Πόσο μακριά θα φτάσετε για την Ρώμη;
H Creative Assembly είναι μια εταιρεία με έντονο παρελθόν και εμπειρία στα παιχνίδια στρατηγικής. Αυτό οφείλεται σε μία και μόνο σειρά που ακούει στο όνομα Total War και μας κρατάει παρέα από το 1999 (Αναμνήσεις…). Η σειρά Total War, έφερε μια μικρή επανάσταση στην κατηγορία των Strategy Games, αφού ένωσε το χάσμα μεταξύ των Grand Strategy Games και Battlefield Strategy Games και μας έπεισε ότι μπορούν να συνυπάρξουν 2 κατηγορίες μαζί σ’ένα παιχνίδι.
«Εύρηκα! Bugs αλλά και λύση»
Το τελευταίο δημιούργημα της Creative Assembly, το Total War Rome II, θεωρείται μία επιτυχημένη κυκλοφορία, πουλώντας 1.130.000 μονάδες, παρόλο που τον Σεπτέμβρη του 2013 πραγματοποίησε άτσαλο ξεκίνημα. Υπήρξαν αρκετά προβλήματα, όπως η παθητική A.I. στο πεδίο της μάχης, τα ασπρόμαυρα μοντέλα επάνω στο χάρτη, προβλήματα με το Directx 9 ή το φαινόμενο του Flickering στα γραφικά σε όσους είχαν συστοιχία SLI και ας μην αναφερθούμε στα Random Crashes… (Να ΄ναι καλά το autosave).
«Έργα, όχι λόγια»
Ας είμαστε όμως δίκαιοι… Η Creative Assembly πάλεψε, ώστε να διορθώσει το άτσαλο ξεκίνημα του Total War Rome II και να ικανοποιήσει τους οπαδούς της, ανοίγοντας το δρόμο στο πώς πρέπει να φέρονται και οι υπόλοιπες εταιρείες σε παρόμοιες περιπτώσεις! (ΕΑ είσαι εδώ;)
Η εταιρεία χάρισε δωρεάν ολόκληρα Factions, Units και Cultures στους παίκτες, όπως το ελληνιστικό Faction των Seleucids (Βασίλειο των Σελευκίδων), μέσα από μια σειρά DLCs και patches ενώ συγχρόνως έφτιαχνε τα υπάρχον «προβλήματα».
Η πλειοψηφία των παικτών υποδέχτηκε ότι δωρεάν περιεχόμενο έδωσε η Creative Assembly ευχάριστα, αλλά συγχρόνως με σκεπτικισμό, αφού κάποια από τα προβλήματα παρέμεναν και ήταν εμφανή! Μετά από 14 patches το φάντασμα του άτσαλου ξεκινήματος παρέμενε.
To Total War Rome II Emperor Edition, είναι το τελευταίο λιθαράκι (Patch 15) της σειράς. Μη σας ξεγελάει το όνομα του, δεν έγινε διαφορετικό το παιχνίδι, αλλά ούτε παρέμεινε το ίδιο. Με μία τεράστια λίστα από βελτιώσεις, θα μπορούσαμε, άφοβα, να πούμε (επιτέλους), πως το Emperor Edition είναι το επίσημο Release του παιχνιδιού και όχι αυτό που αντικρίσαμε πέρυσι!
«Ό,τι πονάει, συχνά διδάσκει»
Μέσα από το Total War Rome II, η Creative Assembly δείχνει να έχει διδαχθεί πολλά. Είναι φανερό πως το Emperor Edition, προσπαθεί ν’ αποστασιοποιηθεί από τη παλαιότερη έκδοση του, μέσα από το διαφορετικό όνομα, το διαφορετικό έμβλημα κτλπ., ενώ συγχρόνως προσπαθεί να τραβήξει νέους παίχτες και προσκαλεί τα διάφορα Media του χώρου να το επανεξετάσουν.
Δυστυχώς το Emperor Edition, δεν συμπεριλαμβάνει κάποια Paid DLCs όπως το Hannibal at the Gates, αλλά ούτε άλλα Paid Factions, οπότε μη ξεγελασθείτε και δώσετε τα 54.99€ ευρώ (στο Steam) για το Total War Rome II με αυτή την ελπίδα. Συγκεκριμένα, οι τιμές των Paid DLCs είναι: Για το Hannibal at the Gates 14,99 Ευρώ, τα Greek States Culture Pack κοστίζουν 7,49 ευρώ, Blood & Gore 2,49 ευρώ, Ceasar in Gaul 14,99 ευρώ, Beasts of War 2,49 ευρώ και τέλος το Nomadic Tribes Culture Pack κοστίζει και αυτό 7,49 ευρώ.
Σημείωση: Όσοι είστε κάτοχοι του Total War Rome II το Emperor Edition το λαμβάνετε δωρεάν και αυτόματα! Στα Ελληνικά καταστήματα, πωλείται στην τιμή των 29.99€.
«Προσθέτω και λίγο αλάτι»
Αυτό που κάνει πραγματικά το Emperor Edition διαφορετικό, είναι το νέο Imperator Augustus Campaign που περιέχει. Υπόψιν ότι, το παλαιό «Grand Campaign» συνεχίζει να συνυπάρχει με το νέο Campaign , δίνοντας έτσι την ελευθερία επιλογής στους παίχτες, ενώ ανεβάζει τη διαχρονικότητα του τίτλου.
Αρχίζοντας από το 41 π.Χ. στο νέο Campaign, οι παίχτες έχουν στη διάθεση τους 10 διαφορετικές παρατάξεις να επιλέξουν. Μέσα σε αυτές τις δέκα παρατάξεις, συμπεριλαμβάνονται 3 Ρωμαϊκές, οι οποίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τον αυτοκρατορικό θρόνο. Η κύρια διαφορά του Imperator Augustus σε σύγκριση με το Grand Campaign της αρχικής έκδοσης, εντοπίζεται στην ένταση. Ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των Ρωμαίων δημιουργεί εντάσεις στο γεωπολιτικό χάρτη του παιχνιδιού, ανεβάζοντας τους ρυθμούς, προσφέροντας δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) ώρες μάχης και διπλωματίας.
‘ Αρχίζοντας από το 41 π.Χ. στο νέο Campaign, οι παίχτες έχουν στη διάθεση τους 10 διαφορετικές παρατάξεις να επιλέξουν ‘
Ανεξάρτητα ποιο Campaign θα επιλέξετε, ο σκοπός του παιχνιδιού δεν άλλαξε. Η ολοκληρωτική κυριαρχία παραμένει ο κύριος στόχος σας. Αυτός θα επιτευχθεί μέσω των μαχών σε πολεμικό, εμπορικό και διπλωματικό επίπεδο.
Το Emperor Edition προσθέτει ακόμα μια playable παράταξη στον γεωπολιτικό χάρτη, αυτή της Αρμενίας, η οποία έχει κάποιες δυνατές επιλογές στο Recruitment όπως οι Elite Persian Archers, οι Persian Hoplites, Noble Horse Archers και πολλές άλλες που θα επηρεάσουν τις τοπικές δυνάμεις.
«Στο νικητή τα λάφυρα»
Επιτέλους, το πεδίο της μάχης του Emperor Edition είναι πλέον απολαυστικό, αφού η A.I. έχει βελτιωθεί αισθητά. Πλέον όχι μόνο ο εχθρός γίνεται πιο επιθετικός, αλλά χρησιμοποιεί και πολύπλοκες τακτικές. Παράδειγμα, όταν ο εχθρός έχει στη διάθεση του ιππικό ή τοξότες επάνω σε άλογα θα σας αναγκάσει να τον κυνηγήσετε, ενώ συγχρόνως το πεζικό του θα προσπαθήσει να σας κυκλώσει. Η αντίπαλη Α.Ι. όταν στήσετε την άμυνα σας σ’ ένα δάσος, θα προσπαθήσει να σας βγάλει από εκεί, ενώ δε θα ρισκάρει το ιππικό του άσκοπα. Διάφορες τέτοιες μικρές λεπτομέρειες στο πεδίο της μάχης, δίνουν πλέον άλλη γεύση στο Total War Rome II.
Το pathfinding των μονάδων έχει βελτιωθεί αισθητά, αλλά σε στενά σημεία εξακολουθεί να δείχνει κάποια αδυναμία αξιοποίησης του χώρου. Το πιο αδύναμο σημείο των μονάδων είναι η αξιοποίηση του χώρου υπερασπίζοντας τα τείχη, φέρνοντας ολέθρια αποτελέσματα… Δείτε το θετικά, τουλάχιστον τώρα, όταν υποχωρείτε, οι μονάδες σας δεν περνάνε… μέσα από το στρατό του αντιπάλου…
Μία άλλη αξιοσημείωτη αλλαγή που έφερε το Emperor Edition, είναι η διαχείριση του ηθικού τη στιγμή της μάχης. Οι μονάδες σας πλέον δεν χάνουν γρήγορα το ηθικό τους, εκτός και αν συμβούν αναπάντεχα γεγονότα. Γεγονότα στο πεδίο τη μάχης όπως ο βροχερός καιρός, μία αιφνιδιαστική επίθεση του εχθρού στα μετόπισθεν ή μια «βροχή» από φλεγόμενα βέλη, πλέον παίζουν βασικό ρόλο.
Οι μονάδες σας εκτιμούν καλύτερα τις κινήσεις σας την ώρα που πολεμάτε. Μία σταδιακή συνεχής κίνηση του στρατού σας προς τα πίσω, μπορεί να επιφέρει πλήγμα στο ηθικό τους. Ξεχάστε λοιπόν τις άσκοπες κινήσεις των μονάδων σας στο πεδίο της μάχης και σκεφτείτε αυστηρά στρατηγικά.
‘ Οι μονάδες σας πλέον δεν χάνουν γρήγορα το ηθικό τους, εκτός και αν συμβούν αναπάντεχα γεγονότα ‘
Επίσης, έχει γίνει μία γενική εξισορρόπηση μεταξύ των μονάδων, έτσι ώστε καμία μονάδα να μην υπερτερεί έναντι της άλλης στην ίδια κατηγορία.
Μερικές πινελιές ρεαλισμού έχουν γίνει και στις ναυμαχίες. Τα πολεμικά πλοία πλέον χάνουν τον στόχο πιο εύκολα ενώ έχουν γίνει ελαφρώς πιο δυσκίνητα και εύθραυστα. Οι αποβάσεις πλέον δουλεύουν χωρίς επιπλοκές και το pathfinding προς τις ακτές δουλεύει όπως θα έπρεπε, χωρίς να μπερδεύονται τα πλοία μεταξύ τους.
Η επιλογή του Battle Autoresolve εξακολουθεί να κάνει λάθος εκτιμήσεις. Δεν θα είναι λίγες οι στιγμές που η μάχη θα είναι σίγουρη νίκη για τον στρατό σας αλλά το Autoresolve θα δείχνει ήττα ή Close Victory , αναγκάζοντας το παίκτη να μην ρισκάρει και να πολεμήσει ο ίδιος μια εύκολη μάχη, με αποτέλεσμα απλά να τον χρονοτριβήσει.
«Το υπέρτατο επιχείρημα των βασιλέων»
Η εσωτερική πολιτική στο Emperor Edition, προσπαθεί να δώσει περισσότερη ίντριγκα και βάθος στο Faction που έχετε επιλέξει αλλά μοιάζει ανολοκλήρωτη. Είναι μια πτυχή, που για κάποιο λόγο, η Creative Assembly αδικαιολόγητα, δεν έδωσε ποτέ αρκετή έμφαση. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο. Κάποιος ξαφνικός θάνατος ενός στρατηγού σας με υψηλό κύρος, μπορεί να επηρεάσει τα εσωτερικά πολιτικά του πολιτισμού σας, κάνοντας σας να χάσετε την επιρροή σας προς το λαό.
Πλέον η πολιτική επιρροή μπορεί να σας δώσει κάποια επιπλέον, λίγα ωστόσο, πολύτιμα Factionwide προνόμια μιας και τα Penalties όπως η διαφθορά, αυξάνονται ραγδαία καθώς εξαπλώνεστε. Τα Secure Promotions, οι δολοφονίες, γάμοι και δωροδοκίες έχουν παραμείνει τα ίδια χωρίς να βαθαίνουν το πολιτικό παιχνίδι περισσότερο…
‘ Η εσωτερική πολιτική στο Emperor Edition, προσπαθεί να δώσει περισσότερη ίντριγκα και βάθος στο Faction που έχετε επιλέξει… ‘
Δυστυχώς, η εξωτερική πολιτική εξακολουθεί να χωλαίνει σε ορισμένα σημεία, τα οποία από ένα χρονικό διάστημα και μετά, γίνονται ενοχλητικά. Μικρά βάρβαρα έθνη θα απαιτούν… εξωφρενικά ποσά για ένα σύμφωνο κοινής φιλίας (pact of non-aggression), μέχρι και πέντε συνεχόμενους γύρους, την στιγμή που εσείς θα είστε ολόκληρη αυτοκρατορία και θα μπορείτε να τους αποδεκατίσετε…
Για καλή μας τύχη, το εμπόριο έχει βελτιωθεί αισθητά και οι συμφωνίες κυλάνε πιο ομαλά από πριν. Το μεγαλύτερο αγκάθι εδώ, είναι το αρνητικό χαρακτηριστικό του Expansionism. Εάν εξαπλωθείτε με γοργούς ρυθμούς θα σας επιφέρει πλήγμα στη διπλωματία, με αποτέλεσμα από ένα σημείο και μετά να μη μπορείτε να εμπορευθείτε με τους… γειτονικούς λαούς. Το αποτέλεσμα; ποιο άλλο; Ο καταναγκαστικός πόλεμος.
Οι εμφύλιοι πόλεμοι πλέον, δεν είναι κάτι μακρινό στο κόσμο του Rome II Emperor Edition. Θα πρέπει να προσέξετε ποιους στρατηγούς στέλνετε και που τους στέλνετε. Σε περίπτωση αντάρτικου, οι στρατηγοί μπορούν να σας αποσπάσουν ολόκληρες περιοχές φέρνοντας τα πάνω κάτω…
Η τεχνολογία παραμένει λιτή και απλή, όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Επίσης, έχουν γίνει κάποιες μικρές αλλαγές στα Bonus που δίνει το κάθε κτίριο, έτσι ώστε ο παίχτης να δείξει λίγο παραπάνω προσοχή στο που και τι θα χτίσει στη κάθε περιοχή, αλλά τίποτα που ν’αλλάζει το gameplay που είχατε συνηθίσει από το προηγούμενο Rome II.
«Μια εικόνα χίλιες λέξεις»
Ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού είναι σαφώς βελτιωμένος. Πέρα από τις αισθητικές αλλαγές, όπως αλλαγές χρωμάτων σε εικονίδια και UI, έχει γίνει επεξεργασία και optimization στη μηχανή γραφικών του παιχνιδιού. Πλέον, τα προτεινόμενα συστήματα υπολογιστών, θα μπορούν να σηκώσουν άνετα τα γραφικά του Emperor Edition με λιγοστές εξαιρέσεις, τις στιγμές που η οθόνη σας θα έχει γεμίσει στη κυριολεξία από μονάδες.
Ο ήχος εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και επιτέλους διορθώθηκαν οι αδικαιολόγητες αγγλικές προφορές, που είχαν όλες οι παρατάξεις πριν ένα χρόνο. Υπάρχουν όμως ακόμα περιθώρια βελτίωσης, αφού οι διάλογοι δεν έχουν εμπλουτιστεί και παρέμειναν ίδιοι… Η μουσική παραμένει στο πνεύμα της Ελληνιστικής εποχής ενώ δε κουράζει.
Συμπέρασμα…
Η Creative Assembly έκανε στροφή στη παλαιότερη πετυχημένη συνταγή της σειράς Total War και εκτίμησε το φιλότιμο αλλά και τα χρήματα των οπαδών της. Η ατυχής, επίσημη κυκλοφορία του Total War Rome II, μοιάζει να έχει μείνει πίσω με το Emperor Edition. Πρέπει να παραδεχτούμε πως έχει γίνει αρκετή δουλειά μέσα στη διάρκεια του ενός χρόνου, ανταμείβοντας του παίκτες που την εμπιστεύτηκαν. Η CA τήρησε την υπόσχεση της για weekly Fixes και Patches με το παραπάνω.
Το παιχνίδι το προτείνουμε χωρίς καμία επιφύλαξη για δυο λόγους. Πρώτον, το παιχνίδι έχει τεράστιο περιεχόμενο χωρίς τα paid DLCs. Συμπεριλαμβανομένου και του Multiplayer το Emperor Edition είναι το απόλυτο Value for Money στην κατηγορία των Strategies. Ο δεύτερος λόγος είναι η ίδια η Creative Assembly. Η οποία τήρησε το λόγο της και έδειξε ότι πραγματικά ενδιαφέρετε για το προϊόν της, δείχνοντας επιμέλεια και συνέπεια.
Βαθμολογία
Θετικά:
- Βελτιωμένη αντίπαλη A.I. και Pathfinding
- Βελτιωμένο Diplomacy
- Ακόμα μία επιπλέον παράταξη δωρεάν
- Το νέο Campaign είναι γεμάτο ένταση
- Πετυχημένο rebalance των πολεμικών μονάδων
- Περισσότερη ιστορική ακρίβεια
- Εμφύλιοι πόλεμοι
- Βελτιωμένο εμπόριο
- Οι ναυμαχίες και οι μάχες γίνανε πιο ρεαλιστικές
- Βελτιωμένη εσωτερική πολιτική
- Βελτιωμένος ήχος
- Optimization στη μηχανή γραφικών του παιχνιδιού
- Value for money
Αρνητικά:
- Τα τείχη παραμένουν αγκάθι για το Pathfinding
- Το Battle Autoresolve συνεχίζει να κάνει λάθος εκτιμήσεις
- Η εξωτερική πολιτική χωλαίνει σε κάποια σημεία
- Δεν συμπεριλαμβάνει κάποιο ήδη υπάρχον Paid DLC
Το παιχνίδι το προτείνουμε χωρίς καμία επιφύλαξη για δυο λόγους. Πρώτον, το παιχνίδι έχει τεράστιο περιεχόμενο χωρίς τα paid DLCs. Συμπεριλαμβανομένου και του Multiplayer το Emperor Edition είναι το απόλυτο Value for Money στην κατηγορία των Strategies. Ο δεύτερος λόγος είναι η ίδια η Creative Assembly. Η οποία τήρησε το λόγο της και έδειξε ότι πραγματικά ενδιαφέρετε για το προϊόν της, δείχνοντας επιμέλεια και συνέπεια. 8 8.5 8 9.58.5
Πολύ καλό!
«Έργα, όχι λόγια»
Gameplay
Γραφικά
Ήχος
Διάρκεια