Devolo GigaGate | Review

Το Devolo GigaGate είναι ένα από τα πιο εξειδικευμένα WiFi Bridge της αγοράς, εξοπλισμένο με Quantenna Technology και ταχύτητες έως και 2 Gbps!

Το Devolo GigaGate είναι ένα από τα πιο εξειδικευμένα WiFi Bridge της αγοράς, εξοπλισμένο με Quantenna Technology και ταχύτητες έως και 2 Gbps!

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κοινά modems είναι το αδύναμο WiFi σήμα που παρέχουν. Υπάρχουν πολλές λύσεις για το πρόβλημα αυτό, ωστόσο το GigaGate είναι μία από τις πιο εξειδικευμένες. Μάλιστα, αν ψάχνετε για ένα router που να μπορεί να στείλει το σήμα του WiFi σε όλο το σπίτι σε ταχύτητες και απόδοση καλωδίου, ίσως το GigaGate να είναι το μόνο που χρειάζεστε.

Design | Κάπου να φαίνεται

To GigaGate αποτελείται από 2 συσκευές, το Base και το Satelite. Οι δύο αυτές συσκευές, είναι κατασκευασμένες από πλαστικό ενώ έχουν ένα ιδιαίτερο glossy φινίρισμα. Το χρώμα τους είναι μαύρο, ενώ φέρουν και οι δύο to logo της εταιρείας. Έχουν ειδικό ποδαράκι για να στέκονται το οποίο μαζεύει μέσα στη συσκευή και διαθέτουν και θέσεις για να τα στηρίξετε στον τοίχο. Το Base είναι το κομμάτι που συνδέεται στο μόντεμ, με ethernet καλώδιο, και μεταφέρει το σήμα στο Satelite. Με την σειρά του το Satelite λειτουργεί τόσο ως Wired Access Point, παρέχοντας 4 Fast Ethernet Ports και μία Gigabit Ethernet Port, αλλά και ως Wireless Access Point. Τόσο το Base, όσο και το Satelite, έχουν τα απαραίτητα LED με ενδείξεις για την σωστή λειτουργία του Kit. Επίσης και οι δύο συσκευές έχουν εξωτερικό τροφοδοτικό.

Features | Χαρακτηριστικά και Δυνατότητες

Ουσιαστικά τοποθετούμε το Satelite στο σημείο το οποίο θέλουμε και αφήνουμε τις 4 κεραίες (Quantenna Technology) να κάνουν όλη την δουλειά. Το σήμα μεταδίδεται στην μπάντα των 5GHz και για αυτό επιτυγχάνεται η άριστη απόδοση. Οι περισσότερες Wireless συσκευές τρέχουν στην μπάντα των 2.4GHz, έτσι συνήθως υπάρχουν παρεμβολές μεταξύ τους, οι οποίες αποδυναμώνουν την όλη απόδοση. Η αποκλειστικότητα που παρέχουν τα 5GHz 802.11 ac, διευκολύνουν την μετάδοση του σήματος επιτρέποντας στο GigaGate να καλύψει μεγαλύτερες αποστάσεις και ταυτόχρονα να διατηρεί εξαιρετική απόδοση.

Είναι Plug & Play, που σημαίνει πως οι οδηγίες είναι άχρηστες και η χρήση του πανεύκολη. Ωστόσο, όσο το χρησιμοποιείτε να θυμάστε πως δεν λειτουργεί ακριβώς όπως τα extenders. Δημιουργεί ξεχωριστό WiFi Connection, το οποίο δεν συνδέεται με το ήδη υπάρχον WiFi.

Επιδόσεις & Πλεονεκτήματα

Ξεκινώντας από τα πλεονεκτήματα αρχικά ας συγκρίνουμε το GigaGate με κάποιες εναλλακτικές. Οι οικονομικές εναλλακτικές, όπως είναι τα wifi extenders, μπορεί να παρέχουν λύση για όσους θέλουν άπλα browsing, όμως για τους gamers, οι ταχύτητες που παρέχουν και οι αποστάσεις που καλύπτουν δεν είναι πάντα αρκετές. Επίσης το σήμα τήνει να μην είναι τόσο σταθερό, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στα Real Time Online Games.

Η αμέσως επόμενη λύση και ταυτόχρονα και πιο ακριβή είναι τα συστήματα power line. Βέβαια ούτε αυτά είναι αρκετά σταθερά, ενώ έχουν και πολλούς περιορισμούς. Ο πιο βασικός από αυτούς, καθιστά αναγκαστικό οι συσκευές να τοποθετηθούν στην ίδια γραμμή, πράγμα που δεν είναι πάντα δυνατό.

Η ακριβότερη επιλογή και συχνά καλύτερη είναι αυτή των Mesh Routers. Με παράδειγμα τα BT Whole Home, Linksys Velop και Netgear Orbi, τα συστήματα αυτά μπορούν να μεταφέρουν το σήμα σε όλο το σπίτι ενώνοντας μάλιστα και την SSID. Βέβαια, εκτός του ότι η τιμή των προαναφερθέντων ξεπερνά αρκετά αυτή του GigaGate, δεν αποδίδουν και τις ίδιες ταχύτητες.

Testing & Verdict

Αρχικά να πω, πως δεν διαθέτω VDSL (ναι για κάποιο λόγο στον Πειραιά δεν έχουμε παντού VDSL) οπότε και οι μετρήσεις μου έγιναν με βάση την μέγιστη ταχύτητα μου, η οποία είναι 12.4Mbps Down και 0.83 Mbps Upload κατά μέσο όρο. Δεν ήθελα να κάνω κάποιο δύσκολο test, οπότε και έκανα το πιο απλό που σκέφτηκα. Αρχικά τοποθέτησα το Satelite σε απόσταση περίπου 6 μέτρων από το Base. Στην απόσταση λοιπόν αυτή και με 2 τοίχους να  χωρίζουν τις συσκευές ξαναέτρεξα το speedtest, συνδεδεμένος με καλώδιο στην Gigabit θύρα. Το αποτέλεσμα ήταν 12Mbps down και 0.8 up κατά μέσο όρο. Επίσης όσον αφορά το ping είχα 60ms και στις 2 περιπτώσεις. Για όσους παίζουν online, στο Lol είχα 67 ms (όσο δλδ συνήθως) και η σύνδεση ήταν απόλυτα σταθερή. Εντυπωσιασμένος με τα αποτελέσματα είπα να το τραβήξω στα άκρα και έτσι χωρίς κάποια ενδιάμεση μέτρηση πετάχτηκα στο σπίτι ενός φίλου που μένει ακριβώς απέναντι. Πρακτικά μιλάμε για απόσταση 12-14 μέτρα και 3 τοίχους. Στην απόσταση αυτή δεν βλέπω καν την SSID του μόντεμ μου, κι όμως το GigaGate συνδέθηκε κανονικά. Τα αποτελέσματα ήταν κατά μέσο όρο 4Mbps down, 0,34 up και το Ms να χτυπάει γύρω στο 82. Εξαιρετικά «τίμια» σύνδεση για browsing και λόγω σταθερότητας (αν και το ping ήταν στο ~100) μπορούσα να παίξω online χωρίς πρόβλημα.

Νομίζω πως με τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, έχετε ήδη αντιληφθεί πως μιλάμε για ένα εξαιρετικό WiFi Repeater. Ήρθε όμως η ώρα να σχολιάσω και την τιμή, η οποία αγγίζει τα 229€! Προσωπικά για την «άθλια» σύνδεση που έχω το Repeater των 40€ που χρησιμοποιώ είναι υπέρ αρκετό, αλλά απόλαυσα την εμπειρία. Σίγουρα το προτείνω σε όποιον έχει VDSL ή θέλει να κάνει stream 4k Video και σίγουρα σε όποιον έχει την οικονομική δυνατότητα και θέλει να γλυτώσει μια και καλά από τα repeater «της πλάκας».

Με ανυπομονησία για το full virtual reality η ζωή συνεχίζεται. Loves: Animes and Manga