Από τον τελευταίο Σεπτέμβριο έχουν συμβεί 11 ατυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν αυτοκίνητα της Google, χώρις όμως να έχουν υπαιτιότητα
Η Google χρησιμοποιεί Machine Learning, δηλαδή «χτίζει» τη συμπεριφορά των αυτοκινήτων της, μέσα από την παρατήρηση της συμπεριφοράς του περιβάλλοντος. Στην περίπτωση αυτή τους επιρρεπείς σε λάθη ανθρώπους. Υπάρχει λοιπόν ένα υπόστρωμα αμυντικών αλγορίθμων για κάθε ενδεχόμενο, το οποίο όμως μερικές φορές οδηγεί σε υπερβολικά αμυντική οδήγηση.
Πως γίνεται κάποιος να λέει όχι στην ασφαλή, αμυντική οδήγηση; Σε περιοχές όπως το Τόκιο, οι πεζοί περπατούν πάντα στο δρόμο, ακόμα και όταν έχουν κόκκινο φανάρι. Με τους υπάρχοντες αλγόριθμους, το αυτοκίνητο θα περίμενε για μια αιωνιότητα, καθώς περνούν οι πεζοί από μπροστά του. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται χειρισμός από άνθρωπο για να «ξεμπλοκάρει» το σύστημα.
Το τελευταίο πρόβλημα που υπάρχει είναι ο αστάθμητος παράγοντας, καθώς το σύστημα δεν μπορεί να προβλέψει πότε κάποιος οδηγός θα αποφασίσει να κάνει μια παρανομία ή πότε ένα παιδί θα πεταχτεί στο δρόμο. Επίσης, δεν μπορεί να στρίψει κατάλληλα σε κρίσιμα σενάρια π.χ. σε περίπτωση τρακαρίσματος, ώστε να γίνει μικρότερη ζημιά.
Social Media
18.202 Likes
582 Followers
3.940 Subscribers
2.114 Followers
3.386 Followers