Συνέντευξη με τον 4WNiko

O Νίκος κάνει stream στο Twitch εδώ και περίπου ένα χρόνο

11026080_1577298719182448_1754625276971604723_o

O Νίκος κάνει stream στο Twitch εδώ και περίπου ένα χρόνο. Πολλοί τον γνωρίσαμε από το κανάλι των Gramers, καθώς είναι ο μεγάλος αδερφός του Δημήτρη. Πρόσφατα κατάφερε να αποκτήσει το partenship στο Twitch. Μάλιστα πριν λίγο καιρό ξεκίνησε και το δικό του κανάλι στο Youtube. Έτσι ο Νίκος μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχτισε μια μεγάλη παρέα. Εμείς είχαμε την δυνατότητα να του κάνουμε μερικές ερωτήσεις για τον εαυτό του και το streaming.

Από πότε ασχολείσαι με τα Video Games;

«Aπο όσο θυμάμαι, ασχολούμαι από το 1986, καθώς πάντα υπήρχε υπολογιστής στο σπίτι. Από παιχνίδια θυμάμαι τα Big Top, Karateka, Bushido και Titus the fox. Μετά από κάποια χρόνια βγήκε το Mortal Kombat 1 και το Prince of Persia . Σκέψου δεν είχα καθημερινή πρόσβαση στον υπολογιστή, καθόμουνα και έπαιζα μισή ώρα το Σαββατοκύριακο.»

Πως και ξεκίνησες να ασχολέισαι με το Streaming;

«Η ιδέα ήταν του Δημήτρη, πάνε πέντε χρόνια από τότε που κάναμε την πρώτη κουβέντα για το Youtube. Σκεφτόμασταν κυρίως την κωμωδία, είχα μιλήσει και με υποψήφιους ηθοποιούς για την ιδέα μας αλλά όλα μένανε στα λόγια. Ξεκίνησε ο Δημήτρης με τον Θοδωρή και κάπου εκεί ήταν να μπω και εγώ, αλλά σκεφτόμασταν τι σύγχυση θα μπορούσε να δημιουργήσει στο κοινό. Δεν είχα και τόσο σταθερό πρόγραμμα εκείνη την εποχή και επειδή τα παιδιά είναι πολύ αυστηρά στο πρόγραμμα τους, δεν ασχολήθηκα τότε. Αργότερα, έγινε πιο σταθερό το πρόγραμμα μου και ξεκίνησα πιο σταθερά. Μάλιστα είμαι και ο καλύτερος και πρέπει να με γνωρίσει ο κόσμος. (γέλια)»

• Τι πιστεύεις ότι λείπει από το Ελληνικό Streaming;

«Όταν απαντάω τέτοιες ερωτήσεις γίνομε λίγο καυστικός. Δεν λείπουν πολλά πράγματα από τους Έλληνες streamers, από το κοινό που παρακολουθεί λείπουν. Αυτό θα το καταλάβει κανείς άμα παρακολουθήσει ξένα streams. Εκεί ο κόσμος μπαίνει για να ακούσει αυτά που έχει να του πει ο streamer με σκοπό να ενταχθούν όλοι στην ίδια ομάδα. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό του ανθρώπου, θέλει να εντάσσεται σε ομάδες. Στην Ελλάδα μπαίνει ο κόσμος για να ικανοποιήσει το εγώ του. Πάντα υπάρχουν οι φράσεις «Γιατί δεν μου απαντάς στα σχόλια; Γιατί δεν μου δίνεις σημασία; «. Αυτό που νομίζω είναι η αντίληψη για τα streams, δηλαδή ότι μπαίνεις για να περάσεις καλά. Εγώ προσωπικά δεν έχω παράπονο από το chat μου, θεωρώ ότι έχω από τα καλύτερα chat στην Ελλάδα. Μπορεί να ακούγετε εγωκεντρικό αυτό που λέω, αλλά το πιστεύω. Ίσως και να κάνω και λάθος.

nikos

• Πόσο δύσκολο είναι να κρατήσεις το κοινό σου καθηλωμένο;

«Σύμφωνα με όσα γράφονται για το YouTube ο μέσος όρος που ένας άνθρωπος θα ασχοληθεί με ένα βίντεο είναι τέσσερα με οχτώ λεπτά. Τώρα όσον αφορά το stream, είναι άλλο θέμα. Σίγουρα θα διαρκέσει περισσότερη ώρα από ένα βίντεο στο youtube. Ηλεκτρονικά παιχνίδια παίζουμε, ο καθένας μπορεί να κλείσει το stream και να παίξει και εκείνος. Για να είμαστε και ειλικρινείς, σίγουρα το να με παρακολουθεί κάποιος παρέχει την δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας. Αλλά η διαδραστικότητα ενός παιχνιδιού διαφέρει ανάλογα με το αν παίζεις ή παρακολουθείς. Εγώ πιστεύω ότι περνάνε από το stream περισσότερα άτομα. Π.χ. αν έχεις 1000 άτομα, έχουν μπει 3000 απλά δεν κάθισαν όλη την ώρα στο stream, για τους δικούς τους λόγους. Στην αρχή με άγχωνε πως θα κρατούσα το κοινό, πλέον δεν με απασχολεί. Οτι είναι να κάνω θα το κάνω. Ευχαριστώ όλους όσους έρχονται και με βλέπουνε.»

• Πόσο καιρό σου πήρε για να καταφέρεις να πάρεις το partenship στο twitch;

«Το partenship επεδίωξα να το πάρω τους τελευταίους δύο μήνες. Αυτό κυρίως είναι γιατί τα βίντεο στο youtube είναι 1080p στα 60 frames. Έκανα και την αναβάθμιση στην κάρτα γραφικών για να μπορώ όταν κάνω record να έχω τα 60 frames. Έχω την VDSL και κάνω stream σε καλή ποιότητα με αποτέλεσμα να μην μπορούν όλοι να παρακολουθήσουν τα streams μου. Θα μπορούσα να κατεβάσω την ποιότητα αλλά τα livestreams ανεβαίνουν στο YouTube και η διαφορά στην εικόνα είναι μεγάλη. Αυτό είπα και στο Twitch, ότι δεν συμβιβάζομε με αυτό το πράγμα θέλω να συνεχίσω να κάνω stream στην ποιότητα που ξεκίνησα. Καλός η κακώς, στην Ελλάδα δεν μπορούν να έχουν όλοι VDSL. Αυτό έχει να κάνει με τις περιοχές ή με το οικονομικό. Μπορεί ο πατέρας ενός παιδιού να μην έχει τα λεφτά να πληρώσει για να βλέπει εμένα, και είναι λογικό. Σκέψου ήδη είδα αύξηση στους θεατές περίπου 30%, λογικά ήταν άτομα που δεν μπορούσαν να με δούνε λόγω σύνδεσης.

• Τι κερδίζεις κάνοντας stream;

«Από την στιγμή που έχω την δυνατότητα να το κάνω, το κάνω. Ούτως η άλλος πάντα έπαιζα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Δηλαδή είχα και προβλήματα με παλαιότερες σχέσεις με κοπέλες, μου έλεγαν να σηκωθώ από τον υπολογιστή. Και θεωρώ ότι είναι και πιο εποικοδομητικό για εμένα, καθώς δημιουργείται μια κοινότητα – ομάδα που επικοινωνώ. Αν και εγώ δεν εντάσσομαι σε ομάδες, δημιούργησα μια για να εντάσσονται οι άλλοι σε αυτή. (γέλια)»

nikos 2

• Κάποια συμβουλή για νέους streamers;

«Θα πρέπει να έχουν υπομονή, να μην βιάζονται. Να μην περιμένουν να βγάλουν εύκολα χρήματα. Θα πρέπει να βρουν μια συνταγή για το stream τους, που να τους βολεύει και να αρέσει στον κόσμο. Επίσης θα πρέπει να έχουν ένα πρόγραμα που να το τηρούν. Εξίσου σημαντικό είναι να σέβονταί το community τους, γιατί δεν είναι χαζό.»

Εμείς σαν GameSpace του ευχόμαστε ότι καλύτερο.