Civilization Beyond Earth – Review

To Beyond Earth είναι η συνέχεια μιας παράδοσης σε ένα κλάδο που τα τελευταία χρόνια ‘’υποφέρει’’ λόγο μικρής ζήτησης

Platforms
 
Publisher
 
Developer
 

Το Civilization είναι ένας από τους πιο γνωστούς και διαχρονικούς τίτλους Turn Based Strategy games από την δεκαετία του ’90. To Beyond Earth είναι η συνέχεια μιας παράδοσης σε ένα κλάδο που τα τελευταία χρόνια υποφέρει λόγο μικρής ζήτησης.

sid_meiers_civilization_beyond_earth_by_vgwallpapers-d7ei40x

Όταν τα άστρα γίνονται ο προορισμός

 Για την ακρίβεια, όταν ακούσαμε τη φράση Civilization Beyond Earth η πρώτη σκέψη μας ήταν πως επρόκειτο για τον πνευματικό διάδοχο του Alpha Centauri (ένα από τα καλύτερα Sci-fi Strategy, κατά τους οπαδούς) που είχε κυκλοφορήσει το 1999 από την Firaxis Games. Το συγκεκριμένο παιχνίδι συνέχιζε από εκεί που τελείωνε το Civilization II (της εποχής), δηλαδή από το διαστημόπλοιο που είχατε κατασκευάσει. Έτσι εμπνεύστηκε η Firaxis και δημιουργήθηκε το Alpha Centauri. Το παιχνίδι ήταν ίδιο με το Civilization στο gameplay αλλά με διαφορετική θεματολογία και ιδέες.

Η ιστορία επαναλαμβάνετε

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με το Civilization Beyond Earth! To gameplay μοιράζεται τα μυστικά της επιτυχίας των παλαιότερων και τις βασικές λειτουργίες που κάνανε τη σειρά του Civilization αγαπητή στους κύκλους των Strategy Gamers. Έτσι έχουμε λοιπόν την ίδια βασική ιδέα αλλά με μια πιο Sci-Fi ατζέντα και μια διαφορετική προσέγγιση απ’ ότι έχουμε συνηθίσει τον Sid Meier.

 Συγκεκριμένα, ο Will Miller, Co-Lead Designer σε συνέντευξη στο KINJA είπε «Το Civilization Beyond Earth μοιάζει με τη συνέχεια του Civilization 5 αλλά δεν είναι Civilization 6…», θέλοντας έτσι να αναδείξει το παιχνίδι σαν ένα διαφορετικό project και συνάμα όμοιο της πετυχημένης συνταγής. Μάλιστα ανέφερε πως εμπνεύστηκε από συγγραφείς όπως οι Asimov, Bradbury, Sagan, Arthur C. Clarke οι οποίοι θεωρούνται κλασσικοί στο είδος της Sci-Fi λογοτεχνίας!

Πρωτόγονοι στο διάστημα…

Ο Will Miller έχει επικεντρώσει το Beyond Earth στον όρο «Post-Humanism». Αφού το παιχνίδι, ιστορικά, εξελίζεται 250 χρόνια εμπρός από τη δική μας εποχή. Ίσως από τις βασικές διαφορές του Civilization Beyond Earth με τα προηγούμενα. Πιθανόν, ο Sid, υιοθετεί την ιδέα της «αθεΐας» ή «Έξω-θεολογίας»(;) Αυτόν όρο τον επινόησε ο θεολόγος Ted Peters. Όπως και να έχει άνθρωπος είναι πια το επίκεντρο του κόσμου και οι θρησκείες δεν υπάρχουν (μέσα στο παιχνίδι). Μην στεναχωριέστε όμως η εξέλιξη του πολιτισμού σας δεν έχει να κάνει μόνο με ένα συνδυασμό στρατιωτικών και διπλωματικών κινήσεων αλλά και με άλλους παράγοντες που θ’ αναλύσουμε παρακάτω!

Κοσμολογία να γίνεται!

civilization-beyond-earth-5

 Πριν ξεκινήσετε το παιχνίδι όσοι από εσάς έχετε παίξει κάποιο από τα προηγούμενα Civilization θα νιώσετε πολύ οικεία με το User Interface και τα μενού. Αν δεν έχετε καμία εμπειρία επάνω στη σειρά υπάρχει και διαθέσιμος E-Guide στο επίσημο website του παιχνιδιού έναντι κάποιου αντίτιμου αλλά το Tutorial κάνει φανταστική δουλειά από μόνο του! Δυστυχώς, όμως το Beyond Earth φέρνει στα μενού μια αίσθηση «κοινότυπου» ή «φτηνού» αν μας επιτρέπετε η έκφραση.

Προχωρώντας, παρακάτω, στο Setup Game ανακαλύπτετε πως τα έθνη έχουν αντικατασταθεί από διεθνείς οργανισμούς! Αυτό αφαιρεί αρκετό βάθος από την ήδη πετυχημένη φόρμουλα της σειράς με αντάλλαγμα λίγο παραπάνω customization για τη παράταξη που θα επιλέξετε.

 Συγκεκριμένα οι παρατάξεις είναι οι Pan-Asian Cooperative (Ανατολική και μέση Ασία), Kavithan Protectorate (Ινδία και τα περίχωρα), Franco-Iberia (το λέει από μόνο του), Slavic Federation (Σλαβόφωνοι κτλ), Polystralia (Αυστραλία και νησιά Ειρηνικού), Brasilia, και American Reclamation Corporation (σιγά μη λείπανε…) Η παράταξη που θα επιλέξετε επηρεάζει τη πορεία σας μόνο στ’ αρχικά στάδια της. Το υπόλοιπο customization είναι σχετικά λίγο και επηρεάζει σε μικρό ποσοστό την εξέλιξη των γήινων αποίκων.

 Μετά την τετριμμένη υπόθεση των παρατάξεων έρχεται η στιγμή να φτιάξουμε το πλανήτη που θα παίξουμε! Αντίθετα με άλλα Sci-fi παιχνίδια στρατηγικής που έχουμε συνηθίσει το Beyond Earth σας περιορίζει σε 6 μορφές ξηράς… Όποια μορφή και να διαλέξετε π.χ. Atlantian, Terran ή Arhepelago (τα ονόματα είναι καθαρά διακοσμητικά) …ο πλανήτης παραμένει ο ίδιος με κάποιες διαφορές στα χαρακτηριστικά των καιρικών συνθηκών π.χ. υγρασία, χαμηλές θερμοκρασίες και γενικότερα η ποικιλία που βλέπουμε σε άλλα Strategy της κατηγορίας.

Θεωρία Νο1 : Οι άνθρωποι προορίζονται να αποικίσουν το σύμπαν!

civilization-beyond-earth-4

 Μόλις τελειώσετε με τις επιμέρους επιλογές του Setup έρχεται η ώρα της προσεδάφισης. Όχι, δεν επιλέγετε σε ποιο σημείο του πλανήτη προσγειώνεστε. Είναι τυχαίο, η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια με τα παλαιότερα Civilizations. Απλά σαν κριτικοί σκεφτήκαμε, αφού φτάνουμε με διαστημόπλοιο, τι πιο ωραίο να προσγειωθούμε εκεί που θέλουμε! H εκκίνηση του παιχνιδιού σας είναι copy/paste από το Civilization 5 μέχρι τη στιγμή που ο υπολογιστής αποκαλύπτει αυτόματα τις θέσεις των αντιπάλων σας!

 Δυστυχώς, οι εξωγήινοι που συναντάτε στα εξαγωνικά βήματα σας περιορίζονται σε «ζωώδη» ένστικτα, οπότε κανένα ίχνους «εξωγήινου» πολιτισμού δε θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδια σας. Από την άλλη όμως η Firaxis έχει φροντίσει να κάνει την εξερεύνηση του νέου πλανήτη τόσο διασκεδαστική όσο και δύσκολή. Οι εξωγήινοι, ανταποκρίνονται αρκετά έξυπνα στις επιθέσεις σας και θα χρειαστείτε κάτι παραπάνω από δύο με τρείς στρατιωτικές μονάδες για να τα βγάλετε πέρα. Σε σύγκριση με τους βάρβαρους των προηγούμενων Civlizations εμείς αυτό το λέμε βελτίωση!

Στην αρχή το περιβάλλον είναι εντελώς αφιλόξενο. Στην ατμόσφαιρα κινείται κάτι που αποκαλείται «Miasma». Προκαλεί ζημιά στις μονάδες και φέρνει κακά μαντάτα για την αποικία! Μόνο μέσω της επιλογής του Harmony θα μπορείτε να προσαρμοστείτε μαζί του.

Ο πλανήτης που έχουμε στη διάθεση μας, δεν στερείτε ποικιλίας χρωμάτων και είναι φτιαγμένος στο χέρι, ενώ υπάρχουν τόσο “γήινες” όσο και εξωγήινες πηγές να εκμεταλλευτούμε. Βίο-μύκητες, υγρά μέταλλα αλλά και άγονες κρυσταλλικές ερήμους.

Θεωρία Νο2: Οι άνθρωποι (ίσως) διαπράττουν διαστρική αμαρτία!

 Το Beyond Earth στην θέση της θρησκείας έχει τοποθετήσει το Affinity. Ουσιαστικά είναι η ανάπτυξη μιας πολιτικής ή ιδεολογίας και χωρίζεται σε 3 κατηγορίες. Purity, Supremacy, Harmony. Η κάθε «θεωρία» αναπτύσσει ένα δόγμα διαφορετικό από την άλλη. Για παράδειγμα, το Purity προσπαθεί να διατηρήσει πιο γήινες τεχνολογίες, συνήθειες, κουλτούρες, και μονάδες χωρίς να αποδέχονται 100% το νέο εξωγήινο περιβάλλον. Οι τεχνολογικές τους κατευθύνσεις προσπαθούν να προσαρμόσουν το νέο κόσμο σε αυτούς αντίθετα με το δόγμα του Harmony που προσαρμόζεστε εσείς στον πλανήτη.

 Ο δεύτερος ρόλος του Affinity έχει να κάνει με το Diplomacy (Διπλωματία). Στο Beyond Earth, οι ηγέτες επηρεάζονται άμεσα από το τύπο του δόγματος σας και πράττουν αναλόγως. Κάποια αντίπαλη παράταξη μπορεί να συμμαχήσει μαζί σας λόγω κοινού δόγματος ενώ μπορεί να είστε απειλή στο μέλλον γι’ αυτήν. Τα δόγματα λειτουργούν πιο ρευστά από τις θρησκείες των προηγούμενων Civilizations. Η εξέλιξη της αποικίας σας ενδέχεται να αλλάξει δογματισμό (Affinity) οπότε και πολεμική ή διπλωματική στρατηγική. Παράγοντες όπως οι πρώτες ύλες ή οι γειτονικές αποικίες ενδέχεται να σας επηρεάσουν.

Με λίγα λόγια το Affinity θα παίξει ρόλο στην εξέλιξη της αποικία σας τεχνολογικά, Βιολογικά (για τις μονάδες του στρατού σας) και πολιτικά.

Θεωρία No3: Οι άνθρωποι το παίζουν και θεοί εκτός από βασιλιάδες

civilization-beyond-earth-tech-web

 Ένα από τα πιο δυνατά σημεία του Beyond Earth είναι το Τεχνολογικό δέντρο. Πλέον ξεφεύγετε από το γραμμικό δέντρο της επιστήμης των παλιότερων Civilizations και μπαίνετε σε πιο βαθιά νερά. Συγκεκριμένα, ο τρόπος που θα προχωρήσετε επιστημονικά οδηγεί σχεδόν προς πάσα κατεύθυνση. Δηλαδή προχωράτε όπως ακριβώς επιθυμείτε εσείς ή το δόγμα σας. Ο «ιστός» του Τεχνολογικού δέντρου είναι σε απόλυτη συνεργασία με τα δόγματα γιατί αυτά είναι όλη ουσία του Beyond Earth.

 Το σύστημα τεχνολογίας μαζί με το δόγμα προσφέρουν δωρεάν αναβαθμίσεις και κάποιο είδος customization των μονάδων σας. Αυτό μπορεί να γίνει πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για τις μονάδες αφού το customization μπορεί να αποδειχτεί δίκοπο μαχαίρι στο πεδίο της μάχης. Για κάθε αναβάθμιση που κερδίζουν δωρεάν οι μονάδες σας αποκτούν και ένα πλεονέκτημα με τη διαδικασία της αναβάθμισης να είναι μη αναστρέψιμη! Οπότε αν επιλέξετε η μονάδα να είναι δυνατή στη ξηρά και αδύναμη στη θάλασσα αυτό δεν αλλάζει. 

 Τα Virtues των αποίκων χωρίζονται σε 4 κατηγορίες. Βιομηχανικά, Στρατιωτικά, Εμπορικά, Πολιτισμικά. Τα Virtues δίνουν το στίγμα της κουλτούρας στη κάθε παράταξη ενώ το Health έρχεται ν’ αντικαταστήσει το Happiness από τα προηγούμενα Civilizations. Όλα αυτά πρόκειται να επηρεάσουν εσάς και τους πολίτες, τη στιγμή που θα πρέπει να βγάζετε εις πέρας τα νεόφερτα quests.

Τα quests είναι mini αποστολές που προσφέρουν μικρά Bonus στο παίχτη για ένα καλύτερο ξεκίνημα. Αφού ολοκληρωθούν δίνουν ένα μικρό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων σας και ο βαθμός δυσκολίας ποικίλει.

Η ανεξήγητη βεβαιότητα του Sid Meier

 Στο τέλος της ημέρας το μόνο που μετράει είναι αν το Beyond Earth σας διασκέδασε. Παρόλο που το παιχνίδι έχει τρομερές ομοιότητες με τα προηγούμενα Civilizations του Sid, το Beyond Earth καταφέρνει να ξεχωρίσει. Τι και αν η μηχανή γραφικών του παιχνιδιού είναι η ίδια; Τι και αν η διπλωματία παραμένει το ίδιο προβληματική με τα προηγούμενα Civilizations; Τι και αν οι μηχανισμοί του παιχνιδιού είναι ίδιοι με τα παλαιότερα Civilizations, το σκοπό τους τον εξυπηρετούν!

 Το Beyond Earth είναι μια ολοκληρωμένη «Civilization» Sci-fi εμπειρία. Δυστυχώς, δεν συγκρίνεται με το Alpha Centauri, και δεν προσφέρεται για τους «σκληρούς» του Sci-Fi. Εάν απολαύσατε τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς το Beyond Earth είναι μια ευχάριστη αλλαγή και ας μοιάζει με… Expansion.

Πηγή

Βαθμολογία

Θετικά:

  • Το παιχνίδι είναι διασκεδαστικό, κλασσική συνταγή Sid Meier
  • Η Προσθήκη των Quests
  • Η Προσθήκη του Affinity
  • Το Customization της παράταξης
  • Το τεχνολογικό δέντρο… τα σπάει
  • Ευχάριστο Gameplay
  • Ο Όμορφος χάρτης
  • Η Post-Humanism θεωρία εμπνευσμένη από γνωστούς συγγραφείς

Αρνητικά:

  • Η Έλλειψη, επιλογής ή του στοιχείου μιας θρησκείας
  • Όλα τα καλά κρατάνε λίγο…
  • Ίδια μηχανή γραφικών με αυτή του Civilization 5
  • Δεν είναι Alpha Centauri
  • Δεν υπάρχει κάποιος εξωγήινος πολιτισμός
  • Το Diplomacy παραμένει αγκάθι

 

Το Civilization είναι ένας από τους πιο γνωστούς και διαχρονικούς τίτλους Turn Based Strategy games από την δεκαετία του ’90. To Beyond Earth είναι η συνέχεια μιας παράδοσης σε ένα κλάδο που τα τελευταία χρόνια υποφέρει λόγο μικρής ζήτησης. Όταν τα άστρα γίνονται ο προορισμός  Για την ακρίβεια, όταν ακούσαμε τη φράση Civilization Beyond Earth η πρώτη σκέψη μας ήταν πως επρόκειτο για τον πνευματικό διάδοχο του Alpha Centauri (ένα από τα καλύτερα Sci-fi Strategy, κατά τους οπαδούς) που είχε κυκλοφορήσει το 1999 από την Firaxis Games. Το συγκεκριμένο παιχνίδι συνέχιζε από εκεί που τελείωνε το Civilization II (της εποχής), δηλαδή από το διαστημόπλοιο που είχατε κατασκευάσει. Έτσι εμπνεύστηκε η Firaxis και δημιουργήθηκε το Alpha Centauri. Το παιχνίδι ήταν ίδιο με το Civilization στο gameplay αλλά με διαφορετική θεματολογία και ιδέες. Η ιστορία επαναλαμβάνετε Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με το Civilization Beyond Earth! To gameplay μοιράζεται τα μυστικά της επιτυχίας των παλαιότερων και τις βασικές λειτουργίες που κάνανε τη σειρά του Civilization αγαπητή στους κύκλους των Strategy Gamers. Έτσι έχουμε λοιπόν την ίδια βασική ιδέα αλλά με μια πιο Sci-Fi ατζέντα και μια διαφορετική προσέγγιση απ’ ότι έχουμε συνηθίσει τον Sid Meier.  Συγκεκριμένα, ο Will Miller, Co-Lead Designer σε συνέντευξη στο KINJA είπε «Το Civilization Beyond Earth μοιάζει με τη συνέχεια του Civilization 5 αλλά δεν είναι Civilization 6…», θέλοντας έτσι να αναδείξει το παιχνίδι σαν ένα διαφορετικό project και συνάμα όμοιο της πετυχημένης συνταγής. Μάλιστα ανέφερε πως εμπνεύστηκε από συγγραφείς όπως οι Asimov, Bradbury, Sagan, Arthur C. Clarke οι οποίοι θεωρούνται κλασσικοί στο είδος της Sci-Fi λογοτεχνίας! Πρωτόγονοι στο διάστημα… Ο Will Miller έχει επικεντρώσει το Beyond Earth στον όρο «Post-Humanism». Αφού το παιχνίδι, ιστορικά, εξελίζεται 250 χρόνια εμπρός από τη δική μας εποχή. Ίσως από τις βασικές διαφορές του Civilization Beyond Earth με τα προηγούμενα. Πιθανόν, ο Sid, υιοθετεί την ιδέα της «αθεΐας» ή «Έξω-θεολογίας»(;) Αυτόν όρο τον επινόησε ο θεολόγος Ted Peters. Όπως και να έχει άνθρωπος είναι πια το επίκεντρο του κόσμου και οι θρησκείες δεν υπάρχουν (μέσα στο παιχνίδι). Μην στεναχωριέστε όμως η εξέλιξη του πολιτισμού σας δεν έχει να κάνει μόνο με ένα συνδυασμό στρατιωτικών και διπλωματικών κινήσεων αλλά και με άλλους παράγοντες που θ’ αναλύσουμε παρακάτω! Κοσμολογία να γίνεται!  Πριν ξεκινήσετε το παιχνίδι όσοι από εσάς έχετε παίξει κάποιο από τα προηγούμενα Civilization θα νιώσετε πολύ οικεία με το User Interface και τα μενού. Αν δεν έχετε καμία εμπειρία επάνω στη σειρά υπάρχει και διαθέσιμος E-Guide στο επίσημο website του παιχνιδιού έναντι κάποιου αντίτιμου αλλά το Tutorial κάνει φανταστική δουλειά από μόνο του! Δυστυχώς, όμως το Beyond Earth φέρνει στα μενού μια αίσθηση «κοινότυπου» ή «φτηνού» αν μας επιτρέπετε η έκφραση. Προχωρώντας, παρακάτω, στο Setup Game ανακαλύπτετε πως τα έθνη έχουν αντικατασταθεί από διεθνείς οργανισμούς! Αυτό αφαιρεί αρκετό βάθος από την ήδη πετυχημένη φόρμουλα της σειράς με αντάλλαγμα λίγο παραπάνω customization για τη παράταξη που θα επιλέξετε.  Συγκεκριμένα οι παρατάξεις είναι οι Pan-Asian Cooperative (Ανατολική και μέση Ασία), Kavithan Protectorate (Ινδία και τα περίχωρα), Franco-Iberia (το λέει από μόνο του), Slavic Federation (Σλαβόφωνοι…

8

Πολύ καλό!

To Beyond Earth είναι η συνέχεια μιας παράδοσης

Το Beyond Earth είναι μια ολοκληρωμένη «Civilization» Sci-fi εμπειρία. Δυστυχώς, δεν συγκρίνεται με το Alpha Centauri, και δεν προσφέρεται για τους «σκληρούς» του Sci-Fi. Εάν απολαύσατε τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς το Beyond Earth είναι μια ευχάριστη αλλαγή και ας μοιάζει με… Expansion.

Gameplay

8.5

Γραφικά

7.5

Ήχος

7.5

Διάρκεια

8.5

8

Περισσότερα νέα για το Sid Meier's Civilization: Beyond Earth