Η άνοδος των indie games

Τί τρέχει με τα indie games;

Τί τρέχει με τα indie games;

COL1

Child of light

Η κοινωνία μας, από το παρελθόν, έχει την τάση να διαβαθμίζει τα άτομα, σε στρώματα και κοινωνικές ομάδες. Όπως, και στην κοινωνία μας, έτσι και στη gaming βιομηχανία παρατηρείται αυτή η ιεράρχηση… Όταν όμως αναφέρομαι σε ιεράρχηση, εννοώ το διαχωρισμό των βιντεοπαιχνιδιών σε AAA και indie τίτλους. Παρ’ όλα αυτά, σε κάθε περίοδο της ιστορίας συναντήσαμε και τους ¨ταξικούς αγώνες¨. Αυτοί οι ¨αγώνες¨ μεταξύ ελευθέρων και δούλων, τιμαρλήδων και ραγιάδων, εργοδότη και εργαζομένου, κι αρκετά ακόμη, δημιουργούνται λόγω των αδικιών της ανώτερης τάξης. Μέσα από αυτούς (τους αγώνες), ξυπνάει μία επανάσταση, ή οποία έχει ως στόχο την άνοδο των κατώτερων τάξεων. Παρ’ όλα αυτά, στο συγκεκριμένο άρθρο δεν θα αναλύσουμε την ¨πάλη των τάξεων¨, αλλά την άνοδο των indie τίτλων, στη gaming βιομηχανία -η οποία παρατηρείται σε υψηλά ποσοστά, τα τελευταία χρόνια.

Η άνοδος της ¨Κατώτερης Τάξης¨…

Τα indie games θα τα ταυτίσουμε με την ¨κατώτερη τάξη¨ στο συγκεκριμένο άρθρο. Η διαφορά όμως που προκύπτει, έρχεται στο γεγονός ότι αυτή η ¨κατώτερη τάξη¨, συντρίβει την ανώτερη -σε σχέση με την αληθινή κοινωνία μας. Για να γίνει ο λόγος μου περισσότερο ευκολονόητος, εννοώ ότι με την πάροδο του χρόνου, τα indie games αποδεικνύονται περισσότερο ποιοτικά από τους AAA τίτλους.

Αν και αργοπορημένα, θεωρώ ότι σε αυτό το σημείο είναι αναγκαίο να δώσουμε τον ορισμό των indie παιχνιδιών. Indie τίτλο, λοιπόν, ονομάζουμε αυτόν, ο οποίος αναπτύσσεται από μία μικρή ομάδα ατόμων (Independent developers), και κυκλοφορεί στην αγορά, χωρίς μεγαλοδιαφήμιση και κυρίως χωρίς εταιρία προώθησης (publishers).

Τα indie games εμφανίστηκαν στην αγορά κατά τη δεκαετία του ΄90, δίνοντας μία διαφορετική προσέγγιση στη μελέτη της ανάπτυξης παιχνιδιών. Μετά όμως το 2000, και την εξέλιξη του 2D σε 3D, η άνοδος των indie games ήταν έκδηλη. Παιχνίδια όπως τα Legend of Grimrock,Gone Home, Journey, flOw, και πολλά ακόμη, οδήγησαν τα indie games στις σημερινές τους δόξες!

Όπως και οι AAA, έτσι και οι indie τίτλοι, έχουν τη γοητεία τους. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια, οι τελευταίοι αποδεικνύονται ποιοτικότεροι από τους τίτλους με μεγαλοδιαφήμηση, και ιδιαίτερη φροντίδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, κατά το οποίο τα indie παιχνίδια προσφέρουν κάτι το ¨μοναδικό¨. Οι τίτλοι αυτοί, με έναν μαγικό τρόπο, πατάνε στο συναισθηματικό κομμάτι. Από το γραφικό και ηχητικό τομέα, μέχρι το απλοϊκό παικτικό σύστημα, προσφέρουν τόνους διασκέδασης.

limbo

Limbo

Για να μπω στο ζουμί όμως, η διαφορά μεταξύ των AAA τίτλων, και ο λόγος κατά τη γνώμη μου, που τα κάνει ποιοτικότερα, οφείλεται ¨στο ότι δίνουν, όσα θα έπρεπε να δίνουν¨! Για να γίνω περισσότερο προσιτός, θεωρώ τους indie τίτλους περισσότερο ¨σωστούς¨, απέναντι στο gaming community. Για παράδειγμα, αρκετά AAA παιχνίδια, τα οποία τα πλάσαραν στην αγορά με φαντασμαγορικό τρόπο, αποδείχθηκαν ανάξιοι για την τιμή τους, αλλά και για να λέγονται ¨μεγαλοτίτλοι¨. Επομένως, προτιμώ αυτόν τον τίτλο, ο οποίος θα μου δώσει αυτό που πρέπει να μου δώσει, και όχι κάτι λιγότερο…

Φτάνοντας στο 2015, είναι έκδηλο ότι πολύ gamers θαυμάζουν τους indie τίτλους, όπως και πολλές εταιρίες ανάπτυξης προσπαθούν να αφήσουν το στίγμα τους, στο gaming community, μέσω τέτοιων τίτλων. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε να πούμε ότι οι gamers –σε μεγάλα ποσοστά- ασχολούνται με τους τίτλους αυτούς, διότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν συλλογή από AAA τίτλους, στο ράφι τους –όπως κι έγω. Η άνοδος όμως αυτών των τίτλων, με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει σε μία ριζική αλλάγη στην κουλτούρα των gamers…

 journey
Journey