Συνέντευξη με τους VGTales

Οι VideogameTales (VGT) είναι ένα gaming κανάλι στο YouTube, με αρκετά ποιοτικό περιεχόμενο

Οι VideogameTales (VGT) είναι ένα gaming κανάλι στο YouTube, με αρκετά ποιοτικό περιεχόμενο

photo

Το κανάλι διατηρεί και διαχειρίζεται ο gfantom ή αλλιώς Γιώργος, με τους Magichoom, Sismalucha, Stavg, και Alexkip να είναι τα μόνιμα μέλη της ομάδας των VGTales ενώ ανά διαστήματα έχουν κάνει την εμφάνιση τους κι άλλα μέλη. Λόγω επαγγέλματος (σκηνοθέτης) ο Γιώργος έχει γνώσεις στα οπτικοακουστικά (editing, φωτισμοί κτλ) οπότε από τα δικά του χέρια περνούν όλα τα videos του καναλιού. Το χιούμορ και το καλό περιεχόμενο έχουν προσελκύσει ένα μεγάλο διαδικτυακό κοινό, ενώ η αγάπη και η παρέα που έχει δημιουργηθεί μέσα από το κανάλι τους κάνει να διαφέρουν.

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον gfantom και να των ρωτήσουμε μερικά πράγματα για τους Vgtales.

Πως ξεκίνησε το κανάλι;

Γιώργος : “Μαζί με το παλιό μέλος του καναλιού, τον Amazing Chris, βλέπαμε πάρα πολλά videos του James Rolf (AVGN – Angry VideoGame Nerd) ο οποίος έκανε in-character retro reviews με μπόλικο χιούμορ. Θέλαμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο στα Ελληνικά αλλά οι συνθήκες (χρόνος, δουλειά) δεν το επέτρεπαν. Όταν μείναμε και οι δύο άνεργοι το 2013, ήταν η κατάλληλη στιγμή για τα Duels, την πρώτη εκπομπή του καναλιού. Υπήρξε και πρότερη προσπάθεια το 2011 αλλά οι συνθήκες όπως είπα δεν ήταν οι κατάλληλες. Στο μεταξύ είχα αρχίσει να παρακολουθώ let’s players όπως ο Etho, o Zisteau, o Bdoubleo100 και ο Vechs και αγάπησα τον Mindcrack (Minecraft Server) , οπότε ήρθαν και σχετικά γρήγορα και τα let’s plays στο κανάλι. Κάπου εκεί άρχισα να ανακαλύπτω και Έλληνες youtubers και τα υπόλοιπα είναι πια ιστορία!

Πως βοήθησαν το κανάλι οι αλλαγές που έγιναν;

Κάτι που ίσως δε ξέρουν πολλοί είναι ότι το minecraft δεν ήταν η πρώτη σειρά let’s play στο κανάλι. Ήταν το Portal 2. Το minecraft ήρθε σα φυσική εξέλιξη όταν ένοιωσα ότι μπορώ να βγάλω κάτι αξιόλογο που να θέλει κάποιος να το δει. Πάρα πολλοί (ίσως οι περισσότεροι) με έμαθαν από τον HackyPixelz και τον CaptainPanez και ξεχνούν το συνεργατικό video που είχαμε κάνει με τους Gramers ας πούμε (που δεν ήταν minecraft). Δεν έχω κάτι με το game, ούτε με τα κανάλια που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό αλλά κανένας από αυτούς που ανέφερα δε κάνει μόνο mc videos. Έτσι κι εγώ! Απλά υπήρξε μια χρονική περίοδος που όλοι ζητούσαν minecraft κι εκεί κάπου μπήκε το “πρέπει” στο κανάλι. Πρέπει να γράψω minecraft, πρέπει να γράψω zeroland. Δε σου κρύβω ότι σαν άνθρωπος με τα “πρέπει” δεν τα πάω καλά και ζορίστηκα. Σκέφτηκα μάλιστα να σταματήσω το κανάλι καθώς είχα χάσει τη χαρά και τη δημιουργικότητα του να κάνεις video, του να παίζεις για εσένα. Αλλά επειδή είμαι και άνθρωπος που αρέσκεται στα “θέλω” κι όχι στα “πρέπει” πάρα πολύ γρήγορα κατάλαβα ότι youtube κάνω επειδή το γουστάρω, κι όχι επειδή “πρέπει”. Οπότε αποφάσισα να ρίξω ξανά χρόνο και δημιουργικότητα σε όλα τα games, αναλόγως με τη διάθεση και την όρεξη που έχω. Οπότε χωρίς πρόγραμμα πια, βγάζω πάλι σχεδόν κάθε μέρα videos με το game που θέλω εκείνη τη στιγμή, και minecraft (γέλια). Σιγά σιγά το κανάλι θα ξαναβρεί το δρόμο του.

Γιατί το κανάλι σου σχετίζεται με videogames;

Είναι το χόμπι μου. Ήταν μονόδρομος για εμένα να ασχοληθώ με το gaming στο youtube. Μου θυμίζει αυτό που κάναμε πιτσιρικάδες όταν και δεν είχαμε λεφτά για να έχουμε κονσόλες ή υπολογιστή. Νοικιάζαμε μια κονσόλα και games, μαζευόμασταν όλοι σε ένα σαλόνι, ένας έπαιζε κι οι άλλοι σχολιάζαμε, δίναμε οδηγίες, γκρινιάζαμε, κοροϊδεύαμε! Αυτό το backseatgaming είναι που γίνεται πλέον στο ψηφιακό σαλόνι που λέγετε youtube και twitch. Έχω εμπειρίες κι από ραδιόφωνο και τηλεόραση και μπορώ να σου πω ότι το feedback που παίρνει κάποιος από youtube και twitch δε συγκρίνεται με τίποτα άλλο. Επίσης, δε θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο στο youtube. Ναι μπορεί να δουν οι viewers και κάτι κωμικό αλλά μόνο αν είναι του χαρακτήρα μου. Δεν έχω προσωπείο στο ίντερνετ, ότι βλέπεις είμαι. Δεν είμαι troll, φτηνό χιούμορ. Έχει άλλους που το κάνουν καλύτερα αυτό.

Τι είναι τα videogames για εσένα;

Πέρα από το χόμπι μου που είπαμε και νωρίτερα, είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι τα games είναι μια σύγχρονη μορφή τέχνης. Και ως άνθρωπος που ασχολείται επαγγελματικά με την τέχνη, μπορώ να σου πω ότι τα games έχουν να σου προσφέρουν πολλά. Η αφηγηματική ικανότητα που έχουν μερικά είδη είναι ίσως καλύτερη κι από του κινηματογράφου κι αυτό γιατί βάζει μέσα την διαδραστικότητα, τον παίκτη. Γι’ αυτό και δε θα με δεις να παίζω mmorpg games ή open world πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως το minecraft που έχει μέσα την δημιουργικότητα. Η δική μου η γενιά έφαγε πολύ δούλεμα για το “καλά ρε, αυτά είναι για παιδάκια” και ζητώ συγγνώμη από τις νεαρότερες ηλικίες αλλά χαίρομαι πάρα πολύ που πλέον αυτό δεν ισχύει.

Το πρώτο videogame που έπαιξες;

Δε μπορώ να πω με σιγουριά. Με γυρίζεις πίσω στο 1988-89 που ήμουν 4-5 χρονών. Νομίζω ήταν ένας Amstard CPC464 και είμαι σίγουρος ότι το 99% των αναγνωστών δεν έχει ιδέα σε τι αναφέρομαι τώρα! Ήταν μια πράσινη οθόνη CRT με πληκτρολόγιο με δίπλα υποδοχή για κασέτα, όχι κάρτα, κασέτα ήχου μαγνητική, στον οποίο προγραμμάτιζε τα games ο πατέρας μου σε basic (γλώσσα προγραμματισμού) και αποθηκευόταν στην κασέτα. Το πρώτο game λοιπόν, που δε θυμάμαι το όνομα του, είχες ένα μωρό που είχε πέσει από αεροπλάνο σε μια ζούγκλα και πετούσες καρύδες στους αντιπάλους (γέλια)! Στα “σύγχρονα” νομίζω ήταν το πρώτο gameboy, πάλι με πράσινη οθόνη (γέλια). Ναι, δεν είχαμε και πολύ χρώμα τότε στα games! Θυμάμαι να παίζω πολύ tetris.

Το minecraft παίζει ουσιαστικό ρόλο στο κανάλι σου. Εσύ τι πιστεύεις για αυτό το παιχνίδι;

Κοίτα αυτό που κατάφερε ο Notch (ο δημιουργός του game) να κάνει είναι πρωτόγνωρο για την indie (και όχι μόνο) σκηνή είναι απίστευτο επίτευγμα. Κατάφερε με ένα game, που δε μοιάζει με άλλα, να

κερδίσει εκατομμύρια παίκτες από όλο τον κόσμο, να επαναπροσδιορίσει την ελευθερία και τη δημιουργικότητα στα games και να βάλει το χεράκι του στην άνοδο του gaming youtube παγκοσμίως (γιατί χρονικά συνέπεσαν). Έχει κατηγορηθεί από πολλούς, κυρίως hardcore gamers, ότι είναι για παιδάκια και θα διαφωνήσω μαζί τους. Πάντα θα έχεις να κάνεις κάτι στο minecraft, είναι από τα παιχνίδια που αντέχουν στο χρόνο και αυτό σχεδόν πάντα είναι ένδειξη ενός καλού παιχνιδιού.

Τι είναι ο Zeroland και τι ο PDC; Επίσης, κάτι έγινε τελευταία στον Zeroland. Θέλεις να μας μιλήσεις γι’ αυτό;

Ναι, αν και είναι πολύ φρέσκο κι ακόμη καλά καλά δεν το έχουμε αντιληφθεί αλλά θα προσπαθήσω να σου δώσω μια εικόνα. Δεχτήκαμε πολλές κριτικές για τη δεύτερη season του Zeroland. Γι’ αυτούς που μπήκαν, για τα videos τους, για τα videos μας.. κτλ. Βασικά τρώγαμε γκρίνια τόσο για το inactivity μερικών, όσο και για τη συμπεριφορά άλλων. Έτσι αποφασίσαμε αντί να τον διαλύσουμε και να τραβήξει ο καθένας τον δρόμο του, να μικρύνει η παρέα και να επιστρέψει ο σέρβερ στις ρίζες του. Σε όλα αυτά δηλαδή που έκαναν τον κόσμο να τον αγαπήσει, γιατί για multiplayer server για youtubers/streamers μιλάμε τόση ώρα. Το κοινό είναι απαιτητικό και έξυπνο και καταλαβαίνει πότε κάτι πάει στραβά. Έπρεπε λοιπόν να αλλάξουμε κάτι. Αυτό δε σημαίνει ότι μαλώσαμε ή κάτι άλλο με τα παιδιά που έφυγαν, ίσα ίσα. Σχεδόν με όλους κρατάμε επαφή και θα κάνουμε και videos μαζί. Απλώς ο server θα μικρύνει λίγο αλλά θα προσφέρει στο κοινό του το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τολμώ να πω ότι θα δουν πράγματα στον server που δεν έχουν ξαναδεί στο Ελληνικό youtube!

Ο Planet Dreamcraft (PDC) από την άλλη ξεκίνησε ως sub-server, δηλαδή ως ένα μέσο επιβράβευσης προς τους subscribers μας και του baze (Hellenic gaming) στο twitch. Πήγε πάρα πολύ καλά και ζητούσε κόσμος να μπει που δεν είναι σε θέση να δίνει 5 Δολάρια κάθε μήνα για subscribe και θα προτιμούσε να είναι με 5 ευρώ είσοδος όπως σε όλους τους servers, οπότε αυτό είναι απολύτως κατανοητό από μεριάς μας και θα το κάνουμε πράξη πολύ σύντομα. Χωρίς φυσικά να ξεχνάμε όλους τους subscribers που μας στήριξαν στο εγχείρημα αυτό, οπότε πλέον έστω και μία φορά να έχει κάνει κάποιος subscribe από τα Χριστούγεννα είναι πλέον στο whitelist χωρίς να κάνει τίποτα άλλο. Μέσα στο server θα βρουν φυσικά vanilla minecraft, economy, skypvp, skyblock και άλλα πράγματα που ετοιμάζουμε και θα προστίθενται ανά διαστήματα.

Τι είναι για εσένα το Youtube;

Εκτός από όλα αυτά που είπαμε νωρίτερα, είναι ψυχαγωγία, προβληματισμός, διάλογος και καθημερινή επαφή με ανθρώπους. Το κυριότερο, με κάνει να περνάω καλά!

Πιστεύεις ότι θα εξελιχθεί το Youtube στην Ελλάδα;

Είδα πολύ καινούργιο κόσμο να μπαίνει στο Youtube και αυτό είναι ευχάριστο. Ναι, πιστεύω ότι θα εξελιχτεί. Μάλιστα πιστεύω ότι υπάρχει και ώριμος κόσμος ο οποίος έρχεται. Υπάρχει και η άλλη πλευρά βέβαια στο Youtube, δηλαδή καφρίλες και κολλημένοι άνθρωποι. Να είσαι ο εαυτός σου είναι βασικό. Η εξέλιξη θα έρθει από τα παιδιά με καλό υλικό. Αλλά αυτό αντισταθμίζεται από ανθρώπους κάθε ηλικίας που αμαυρώνουν το σύνολο του χώρου. Αν ένας γονιός δει το παιδί του να βλέπει βίντεο με βρισιές και νεκρολαγνείες, τι θα κάνει; Τι θα πει; Δε θα του το κλείσει το internet

για αρκετό καιρό; Και θα έχει και δίκιο στην τελική γιατί ποιος θέλει το παιδί του να βλέπει σκουπίδια; Θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει μια σύγκρουση μεταξύ του ποιοτικού περιεχομένου και της σαβούρας και να υπάρξει ένας αυτοέλεγχος του community από το ίδιο το community, όχι από άσχετους ανθρώπους όπως συνηθίζεται δυστυχώς στη χώρα μας. Η άλλη εξέλιξη είναι η χρηματική. Ναι, εντάξει δεν το κάνουμε για τα λεφτά, αλλά όταν χαλάς προσωπικό χρόνο και ρεύμα για να βγάλεις βίντεο, περιμένεις να μπορεί να στηρίξει το Youtube. H Ελλάδα είναι σε πίσω και σε αυτό. Η γενιά μου και η γενιά σου δεν βλέπουν πια τηλεόραση, όταν το καταλάβουν οι διαφημιστικές θα στραφούν στο Youtube και το Twitch κι αυτό θα δώσει σίγουρα μεγαλύτερο κίνητρο για πολλούς για να ασχοληθούν ή για αυτούς που ασχολούνται ήδη κίνητρο να ασχοληθούν παραπάνω και ίσως να βγάλουν και πιο ποιοτικό ενδεχομένως υλικό. Αλλά άμεσα δεν το βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο.
Digital-Universe-2015-43-1024x681

Η άποψη σου για το Ελληνικό Gaming Community;

Όπως ανέφερα πριν, θεωρώ τα videogames μορφή τέχνης και ως τέτοια είναι πολύ πρόσφατη. Το θέατρο, ο κινηματογράφος, τα comics αριθμούν ήδη πολλά χρόνια ως τέχνες και ο κόσμος που ασχολείται με αυτά τα είδη έχει ωριμάσει αρκετά, τόσο αυτοί που παράγουν υλικό, όσο και αυτοί που παρακολουθούν. Όταν όλες αυτές οι τέχνες είχαν πρωτοεμφανισθεί έφαγαν τη χειρότερη κριτική από την κοινωνία κι όμως με την πάροδο του χρόνου άλλαξαν τα πράγματα. Έτσι και τα videogames και κατ’ επέκταση οι δημιουργοί και το κοινό τους. Οπότε είμαστε το πιο φρέσκο κοινό στην πιο φρέσκια μορφή τέχνης. Βάλε μέσα σ’ αυτό και τη νοοτροπία του Έλληνα και γίνεται εκρηκτικό το μείγμα.

Το κακό είναι ότι στερούμαστε παιδείας. Όταν βλέπεις τον άλλο να γίνεται η Ανίτα Πάνια, trush-tv δηλαδή, του Ελληνικού youtube και ο άλλος να το βλέπει και να πανηγυρίζει ως οπαδός ομάδας που παίζει ιντερνετικό, λεκτικό ξύλο τότε κάτι δε πάει καλά. Κι όταν βλέπεις ότι δεν είναι μόνο οι δέκτες τέτοιας νοοτροπίας αλλά και οι πομποί τότε είναι νοσηρή η κατάσταση. Ξαναλέω, αν δε θέσουμε εμείς ως community κάποια standarts και να έχουμε αυτοέλεγχο, τότε μπορεί να βρεθουμε σε κάνα δελτίο ειδήσεων στην τηλεόραση που μόνο στόχο έχει να τρομοκρατεί γονείς. Κι άντε μετά να πείσεις ότι δεν είσαι ελέφαντας κι ότι δεν είσαι το ίδιο μ’ αυτά τα σκουπίδια του Ελληνικού youtube και twitch.

Όπως καταλαβαίνεις δεν έχω και την καλύτερη άποψη για το Ελληνικό gaming community (γέλια).

Και κάπως έτσι κλείσαμε την κουβέντα μας με μια όμορφη ιστορία

Ήμουνα σε κάτι γυρίσματα από ένα μουσικό videoclip και χρειαζόμασταν airsoft εξοπλισμό, οπότε παίρνω τηλέφωνο ένα φιλαράκι να δανειστώ τα δικά του αλλά τα είχε ήδη δώσει αλλού. Μου δίνει λοιπόν το τηλέφωνο ενός Δημήτρη να πάω να τα πάρω από αυτόν. Καλώ τον αριθμό, γνώριμη φωνή. Τόσο γνώριμη λες και μιλούσα σε κολλητό μου. Λέει λοιπόν ο Δημήτρης, όχι δε τα χρειάζομαι απλά δε μπορώ να φύγω τώρα από το σπίτι και μένω Περαία (Θεσ/νικη). Ξεκινάω λοιπόν να πάω στην άλλη μεριά της πόλης, καμιά ώρα με το αμάξι και σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ ποιος είναι αυτός ο Δημήτρης που μου είναι τόσο γνώριμη η φωνή του. Φτάνω και ξαναπαίρνω για οδηγίες για το σπίτι. Ξανά γνώριμη η φωνή και να μη θυμάμαι από που τον ξέρω. Αρχίζω και τρελαίνομαι. Να λέω δε μπορεί, κάπου τον ξέρω! Φτάνω λοιπόν, τον βλέπω να με περιμένει, γελάω. Βγαίνω από το αμάξι και δε του λέω καν ούτε γεια ούτε τίποτα. Απλά το ότι σπάω το κεφάλι μου μία ώρα να θυμηθώ ποιος είναι κι από που τον ξέρω. Με κοιτάει, γεια σου ρε GRamer του λέω και παραξενεύεται. Λέει

βλέπεις το κανάλι; ναι του απαντάω! Μάλιστα ξεκίνησα κι εγώ πριν μερικούς μήνες κανάλι. Εκεί του κίνησα το ενδιαφέρον! Άρχισε να ρωτάει τι και πως, τι games παίζω και στο τέλος μου λέει να κάνουμε video μαζί! Του λέω είσαι τρελός, 100 subs το πολύ έχει το κανάλι μου, το δικό σας έχει 10000 (τότε). Δεν γίνεται. Λοιπόν μου είπε κάτι που με χαρακτήρισε και πορεύομαι από τότε με αυτό:

“Δεν παίζει ρόλο αν έχεις 10, 100 ή 10000, όσο περισσότεροι ασχολούμαστε με το Ελληνικό Gaming Youtube τόσο αυτό το community θα μεγαλώνει και θα γίνονται όλο και πιο ωραία πράγματα”

Δύο χρόνια μετά το κανάλι μας μεγάλωσε, των GRamers πολύ περισσότερο, και των υπολοίπων επίσης. Κι όλα αυτά οδήγησαν σε τόσο μα τόσο ωραία πράγματα…

Εμείς σαν GameSpace ευχόμαστε ότι καλύτερο στους VGTales.

20150405_171145