Η Autodesk κυκλοφορεί σύντομα τη δική της Game Engine

Η Unity, η Unreal, και άλλες engines θα έρθουν σύντομα αντιμέτωπες με το νέο ανταγωνιστή

Η Unity, η Unreal, και άλλες engines θα έρθουν σύντομα αντιμέτωπες με το νέο ανταγωνιστή τους, τη Stingray της Autodesk

adesk-stingray

Αν παίζετε βιντεοπαιχνίδια, πιθανώς έχετε δει τα αποτελέσματα των εργασιών της Autodesk. Η Autodesk κατέχει τα modelling software Maya και 3D Max, τη rendering engine Scaleform, και μια ποικιλία από εργαλεία animation και δημιουργίας διαφόρων textures. Όμως, ο πυρήνας του παιχνιδιού δημιουργείται σε engines όπως η Unity ή η Unreal, οι οποίες έχουν περάσει χρόνια προσελκύοντας τους developers με τις χαμηλές τιμές και τα προσιτά εργαλεία που προσφέρουν. Στις 19 Αυγούστου, όμως, θα βρεθούν αντιμέτωπες με την engine της Autodesk, Stingray.

l_ZKwipCRWTSS41rkXcUwj

Η Stingray ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο, αλλά τεχνικά υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια ως μια μηχανή που ονομάζεται Bitsquid, την οποία απέκτησε η Autodesk το 2014. Η Bitsquid είναι πίσω από πολλά παιχνίδια, συμπεριλαμβανουμένου του χαoτικού cooperative shooter με όνομα Helldivers. Ο πυρήνας της Bitsquid δεν αλλάζει ιδιαίτερα, λέει ο επικεφαλής των παιχνιδιών της Autodesk, Frank Delise. Αλλά μεταξύ άλλων, χρησιμοποιεί διαφορετικό interface και είναι πιο στενά συνδεδεμένη με τα υπόλοιπα εργαλεία σχεδιασμού της Autodesk. «Μας άρεσε πολύ το να διαχωρίζεται η engine από το interface του χρήστη, έτσι ώστε να μπορούμε να φτιάχνουμε εκδόσεις αυτής της τεχνολογίας με βάση τις ανάγκες του κάθε η χρήστη», λέει ο Delise. Είναι δύσκολο να κρίνουμε πόσο ωραία θα φαίνονται τα παιχνίδια στην Stingray engine – πράγμα το οποίο αποτελεί το σημαντικό test για οποιαδήποτε engine – αλλά τα screenshots δε φαίνονται και άσχημα.

Η θεωρία αυτής της engine είναι ότι, ενώ μπορεί να μην είναι εύκολο να μάθει κάποιος τις λεπτότερες λειτουργίες της, οποιοσδήποτε σε μια ομάδα developing ενός παιχνιδιού – όπως ένας καλλιτέχνης, ένας animator, ή σχεδιαστής texture – θα πρέπει να είναι σε θέση να δει σε προεπισκόπηση το έργο του απλά και σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, ειδικά όταν η Autodesk κατέχει κάθε βήμα της διαδικασίας. Φτιάξτε ή τροποποιήστε ένα χαρακτήρα στο Maya, για παράδειγμα, και μπορεί (σε ένα ελεγχόμενο demo, τουλάχιστον) να εμφανιστεί σχεδόν αμέσως στον Stingray editor. Υπάρχει επίσης ένα visual, drag-and-drop εργαλείο προγραμματισμού για την εκτέλεση απλών εργασιών χωρίς την εκμάθηση της γλώσσας scripting Lua που χρησιμοποιεί η Stingray.

Apartment_Screenshots3.0

«Αν είστε ένας προγραμματιστής ΑΑΑ κλάσης, αυτό που θα κάνετε είναι να αγοράσετε 3D εργαλεία, και στη συνέχεια να αγοράσετε άλλα εργαλεία που χρειάζεστε ή να τα φτιάξετε οι ίδιοι. Στη συνέχεια μπορείτε είτε να αγοράσετε μια game engine ή να φτιάξετε τη δική σας engine, και μετάνα βάλετε τις ομάδες σας να τα προσαρμόσουν όλα αυτά στα δεδομένα της engine», λέει ο Adams. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε περισσότερα και να ξεπεράσουμε τα τωρινά δεδομένα». Η Autodesk προωθεί επίσης το Creative Market, το οποίο απέκτησε πέρυσι, ως ένα μέρος για τους προγραμματιστές για να αγοράζουν και να πωλούν μοντέλα ή άλλα game assets.»

Μία από τις πιο προφανείς διαφορές μεταξύ της Stingray και των ανταγωνιστών της είναι ότι το ευρύ κοινό δεν μπορεί να την πάρει δωρεάν. Όπως συμβαίνει και με τα άλλα προϊόντα της, η Autodesk πωλεί συνδρομές για Stingray. Η «βασική» υποστήριξη κοστίζει $30 το μήνα, με εκπτώσεις για συνδρομή μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος και δωρεάν επιλογή για τους φοιτητές. Η Unity, αντίθετα, προσφέρει το βασικό editor και την engine δωρεάν, με μηνιαία συνδρομή $75, ομαδικές άδειες και επιπλέον παροχές. Η Epic χρεώνει ένα 5% των δικαιωμάτων για Unreal Engine 4 παιχνίδια που βγάζουν περισσότερα από $ 3.000 ανά τρίμηνο. «Το δωρεάν είναι πάντα περίεργο. Το προτιμώ έτσι γιατί είναι πιο απλό.» λέει ο Adams. «Δε χρειάζεται να ανησυχείτε ότι ξαφνικά θα χρωστάτε ένα σωρό χρήματα σε κάποιον άλλον με το που το παιχνίδι σας κυκλοφορήσει». Σημειώνει επίσης ότι η Stingray θα συμπεριληφθεί στη συνδρομή για το lightweight Maya LT αργότερα αυτό το έτος. Και πάλι όμως, αυτό αφορά κυρίως προγραμματιστές που είναι πιο κοντά στην επαγγελματική πλευρά των πραγμάτων, όχι σε ανθρώπους που μαθαίνουν για πρώτη φορά πώς να φτιάχνουν παιχνίδια.

Autodesk-Stingray-Apartment-Example

Η εύκολη πρόσβαση σε engines όπως η Unity βοήθησαν να γίνει ο υψηλής ποιότητας σχεδιασμός του παιχνιδιού προσιτός σε περισσότερους προγραμματιστές, χαμηλώνοντας τον πήχη για την είσοδο στο game developing για τα τρέχοντα indie και mobile παιχνίδια που κάνουν την έκρηξή τους. Η πραγματική αντοχή της Stingray θα φανεί στην πορεία, αλλά αν μη τι άλλο, αυξάνει τον ανταγωνισμό στο πεδίο του developing.

Πηγή: The Verge Gaming

Beep Bloop Blop Bleep Bloop.