Η AMD ανανεώνει την αρχιτεκτονική των επεξεργαστών της

Δυο νέες αρχιτεκτονικές από την AMD «Excavator» και «Zen» ήρθαν στο φως

Platform
 

Δυο νέες αρχιτεκτονικές από την AMD «Excavator» και «Zen» ήρθαν στο φως

Έχουν ακουστεί πολλά για το νέο upgrade που πρόκειται να βγάλει η AMD. Ο λόγος, φυσικά, για το νέο socket της εταιρίας, με κωδική ονομασία AM4, με τις πρώτες μητρικές να αναμένεται να κυκλοφορήσουν τον Μάρτιο του 2016.

Αυτό που κάνει το νέο socket ιδιαίτερα ελκυστικό, είναι πως πρόκειται να είναι συμβατές μαζί του και οι 2 νέες αρχιτεκτονικές της εταιρίας . Η «Excavator» αρχιτεκτονική αποτελεί ένα μικρό update για τους «bulldozer» που κυκλοφορούν αυτοί την στιγμή. Όμως, σύμφωνα, με την AMD, το μεγάλο update θα είναι οι επεξεργαστές με «Zen» αρχιτεκτονική χωρίς να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες περί αυτού . Ένα ακόμα αξιομνημόνευτο γεγονός, είναι πως πλέον και οι multicore CPUs άλλα και οι APUs θα έχουν κοινό socket το AM4.

AMD

Κάποιοι από τους νέους APUs, που φημολογείται, πως θα κυκλοφορήσουν πρώτοι για το νέο socket είναι οι «Bristol Ridge»,οι οποίοι έρχονται να αναβαθμίσουν τους «Carrizo» APUs και θα έχουν υποστήριξη για DDR4 αλλά και DDR3 . Σύμφωνα με τις φήμες, οι «Bristol Ridge» πρόκειται να έχουν 4 πυρήνες και TDP που δεν ξεπερνά τα 65 Watts . Επιπλέον, υπάρχει έντονη φημολογία πως θα δούμε και τους πρώτους AMD Zen επεξεργαστές με επιδόσεις αντάξιες των Intel Skylake!AMD

AMD

Φυσικά κάτι τέτοιο μένει να επαληθευτεί καθώς η AMD δεν έχει ανακοινώσει κάτι επίσημα ακόμα.

Πείτε μας την γνώμη σας θα αγοράζατε τους Zen CPUs;