Αρχές Σχεδιασμού στο LoL: Διεξοδικά Σημαντικές Επιλογές

Γιατί οι σημαντικές επιλογές/αποφάσεις έχουν τόση σημασία; Για εμάς κρίσιμες επιλογές είναι οι επιλογές – κλειδιά που συμβάλλουν στο να έχει βάθος και ουσία ένα παιχνίδι PvP. Η ικανότητα του να λαμβάνει κάποιος αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα την κατάσταση του παιχνιδιού είναι απόλυτης σημασίας, δίνει ευχαρίστηση και δηλώνει δεξιοτεχνία, και εμείς πάντα θέλουμε να ανταμείβουμε αυτούς που λαμβάνουν τις καλύτερες αποφάσεις. Πολλαπλές ελκυστικές επιλογές προκαλούν διαφορετικές εμπειρίες, οδηγώντας τα παιχνίδια σε διαφορετικά μονοπάτια. Οι σημαντικές επιλογές (και όχι μόνο οι καλύτερες επιλογές) επιτρέπουν στους παίκτες να διαμορφώσουν την κατάσταση του παιχνιδιού που βασίζεται στις δικές τους προτιμήσεις και στο τι […]

Platform
 
Genre
 
Publisher
 
Developer
 

devblogarticle_gdprinciples_1280x720

Γιατί οι σημαντικές επιλογές/αποφάσεις έχουν τόση σημασία;

Για εμάς κρίσιμες επιλογές είναι οι επιλογές – κλειδιά που συμβάλλουν στο να έχει βάθος και ουσία ένα παιχνίδι PvP. Η ικανότητα του να λαμβάνει κάποιος αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα την κατάσταση του παιχνιδιού είναι απόλυτης σημασίας, δίνει ευχαρίστηση και δηλώνει δεξιοτεχνία, και εμείς πάντα θέλουμε να ανταμείβουμε αυτούς που λαμβάνουν τις καλύτερες αποφάσεις.

Πολλαπλές ελκυστικές επιλογές προκαλούν διαφορετικές εμπειρίες, οδηγώντας τα παιχνίδια σε διαφορετικά μονοπάτια. Οι σημαντικές επιλογές (και όχι μόνο οι καλύτερες επιλογές) επιτρέπουν στους παίκτες να διαμορφώσουν την κατάσταση του παιχνιδιού που βασίζεται στις δικές τους προτιμήσεις και στο τι αισθάνονται πως αποδίδουν καλύτερα.

Τι κάνει μια επιλογή ουσιαστική;

Οι ουσιαστικές επιλογές απαιτούν ο παίκτης να έχει επαρκή κατανόηση των συνεπειών των αποφάσεών του. Χωρίς να γνωρίζει (ή τουλάχιστον να είναι σε θέση να προβλέψει) τι πρόκειται να συμβεί, μια «δυνατότητα» επιλογής γίνεται ουσιαστικά τυχαία. Αυτό δεν σημαίνει πως ο παίκτης πρέπει να γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια ή πως χρειάζεται να έχει στο νου του ακριβώς πώς η απόφασή του θα εξελιχθεί – αρκεί μόνο να έχει γίνει μια συνειδητή επιλογή.

Επίσης απαραίτητη είναι η γνώση των διαφορών μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων. Η σαφήνεια είναι ωραία, αλλά αν η απόφαση είναι μεταξύ μιας σειράς από σχεδόν πανομοιότυπες επιλογές – ή αν όλες οι επιλογές καταλήγουν στο ίδιο, τελικό αποτέλεσμα – δεν υπάρχει καμία σημασία για αυτή την απόφαση εξαρχής.

Είναι επίσης σημαντικό οι επιλογές που προσφέρονται να είναι πραγματικά προσιτές. Εάν υπάρχουν τρεις πιθανές επιλογές στρατηγικής, αλλά από αυτές, οι δύο μπορούν να εκτελεστούν μόνο από το μικρό ποσοστό 0,01% των παικτών (λόγω ταχύτητας αντίδρασης, δράσεις που απαιτούνται ανά δευτερόλεπτο, κλπ), αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει επιλογή.

Τέλος, για να έχει νόημα μια αποφάση πρέπει να υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου πολλαπλές επιλογές είναι ενδεχομένως έγκυρες. Εάν υπάρχει πάντα μια προφανής σωστή απάντηση, αυτό δεν είναι μια επιλογή, αλλά ένα παζλ που πρέπει να επιλυθεί. Μερικές φορές είναι εντάξει να υπάρχει μία σωστή απόφαση (όπως θα δούμε παρακάτω), αλλά τα παιχνίδια που καθορίζονται από ερωτήσεις που, μόλις απαντηθούν, μένουν απαντημένες για πάντα (ή αλλιώς όπως λέμε «λυμένα παιχνίδια») αντιμετωπίζουν την πρόκληση του να παραμένουν ενδιαφέροντα (και πάλι, αν η εστίαση γίνεται σε σημαντικές αλληλεπιδράσεις PvP).

pw

Γιατί μερικές φορές η έλλειψη απόφασης είναι OK

Μία σημαντική απόφαση προσθέτει πολλά σε ένα παιχνίδι, αλλά αυτό δεν είναι το καθοριστικό μέρος του κάθε στοιχείου. Για παράδειγμα, τα Skillshots ή τα προκλητικά combos μπορεί να είναι ικανοποιητικές δοκιμασίες δεξιοτήτων για πολλούς, ακόμη και αν σωστός τρόπος παιχνιδιού είναι το ίδιο κάθε φορά. Επιπλέον – και αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές στην τεχνοτροπία του παιχνιδιού – η πλοκή, η ρύθμιση ή και η ανάπτυξη του χαρακτήρα μπορεί να δικαιολογήσουν συχνά μια έλλειψη επιλογών.

Στο League, η έλλειψη ουσιαστικών αποφάσεων αξίζεί την αποδοχή είτε επειδή τα οφέλη μιας μεμονωμένης λύσης καθορίζουν τη συνέχεια του παιχνιδιού, ή επειδή η συγκεκριμένη απόφαση είναι σημαντική για άλλους παίκτες. Για παράδειγμα, η συμμετοχή των παικτών στην ορατότητα του παιχνιδιού είναι σχεδόν υποχρεωτική, αν θέλετε να είστε μια επιτυχημένη ομάδα, αλλά ο έλεγχος της όρασης (και αναφερόμαστε στην τοποθέτηση ματιών) στο League of Legends δημιουργεί αρκετά ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο παιχνίδι – ιδιαίτερα γύρω από αγωνιστικούς στόχους (όπως Βαρώνος Νάσορ, Δράκος κλπ.).

Μερικές φορές είναι απλά καλύτερο να μην προσφέρεις μια επιλογή ή να πάρεις μια απόφαση εξαρχής. Για παράδειγμα, η ύπαρξη μιας βαθιά ενοποιημένης ανταγωνιστικής σκηνής στο Φαράγγι των Επικαλεστών – παρά ένα σποραδικό split πάνω από πολλαπλούς χάρτες ή λειτουργίες παιχνιδιού – υποστηρίζει καλύτερα τους στόχους μας και κάνει το League of Legends ένα μακρόχρονα ανταγωνιστικό παιχνίδι με σημαντικές δυνατότητες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Αυτό δεν σημαίνει πως άλλοι χάρτες ή λειτουργίες παιχνιδιού δεν έχουν να προσφέρουν ενδιαφέροντα πράγματα αλλά υπάρχουν πολλά οφέλη (και ανταλλάγματα) όταν διαλέγουμε να επικεντρωνόμαστε σε ένα.

Διαφορετικοί τρόποι για να εξετάσουμε μια απόφαση

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να παρουσιάσουμε μια απόφαση με νόημα, και θα αναφέρω μερικά παραδείγματα:

Μεμονωμένη Απόφαση εναντίον Συνεχόμενων Επιλογών

Οι μεμονωμένες αποφάσεις έχουν συχνά ένα μεγάλο αντίκτυπο στη στρατηγική και συνήθως επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιαστούν οι μελλοντικές αποφάσεις στο παιχνίδι. Αυτό δεν πρόκειται να πει ότι οι μεμονωμένες αποφάσεις είναι σωστές ή λάθος, αλλά σκεφτείτε σε ένα παιχνίδι πόσο δύσκολο μπορεί να είναι πέντε στρατηγικά αταίριαστες επιλογές εναντίον πέντε στρατηγικά συνεκτικών επιλογών.

Δεξιοτεχνία Ήρωα Μεσαίας Λωρίδας: Επιλογή ενός Υποστηρικτή όπως η Λούλου ή ενός Εκτελεστή όπως ο Ζεντ;

Συνεχόμενες αποφάσεις, από την άλλη πλευρά, είναι αυτές που διαμορφώνουν την έκβαση του παιχνιδιού – κάθε φορά που κάνετε μια συνειδητή απόφαση, σας φέρνει μόλις ένα βήμα πιο κοντά ή πιο μακριά από τη νίκη.

Να μείνεις στη λωρίδα σου και να φαρμάρεις, να κάνεις gank στην κάτω λωρίδα ή να προσπαθήσεις να κλέψεις το Έμβλημα του Αρχαίου Γκόλεμ από την αντίπαλη ζούγκλα;

Πάντα Διαθέσιμες Επιλογές έναντι Περιστασιακών

Οι αποφάσεις που είναι πάντα στη διάθεσή σας είναι αυτές που ως επί το πλείστον σχετίζονται με το επίπεδο δεξιοτεχνίας. Η γνώση του πότε να χρησιμοποιήσουμε κάτι σπάνια κερδίζει ένα παιχνίδι από μόνο του. Ωστόσο, συχνά, ο όσο το δυνατόν καλύτερα συγχρονισμός είναι ό,τι χρειάζεται για να κριθεί το παιχνίδι στο παρά πέντε.

Να χρησιμοποιήσω το φίλτρο μου όταν είμαι σχεδόν γεμάτος ζωή, ώστε να έχω τη βέλτιστη αποδοτικότητα στη ζούγκλα μου; Ή να το κρατήσω εάν πρόκειται να επιστρέψω σύντομα στη βάση;

Οι περιστασιακές αποφάσεις είναι αυτές που είναι διαθέσιμες μόνο υπό ορισμένες συνθήκες και μπορεί, ως εκ τούτου να επιφέρουν πιο κρίσιμες εξελίξεις από τις αποφασεις που είναι πάντα διαθέσιμες. Είναι σαν μια μορφή δεξιότητας, αλλά επίσης και γνώσης για το που μπορεί να οδηγήσει η περιστασιακή απόφαση.

Ενώ είμαι στο κατάστημα, να ξοδέψω το χρυσό μου όπως μπορώ, ή να το κρατήσω για κάτι που δεν μπορώ να αγοράσω ακόμα; Αν ξοδέψω το χρυσό μου, να αγοράσω ένα Βαμπιρικό Σκήπτρο ή Μπότες και ένα Μακρύ Σπαθί;

Τακτική έναντι Στρατηγικής

Οι επιλογές τακτικής είναι συνήθως αυτες που σχετίζονται αποκλειστικά με μηχανισμούς σύγκρουσης και τη λήψη στιγμιαίων αποφάσεων.

Από ποια γωνία θα εξαπολύσει το Σκοτεινό Δέσιμο η Μοργκάνα; Με ποιο τρόπο να προσπαθήσω να το αποφύγω;

Οι στρατηγικές επιλογές, από την άλλη πλευρά, είναι αυτές που επικεντρώνονται στις μακροπρόθεσμες αποφάσεις που επιβάλλουν τον ρυθμό και τις μελλοντικές ευκαιρίες μέσα στο παιχνίδι.

Να προσπαθήσουμε να συγκρουσθούμε με την αντίπαλη ομάδα για τον Βαρόνο Νάσορ ή τους αφήσουμε να τον διεκδικήσουν, ενώ εμείς καταστρέφουμε το Ινχίμπιτορ τους;

Ενώ κάποια από τα παραπάνω είναι άμεσα παραδείγματα για το πώς προσεγγίζουμε ουσιαστικές επιλογές στο League of Legends, θα ήθελα να κοιτάξουμε λίγο πιο μακριά προτού αρχίσω να σας κουράζω.

td

Κοιτάζοντας μπροστά / που μπορούμε να βελτιωθούμε

Ενώ η δυνατότητα ουσιαστικών επιλογών είναι μια βασική αξία που επεξεργαζόμαστε διαρκώς δεν είναι κάτι το οποίο επιτυγχάνουμε πάντα. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν ορισμένα σημεία του παιχνιδιού στα οποία θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες βελτιώσεις για να προσφέρουμε πιο ενδιαφέρουσες ευκαιρίες λήψης αποφάσεων. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά παραδείγματα:

Στρατηγική

Θα θέλαμε το League of Legends να έχει ένα ευρύτερο φάσμα δυνατών επιλογών, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι ομάδες προσπαθούν να κερδίσουν ένα παιχνίδι. Αν και αυτό στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο πως η διαφορετικότητα των ηρώων επηρεάζει τη στρατηγική, θέλουμε να υπάρχουν πολλοί τρόποι για να λήξετε ένα παιχνίδι – διεκδικώντας ισχυρά τέρατα όπως ο Βαρώνος Νάσορ, κάνοντας splitpush, προκαλώντας ομαδικές συγκρούσεις, κάνοντας στρατηγικές επιλογές όταν η αντίπαλη ομάδα είναι διασπασμένη στο χάρτη, και όχι μόνο.

Ήρωες

Μερικοί ήρωες έχουν κάποια κοινά σημεία με άλλους ήρωες, δυσκολεύοντας την επιλογή και θέτοντας το εξής ερώτημα: «Να επιλέξω τον ήρωα που είναι πιο ισχυρός ή αυτόν που προσφέρει έναν συγκεκριμένο συνδυασμό δεξιοτήτων και συμβάλλει σε ένα συγκεκριμένο combo στην ομάδα;» Προσπαθούμε να τονίσουμε τη διάκριση αυτή, όπου είναι δυνατόν – για παράδειγμα, ο Τραντλ και ο Τζαξ είναι πολεμιστές αλλά επιλέγονται από μία ομάδα για τελείως διαφορετικούς λόγους (έναρξη σύγκρουσης, απεμπλοκή και αντοχή σε ισχυρούς στόχους έναντι αυξανόμενης ζημιάς με ισχυρή επιθετική κλιμάκωση σε συνδυασμό με υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι βασικής επίθεσης).

Σε αντίθεση, ο Δρ.Μούντο και η Σιβάνα μοιράζονται λίγο πολύ μια παρόμοια θέση αφού και οι δύο είναι πολεμιστές-τανκ που προκαλούν ζημιά σε μια περιοχή για παρατεταμένη χρονική περίοδο, καθώς προσπαθούν να φθείρουν ένα στόχο μέσω της ταχύτητας κίνησης. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι καλοί ήρωες ή ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους (ο ένας καλύτερος σε μεγάλες συγκρούσεις, ενώ ο άλλος έχει καλύτερη δυνατότητα έναρξης μάχης), αλλά μπορούμε σίγουρα να προσφέρουμε μια πιο ενδιαφέρουσα επιλογή ανάμεσα σε αυτούς τους δύο. Προσπαθούμε να βρούμε στο παιχνίδι ευδιάκριτες τοποθετήσεις για τους ήρωες και αυτό είναι ένα από τα βασικά πράγματα στα οποία εστιάζουμε μαζί με τη δημιουργία και τις ενημερώσεις ηρώων.

Αντικείμενα

Ορισμένοι ρόλοι έχουν μια σειρά από ενδιαφέρουσες επιλογές αντικειμένων κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού. Οι μάγοι, για παράδειγμα, έχουν επιλογές, όπως το Δάκρυ της Θεάς ή το Δαιμονικό Χειρόγραφο στην αρχή του παιχνιδιού, και αργότερα την Κλεψύδρα της Ζόνιας ή το Καπέλο του Ράμπαντον. Άλλοι ρόλοι, ωστόσο, έχουν λιγότερες ενδιαφέρουσες επιλογές στη διάθεσή τους. Οι Σκοπευτές έχουν παρόμοιες επιλογές αντικειμένων με χαμηλή διακύμανση μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να προσφέρουμε διαφορετικές και περισσότερο ελκυστικές επιλογές, όπως οι αλλαγές που πραγματοποιήσαμε στο αντικείμενο «Αιμοδιψής» καθιερώνοντας το πλέον ως προχωρημένο αμυντικό αντικείμενο Ζημιάς για τους Σκοπευτές. Σε σύγκριση, με τον παλιό «Αιμοδιψή» – λόγω του υψηλού βαθμού Ζημιάς που είχε στο παιχνίδι σε συνδυασμό με την Αρπαγή Ζωής – ήταν σαν να δήλωνε ουσιαστικά, «Πάρτε αυτό το αντικείμενο σε κάθε σκοπευτή που έχει auto επιθέσεις ή χρησιμοποιεί ξόρκια» (δηλαδή, όλοι οι Σκοπευτές).

Και συνεχίζουμε!

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά παραδείγματα για το πού νομίζουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε πιο ουσιαστικές επιλογές για το μέλλον του League of Legends. Να θυμάστε ότι αυτές οι επιλογές μπορεί να επηρεάσουν και άλλους τομείς του παιχνιδιού όπως τα ξόρκια του επικαλεστή, τους ρούνους, τις εξειδικεύσεις, ή ακόμα και τις θέσεις λωρίδας στον ίδιο το χάρτη. Επίσης, αν νομίζετε ότι υπάρχουν μοναδικές ευκαιρίες που μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερο βάθος ή τομείς όπου νομίζετε ότι έχουμε αποτύχει να προσφέρουμε επαρκείς επιλογές, μη διστάσετε να μας ενημερώσετε. Τα σχόλια σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα.

[leagueoflegends.com]

Περισσότερα νέα για το League of Legends