Συνέντευξη Forg1ven στη Metrosport

«Κανένας δεν πρέπει να αψηφά και να παραμελεί την εκπαίδευση σε καμία βαθμίδα της»

«Κανένας δεν πρέπει να αψηφά και να παραμελεί την εκπαίδευση σε καμία βαθμίδα της»

O Κωνσταντίνος «FORG1VEN» Τζωρτζίου είναι ο πιο πετυχημένος Έλληνας παίκτης League of Legends. Πλέον αγωνίζεται στην ομάδα H2K ως AD Carry και με την εξαιρετική πορεία που κάνουν φέτος καταφέρανε και βρίσκονται στην κορυφή της Ευρώπης μαζί με τους G2 Esports . Ο Κωνσταντίνος μίλησε στην “Metrosport” για το LCS , για την ελληνική σκηνή αλλά και για την περιπέτεια που πέρασε στο στρατό.

Πόσο εύκολο είναι να είσαι σε μία ξένη χώρα , σε σχετικά μικρή ηλικία, και να πρέπει να δουλεύεις ταυτόχρονα πάνω σε μία σκηνή που σε παρακολουθεί τόσος κόσμος ;

Στην αρχή ήταν ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα. Είναι δύσκολο να προσαρμοστείς σε μία ξένη χώρα και παράλληλα να μένεις και με άλλους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα ακόμα και τώρα δυσκολεύομαι λίγο, αλλά προσπαθώ. Βέβαια όταν μπήκα ήμουνα 19-20 χρονών, τώρα είμαι 23 στα 24 και οπωσδήποτε πιο ώριμος.. Είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα συγκριτικά με το σπίτι σου. Ζεις μακριά από την οικογένεια σου. Πλέον είσαι υπεύθυνος του εαυτού σου.

Την πρώτη φορά που ανέβηκα στο stage ένιωσα έναν ηλεκτρισμό. Το να παίζεις μόνο σου είναι τελείως διαφορετικό συγκριτικά με το να παίζεις μπροστά σε ένα κοινό διαδικτυακό ή μη. . Πρέπει να κάνεις πάντα ότι καλύτερο μπορείς, γιατί εκεί κρίνεται η δουλειά σου .

Όταν πήρε το βραβείο MVP Spring Split 2015

Όταν πήρε το βραβείο MVP Spring Split 2015

Είχες σκεφτεί στο παρελθόν ότι θα μπορούσες να ζήσεις από τα παιχνίδια και μάλιστα να βγάζεις αρκετά καλά λεφτά; Πόσο εύκολο είναι να κρατήσεις ένα μέτρο μέσα σε όλο αυτό;

Η νοοτροπία μου γενικότερα με τα παιχνίδια είναι ότι δεν πρέπει να χαραμίζω τον χρόνο μου. Όλα τα πράγματα που κάνω θέλω να έχουν ένα νόημα .Δεν θα κάτσω να παίξω απλά για να παίξω ένα παιχνίδι, σκοπός είναι να γίνω καλύτερος.

Επίσης πάντα προσπαθούσα να έχω ένα μέτρο στην ζωή μου. Ο υπολογιστής είναι πολύ ωραίος, αλλά δεν παύει να είναι μία παράλληλη δεύτερη εικονική ζωή. Σε μικρότερες ηλικίες έχανα συχνά το μέτρο, αλλά το οικογενειακό και κοινωνικό μου περιβάλλον με βοηθούσαν να αντεπεξέλθω. Πλέον τώρα μπορώ να το ελέγξω.

Δεν ξεκίνησα με το σκεπτικό να γίνω επαγγελματίας. Εγώ απλά ήθελα να βελτιώνομαι συνέχεια. Το να γίνω επαγγελματίας προέκυψε στην πορεία.

Υπάρχουν παιδιά που θέλουν να γίνουν επαγγελματίες παίκτες και παραμελούν άλλες υποχρεώσεις. Γι αυτό τι έχεις να συμβουλέψεις αυτά τα παιδιά;

Κανένας δεν πρέπει να αψηφά και να παραμελεί την εκπαίδευση σε καμία βαθμίδα της .

Το να πει κάποιος ότι θα αφήσω τα πάντα ώστε να γίνω επαγγελματίας παίκτης είναι τελείως ουτοπικό και εκτός πραγματικότητας. Γενικότερα όσο είσαι μικρός δεν καταλαβαίνεις το κόστος του να θυσιάζεις πράγματα για κάτι που έχει πολύ μικρές πιθανότητες. Μεγαλώνοντας αναθεωρείς.

Το ότι έγινα επαγγελματίας παίκτης προέκυψε. Εγώ απλά ήθελα να είμαι καλός σε ένα παιχνίδι και να βελτιώνομαι συνεχώς. Πάντα η προτεραιότητα είναι η εκπαίδευση. Τώρα αν είσαι πολύ καλός και έχεις και ελεύθερο χρόνο χωρίς να τον στερείσαι από οπουδήποτε αλλού, τότε ναι , μπορείς να το κυνηγήσεις.

Γενικά η προτεραιότητα σε αυτές τις ηλικίες είναι η εκπαίδευση και όλα τα άλλα έπονται, κανείς δεν πρέπει να αψηφά την εκπαίδευση . Το να κυνηγάς να γίνεις επαγγελματίας παίκτης παραμελώντας όλα τα υπόλοιπα είναι ουτοπικό και κάτι τέτοιο υποτιμά και την νοημοσύνη του ανθρώπου.

Θα επέστρεφες στην Ελλάδα για έναν ελληνικό οργανισμό;

Μετά την πρώτη μου επαφή με το LCS επέστρεψα στην Ελλάδα για λογαριασμό των DD . Συνολικά κάναμε περίπου 51 νίκες και 3 ήττες. Το σενάριο να γυρίσω στην Ελλάδα είναι ρεαλιστικό. Θα μπορούσα να σπουδάσω κάτι ακόμα και να κάνω την πρακτική που δεν έκανα στην σχολή μου.

Η ελληνική σκηνή δεν έχει μέλλον. Ποτέ δεν είχε στην πραγματικότητα. Θα ήταν πολύ ωραίο το να παίξω ξανά στην πατρίδα μου με μία ελληνική ομάδα , αλλά αυτή τη στιγμή το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό. Δεν βρίσκω νόημα να αφήσω ομάδες του επιπέδου που είμαι τώρα για να παλέψω με μία Ελληνική ομάδα.

Σε μία τέτοια πρόταση θα έπαιζαν πολλά πράγματα ρόλο. θα μετρούσε το ποιοι παίκτες είναι διαθέσιμοι. Επίσης θα μετρούσε η εταιρία ή ο άνθρωπος που θα βρισκόταν από πίσω. Γιατί στην Ελλάδα και ειδικά στον συγκεκριμένο χώρο πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να βγάλουν κάτι χωρίς να δώσουν τίποτα. Θα ήταν ένα εγχείρημα που θα είχε πολλές παραμέτρους. Δεν ξέρω με σιγουριά τι θα έκανα αλλά θα το σκεφτόμουν αρκετά πριν δώσω μία απάντηση.

Πώς είδες την αποχώρηση του Φόρη «WarriorLady» Κλειώτη από την Eλληνική σκηνή;

Ο Φόρης πάντα είχε προοπτικές να γίνει ένας κορυφαίος παίκτης για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Νομίζω πως στο τέλος του 14 αρχές του 15 ίσως ήταν και ο καλύτερος Ευρωπαίος παίκτης στο Top. Από εκεί και πέρα ο ίδιος είχε αποφασίσει να κάνει πράγματα με Ελληνικό ρόστερ. Ήξερε το ρίσκο, καθώς καμία ελληνική ομάδα δεν έχει δείξει ότι μπορεί πραγματικά να διεκδικήσει μία θέση στο LCS. Δεν υπάρχουν και πολλοί παίκτες. Κάθε χρόνο βγαίνει ένας και κάποιες φορές και κανένας. Πάντα υπάρχουν παίκτες που θα λένε θέλω και προσπαθώ να κάνω κάποια πράγματα ,αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Πολλοί προσπαθούν αλλά υπάρχουν και κάποιοι που απλά δεν μπορούν, δεν έχουν τις δυνατότητες.

Ο Φόρης θα λείψει από την ελληνική σκηνή και σαν προσωπικότητα αλλά και σαν παίκτης. Επίσης ξέρει και ο ίδιος ότι θα δεχθεί hate, γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που το προωθούν.

Γενικά ο μέσος Έλληνας παίκτης έχει μία ανεξήγητη έπαρση. Μία τεράστια ιδέα για τον εαυτό του ότι αυτός είναι και κανείς άλλος.

Ασχολείσαι και με άλλα παιχνίδια εκτός του LOL, πώς τα συνδυάζεις και σε τι επίπεδο βρίσκεσαι εκεί;

Παλιότερα έπαιζα το 1,6 , από εκεί ξεκίνησα ουσιαστικά. Σε ένα διάλειμμα που έκανα από το LOL έπαιξα και το CS:GO. Είχα πάει global elite σε μικρό χρονικό διάστημα, περίπου 1 μήνα. Μετά το σταμάτησα,γιατί όταν παίζεις ένα παιχνίδι επαγγελματικά ,δεν υπάρχει λόγος να παίζεις και κάποιο άλλο . Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σου αποσπά την προσοχή. Αργότερα ξεκίνησα και Heroes Of The Storm σε ένα διάλειμμα που είχα και έφτασα rank 1. Ήμουν μέσα στους top 30 της Ευρώπης. Ποτέ όμως δεν παίζω όταν τρέχει το LCS. Εκεί πρέπει να είμαι 100% συγκεντρωμένος στο LOL. Πιστεύω πως είναι ανεύθυνο να αφιερώσεις χρόνο σε κάτι που μπορεί να σου στοιχίσει σε επίδοση στην δουλειά σου. Πάντως στα διαλείμματα από τα πρωταθλήματα το συστήνω ανεπιφύλακτα .Σε βοηθάει να αλλάξεις παραστάσεις.

Ποιο είναι το κλίμα στην ομάδα ;

Γενικά υπάρχει ένα καλό κλίμα στην ομάδα.. Βγαίνουμε έξω όταν δεν θα επηρεάσει το πρόγραμμα προπόνησης. Πηγαίνουμε για φαγητό, πάμε για ποτό. Τελευταία έχουμε ενθουσιαστεί με το korean barbecue. Όλα αυτά είναι ένας τρόπος να χαλαρώνεις και να δένεσαι περισσότερο με την ομάδα.

f4

Ήταν σοκαριστικό για μένα

Πώς βίωσες την όλη περιπέτεια με τον Ελληνικό στρατό;

Ήταν σοκαριστικό για μένα. Ξύπνησα και το πρώτο πράγμα που έμαθα ήταν ότι σε 10 μέρες παρουσιάζομαι και όλο αυτό 3-4 ώρες πριν το παιχνίδι. Σημείωσε πως δεν έπρεπε να χάσω την συγκέντρωσή μου, έπρεπε να παίξω όσο καλύτερα γίνεται.

Ήταν μια μέρα που δεν θα ξεχάσω στην ζωή μου, το timing που έγινε ήταν αποτρόπαιο. Εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις. Εγώ θέλω να κάνω ολόκληρη την θητεία μου και δεν σκοπεύω να πάρω απαλλαγή η οτιδήποτε τέτοιο. Θα παίξω το LCS. Από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα γίνει όταν επιστρέψω Ελλάδα. Πάντως προκειμένου να χάσω το παγκόσμιο καλύτερα να μην παίξω καν στα Play Off και να τελειώσω με τον στρατό μια ώρα νωρίτερα.

Τι θα κάνεις μετά τον στρατό, το έχεις σκεφτεί καθόλου;

Τώρα για μετά τον στρατό δεν έχω σκεφτεί τι θα κάνω.. Όσο μπορώ να προσφέρω στον συγκεκριμένο χώρο θα το κάνω είτε σαν παίκτης είτε από κάποιο άλλο πόστο (προπονητής, μάνατζερ). Έχω να κάνω και την πρακτική μου στην σχολή. Πραγματικά δεν ξέρω τι θα κάνω μετά τον στρατό και ό,τι και να πω τώρα λίγη σημασία έχει. Αυτό θα μπορώ να το αποφασίσω καλύτερα τότε.

f5

Με εξαίρεση την ομάδα σου, ποια ομάδα θεωρείς φαβορί για το LCS ;

Νομίζω πως το φαβορί είναι οι Vitality. Βέβαια να ξεκαθαρίσουμε πως στα Play Off τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά . Είναι άλλες οι συνθήκες και η πίεση που βιώνει ο κάθε παίκτης. Εκεί όλα μπορούν να συμβούν.

Πώς βλέπεις τον Έλληνα I Look Pretty στο challenger series;

Ο I Look Pretty κατέχει μια εξαιρετική θέση στο solo queue. Δείχνει ότι είναι σε θέση να αγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο. Έχει μία εξαιρετική ομάδα, αδιαμφισβήτητα την καλύτερη στο challenger series, και είναι και ο ίδιος σε πολύ καλό επίπεδο. Πιστεύω πως έχουν όλα τα προσόντα για να παίξουν στο LCS.

Ποια η άποψή σου για τα τουρνουά στην Ελλάδα;

Τα τουρνουά και τα event στην Ελλάδα είναι σαν τις ελληνικές ομάδες. Υπόσχονται πολλά και δεν κάνουν τίποτα. Αν η Riot ή οποιαδήποτε εταιρεία κάνει ένα τουρνουά στην Ελλάδα με 30-40 χιλιάδες κόσμο, θεωρώ δεδομένο ότι θα γίνει sold out με 5 ή 10 ευρώ εισιτήριο. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε ότι η Ελλάδα είναι η έβδομη χώρα στην Ευρώπη τόσο σε άτομα που παίζουνε LOL, όσο και σε άτομα που παρακολουθούν διαδικτυακά και όλα αυτά σε μία χώρα 10 εκατομμυρίων ανθρώπων. Τώρα τα τουρνουά στην Ελλάδα είναι μεγάλη ιστορία, είναι ειδική περίπτωση .Δεν ξέρεις αν θα πληρωθείς και πότε θα πληρωθείς.

Πηγή: Συνέντευξη του Forg1ven στην Metrosport και στον Σωτήρη Δριμζάκα. (Φύλλο 16/3/2016)

Περισσότερα νέα για το League of Legends

Gamer since: 1983