LGC Week 2 | Ανάλυση, KDA, δυνατοί παίκτες αλλά και απογοητεύσεις

Ο προπονητής των Instict, Ηλίας Θεοδώρου μας λέει τη γνώμη του και για την δεύτερη βδομάδα του LGC

Platform
 
Genre
 
Publisher
 
Developer
 

Ο προπονητής των Instict, Ηλίας Θεοδώρου μας λέει τη γνώμη του και για την δεύτερη βδομάδα του LGC

Αισίως φτάσαμε πλέον στη δεύτερη αγωνιστική του LGC, με την προσθήκη δύο νέων mid laner, Sveronis και VON για Arsenal και GRE αντίστοιχα. Όπως και την προηγούμενη φορά θα προσπαθήσω να μην επεκταθώ πολύ σε picks and bans και τυχόν αποκαλύψω στρατηγικές ομάδων, αλλά θα αναφερθούμε στο τι παίχτηκε αυτή τη βδομάδα πιο πολύ, ποιοι χαρακτήρες αξίζουν την προσοχή μας, αλλά και ποιοι δεν είναι τόσο δυνατοί όσο είχαμε από το προηγούμενο patch. Θα αναφερθούμε επίσης στις δύο καλύτερες πεντάδες, σε στατιστικά παικτών για το σύνολο των δύο πρώτων εβδομάδων, αλλά και στους κατά τη γνώμη μου MVP της εβδομάδας.

Και αυτή την εβδομάδα είδαμε πάλι στο σύνολο 9 παιχνίδια, οπότε πάλι θα μιλήσουμε για προτίμηση χαρακτήρων σε κλίμακα του 9. Στο τέλος από κάθε στήλη ανά lane θα υπάρχει μια πιο αναλυτική γνώμη μου προς ανάλυση των picks.

Top lane

Shen                      7/9

Gragas                  7/9 ( μία φορά ως jungler)

Galio                      6/9

Nautilus               5/9 ( μία φορά ως support)

Rumble                4/9

Camille                 3/9

Maokai                 1/9

Renekton            1/9

GP                          1/9

Fizz                         1/9

Ο Shen κερδίζει αυτή την εβδομάδα την πρώτη θέση στα picks and bans των ομάδων και ο λόγος είναι πολύ απλός. Μιλάμε για έναν χαρακτήρα με αρκετά καλή παρουσία στο lane, ελάχιστα counters ( μερικά εκ των οποίων δεν θα δούμε σε ομάδες), αν μείνει πίσω, με μια ult και πάλι μπορεί να γίνει χρήσιμος, προσφέρει στην ομάδα του global presence, είναι ιδανικός στο να προσφέρει dives. Σε ένα meta που οι ομάδες έχουν ανάγκη από ένα καλό front line που θα κρατηθεί ώρα στις πρώτες γραμμές, ο shen είναι από τις πρώτες επιλογές και δεν είναι έκπληξη η επιλογή ή το ban του. Έπειτα, ο Gragas είναι σε άνοδο το τελευταίο διάστημα. Ο λόγος στη δικιά του περίπτωση βέβαια δεν είναι τα trades του ή το body που θα γίνει πιο μετά, αλλά το shove wave που έχει, κάτι που λείπει στους περισσότερους top laners. Ακολουθεί ο galio, χαρακτήρας ύστερα από rework, με ένα πολύ μικρό nerf στο τελευταίο patch, αλλά όχι αρκετό για να τον εκθρονίσει από τις πρώτες επιλογές. Κάνει ότι κάνει ο gragas ουσιαστικά, αλλά προσφέρει semi-global presence με την ult, αλλά είναι και μια καλή απάντηση στο τωρινό meta των nautilus, rumble και gragas. Ακολουθούν τα nautilus και rumble, αν και θεωρώ ότι η σοβαρότητα της επιλογής τους θα έπρεπε να είναι πιο υψηλή, καθώς με ένα ban galio μπορείς πολύ εύκολα να χρησιμοποιήσεις αυτά τα picks safe στο top και απλά να περιμένεις το teleport flank, το dive under turret ή το δυνατό fight. H Camille, επιτέλους δέχθηκε το nerf που χρειαζόταν εξ ου και γιατί έπεσε το pick rate της.

Marksmen

Lucian                   6/9

Ashe                      6/9

Varus                    5/9

Ezreal                    3/9

Caitlyn                  3/9

Sivir                        1/9

Jhin                        1/9

Kallista                  1/9

Lucian και Ashe για ακόμη μια φορά υψηλά στις προτιμήσεις των παικτών. Από τη μία έχουμε έναν Lucian που λόγω του Botrk build έχει απίστευτο scaling στο mid/late game, αλλά και με σωστή χρήση των cooldowns, ένα adc που μπορεί να κρατηθεί στο lane, ενώ από την άλλη η ashe με το arrow της να παίζει το ρόλο του playmaker σε μια ομάδα, με τα support στο τωρινό meta να της δίνουν την προστασία που χρειάζεται στην αρχή του lane. Ακολουθεί ο varus, τον οποίο θεωρώ μια πολύ καλή απάντηση στην ashe και το playmaking ability της, όντας και ο ίδιος ένα adc αντίστοιχου τύπου ( σίγουρα είχε δεχτεί κάποιο nerf, αλλά ήταν balance nerf, και όχι nerf που κατέστρεψε τον champion). Ακολουθεί ο Εzreal και η Caitlyn, δύο picks που κατ’ εμέ είναι ασφαλή, με το καθένα να scalarei πολύ καλά στο mid game και να βοηθάει την ομάδα του σε siege. Καλή επιλογή αυτών των δύο pick ενάντια σε Lucian.

Supports

Lulu                        9/9

Malzahar             9/9

Karma                   7/9

Zyra                       5/9

Thresh                  4/9

Nami                     4/9

Anivia                    1/9

Blitzcranck           1/9

Bard                       1/9

Tahm                     1/9

Lulu/ Malzahar για μια ακόμα εβδομάδα υπεροχή είτε σε ban είτε σε pick. Αν δε δεχθούν nerf θα μιλάμε για καιρό γι΄αυτά τα δύο picks. Η Karma ακολουθεί την ίδια πορεία του lulu, malz, απλά ίσως σε πιο ήπια μορφή, αλλά και πάλι σε ένα καλό lane bully. Η zyra ακολουθεί ως μια πολύ ωραία απάντηση σε malz εξ ου και είναι banned στην επιλογή του μάγου. Thresh και nami με 4/9 καιρό με τον καιρό δηλώνουν πιο έντονο παρών στις προτιμήσεις των παικτών, με τον tresh έτοιμο να τιμωρήσει το παραπάνω βήμα των support τύπου lulu και karma, ενώ η nami είναι εκεί για να καλύψει το damage, αλλά και τα engages. Σίγουρα ένα πιο παθητικό support από τα προαναφερόμενα, αλλά ικανό με lane bully adc να βγάλει καλύτερα trades από αυτά των αντιπάλων.

Mid lane

Vladimir               8/9

Syndra                  6/9

Orianna                 6/9

Cassiopeia           5/9

Taliyah                  3/9

Viktor                    2/9

Jayce                     2/9

Katarina               2/9

Zed                        1/9

Ekko                      1/9

Kassadin              1/9

Ahri                        1/9

Talon                     1/9

Ένα ξεχασμένο pick επέστρεψε για να μείνει και πάλι στις προτεραιότητες των mid laners και ο λόγος; Η απάντηση στην άνοδο της Syndra, αλλά και των παθητικών pick siegers στο mid lane. Ο vlad είχε ξεχαστεί για τον λόγο ότι γινόταν σχετικά μεγάλο deny στο early game και λόγω του burst που υπήρχε στο meta δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει. Με το νέο ban system και την εμφάνιση των ασφαλών, αλλά passive mid laners στο blue side, ο Vladimir φαντάζει ένα ιδανικό red side mid laner. Syndra, Ori, Viktor, Taliyah ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία των εύκολων blue side picks, ενώ η Katarina, ένα φονικό όπλο στα σωστά χέρια στην κόκκινη πλευρά του χάρτη.

Junglers

Lee Sin                  8/9

Rengar                  7/9

Graves                  6/9

Ivern                     6/9

Elise                       5/9

Reksai                   1/9

Olaf                        1/9

Kha Zix                  1/9

Τα μικροnerfs σε graves και rengar έδωσαν για μια ακόμα φορά την ευκαιρία στον lee sin να λάμψει και πάλι στην δικιά του και την αντίπαλη ζούγκλα. Φυσικά ο graves δεν δέχτηκε κάποιο nerf σε damage, αλλά nerf σε counterplay από ap junglers, αλλά και δυνατούς mid laners με one shot abilities, οπότε ο lee με λιγότερα counterplays και πιο πολύ tankiness προτιμήθηκε αντί αυτού σε 8/9. Ακολουθεί μετά τον graves και rengar ο ivern, ο jungler με το πιο γρήγορο jungle clear και έπειτα η elise ως το πιο κυρίαρχο ap jungler.

Τελειώνοντας με τις προτιμήσεις των ηρώων ήρθε η ώρα όμως να ανακαλύψουμε και τις πεντάδες παιχτών που κρύβονται πίσω από αυτούς.

 

Τeam A

 

TOP:  FREEZY ( GRE)

JUNGLE: STEFAN (INSTINCT)

MID: DOM1NANT ( VOID GAMING)

ADC: COMP (GRE)

SUPPORT: TASTELESS ( INSTINCT)

 

Ξεκινάμε από την πάνω λωρίδα, εκεί που βρήκαμε έναν Freezy, όχι μόνο να κρατιέται equally και στα δύο games, αλλά και με τα tp του και ult shen στο δεύτερο και taunts, ults με galio στο πρώτο να αλλάζει τη ροή των αγώνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω των rotation του Freezy, η GRE και στους δύο αγώνες άνοιξε το χάρτη στην αρχή, παρά κάποια μικρο-struggles στο πρώτο παιχνίδι. Μία πολύ καλή εμφάνιση αξιοποιώντας με σωστό τρόπο τις δυνατότητες του κάθε χαρακτήρα που έπαιξε, εξ ου και γιατί θεωρώ τον Freezy όχι μόνο το πιο ιδανικό top για την συγκεκριμένη πεντάδα, αλλά και MVP της εβδομάδας, τραβώντας την ομάδα του μπροστά όποτε κολλούσαν στον χάρτη. Ακολουθεί ο Stefan, που κατά την γνώμη μου ήταν και ο δεύτερος mvp της εβδομάδας, με ένα τρομακτικό lee sin να ισοπεδώνει το early game των WLG, αλλά και με μια reksai να καλύπτει κάθε πτυχή του χάρτη στο πρώτο τους παιχνίδι. Πραγματικά μια εμφάνιση που δήλωνε τον jungler των Instinct πανταχού παρών. Στο mid για δεύτερη εβδομάδα επιλέγω και πάλι τον Dom1nant, o οποίος σε ένα ακόμα derby για τους VG και απέναντι σε ένα πολύ δυνατό αντίπαλο, κατάφερε και πάλι να σκοτώνει και να κρατάει ζωντανή την ομάδα του, αν και το play του στο δεύτερο game οδήγησε την ομάδα στην ήττα, αλλά παραμένει το άτομο που siegare και δημιουργούσε ευκαιρίες για την ομάδα του ( να σημειωθεί πως ακόμα και σαν jungler είχε καταφέρει για μια ακόμα φορά να είναι μπροστά απέναντι από τον αντίστοιχο lane αντίπαλό του).

Στο bot θα συναντήσουμε τον Comp για δεύτερη εβδομάδα και πάλι, που αν και στο πρώτο game είχε decent laning κατάφερε στο mid και late να αποδείξει γιατί είναι από τα καλύτερα adcs του τουρνουά, σημειώνοντας για μια ακόμα φορά πολύ damage για το υποτιμημένο lane που παίζει. Τέλος, την πεντάδα την συμπληρώνει ο Tasteless, ο οποίος με τον Malzahar του, όχι μόνο έδωσε lead στο lane του αλλά αργότερα σε mid και late game δεν άφησε τους WLG στιγμή να φτάσουν στο backline τους με τέλειες ult και σωστό silence. Όσο για το δεύτερο game, μέχρι τη στιγμή που το παιχνίδι έγινε μια clown fiesta, ο tasteless με τα roam του και το lane presence του είχε βγάλει τα δύο carries της ομάδας μπροστά μαζί με τον Stefan.

 

Team B

 

TOP: SACRE ( INSTINCT)

JUNGLE: XANI ( GRE)

MID: GOLEMPICHAGA ( GS)

ADC: VENZER ( GPLAY)

SUPPORT: WILDPANDA ( GRE)

 

Για μια ακόμα εβδομάδα ο Sacre απέδειξε ότι δικαίως είναι από τους πιο εξελίξιμους παίχτες στο top σε σχέση με το season 1, με το galio του να είναι καταστροφικό στο πρώτο παιχνίδι, έχοντας τον αντίπαλο μονίμως μέσα στο turret επιτρέποντας τον ίδιο να roamarei στον χάρτη ψάχνοντας teleport plays. Φυσικά να σημειωθεί πως σαν rumble νίκησε ένα matchup που στην επαγγελματική σκηνή χαρακτηρίζεται ως κύριο counter του rumble ( rumble vs fizz). Ο Xani μετά για τους GRE, αυτή τη βδομάδα, απέδειξε γιατί θα έπρεπε οι ομάδες να τον υπολογίζουν περισσότερο, με τον lee του να βρίσκεται παντού και με on-timing ults, καλύπτοντας το backline του, αλλά και τον rengar του μονίμως να ετοιμάζει kills για την ομάδα του ( είναι ο πρώτος rengar στο τουρνουά που δεν είχε γίνει το main damage της ομάδας, αλλά μια δίοδος για να βγάλει τους συμπαίχτες του μπροστά στο mid game). Έπειτα ο Golempichaga, για μια ακόμα εβδομάδα με εξέπληξε με το laning phase του, κρατώντας και στα δύο παιχνίδια τη Gamespace ζωντανή, έχοντας συνέχεια το μεγαλύτερο damage της ομάδας του ( ιστορία που είχε συμβεί και την πρώτη αγωνιστική). Τέλος στο bot έχουμε τους Venzer και Wildpanda, με τον πρώτο να εξελίσσεται σε ένα καταστροφικά mechanically adc με τρομερό kiting και mechs τόσο στον ezreal όσο και στον Lucian του, πετυχαίνοντας και στα 3 games των Gplay το highest damage για την ομάδα του, αλλά και κρατώντας την ζωντανή σε πολλές περιπτώσεις. Αν είχαμε δει καλύτερο laning phase θα μπορούσαμε να μιλάμε και για τον MVP της εβδομάδας. Τέλος, ο wildpanda στο bot, ύστερα από μια μέτρια πρώτη εβδομάδα, ήρθε δυνατός στη δεύτερη με on-spot bard ults, με τον μοναδικό παίκτη που αξιοποίησε τις αλλαγές του bard από το τελευταίο patch, αλλά και την nami του να δημιουργεί ευκαιρίες για την ομάδα του να μαζεύει kills σε όλο το χάρτη αλλά και να βγάζει έναν αφηνιασμένο comp μπροστά από το lane του δεύτερου παιχνιδιού.

 

Φυσικά, το ότι οι ανωτέροι δέκα επιλέχθηκαν δεν σημαίνει πως δεν υπήρχαν και άλλες καλές εμφανίσεις τόσο από τον Warrior Lady, σε έναν πιο ομαδικό ρόλο αλλά εξίσου αποτελεσματικό, τον Destiny, τον Milica, Nikola Senpai και Sparks, που για μια ακόμα σε έναν ρόλο που δεν τον έχουμε συνηθίσει έτριξε τα δόντια των αντιπάλων του.

 

Τι είναι η ζωή βέβαια χωρίς λίγα μαθηματικά; Παρακάτω παραθέτω κάποιες συλλογικές λίστες από τις δύο πρώτες εβδομάδες του τουρνουά:

 

TOP KDA

 

Nikola ( INS)                       15,2

Stefan ( INS)                      9,8

Tasteless ( INS)                 8,5

Sacre (INS)                          8,1

Tobi (GS)                             5,2

 

TOP KILLS

 

Dom1nant ( VG)               44

Gagai (VG)                          35

Milica ( INS)                        31

Four (Gplay)                       28

Comp (GRE)                       28

 

TOP ASSISTS

 

Pr1qtel ( Gplay)                60

Κondzisan (VG)                 60

Sparks (VG)                        56

Tasteless ( INS)                 53

Kiguel (VG)                         49

 

TOP DEATHS ( κακό τοp5)

 

Nikolex (WLG)                   25

Sparks (VG)                        25

Bako (WLG)                        23

Gagai (VG)                          23

Sura (WLG)                         21

 

ΟΝ ΤΗΕ RISE

 

  1. Οι Different Dimension σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα φάνηκαν πιο δεμένοι και έπαιξαν πιο συλλογικά, πράγμα που φάνηκε στο πόσο γρήγορα κλείσανε τα παιχνίδια τους αυτή τη βδομάδα. Ανυπομονώ να δω τι κρύβει η συνέχεια γι’ αυτό το ροστερ.
  2. Οι Gplay μου έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον με τα φοβερά teamfight τους. Γνωρίζουν όλοι τους ακριβώς μέσα σε ένα fight ποιος θα flankarei, ποιοι θα κάνουν peel, ποιοι cover, πώς να κλείσουν γύρω από ένα target και πώς να θέσουν προτεραιότητες. Άριστα δομημένα fights σε ισοδύναμα 5
  3. Ο Golempichaga των Gamespace είναι το άτομο που ως τώρα με έχει εντυπωσιάσει και ελπίζω να συνεχίσει έτσι, έχοντας ως τώρα όχι μόνο 4/4 most damage για την ομάδα του, αλλά και ένας παίκτης που βοηθάει στην καλή εμφάνιση των GS ως τώρα.
  4. Ο Stefan των Instinct, καθώς σε όλα τα παιχνίδια τους ως τώρα είναι ο κύριος οργανωτής του early game τους. Αν ο Stefan μείνει πίσω τότε και οι Instinct θα μείνουν πίσω.
  5. O Xani των GRE, που ενώ την πρώτη εβδομάδα φαινόταν σαν να βρισκόταν στα χαμένα, αυτή τη βδομάδα μαζί με τον Freezy φάνηκαν σαν η ψυχή της ομάδας με τον Comp και τον VON να γίνονται τα εκτελεστικά όργανα των GRE.

 

BLAME GAME

 

( Τι είναι η ζωή χωρίς λίγο cringe blame για το τέλος ε;)

 

  1. Το bot lane των WLG φαίνεται να παίζει στα χαμένα και στα τέσσερα games ως τώρα. Ενώ πολλοί επικεντρώνονται στο performance του jungler των WLG, κανείς δεν έχει παρατηρήσει πως δεν έχουν νικήσει lane ως τώρα στα τέσσερα games των WLG. Ο Fantasystar αυτή τη στιγμή σε όλο το πρωτάθλημα είναι το adc με το λιγότερο impact στα παιχνίδια τους με αρκετά χαμηλό ποσοστό σε damage, ενώ πολύ συχνά φαίνεται το bot lane των WLG να μην συνεννοείται καν στη χρήση των summoner τους.
  2. O Lunny αν και στις δύο πρώτες εβδομάδες έχει δείξει πολύ καλά παικτικά σημάδια, θεωρώ ότι θέλει πολύ ακόμα δουλειά στην γνώση περί jungle. Όσο aggro και αν είναι ένας jungler και βγει μπροστά από τον αντίπαλό του, αν δεν υπάρχει συνέχεια τότε αυτό το early game invest πάει χαμένο.
  3. Sveronis. Περίμενα περισσότερα από τον mid laner των Arsenal, έχοντας ακούσει τόσα πολλά πράγματα από παίχτες που τον βρήκαν στο soloq, αλλά και από μερικά περσινά games ως Metal Edge αν θυμάμαι καλά. Σίγουρα ένας καλός μηχανικά παίκτης, αλλά με έλλειψη ομαδικότητας. Ελπίζω να δω καλύτερες εμφανίσεις στο μέλλον με τη νέα του ομάδα.
  4. Ο Dr Jekyl and Mr Hide VON. Ερχόμενος από ψηλές θέσεις του soloq west ladder περίμενα έναν mid laner που όχι μόνο θα αντικαθιστούσε επάξια τον Saulius, αλλά και θα έκανε τεράστια διαφορά στην μεσαία λωρίδα. Αν και στα δύο παιχνίδια τερμάτισε με highest damage, αυτό το feed to win performance ενάντια σε πιο έτοιμες ομάδες μπορεί να κοστίσει στους GRE, οπότε ελπίζω να δω πιο καλή σταθερή επίδοση στο μέλλον. Τα δάχτυλα υπάρχουν, αλλά το team mentality;
  5. Τέλος, θα επικεντρωθώ στον Piipousek που φαντάζει έξω από τα νερά του δυστυχώς. Πέρυσι ήταν ο φόβος και ο τρόμος των laners έχοντας 100% kill participation στα early game των Arsenal, αλλά φέτος βρίσκουμε τον συγκεκριμένο jungler το μόνο που να προσφέρει στο early game άσχημα matchup fights με τον αντίπαλο jungler, μέτριο warding και μια αμυδρή εμφάνιση σε lanes. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο ευθύνη του jungler, καθώς η ομάδα των Arsenal αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί από το laning phase της ομάδας. Ελπίζω τόσο στον παίχτη και στην ομάδα να βρούνε αυτό που έχασε η Arsenal από πέρυσι.

 

Ίσως λίγο πιο πολλά από την προηγούμενη φορά, αλλά σίγουρα η δεύτερη εβδομάδα φάνταζε πιο θεαματική και με την Tρίτη καθ’ οδόν, μένει να περιμένουμε τα derby που έρχονται. Καλό Πάσχα μέχρι τότε και τα λέμε σύντομα με περισσότερα στατιστικά και πράγματα προς μελέτη από το LGC.

Περισσότερα νέα για το League of Legends

Gamer since: 1983