Anime και Cartoon

Η ¨αιώνια¨ κόντρα ανάμεσα στα Anime και τα Cartoon…

Η ¨αιώνια¨ κόντρα ανάμεσα στα Anime και τα Cartoon…

gaara

Cartoon ή Anime; Anime ή Cartoon; Ιδού η απορία! Μία αιώνια κόντρα έχει κάνει αισθητή την παρουσία της τα τελευταία χρόνια… Σε μεγάλα ποσοστά, όλοι μας έχουμε δει αρκετές anime και cartoon σειρές, μέσω του τετράγωνου κουτιού που αποκαλούμε ¨τηλεόραση¨. Παρ’ όλα αυτά, σε μικρή ηλικία είτε cartoon, είτε anime, φαινόταν το ίδιο για εμάς. Καθώς όμως μεγαλώναμε, αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε αυτήν την τεράστια διαφορά, ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

Σχετικά με τον ορισμό των δύο αυτών ειδών, δεν υπάρχει στην ουσία κάποια διαφορά. Ο όρος cartoon αναφέρεται στα ¨κινούμενα σχέδια¨ (animated cartoon). Οι Ιάπωνες χρησιμοποίησαν τον όρο anime για να αναφερθούν στα ¨κινούμενα σχέδια¨. Αρκετοί άνθρωποι, κρίνοντας μόνο και μόνο από αυτό, δεν εντόπισαν απολύτως καμία διαφορά ανάμεσα σε αυτούς τους δύο όρους. Παρ’ όλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν είναι ορθό. Μπορεί οι δύο όροι να απευθύνονται στα ¨κινούμενα σχέδια¨, αλλά διαφέρουν ως προς το περιεχόμενο. Εδώ βρίσκεται η πραγματική διαφορά…

Πριν αναλύσουμε τις διαφορές μεταξύ anime και cartoon, θα κάνουμε ένα γρήγορο μάθημα ιστορίας -για εγκυκλοπαιδικούς λόγους. Αρχικά, την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων γύρισε ο Αμερικανός Σ.Μπλάκτον το 1907 («Humorous Phases of Funny Faces»). Αργότερα, ο Γουόλτ Ντίσνεϊ οδήγησε τα κινούμενα σχέδια στις σημερινές τους δόξες. Από την άλλη, οι ¨πατέρες¨ των anime θεωρούνται οι Ōten Shimokawa, Jun’ichi Kōuchi και Seitaro Kitayama. Το πρώτο anime, θεωρείται ότι είναι το ¨Katsudo Shashin¨, ένα clip των τριών δευτερολέπτων.

tumblr_m7mdc2EV8U1qbs05mo3_500

Έχοντας κάνει, λοιπόν, αρκετή εισαγωγή, φθάνουμε στο σημείο να αναλύσουμε διεξοδικά τις διαφορές ανάμεσα σε anime και cartoon. Σε πρώτο στάδιο, μεγάλες ανομοιότητες συναντάμε στο σενάριο… Συνήθως, το σενάριο των cartoon είναι απλοϊκό και το βασικό στοιχείο έρχεται στο γεγονός ότι ¨οι καλοί, πρέπει να νικήσουν τους κακούς¨. Αντίθετα, στα anime η πλοκή θα είναι περίπλοκη, με περισσότερο σασπένς. Σε πολλά anime δεν υπάρχει ¨καλός ή κακός¨. Σε αντίθεση με τα cartoons, υπάρχει προσέγγιση σε όλες τις πλευρές –κι αυτές των κακών, και αυτές των καλών. Μέσα από αυτήν την προσέγγιση, αρκετές φορές δενόμαστε ακόμη και με τους κακούς, εφόσον έχουμε παρακολουθήσει ποιοι είναι οι λόγοι, που τους οδήγησαν στην ¨σκοτεινή πλευρά¨.

Επίσης μία άλλη ανομοιότητα είναι η συνοχή –η οποία είναι ανύρπακτη ορισμένες φορές στα cartoon. Με λίγα λόγια, αναφερόμαστε σε αυτοτελή υλικό. Αντιθέτως, τα επεισόδια μία anime σειράς, θα βασίζονται αποκλειστικά το ένα στο άλλο. Εδώ βέβαια, συναντάμε κάποιες φορές και τα fillers, τα οποία κόβουν αυτή τη συνοχή…

tokyo

Διαφορές συναντάμε και στον σχεδιασμό (art). Για παράδειγμα, οι χαρακτήρες των anime έχουν περισσότερο τονισμένα κάποια χαρακτηριστικά τους, όπως τα μάτια και τα μαλιά τους, σε αντίθεση με τα cartoon. Ακόμη, στα anime κυριαρχεί σε μεγάλο επίπεδο το στοιχείο του συναισθηματισμού. Στα συγκεκριμένα κινούμενα σχέδια, τα συναισθήματά μας είναι αμφιλεγόμενα. Ο ήρωας μπορεί να γίνει μισητός και ο εχθρός αγαπητός. Τέλος, όταν παρακολουθούμε ένα anime, το συναισθηματικό στοιχείο είναι έκδηλο. Αγάπη, μίσος, οργή, στοργή, ευτυχία και πολλά ακόμη συναισθήματα είναι ¨παρών¨ σε κάθε επεισόδιο.

Συνοπτικά, είτε cartoon, είτε anime, αναφερόμαστε σε κινούμενα σχέδια. Η τεράστια διαφορά όμως, έρχεται στο περιεχόμενο! Συναισθήματα, συνοχή και μικρολεπτομέριες τραβούν την κόκκινη γραμμή ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Το αν κάποιος επιλέξει να παρακολουθεί cartoon ή anime, είναι καθαρά θέμα αρεσκείας του, μια και τα δύο μας έχουν προσφέρει αρκετές ώρες τέρψης και πνευματικής καλλιέργειας…

Tags