World of Warcraft: Warlords of Draenor Preview

Μία πρώτη ματιά στο Warlords of Draenor H Blizzard κυκλοφόρησε το 2004 το World of Warcraft, το οποίο γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία και εδώ και 10 χρόνια, βρίσκετε στην κορυφή των MMO-RPG. Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του WoW, είναι η συνεχόμενη υποστήριξη που παρείχε η Blizzard, κυκλοφορώντας συνέχεια επιπλέον περιεχόμενο, με την μορφή των Expansion. Το Warlords of Draenor είναι το πέμπτο κατά σειρά expansion, το οποίο πρόκειται να κάνει την εμφάνιση του στις 13 Νοεμβρίου. The Iron Horde Tα γεγονότα του Warlords of Draenor, λαμβάνουν χώρα αμέσως μετά τα γεγονότα του Mists of Pandaria και διαδραματίζονται στον κόσμο […]

Platforms
 
Genre
 
Publisher
 
Developer
 

Μία πρώτη ματιά στο Warlords of Draenor

gs-wow-warlords

H Blizzard κυκλοφόρησε το 2004 το World of Warcraft, το οποίο γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία και εδώ και 10 χρόνια, βρίσκετε στην κορυφή των MMO-RPG. Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του WoW, είναι η συνεχόμενη υποστήριξη που παρείχε η Blizzard, κυκλοφορώντας συνέχεια επιπλέον περιεχόμενο, με την μορφή των Expansion. Το Warlords of Draenor είναι το πέμπτο κατά σειρά expansion, το οποίο πρόκειται να κάνει την εμφάνιση του στις 13 Νοεμβρίου.

The Iron Horde

Tα γεγονότα του Warlords of Draenor, λαμβάνουν χώρα αμέσως μετά τα γεγονότα του Mists of Pandaria και διαδραματίζονται στον κόσμο της Draenor, την πατρίδα των Orcs, πριν από την καταστροφή της και τη δημιουργία της Outland.

Στην ουσία το expansion είναι ένα πισωγύρισμα στο χρόνο και σας καλεί να σταματήσετε την Iron Horde, όπου θέλει να κατακτήσει τα πάντα στο πέρασμα της και να αλλάξει το παρόν. Στη Draenor θα συναντήσετε θρυλικούς χαρακτήρες του Warcraft, όπως τους Grom Hellscream, Ner’zhul, Blackhand, Gul’dan και πολλούς άλλους.

 

Gameplay

 

warlords-of-draenor-login-screen

Κάνοντας log-in στο παιχνίδι, μία από τις πολλές αλλαγές που μας καλωσορίζει, δεν είναι άλλη από τα ανανεωμένα μοντέλα χαρακτήρων τα οποία τώρα έχουν υψηλότερα επίπεδα λεπτομέρειας, κυρίως στη δομή των οστών, των δοντιών και στα γένια ενώ διαθέτουν πλέον εκφράσεις στα πρόσωπα τους, ανάλογα με το emotion που θα χρησιμοποιήσετε, καθώς και αρκετά βελτιωμένα animations. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως τις ίδιες αλλαγές έχουν υποστεί και όλα τα NPC του παιχνιδιού.

Φτιάξαμε λοιπόν χαρακτήρα, πατήσαμε enter world και μπήκαμε στον κόσμο της Draenor.

Πρώτη περιοχή που συναντάμε, είναι το Frostfire Ridge, μία κάτασπρη περιοχή από το χιόνι που τη περιβάλλει. Καθώς ξεκινάμε, κάνοντας τα πρώτα quest και μάχες, βλέπουμε μία από τις μεγάλες αλλαγές, η οποία είναι τα νούμερα. Επειδή στα προηγούμενα expansions τα στατιστικά είχαν φτάσει πολύ ψηλά και η μηχανή του WoW δε μπορούσε πλέον να επεξεργαστεί σωστά τα νούμερα, η Blizzard αποφάσισε να κάνει το πολυζητημένο stat squish, δηλαδή να πάρει τα βασικά στατιστικά και να τα μικρύνει.

Πρώτη περιοχή που συναντάμε, είναι το Frostfire Ridge, μία κάτασπρη περιοχή από το χιόνι που τη περιβάλλει

Έτσι λοιπόν οι χαρακτήρες των level 90, με 500 item level gear, που δόθηκαν για τη Beta, ξεκινάνε με 40 χιλιάδες πόντους ζωής και η ζημιά που κάνουν θυμίζει το World of Warcraft του 2005, δηλαδή 1 με 2 χιλιάδες.

warlords-of-draenor-quest-log

Η Blizzard έκανε μια σειρά από βελτιώσεις όσον αφορά το User Interface του χρήστη, αρχίζοντας με το Quest Log. Τώρα είναι πιο εύκολο να επισημανθούν τα Story Quest και οι δευτερεύουσες αποστολές. Επιπλέον, το Inventory έχει δεχθεί κάποιες βελτιώσεις, καθώς έχετε την επιλογή να δημιουργήσετε sortable τσάντες για την καλύτερη κατάταξη των ειδών όπως, τσάντες μόνο για πανοπλίες ή αναλώσιμα, για παράδειγμα. Τέλος θα μπορείτε να κάνετε craft απευθείας από την τράπεζα αντί να χρειάζεται να κάνετε ανάληψη των υλικών.

Το level cap των 90 αποτελεί παρελθόν, καθώς στη Draenor έχετε τη δυνατότητα να πάρετε ακόμα 10 levels. Έτσι, μαζί με το αυξημένο level cap, έχουμε και τη πρόσθεση ενός ακόμα talent για τα lvl 100, ενώ δε προστέθηκαν νέα skills πέρα αυτού του νέου Talent.

Το level cap των 90 αποτελεί παρελθόν…

Αντιθέτως, τα skills των χαρακτήρων μειώθηκαν αισθητά σε σχέση με το παρελθόν. Άλλα αφαιρέθηκαν τελείως, άλλα ενώθηκαν μεταξύ τους και άλλα αντί για απλά skills μπήκανε ως talents, κάνοντας έτσι το gameplay πιο ευχάριστο και πιο ξεκάθαρο σχετικά με το τι είναι η κάθε κλάση.

warlords-of-draenor-skills

Φυσικά, αν προτιμάτε να ‘βουτήξετε’ ορμητικά στη δράση, υπάρχουν 8 νέα dungeon με μία λίστα που περιλαμβάνει τα Auchindoun, Bloodmaul Slag Mines, Grimrail Depot, Iron Docks, Shadowmoon Burial Grounds, Skyreach, The Everbloom και το κλασικό Upper Blackrock Spire που κάνει την εμφάνιση του πλήρες ανανεωμένο.

Αν νομίζετε όμως ότι το επίπεδο δυσκολίας θα είναι το ίδιο με πριν, κάνετε μεγάλο λάθος. Με αυτό το expansion φαίνεται πως η Blizzard, προσπαθεί να φέρει πίσω, όσο περισσότερο γίνεται, την αίσθηση του Vanilla WoW, δηλαδή του πρώτου World of Warcraft. Έτσι λοιπόν, τα απλά τέρατα και πόσο μάλλον τα Bosses στα dungeons, έχουν γίνει αρκετά πιο δύσκολα στο να τα σκοτώσετε και πρέπει να ακολουθείτε τις τακτικές αυστηρά.

‘ Αν νομίζετε όμως ότι το επίπεδο δυσκολίας θα είναι το ίδιο με πριν, κάνετε μεγάλο λάθος… ‘

Τα Garrison είναι από τα πιο καινοτόμα feature για το Warlords of Dreanor. Πρόκειται στην ουσία για ένα Housing system, το οποίο μπορεί να σας προσφέρει αρκετές ώρες ενασχόλησης. Τα Garrison των Horde βρίσκονται στο Frostfire Ridge, ενώ των Alliance βρίσκονται στo Shadowmoon Valley.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει η δυνατότητα να μετακινήσετε τα Garrison σας, αλλά όσο κάνετε quest σε άλλες περιοχές, μπορείτε να χτίσετε outposts τα οποία θα σας δώσουν perks και special followers. Με ένα Garrison, μπορείτε να έχετε πρόσβαση μέχρι και σε τρία professions λόγω των κτιρίων. Αν δεν έχετε κάποιο profession, μπορείτε να έχετε έναν NPC ,που σχετίζεται με ένα Garrison κτίριο, να σας κάνει craft αρκετές, αλλά όχι όλες, από τις συνταγές της Draenor.

warlords-of-draenor-garrisons

 

Τέλος μπορείτε να στρατολογήσετε followers για το Garrison σας, οι οποίοι θα μπορούν να πάνε σε αποστολές που έχουν ως ανταμοιβή dungeon ή entry-level raid loot.

PvP

warlords-of-draenor-pvpchar

Η Beta μας έδωσε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε το PvP με έναν instant level 100 χαρακτήρα, με full 660 item level gear. Κάνοντας λοιπόν PvP, είναι άμεσα αισθητή η διαφορά που υπάρχει στα skill των κλάσεων, ενώ σίγουρα θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές εξισορρόπησης μέχρι την τελική κυκλοφορία.

Όσο αφορά το PvP γενικότερα, σημαντική προσθήκη αποτελεί η νέα PvP ζώνη, Ashran, στη βορειοανατολική ακτή της Tanaan Jungle. Σε αυτή τη μάχη θα έχετε πολλαπλούς στόχους που αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, ενώ μπορείτε να έχετε την ευκαιρία να ελέγξετε κάποιες πολεμικές μηχανές της Iron Horde.

warlords-of-draenor-ashran

 

Η Blizzard προτείνει να εισέλθετε σε αυτή τη ζώνη στο level 100, αν και μπορείτε να το κάνετε αυτό πολύ νωρίτερα. Βέβαια, παραμένουν στο παιχνίδι οι κλασσικές αρένες (2v2, 3v3 και 5v5), αλλά υπάρχουν και τα skirmishes (2ν2 και 3ν3), τα οποία θα σας βοηθήσουν να μάθετε τη κλάση σας και να βγάλετε και το κατιτίς σας, προσφέροντας Gold και αντικείμενα. Σύμφωνα με τη Βlizzard, στο μέλλον πρόκειται να δούμε και 1v1 Skirmishes, τα οποία δυστυχώς δεν είδαμε στην Beta. 

Πέρα όμως από αυτά, το PvP κομμάτι δεν έχει να μας δώσει κάτι παραπάνω, καθώς είναι στην ουσία το ίδιο, με εξαίρεση την προσθήκη της Ashran και των Skirmishes.

 

Γραφικά/ Ήχος

warlords-of-draenor-graphics

Μιλώντας για τον κόσμο της Draenor, αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι όσο όμορφος όσο θα μπορούσατε να φανταστείτε. Είτε πρόκειται για τα παγωμένα βουνά του Frostfire Ridge ή το όμορφο φθινοπωρινό θέμα της Talador στο κέντρο της Draenor, η Blizzard έχει κάνει σίγουρα πολύ καλή δουλειά στο να επαναφέρει τις περιοχές στα περασμένα μεγαλεία τους.

Αν πάτε πίσω να παίξετε το περιεχόμενο του Burning Crusade και εξερευνήσετε την Outland, δε μπορείτε παρά να σκεφτείτε, ότι έτσι ακριβώς ήταν ο κόσμος της Draenor, πριν την καταστροφή του. Αυτό ήθελε να πετύχει η Blizzard και μπορούμε να πούμε με σιγουριά, πως το κατάφερε σε μεγάλο βαθμό. 

‘ …η Blizzard έχει κάνει σίγουρα πολύ καλή δουλειά στο να επαναφέρει τις περιοχές στα περασμένα μεγαλεία τους ‘

Με το που μπαίνετε μέσα στον κόσμο, δε μπορείτε παρά να διακρίνετε την καλύτερη ποιότητα των textures τόσο στο χαρακτήρα όσο και γενικότερα στο περιβάλλον.

Ο ήχος του παιχνιδιού, είτε είναι το Soundtrack του Login Screen, είτε τα εφέ, είτε τα νέα Death Sound των φυλών, είναι εξαιρετικός, συμβάλλοντας το μέγιστο, στην γενικότερη εμπειρία στον κόσμο της Draenor. ΄Ενα πράγμα που ίσως ενοχλήσει, είναι οι in-game διάλογοι που έχουν voice over, καθώς αν δεν βρίσκεστε μπροστά ακριβώς από τον ομιλητή, το voice over του χάνεται.

Επίλογος

warlords-of-draenor-conclusion

Η Beta του Warlords of Draenor, δεν μας άφησε άσχημες εντυπώσεις. Αν εξαιρέσουμε τα Bugs που υπάρχουν, τα οποία είμαστε σίγουροι πως η Blizzard θα καταφέρει να διορθώσει μέχρι την τελική κυκλοφορία, το Warlords of Draenor ακολουθεί την κλασσική φόρμουλα των expansion του WoW.

Συνολικά, υπάρχουν αρκετές ευχάριστες αλλαγές και προσθήκες. Η σμίκρυνση των στατιστικών, οι αλλαγές στο skill set κάθε κλάσης, η επιστροφή στις ρίζες για το PvE, τα βελτιωμένα textures και animations αλλά και η Ashran, αποτελούν σημαντικές βελτιώσεις, προσθέτοντας στην αξία του περιεχομένου.

Εκεί που υστερεί σημαντικά το Warlords of Draenor όμως, είναι στην πρωτοπορία και στο μέγεθος του περιεχομένου. Η Draenor πρόκειται για έναν επανασχεδιασμό της Outland, για πρώτη φορά δε προστίθεται κάποια νέα φυλή ή κάποιο νέο Class και το υπόλοιπο περιεχόμενο θα μπορούσε να προστεθεί εύκολα με κάποιο update, αντί να χρειαστεί ολόκληρο expansion.

Το νέο expansion του World of Warcraft, θα κυκλοφορήσει επίσημα στις 13 Νοεμβρίου του 2014. Μέχρι τότε ετοιμαστείτε, γιατί η Draenor είναι γεμάτη νέους κινδύνους και η Iron Horde είναι έτοιμη να σηκώσει τα ξίφη της και να σας αντιμετωπίσει! 

Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το Νοέμβριο και για το Review του Warlords of Draenor

Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να κλείσουμε το Preview, είναι το αριστουργηματικό Cinematic της Blizzard για το Warlords of Draenor. 

Απολαύστε το: