Η τέχνη του να φταίνε πάντα οι άλλοι!

Είναι πιο εύκολο να φταίει κάποιος άλλος όταν κάτι πάει στραβά, μήπως ήρθε καιρός να αλλάξουμε νοοτροπία;

Είναι πιο εύκολο να φταίει κάποιος άλλος όταν κάτι πάει στραβά, μήπως ήρθε καιρός να αλλάξουμε νοοτροπία;


responsibility

Ήμουν σε ένα λεωφορείο πριν λίγο καιρό και λίγο πριν κατέβω έβγαλα τα ακουστικά το πρώτο πράγμα που άκουσα ήταν ένα παλικάρι να λέει: «Δεν φταίω εγώ που είμαι Bronze III». Οι γνώσεις μου πάνω στην κβαντική φυσική (και το γεγονός πως παίζω πολλά χρόνια ίσως) με βοήθησαν να καταλάβω πως μιλούσε για μια κατηγορία στο League of Legends.

Το άρθρο αυτό δεν έχει να κάνει με το παιχνίδι της Riot ούτε με το παλικάρι στο λεωφορείο. Έχει να κάνει με την λογική του «για ότι κακό συμβαίνει φταίει κάποιος άλλος». Η… ευθυνοφοβία η οποία έχει γίνει μάστιγα στις μέρες μας, είναι must αν είσαι gamer και αποφεύγεις την αυτοκριτική.

Ο καθένας βρίσκεται εκεί που του αξίζει

Ο παραπάνω κανόνας ισχύει μόνο για τα games, να το ξεκαθαρίσουμε. Αν είσαι rank 24 στο Hearthstone, αν είσαι Bronze IV στο Lol, αν είσαι χαμηλά σε κάποιο άλλο game δεν φταίει καμία διαγαλαξιακή συνομωσία, δεν φταίνε τα αρκουδάκια της αγάπης και σε καμία περίπτωση δεν φταίει το mouse. H ευθύνη αγαπητέ αναγνώστη-gamer πέφτει σε εσένα.

Aν το σύστημα ήταν άδικο τότε δεν θα υπήρχε κανείς στα κορυφαία division του εκάστοτε παιχνιδιού. Εν ολίγοις όσο σκληρό και να ακουστεί: Ίσως δεν είσαι τόσο καλός όσο θες να πιστεύεις. Και αυτό δεν είναι κακό γιατί στο τέλος της μέρας είναι απλά ένα παιχνίδι που φτιάχτηκε για να σε ψυχαγωγεί. Kαι αυτό δεν είναι απλά μια θεωρία. Μετά από 4 χρόνια στο League of Legends δεν έχω δει Bronze παίκτη που να βρίσκεται στο τελευταίο division χωρίς λόγο.

Όλοι – και το τονίζω όλοι – έκαναν κάποιο πολύ σοβαρό λάθος το οποίο προφανώς δεν μπορούσαν να εντοπίσουν. Και αφού δεν το έβλεπαν κατέληγαν στο εύκολο συμπέρασμα:

Φταίνε οι άλλοι

Εν μέρει αυτό είναι σωστό. Ναι φταίνε, για τη θέση την οποία έχουν! Για την δική σου θέση φταις εσύ. Αυτή η λογική όχι απλά δεν σε κάνει καλύτερο, αλλά το ακριβώς ανάποδο. Αν σε κάθε ήττα δεν μπορείς να δεις τα δικά σου λάθη, τότε σημαίνει πως δεν κάνεις κάτι να τα διορθώσεις. Εφόσον δεν κάνεις κάτι για να τα διορθώσεις θα ξανασυμβούν, δεν θα βελτιωθείς και η ήττα θα ξαναέρθει. Και όλο αυτό θα συνεχίσει να γίνεται μέχρι να αλλάξεις νοοτροπία.

Εχθρός του καλού το καλύτερο

Αυτό ισχύει παντού: στο αγαπημένο σου παιχνίδι, στη δουλειά, στον αθλητισμό κτλ. Δούλεψε και γίνε καλύτερος απ’ ότι είσαι. Αφού βελτιωθείς αρκετά, δούλεψε κι άλλο και γίνε ακόμα καλύτερος. Μόνο έτσι θα πάρεις αυτό που θες. Δείτε την εξαιρετική ταινία «Whiplash» και θα με θυμηθείτε.

Καλή εβδομάδα

Δημήτρης