Ένα άρθρο του Άρη Παπανικολάου
Σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια (1/2/1991), ιδρύεται από δύο φίλους προγραμματιστές, τους Τζον Ρομέρο και Τζον Κάρμακ, η εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών id Software. Η id Software είναι η εταιρεία που εισήγαγε στον χώρο του gaming την έννοια-κατηγορία παιχνιδιών First Person Shooters (FPS) και αποτέλεσε τον θεμελιωτή του συγκεκριμένου είδους καθώς επίσης και αρωγό για την μετέπειτα εξέλιξη του 3D γραφικών στα games.
Οι δυο φίλοι προγραμματιστές οι οποίοι μέχρι το 1991 κατασκεύαζαν απλά arcade games για λογαριασμό της Softdisk (Εκδοτική Ηλεκτρονικών περιοδικών σε CD-Rom), την εγκαταλείπουν, και μαζί με τον graphics developer Άντριαν Κάρμακ και τον game designer Τομ Χολ ξεκινάνε την 1η Φεβρουαρίου του 1991 την εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών id Software. Πρώτο παιχνίδι της νεοσύστατης εταιρείας-ομάδας το Commander Keen. Στην ανάπτυξη του παιχνιδιού καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η εμπειρία των δυο Τζον που είχαν αποκτήσει πάνω τομέα προγραμματισμού του scrolling και των side scrollers games στο PC. Το Commander Keen εκτός από επιτυχημένο game αποτέλεσε και την ιδέα δημιουργίας μιας «κεντρικής μηχανή ανάπτυξης παιχνιδιών». Μια ιδέα ή ακόμα καλύτερα μια τεχνολογία που υιοθέτησαν και άλλοι κατασκευαστές παιχνιδιών για την ανάπτυξη των δικών τους games.
Βασισμένη στην νέα αυτή τεχνολογία, η id Software αναπτύσσει το 1992 τον «Πατριάρχη των FPS» το Wolfenstein 3D. To Wolfenstein 3D δεν ήταν το πρώτο game «πρώτου προσώπου», αλλά ήταν εκείνο που συνετέλεσε στην εξέλιξη,το μέλλον και την μετέπειτα φιλοσοφία στα video games. Πατέρας του Wolfenstein 3D, ο Τζον Κάρμακ κατάφερε με την ανάπτυξη του σε ηλικία μόλις 22 χρονών, να μπει στην λίστα των «TOP 100 Πρωτοπόρων κάτω των 35 ετών του MIT».
Η κεντρική μηχανή πάνω στην οποία δημιουργήθηκε το παιχνίδι ήταν η Catacomb 3D και χρησιμοποιούσε την τεχνική του Texture Mapping, μια τεχνική που έδινε στον gamer την ψευδοτρισδιάστατη αίσθηση του βάθους και της προοπτικής. Η ιδέα της ονομασίας της μηχανής προέκυψε από το ίδιο το σενάριο του παιχνιδιού στο οποίο ένας Αμερικάνος στρατιώτης προσπαθεί ν’αποδράσει μέσα από τις ναζιστικές κατακόμβες, έχοντας στην διάθεσή του μια ποικιλία όπλων για να αντιμετωπίσει τους Γερμανούς στρατιώτες που συναντάει στο πέρασμά του.
Το Wolfenstein 3D ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα της επιτυχίας της id Software καθώς το διαδέχθηκαν οι επόμενες επιτυχίες το DOOM(1993) και Quake(1996).
To DOOM κυκλοφόρησε από στις 10 Δεκεμβρίου 1993 και παρότι δημιούργησε αμφιλεγόμενες απόψεις και μια gaming υποκουλτούρα, λόγω της βιαιότητας που περιείχε και απαγορεύτηκε σ’ ορισμένες χώρες, αποτέλεσε τίτλο-σταθμό και καθόρισε την βάση στα First Person Shooters games. Ήταν η εξέλιξη του Wolfenstein 3D, είχε και αυτό μια ψευδοτρισδιάστατη απεικόνιση όπως ο προκάτοχός του, με την διαφορά ότι η δράση ήταν πολύ πιο γρήγορη, η πολυπλοκότητα του ήταν αισθητή με κλειδιά, δαιδαλώδεις πίστες, καλύτερα power-ups και όπλα εκθειάζοντας περισσότερο τον arcade χαρακτήρα του παιχνιδιού.
Η κεντρική μηχανή του, η DOOM engine, εκμεταλλευόταν τις πρώιμες 3D κάρτες γραφικών των PC παρότι το παιχνίδι σχεδιάστηκε πάνω στον υπολογιστή στου Στηβ Τζομπς, NeXT και μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο DOS των PC. Βασικός σχεδιαστής του, ο Τζον Ρομέρο, εισήγαγε με το παιχνίδι του, τους 2 βασικούς τύπους multiplayer gaming, τον Συνεργατικό (Cooperative) και τον ανταγωνιστικό (deathmatch).
To DOOM έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία της id Software και εισήγαγε μια νέα φιλοσοφία στα videogames που ακολούθησαν και άλλοι κατασκευαστές, την Doom-Clone FPS. Το 1997 η id Software «άνοιξε» των πηγαίο κώδικα της DOOM Engine (υπό την άδεια GPL) και έδωσε στο ευρύ κοινό την δυνατότητα να σχεδιαστούν νέες πίστες, modifications άλλα και να αναπτυχθούν νέα παιχνίδια από τρίτους κατασκευαστές.
To DOOM ήταν κατά την ταπεινή μου άποψη ο θεμέλιος λίθος των σημερινών FPS αλλά και των e-sports FPS εφόσον gaming φιλοσοφία του ακολουθείται μέχρι σήμερα.
Η επιτυχία της id Software θα συνεχιστεί με την σειρά Quake που θα καθορίσει την εξέλιξη των καρτών γραφικών στο PC καθώς θα είναι εξολοκλήρου 3D game και λόγω των απαιτήσεων του στον χειρισμό και την κίνηση των τρισδιάστατων γραφικών θα αποτελέσει σημείο benchmark για τις κάρτες γραφικών επόμενης γενιάς. Άλλα games που θα φέρουν κέρδη στην id Software είναι οι γνώστες σειρές FPS Heretic και Hexen.
Η id Software από το 2009 μέχρι και σήμερα υπάγεται στον όμιλο της Zenimax Media της γνωστής μας Bethesda Game Studios.
Social Media
18.202 Likes
582 Followers
3.940 Subscribers
2.114 Followers
3.386 Followers