Halo: The Master Chief Collection – Review

Η Master Chief Collection αποτελεί την απόλυτη εμπειρία Halo!

Halo The Master Chief Collection_Logo_onBlack_Grayscale

Πάνω από 10 χρόνια Master Chief σε ένα πακέτο

 Όταν έρχεται η ώρα να μιλήσουμε για το Halo, πάντα μας καταλαμβάνει ένα ρίγος. Ένα ρίγος ενθουσιασμού και συγκίνησης. Όσο και να προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε την πρώτη μας επαφή με τον Master  Chief, το μακρινό 2001, μας είναι πραγματικό αδύνατο. Η σειρά Halo, αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο στο Gaming, με εκατομμύρια οπαδούς ανά την υφήλιο. Βέβαια, δεν πρόκειται για απλούς οπαδούς. Ο Master Chief αποτελεί αντικείμενο λατρείας δεκάδων εκατομμυρίων οπαδών, που μόνο στο άκουσμα του ονόματος του, ξεσπούν σε ζητωκραυγές. Θα μπορούσαμε να πούμε κάλλιστα, πως αν η Microsoft κυκλοφορούσε μόνο παιχνίδια Halo, η δυναμική του Franchise είναι τέτοια, που θα της επέτρεπε να πουλάει εκατομμύρια κονσόλες αποκλειστικά από αυτό.

 Αν και εδώ και μερικά χρόνια, η επίβλεψη της σειράς Halo, έχει μεταφερθεί από την ‘μαμά’ Bungie, στην 343 Industries, – επειδή υπήρξε ρήξη στη σχέση της πρώτης με την Microsoft -, η 343 έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να αποτελεί έναν αντάξιο συνεχιστή της σειράς. Το απέδειξε περίτρανα, τόσο με το Remake του Combat Evolved, όσο και με το Halo 4. Με την ανακοίνωση του Halo: The Master Chief Collection στην Ε3 2014, η 343 πήρε ένα μεγάλο ρίσκο. Αν και συνήθως, υπάρχει μία τάση χλευασμού προς τα HD Remakes ή Collections, η αλήθεια είναι πως δεν είναι κάτι εύκολο, ειδικά όταν μιλάμε για μία σειρά όπως το Halo. Η 343 ήθελε να προσφέρει την απόλυτη συλλογή Halo, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα παιχνίδια της σειράς (Halo 1,2,3,4 και όχι τα Spin-Off ή τα Prequel), και θα τα μεταφέρει στην επόμενη γενιά.  Η Master Chief Collection, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως φόρος τιμής προς την σειρά και την προσφορά της στο Gaming. Πάμε να δούμε αναλυτικά τις αλλαγές και το ‘φρεσκάρισμα’ που έχουν δεχθεί όλα τα Halo.

*Λόγω του μεγέθους της συλλογής, θα αναλύσουμε τον κάθε τίτλο ξεχωριστά, αλλά θα μείνουμε στα βασικά σημεία. Το Review έχει ως ξεχωριστή ενότητα τον κάθε τίτλο της σειράς, ενώ το Multiplayer θα είναι και αυτό μία ενότητα μόνο του. Επίσης, δε θα αναφερθούμε καθόλου στο σενάριο για ευνόητους λόγους

Halo: Combat Evolved Anniversary

TMCC-Halo-CE-Anniversary-Halo-The-Dance

 Η αρχή της ‘θρησκείας’ Halo. Αν ρωτάγατε την Bungie το μακρινό 2000, πριν την κυκλοφορία του πρώτου Halo, το εάν περίμενε ότι θα έχει τέτοια επιτυχία, είμαστε σίγουροι πως θα σας πει όχι. Αν και το 2011, στο Xbox 360, η 343 Industries είχε κάνει τα ‘μαγικά’ της με το Remake του Combat Evolved, η αλήθεια είναι πως δε θα μπορούσε να λείπει από τη συλλογή. Έτσι λοιπόν έγινε ένα επιπλέον φρεσκάρισμα και πλέον τρέχει σε 1080p/60fps με το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό. Ειδικά όταν αλλάζετε από την αυθεντική έκδοση στην Remastered, οι διαφορές βγάζουν… μάτι. Εκτός από το φρεσκάρισμα του ήχου και των γραφικών, έχουν προστεθεί κάποιοι χάρτες, οι οποίοι είχαν κυκλοφορήσει μόνο στο PC. Η αρχή του Master Chief, είναι πλέον ανανεωμένη και καταφέρνει να δημιουργεί τις ίδιες συγκινήσεις, 13 χρόνια μετά. Την μεγαλύτερη φροντίδα όμως, όπως θα δούμε και παρακάτω, την έχει δεχθεί το Halo 2.

Halo 2: Anniversary

TMCC-Halo-2-Anniversary-Delta-Halo-Here-Comes-Trouble

 Όπως έχει δηλώσει και η ίδια η 343 Industries, το Halo 2 αποτελεί από λίγο έως πολύ, το επίκεντρο της Master Chief Collection. Το δεύτερο μέρος της σειράς, έρχεται πλήρως ανανεωμένο και τρέχει σε 1080p και 60fps. Εκτός από τα γραφικά, ολική βελτίωση έχει δεχθεί και ο ήχος, και όπως και στο Halo: Combat Evolved Anniversary, με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορείτε να δείτε αλλά και να ακούσετε το πως ήταν η αυθεντική έκδοση του παιχνιδιού. Επίσης, έχουν ανασχεδιαστεί όλα τα Cinematic του παιχνιδιού, με τη συνολική διάρκεια τους να υπολογίζεται σε 1 ώρα. Όσον αφορά το Multiplayer, όλοι οι χάρτες του Halo 2, τρέχουν στην αυθεντική μηχανή γραφικών, εκτός από τους Lockdown (Lockout), Zenith (Ascension), Stonetown (Zanzibar), Bloodline (Coagulation), Warlord (Warlock), και Shrine (Sanctuary), οι οποίοι έχουν επανασχεδιαστεί. Σε γενικές γραμμές, το πακέτο Anniversary όπως το χαρακτηρίζει η 343, δε παύει να εντυπωσιάζει. Το πρώτο πακέτο Anniversary είχε δεχθεί το Combat Evolved το 2011 και η συνέχεια ήρθε φέτος με το Halo 2 και την Master Chief Collection. Ανανεωμένα γραφικά και ήχος, νέα Cinematics, όλη η αυθεντική Multiplayer εμπειρία του Halo 2, σε ένα πακέτο. Τι άλλο να θέλουμε; 

Halo 3 – Halo 4

TMCC-Halo-3-Tsavo-Highway-Be-Right-Back

Τα Halo 3 και Halo 4, αποφασίσαμε να μπουν στην ίδια θεματική ενότητα, καθώς δεν έχουν δεχθεί κάποια σημαντική αλλαγή, κυρίως λόγω της σχετικά πρόσφατης κυκλοφορίας τους, ειδικά του Halo 4. Τα 2 τελευταία κεφάλαια της ιστορίας, τρέχουν πλέον σε 1080p και 60fps, ενώ έχουν δεχθεί κάποιες βελτιώσεις τόσο στους φωτισμούς όσο και στο Rendering των Textures, ώστε να εκμεταλλευτούν στο πλήρως την υπολογιστική δύναμη του Xbox One. Επίσης, έχουν συμπεριληφθεί όλοι οι χάρτες και τα modes του Multiplayer, ενώ το Spartan Ops (Episodic Co-op Mode του Halo 4), θα προστεθεί με update το Δεκέμβριο. Όπως είναι εύκολα κατανοητό, τα Halo 3 και Halo 4, δε χρειάζονταν ιδιαίτερη αναβάθμιση, καθώς μιλάμε για πρόσφατες κυκλοφορίες. Ειδικά το Halo 4, θα μπορούσε να ήταν Launch Title του Xbox One, πολύ άνετα, καθώς οπτικά ξεχωρίζει πάρα πολύ από τα υπόλοιπα.

Multiplayer

TMCC-UI-Custom-Games

 Η 343 Industries κατάφερε κάτι πραγματικά μοναδικό με την Master Chief Collection. Αυτό που κατάφερε, είναι να συνδυάσει 4 παιχνίδια, μέσω ενός ενιαίου User Interface, το οποίο είναι εύκολα κατανοητό και προσβάσιμο προς όλους. Το Multiplayer της Master Chief Collection, περιλαμβάνει πάνω από 100 χάρτες, απ’όλα τα Halo, με κάποιους από αυτούς να έχουν δεχθεί Re-design, ώστε να προσφέρουν μία φρέσκια εμπειρία. Μεγάλο ρόλο στην εύκολη περιήγηση σας, σε ένα περιεχόμενο τόσο μεγάλης έκτασης παίζουν τα Playlist. Τα Playlist είναι προκαθορισμένες λίστες διάφορων χαρτών, modes αλλά και Campaign Missions, από όλα τα Halo. Για παράδειγμα θέλετε να παίξετε όλες τις πιστές που έχουν οχήματα σε όλα τα Halo; Διαλέγετε την Playlist και παίζετε! Δε χρειάζεται ούτε να αλλάξετε μενού, ούτε παιχνίδι. Όλες οι επιλογές σας γίνονται μέσω του ενιαίου User Interface. Δυστυχώς, δεν έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να φτιάξουμε τις δικές μας λίστες, αλλά η 343 έχει αναφέρει, πως αυτή η δυνατότητα θα προστεθεί μελλοντικά μέσω Update.

TMCC-UI-Halo-4-Mission-Playlists

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως όλα τα έξτρα και τα Unlockables των Halo, είναι διαθέσιμα από τη πρώτη στιγμή που θα φορτώσετε το παιχνίδι, όπως και οι αποστολές. Ανάλογα με το παιχνίδι, μπορείτε να παραμετροποιήσετε και τον Spartan σας, διαλέγοντας την στολή και το χρώμα της, αλλά και το Loadout σας στην περίπτωση του Halo 4. Η εισαγωγή των Leaderboards σας επιτρέπει να δείτε τη παγκόσμια κατάταξη σας, ανάλογα με το Score σας στις αποστολές του Campaign αλλά και το Multiplayer, ενώ με το Player ID μπορείτε να διαλέξετε το έμβλημα του προφίλ σας, το όνομα σας, το clan tag σας κτλπ. Όσον αφορά το Matchmaking, η 343 έχει εισάγει ένα πολύ πρωτότυπο σύστημα, άξιο αναφοράς. Αν θέλετε για παράδειγμα να παίξετε Team Slayer, θα μπείτε σε Lobby με άλλους σαν εσάς και μετέπειτα θα ψηφίσετε ποιον χάρτη και ποια έκδοση προτιμάτε. Η συγκεκριμένη δυνατότητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς μειώνει σημαντικά το χρόνο αναμονή, που σε άλλη περίπτωση -εξαιτίας της κλίμακας του μεγέθους-, θα περιμένατε αρκετή ώρα… (αν όχι ώρες).

Το Multiplayer και τα έξτρα, προσθέτουν σημαντικά στη διάρκεια ζωής του παιχνιδιού, πέρα των τεσσάρων εξαιρετικών Campaign που είναι διαθέσιμα. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το γεγονός πως μπορείτε να περιηγηθείτε ανάμεσα σε πάνω από 100 χάρτες και δεκάδες Modes, ανάμεσα σε 4 παιχνίδια μέσω ενός απλού μενού, είναι ένα τρομερό κατόρθωμα από μόνο του. Αν συνυπολογίσουμε και τα Leaderboards, το Customisation, το Player ID, το Theater Mode (Video-Image Editor), το Forge (Map Editor) και το εξαιρετικό Matchmaking, μιλάμε για την απόλυτη Multiplayer εμπειρία Halo.

Επίλογος

Αν έχουμε να πούμε κάτι για την Master Chief  Collection, αυτό είναι το περιεχόμενο. 4 παιχνίδια Halo σε 1, πλήρως ανανεωμένα και χωρίς να λείπει ούτε 1 λεπτό περιεχομένου και από τα 4. Το εντυπωσιακό την περίπτωση της Master Chief Collection όμως, δεν είναι το περιεχόμενο. Είναι ο συνδυασμός ποιότητας και περιεχομένου. Η 343 Industries κατάφερε να δημιουργήσει τον απόλυτο φόρο τιμής, για μία από τις πιο σημαντικές σειρές στην ιστορία του Gaming. Εμείς, θα την χαρακτηρίσουμε ως την απόλυτη εμπειρία Halo σε όλους τους τομείς. Είτε μιλάμε για το Campaign, είτε για το Multiplayer, περάσαμε δεκάδες ώρες διασκέδασης, οι οποίες μας υπενθύμισαν το πόσο ξεχωριστός είναι ο Master Chief και η ιστορία του. Μην ξεχνάτε, πως οι κάτοχοι της Master Chief Collection, έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση στην Multiplayer Beta του Halo 5: Guardians. Μέχρι τότε όμως, όλοι οι οπαδοί και μη του Master Chief, θα πρέπει να αγοράσουν την συλλογή χωρίς ενδοιασμούς. Το σύμπαν του Halo έχει φορέσει τα ‘καλά’ του και σας περιμένει για ένα ακόμη ανεπανάληπτο ταξίδι!

Πάνω από 10 χρόνια Master Chief σε ένα πακέτο  Όταν έρχεται η ώρα να μιλήσουμε για το Halo, πάντα μας καταλαμβάνει ένα ρίγος. Ένα ρίγος ενθουσιασμού και συγκίνησης. Όσο και να προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε την πρώτη μας επαφή με τον Master  Chief, το μακρινό 2001, μας είναι πραγματικό αδύνατο. Η σειρά Halo, αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο στο Gaming, με εκατομμύρια οπαδούς ανά την υφήλιο. Βέβαια, δεν πρόκειται για απλούς οπαδούς. Ο Master Chief αποτελεί αντικείμενο λατρείας δεκάδων εκατομμυρίων οπαδών, που μόνο στο άκουσμα του ονόματος του, ξεσπούν σε ζητωκραυγές. Θα μπορούσαμε να πούμε κάλλιστα, πως αν η Microsoft κυκλοφορούσε μόνο παιχνίδια Halo, η δυναμική του Franchise είναι τέτοια, που θα της επέτρεπε να πουλάει εκατομμύρια κονσόλες αποκλειστικά από αυτό.  Αν και εδώ και μερικά χρόνια, η επίβλεψη της σειράς Halo, έχει μεταφερθεί από την 'μαμά' Bungie, στην 343 Industries, - επειδή υπήρξε ρήξη στη σχέση της πρώτης με την Microsoft -, η 343 έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να αποτελεί έναν αντάξιο συνεχιστή της σειράς. Το απέδειξε περίτρανα, τόσο με το Remake του Combat Evolved, όσο και με το Halo 4. Με την ανακοίνωση του Halo: The Master Chief Collection στην Ε3 2014, η 343 πήρε ένα μεγάλο ρίσκο. Αν και συνήθως, υπάρχει μία τάση χλευασμού προς τα HD Remakes ή Collections, η αλήθεια είναι πως δεν είναι κάτι εύκολο, ειδικά όταν μιλάμε για μία σειρά όπως το Halo. Η 343 ήθελε να προσφέρει την απόλυτη συλλογή Halo, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα παιχνίδια της σειράς (Halo 1,2,3,4 και όχι τα Spin-Off ή τα Prequel), και θα τα μεταφέρει στην επόμενη γενιά.  Η Master Chief Collection, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως φόρος τιμής προς την σειρά και την προσφορά της στο Gaming. Πάμε να δούμε αναλυτικά τις αλλαγές και το 'φρεσκάρισμα' που έχουν δεχθεί όλα τα Halo. *Λόγω του μεγέθους της συλλογής, θα αναλύσουμε τον κάθε τίτλο ξεχωριστά, αλλά θα μείνουμε στα βασικά σημεία. Το Review έχει ως ξεχωριστή ενότητα τον κάθε τίτλο της σειράς, ενώ το Multiplayer θα είναι και αυτό μία ενότητα μόνο του. Επίσης, δε θα αναφερθούμε καθόλου στο σενάριο για ευνόητους λόγους Halo: Combat Evolved Anniversary  Η αρχή της 'θρησκείας' Halo. Αν ρωτάγατε την Bungie το μακρινό 2000, πριν την κυκλοφορία του πρώτου Halo, το εάν περίμενε ότι θα έχει τέτοια επιτυχία, είμαστε σίγουροι πως θα σας πει όχι. Αν και το 2011, στο Xbox 360, η 343 Industries είχε κάνει τα 'μαγικά' της με το Remake του Combat Evolved, η αλήθεια είναι πως δε θα μπορούσε να λείπει από τη συλλογή. Έτσι λοιπόν έγινε ένα επιπλέον φρεσκάρισμα και πλέον τρέχει σε 1080p/60fps με το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό. Ειδικά όταν αλλάζετε από την αυθεντική έκδοση στην Remastered, οι διαφορές βγάζουν... μάτι. Εκτός από το φρεσκάρισμα του ήχου και των γραφικών, έχουν προστεθεί κάποιοι χάρτες, οι οποίοι είχαν κυκλοφορήσει μόνο στο PC. Η αρχή του Master Chief, είναι πλέον ανανεωμένη και καταφέρνει να δημιουργεί τις ίδιες συγκινήσεις, 13 χρόνια μετά. Την μεγαλύτερη φροντίδα όμως, όπως θα δούμε και παρακάτω, την έχει δεχθεί το Halo 2. Halo…

9.2

Εξαιρετικό!

Η απόλυτη συλλογή Halo

Η Master Chief Collection αποτελεί τον απόλυτο φόρο τιμής στην σειρά Halo. Οι οπαδοί της σειράς δε πρέπει να το χάσουν με τίποτα. Όσοι δεν έχετε παίξει ποτέ Halo, ντροπή σας...

Gameplay

9.7

Γραφικά

8.5

Ήχος

9

Διάρκεια

9.5

User Rating : 4.78 ( 3 votes)
9

Περισσότερα νέα για το Halo: The Master Chief Collection