιδιών, κυρίως σε στυλ rpg, όπως αυτό των Marvel: Ultimate Alliance, X-Men Legend και Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer. Το 2009 και μετά όμως, η φόρμουλα ανάπτυξης άλλαξε αρκετά, μιά και είδαμε τίτλους όπως τα Spider-Man: Web of Shadows και X-Men Origins: Wolverine. Και οι 2 τίτλοι ήταν εξαιρετική, δίνοντας μία ανανεωμένη αίσθηση στους τίτλους της Marvel. Αξιοσημείωτος τίτλος ήταν και το Spider-Man: Shattered Dimensions, το οποίο έδωσε μας θύμισε το νουάρ στοιχείο -μεγάλος πόντος για τη Marvel, κατά τη γνώμη μου. Τέλος, και αυτή η εκδοτική εταιρία, έκανε κάποια εξαιρετικά crossovers όπως το Marvel vs Capcom.

Η αιώνια αυτή κόντρα, με τη σειρά της έφτασε και στο χώρο του gaming, όπως σας παρουσιάσαμε… Κατά τη γνώμη μου, και οι 2 εταιρίες πρόσφεραν εξαιρετικά βιντεοπαιχνίδια, το καθένα με μία ξεχωριστή γοητεία. Εάν είχα να διαλέξω ανάμεσα στις δύο εταιρίες, θα διάλεγα την Marvel, σε όλους τους τομείς. Ίσως γιατί απέχει από το απατηλό στοιχείο της DC, έχοντας τους υπερήρωες σε ρεαλιστικές πόλεις, αλλά και παρουσιάζοντας αυτούς με μία διαφορετική προσέγγιση, δίνοντας αρκετή βάση στην κοινωνική τους ζωή.

Όσον αφορά το κομμάτι των βιντεοπαιχνιδιών, πάλι πάω με την Marvel, διότι προτιμώ περισσότερο το role playing είδος στους τίτλους, κάτι το οποίο βρήκα (σε τίτλους της), και μου έδωσε αρκετές ώρες τέρψης (συν το νουάρ στοιχείο, το οποίο με αποθέωσε, στο Shattered Dimensions).Τέλος, ένας τελευταίος λόγος που διαλέγω Marvel είναι αυτός του Merc with a Mouth… κι εννοώ φυσικά τον Deadpool!

Ποιά είναι η δική σας γνώμη; Marvel ή DC; Τι προτιμάτε;